strapco13
19. apr 2012

Cumlíkový príbeh

Toto je príbeh o cumlíku od mojej kamarátky - tu pod nickom elinka27 (súhlasila s jeho uverejnením).

Tento článok nebol písaný s cieľom použiť ho ako návod na odučenie dieťata od cumlíka, ani ako návod k dojčeniu pri používaní cumlíka. Píšem ho ako výstrahu a poučenie pre mamičky, ktoré dojčia a uvažujú nad jeho používaním. Isto sa nájdú aj mamičky, ktoré budú argumentovať, že cumlík používali popri dojčení bez obtiaží. K tomu len podotknem, že moje kamarátky, ktoré ho používali, dnes už nedojčia. Každé dieťatko je iné a naozaj, čo platí pre jedno, nemusí pre druhé.

Keď sa narodila dcérka, bola presne ten typ bábätka ako jej starší brat, niektorí by ju nazvali „náročné dieťa“. Neustále si vyžadovala moju pozornosť a blízkosť a kedže aj ja som jej blízkosť potrebovala, snažila som sa nájsť riešenie ako to skĺbiť, aby som sa mohla venovať aj synovi a byť aj jemu na blízku.

V tomto nám pomohla šatka na nosenie, kde sa dcérka ukľudnila, spala a ja som mala voľné ruky. Problém však nastal v tom, že nevedela zaspať bez prsníka, a tak to u nás niekedy vyzeralo tak, že na prsníku bola každú chvíľu a kedže bola v šatke tak to nebola prekážka. Odmietala však spávať v kočíku.

Nebudem zachádzať do podrobností, výsledok bol nakoniec ten, že som podľahla tlaku blízkej rodiny a tiež odporúčania pediatričky, kedže dcérka pribrala za prvý mesiac viac ako 1,5 kg a tento prírastok sa jej zdal vysoký, a cumlík začala používať. Zrazu vedela spať omnoho dlhšie, a dokonca aj v kočíku.

Síce sa po takom dlhom spánku budila s obrovským plačom, ale pripisovala som to tomu, že keď si dobre pospala tak jej dobre vytrávilo. Mliečka bolo dosť, tak som ju vždy nadojčila a ukľudnila sa. Takto sme fungovali krásne niekoľko týždňov a naozaj bez obtiaží. Ja som sa vnútorne ukľudnila a utvrdila v tom, že cumlík nemôže byť až taký problém.

Že následky jeho používania nemusia byť ihneď videteľné, na to som prišla neskôr.

Na najbližšej poradni, po prevážení nastal šok, dcéra pribrala za 6 týždnov minimum, čiže skoro vôbec. Nikdy som sa neriadila rastovými tabuľkami, ale nevedela som si vysvetliť, kde by mohol byť problém. Nakontaktovala som sa na poradkyňu pri dojčení, ktorá bola u nás aj na začiatku, a jednoznačne odporučila vylúčiť cumlík.

Predlžovali nám intervaly medzi dojčením, a tak dostávala naprsník keď už bola veľmi hladná. Dokonca som sa párkrát pristihla, hlavne v noci, keď som bola ospalá, že keď zamrčala, tak som jej ho hneď vložila do úst, aby spala ďaľej.

Klesla mi tvorba mlieka, kedže nebola prikladaná na prsník podľa jej potrieb. Neverila som, že dieťa, ak je hladné, dá sa oklamať cumlíkom, veď predsa musí vedieť, že z neho netečie. A tak som aj naďaľej používala cumlík, zvýšila si podpornými prostriedkami tvorbu mlieka, a na nasledujúcej poradni už krásne pribrala.

Čo ma však trápilo, bolo to, že po krátkom čase začala prsník odmietať, hoci bola evidentne hladná. Myslela som, že nemám mlieko, pretože inak by sa predsa najedla. No ona bola tak hladná a nervózna, že sa odmietala prisať. Musela som jej mlieko najprv vstreknúť do úst, a potom ked sa trochu nasýtila, dokázala sa prisať. Súčasne som pociťovaľa bolesť pri dojčení, bradavky boli akoby ošľahané vetrom, zodraté a svrbeli.

Začala som cumlíky častejšie sterilizovať, natierať bradavky a užívať výživové doplnky na liečbu mykózy. Poradkyňa opäť odporučila vylúčiť používanie cumlíka. Teraz som sa už aj ja pevne rozhodla, že cumlík zrušíme, vedela byť bez neho na začiatku, bude vedieť aj teraz. Aké však bolo moje sklamanie, keď som zistila, že aj keď je nadojčená, je pri mne a nosí sa v šatke, nevie bez cumlíka zaspať. Snažila som sa jej cumlík nahradiť prsníkom, ale kedže bradavky neboli ešte zahojené bolo nemysliteľné, aby bola častejšie na prsníku. A ona toto aj odmietala, na spanie a ukľudnenie jednoducho prsník neakceptovala. Dojčenie bolo pre ňu čisto len na nakŕmenie sa.

Keď liečba začala zaberať, už som to prestala riešiť a rozhodla sa, že ak cumlík mať musí, budem ich častejšie meniť a viac sterilizovať, aby sa infekcia nevrátila. Obmedzila som cumlík len na spanie, ale kedykoľvek bola zlá a nedalo sa to s ňou vydržať, znervóznela som, lebo som situáciu nevedela inak riešiť a dostala cumlík.

Aj babky boli naprogramované na cumlík. Začala plakať, dostala cumlík, čo na tom, že občas padol na dlážku, v rámci testovania imunity to nebola prekážka, čo na tom, že osoba, ktorá jej ho podáva do úst nemá čisté ruky, alebo práve dofajčila cigaretu. Poznáte to? Dieťa vyhodí cumlík von z kočíka, keď ste práve na prechádzke a náhradný nemáte, voda poruke nie je, čo urobí mamička? 🙂

Keď v noci spíte a dieťa vedľa vás mrnčí a vy chcete, aby spalo ďaľej, a ani za svet ako na potvoru neviete nájsť, kam zapadol cumlík, aby ste mu ho dali a mohli spať ďaľej. Potrebovala utíšiť, alebo si len hlasnejšie pokričať, alebo len popestovať sa, bola umlčaná cumlíkom, pretože ten bol na ukľudnenie sa. Že som tým potláčala jej potreby som si uvedomila až dnes.

Po pár týždňoch sa mykóza vrátila. Teraz  som už mala také bolesti, že som vládala dojčiť, len so zaťatými zubami do plienky. Samozrejme, že tu bola možnosť číslo dva – prestať dojčiť, ja som si však vybrala tú prvú. Aby sme sa odučili od cumlíka, museli sme sa odučiť všetci - dcérka, aby ho prestala potrebovať, čiže po preliečení, ktoré tentokrát už bolo omnoho náročnejšie som jej cumlík nahradila prsníkom, a momenty hnevu a umrnčanosti, predtým „cumlíkové“, sme sa naučili zvládať inak.

Neuveriteľné ako matka musí byť v tomto prípade kreatívna. Ja, aby som jej ho nedala, keď už som si s ňou nevedela rady, a manžel, aby mi nekričal „daj jej cumeľ, zlá je".

Všetky sme vyhodili, doma neostal ani jeden, žiadna poistka ani zadné dvierka pre každý prípad. A ostatní? Keď nebudeme mať so sebou žiadny cumlík, žiadny jej nevypadne a žiadny jej nedajú. V noci žiadny nehľadáme, nestresujeme sa, či sme ho nezabudli doma, ak sa niekam ponáhľame.

Ona to zvádla dokonca lepšie ako ja, zaspí bez neho, a ukľudní sa tiež, stačí jej prsníka. Nemusí byť na ňom stále ako som sa obávala, že sa to skončí, keď jej cumlík zoberieme. Noci sú v tomto ešte náročné, ale verím, že to chce čas a aj toto prekonáme. Dôležité je, že sme sa to naučili zvládať bez cumlíka, aj keď jeden následok nám ostal. Pri saní naprázdno nepoužíva jazyk, drží ho vzadu, akoby sala cumlík, čo mi spôsobuje svrbenie, ale pri pití sa to zlepšilo a jazýček je nad spodnou perou, čím sa zlepšilo aj prisatie, čomu sa veľmi tešia aj moje bradavky.

Informácia: Články používateľky @strapco13 vznikli v minulosti a je ich celkovo sedem. Do Vybrali sme ich pridávame postupne a na povolenie autorky, ktorá už na stránke Modrý koník nepôsobí.

#magazin #zdravie #poradna

nebrala by som to ako nástrahu..je to asi každého osobná vec,či pri dojčení má bábo aj cumeľ 🙂

19. apr 2012

výstrahu,pardon

19. apr 2012

nasa ma uz tri mesiace, plne dojcena, krasne papa a pribera a ma aj cumlik. Zatial ziady problem. Najma vecer ked sa napapa, viem ju dat do postielky a krasne sama zaspi s cumlikom. Moja sestra zas urobila pravy opak, nedavala cumlik a teraz ma mala pomaly 15 mesiacov a sestra sa absolutne nevyspi, lebo mala spi pri nej, nonstop prsnik v puse a ked sa nahodou preberie a mama pri nej nie je (nema hned "po ruke" prsnik), uz je po spani. Sestra tak musi byt pri nej nonstop aj pri dennom spanku.

19. apr 2012

@elizabeth22 vystraha je upozornenie na riziko..cize je to vystraha..lebo mnohe mamicky ani len netusia ako velmi moze dudlik ohrozit dojcenie
samozrejme je to osobna vec kazdeho..ale upozornit na rizika treba..rovnako ako upozornujes dieta ked chce len tak prebehnut cez cestu..tiez sa nemusi nic stat ..ale moze :(

19. apr 2012

velmi zalezi od charakteru dietatka- Cumlik- necumlik, kazde dieta je ine. Moj sa dojcil 2mesiacov a mali sme aj cumlik a bola som velmi rada, ze ho mame. Iny pripad aj dudlik bol, ale na ukludnenie chcela len prsnik non stop...

19. apr 2012

@blau 2 roky tak 😉

19. apr 2012

@selenka7 dieta sa rodi ako cicavec a matka ma prsia...nioc viac dieta nepotrebuje, ziadnu umelu nahradu
didlik ohrozuje dojcenie aj z dlhodoveho hladiska.. "vdaka" nemu moze prist dojcenecky strajk, ci predcasne odstavenie, lebo klesne tvorba mliecka
malo cumlikovych deti sa dojci do prirodzeneho odstavenia

19. apr 2012

máme päť mesiacov sme dojčení a máme cumeľ a pohoda ,ani laktačná nám ho nezakázala

19. apr 2012

@blau ano je to indivindi..ale preco neupozornit na rizika?
to ze tisic zien s nim koji bez tazkosti...milony si pokazily dojcenie
tento clanok ..ak pomoze co i len jednej od tazkosti...tak stoji to za to.
Ked ma mama informacie j o rizikach..vie sa rozhodnut po zvazeni rizik pre to co ona chce, a nie do coho ju niekto natlaci.

19. apr 2012

tomu kdo vymyslel cumlík by som dala Nobelovu cenu (:

19. apr 2012

@tinusiatko drzim palce aby si mala bezproblemove dojcenie aj nadalej

19. apr 2012

@ayfer preto sa mamicky potom trapia z odnaucanim od cumla

19. apr 2012

niečim podobným sme prešli aj ked nie v takom rozsahu...a vieme žiť teraz aj bez cumľa

19. apr 2012

@strapco13 to je mozne, ale moja napr. ked mala problem s kolikami, bolelo ju brusko tak, ze sa nechcela prisat, len sa vzpierala a plakala aj ked bola strasne hladna. Stacilo dat na chvilku do pusy cumlik, ukludnila sa a hned na to sa krasne prisala.

19. apr 2012

@strapco13 ano takisto odnaučaním od cmulania palca,od plienok atd. najhoršie je ked si dieta spraví cumlík z prsnika..a ako citam ostatne komentare väčšina mamičiek je za cumlik.

19. apr 2012

presne tak, uplne suhlasim
@strapco13 . Ja som bola uplne v tom, ze moju dietatu cumlik nedam. V porodnici mi doniesli maleho a dudlik v papulke. Moj syn bol, ale ukazkovo knizkove dieta, co sa dojcenia tyka, co sa tyka odcumlovania, prespavania. Teraz cakam druhe a ratam dokonca som vnutorne presvedcena, ze toto babatko bude iny oriesok 😉 Rada si precitam tvoje clanky a rady. Dakujem, vazim si to 🙂

19. apr 2012

@ayfer a vacsina deti s cumlikom sa odstavi predcasne :(

19. apr 2012

cumlik potlaca materske instinkty matky
uci deti, ze ich potrebu neuspokojuje clovek ale neziva vec ..toto chceme naucit dieta? ze sa ma nahanat za hmotnymi vecami aby bolo spokojne?

19. apr 2012

bože,"milujem" taketo psychologické články,len pre zaujímavost ja som moje deti dojčila vyše dva roky,starsia sa odstavila mesiac pred tretími narodeninami a mali cumlík od narodenia. tak mi povedz ci je to predčasne

19. apr 2012

@petkajanka ja som nenapisala ze vsetky deti sa odstavia predcasne
upozornila som na rizika cumlika a zvysok je na matke, ako sa rozhodne
ak "milujes" taketo clanky tak ich necitaj :D

19. apr 2012

@strapco13 nikdy nedavam malej cumlik v noci ked sa zobudi s placom. To vzdy ide na prsnik. A aj cez den viem odlisit hladny plac len od takeho mrncania. Aj podla casu od kedy papala uz viem, kedy je hladna. navyse ak chcem aj nieco stihnut porobit, nie vzdy cez den moze byt na prsniku. Tak ked jej dam cumlik, spokojne si polezka aj pospinka. A k tomu prirodzenemu odstaveniu - co je prirodzene? poznam pripady, kedy sa ani 3-4 rocne deti nechceli same odstavit!

19. apr 2012

@strapco13 síce som si článok neprečítala, moje druhé dieťatko som dojčila a malo aj cumlík, dojčila som 13 mesiacov, ale teraz ľutujem, že ten cumeľ mala, lebo keby ho nemala, je možné, že by sa neodstavila v tých 13 mesiacoch a mohla byť ešte dojčená (teraz má 2 roky a 8 mesiacov) a verte mi alebo nie, ale mne je ľúto, že už nie je dojčená aj v tomto pre väčšinu z Vás asi dosť veľkom veku na dojčenie... Takže ak by som ešte mala tretie, aspon by som sa pokúsila aby sme to zvládli bez toho cumlíka...

19. apr 2012

@selenka7 je podľa Teba zle, ked 3-4 ročné dieťa chce byť ešte kojené? Ved podľa mňa je to super

19. apr 2012

@sima.p podla mne je to uz prinajmensom divne.

19. apr 2012

Este chcem dodat, ze nie som ziadna matka materialistka, co na svoje dieta nema cas. Ak nam to financie pri hypoteke dovolia, chem byt na materskej co najdlhsie, s malickou sa od narodenia rozpravam, v kuse jej spievam, mojkam sa s nou, nemam pocit, ze by mi cumel potlacal instinkty. Som povahovo dost blizko prirode, latkujem, kozmetiku pouzivam minimalne atd. atd. Ale aj tak si myslim, ze pokial babo ma zdravy apetit a od zaciatku sa pekne prisava, cumlik neznamena problem.

19. apr 2012

@selenka7 ja si myslím,že tu len nie sme na to zvyknutí, aby 3-4 ročné deti boli kojené. Samozrejme už nie na verejnosti alebo v kuse, ale napr. ranné a večerné dojčenie prečo nie?

19. apr 2012

ved ja som ho ani neprečítala,ale nedavno tu bolo niečo podobné,tiež taka osveta proti cumlíku. Ved ked sem niečo napíšeš tak musíš počítat s tým že nie každy bude zdielat tvoj nazor,alebo si tam mala dat upozornenie ze komentovat môže len ten kdo s tebou suhlasí. ja osobne poznam vela mamičiek ktoré dlho dojčili aj napriek tomu ze ich deti mali cumlik /ako moje / a naopak je vela takych ,co mali problémi s dojčením a predčasne sa odstavili,napriek tomu ze cumlik nikdy nemali.
@selenka7 pekne napísané,súhlasím s tebou (:

19. apr 2012

Naša dcérka ma 8 mesiacov a nikdy som jej dudlík ani nedávala....a veď aj na čo? utíši ju keď plače? to rozhodne nie radšej si ju pritúlim a ponúknem cicík, ten nikdy neodmietne 🙂 a navyše ja som toho názoru, že dudlík teraz maminy berú skôr ako módny doplnok a jediné na čo slúži je "zaštuplovanie" bábätka. V mojom okolí sú všetci prekvapený ako môžeme fungovať bez dudlíka, ako ju utíšim keď nemá dudlík, či zaspí bez neho. Je to asi starou školou našich mám, ale teraz všetko čo sa vymyká on normy a starých zvykov je pre dnešných ľudí "divné". Toľko môj názor a nedá mi iné len súhlasiť.

19. apr 2012

môj syn bude mať v júni dva roky a je stále dojčený, cumlík mal od začiatku, ale zhruba pred rokom ho zo dňa na deň nechal sám a odvtedy ho do pusy nedal...nikdy sme nemali problém s dojčením-verzus cumlík, asi to záleží na povahe dieťatka, skôr si myslím, že opisovaný prípad je v podstatnej menšine

19. apr 2012

@strapco13 Suhlasim s tebou!!!Mame tri mesiace a cumel nepozname:o))))))

19. apr 2012

@strapco13 mne sa článok páči 🙂 a mám na to rovnaký názor, palec hore 😉
@liviadanova plne s tebou súhlasím🙂

19. apr 2012

@strapco13 suhlasim, tiez som bola rozhodnuta nenaucit deti na cumlik, ani do porodnice som si ziadny nevzala. A aky bol moj sok, ked mi dceru prvykrat po porode priniesli, tak mala v ustach erarny nemocnicny cumel!! ☹. Pri druhom porode uz som si radsej priniesla vlastny.

19. apr 2012

dojcila som, cumlikovala, a skoda ze som sa na cumel dala prehovorit..dojcenie po 3 mesiacoch postupne odislo a odnaucenie od cumla neskor nas stalo vela slz

19. apr 2012

suhlasim, ze kazde dieta je ine a je to kazdeho vec, ale len tak pre zaujmavost v cestine cumlik volaju "siditko" hmm, preco asi? Ak matka pouziva aj nosic ci satku dieta moze byt na prsniku a matka robit co potrebuje.Ak sa na to pozriete z pohladu, ze dojcenie nieje len krmenie, ale omnoho viac, upokojuje potreby aj v inych smeroch tak potom mi to pripada nieco v zmysle, ze ak k vam pride starsie dieta ktore vam povie: "mami je mi naprd, chcem sa pritulit" tak mu strcite cumlik?asi niem, ze ano :D to male to nevie poviedat, tak pomrnkava, place a to ze dostane cumlik potlaci jeho potreby, toto je moj nazor.Mam 3 deti a ani jedno ho nemalo, kazde z nich je ine, kazde ma ine povahove vlastnosti, jedno mi vyslelo na prse skoro stale, druhe menej.Tri deti tri individualne bytosti.Male dieta, ktore nevie rozpravat vam nevie povedat preco sa dozaduje prsnika, ale ked mu ho dat, uspokojite ho a je spokojne, nech ho cokolvek trapilo v momente na to zabuda, a okrem toho pri cucani cumlika nieje tak blkizko pri mame ako ked je na prsniku.A @petkajanka uplne s tebou suhlasim, to co je prirodzene je automatika povazovane za "psychologicke clanky" a divne. Ved co je toto za dobu, ze zena ked dojci na verejnosti dieta pozeraju na teba ako na blazna,ale ked das falsu tak sa nad tym ani nikto nepozastavi,Volakedy neboli cumle, neboli kociky, co im vtedy mamy dali?Kde bolo umele mlieko?Nebolo nemali internet, nepotrebovali citat knihy aby vedeli vychovavat deti, riadili sa instiktom, lenze ten nam zobrala nasa moderna doba kde sa na nas valia same reklamy a spokojne bruska a "mamou som na jednicku" :p tak a teraz ma ukamenujte :D

19. apr 2012

@strapco13 pekny clanok ale az prehnane bububu podla mna 🙂 nasa dcerka mala cumlik od 4mes, jooj a kolkokrat som bola vdacna ze ju ukludnil, hlavne na dlhych cestach v autosedacke. kojila sa super, zavedenim cumlika sa nic nezmenilo, kojime sa doteraz - 17mes. A viem ze dcerka je asi vynimka ale v 13mes ho len tak zacala odmietat, tak sme si usetrili oducanie.

19. apr 2012

@azarijka mozno bububu z tvojho pohladu ..z mojho pohladu je to zas spomienka na rozpadnutu bradavku na tri casti, paniku z kojenia a narvata plienka v ustach vdaka tomu ze syn mal vdaka dudliku zle prisatie..keby som vtedy vedela o rizikach dudla, keby mi niekto vtedy povedla takyto pribeh..tak do cumlika nejdem a usetrim si bolesti ktore boli asi najvacsie v mojom zivote
a ak tento clanok co i len jednu maminu zachrani od takej bolesti a trapenia, tak to stoji za to

19. apr 2012

@strapco13 jasne, kazdy to posudzuje podla toho co zazil 🙂 ale ja tym nechcem nejak frajerit ze u nas to bolo ok, ved chcem este dalsie dieta netrvam na tom ze mu dam urcie cumlik... nikde nemam zarucene ze sa mi toto iste nemoze stat pri druhom 🙂

19. apr 2012

@azarijka a prave preto je tento pribeh napisany..aby sa mamicka vedela rozhodnut, aby vedela ake rizika existuju..a hlavne aby vedela, ze ked su bolesti, tak to nie je normalne a treba ich riesit a ze ich pricinou moze byt prave dudel
ja som bola sokovana, ked mi laktacna povedala, ze za to moze dudlik..doteraz si vycitam, ze som sa jej neozvala skor, nemusela som trpiet tolko..a stacilo nedat dudel, preliecit mykozu a nejak vydrzat..nie, ja som ako blba trpela polroka a potom zrazu sa odstranenim dudla a upravenim prisatia stratilo a zistila som ze dojcit sa da aj bezbolestne
proste tento clanok je o tom..ze rizika z dudlika existuju..a nie je to len psychologicky clanok ako pise @petkajanka ..je to proste opis realnej skusenosti mamicky a bohuzial nie je to skusenost ojedinela

19. apr 2012

cumlíkové mamičky mám na vás otázku: ktorá dojčíte svoje deti 2-3 roky a viac? teda do samoodstavenia? pochybujem že niektorá áno. Podľa mňa cumeľ nestojí za to, aby klesla maminke tvorba mliečka v určitom veku do bodu, kedy dieťa už prsník nechce. Mnohé maminky si myslia: "moje dieťa sa už odstavilo samé". Nie neodstavilo sa samé ak má rok. Prirodzená hranica samoodstavenia je 2,5 roka. Poznám maminku, ktorej dcérka sa takto odstavila práve pre cumlík. A o kandide tu nebudem ani polemizovať. Kto si ju nezažil ani nevie o čom je reč. Je ho hnusoba a utrpenie. Takmer rok mi znepríjemňovala život. Neprajem nikomu. A tie čo dávajú cumle a tvrdia že im to nijak nevadí,.... výnimka potvrdzuje pravidlo.... Ale je správne, aby matky vedeli čo riskujú.... Super článok!

19. apr 2012

@ironka ja som dojčila obidve deti ,staršiu tri roky a mladšiu dva a to si popritom cucla aj staršia takže prakticky som dojčila dve deti naraz a a bez problémov. Cumlík mali od narodenia
@lakte ja som napísala len vlastnú skusenost,nikoho nenutim aby svojmu dietatu cumlík dal,ale poznam prípady kde boli problémi s dojčením a dieta sa predčasne odstavilo,napriek tomu že dieta ho nikdy nemalo

20. apr 2012

@petkajanka jasne ved preto som pisala, ze sa mi paci co si napisala :D
aj ja poznam pripady, kde sa dieta odstavilo predcasne a nemali cumlik, ale tam mali vplyv ine faktory na to, ktore dojcenie ohrozuju a cumlik, je len jeden z nich 🙂

20. apr 2012

@ironka moja rec!!! dakujem za tvoj nazor

20. apr 2012

Dievčatá proste ide o to, že jednému dieťatku to neuškodí, inému áno. Čiže riziká tam sú. Myslím, že to, že sa niečo pokazí práve pre cumlík vidím v svojej praxi laktačnej poradkyne. To percento je vysoké a myslím, že by mali matky o tom vedieť. Tak ako keď vás lekár informuje o možných rizikách vakcíny. Nemusí sa nič stať a môže. Poznám maminku, ktorá doplatila na MMR vakcínu asi tak, že jej synček nerozpráva. No a koľké deti blabocú a boli očkované. Len toľko. Ak vám cumlík vyhovuje tak si ho dávajte. Ale ja ako poradkyňa pri dojčení ho rozhodne neodporúčam!!!! ďakujem za názory.

20. apr 2012

Slovo vystraha je tiez pre mna prehnane, v prvom rade som myslela ze sa tomu dietatu nieco z cumla stalo.

A k teme, nikde nieje dokazane ze keby to dieta cumel nemalo zeby sa takisto neodstavilo.Niektori maju zas problem ze dieta nemalo cumel,ale cmulalo si prst a to je omnoho vacsi problem. Lebo prst len tak dietatu nevezmete ako cumel.

20. apr 2012

fuuuha, az zasnem, ako som sa nasla v tomto prispevku...dojcim stale, ale cumla vzdat sa nedokazem....

20. apr 2012

100% s tebou suhlasim, ostatne reci su len ospravedlnovanie si niecoho.. cumel pomaha mamicke a nie dietatu... moj nazor.

21. apr 2012

moje deti cumle odmietali, mliečko z nich nešlo, tak ich vypľúvali. Ak malý plakal a dala som mu cumlík, tak sa pogrckal. Tak som cumel vyhodila po pár týždňoch. Dojčený je stále, aj keď prsník bol prvý rok používaný častejšie ako cumel, nielen na kŕmenie, neľutujem. Aj teraz zaspáva na prsníku a ešte prvé minúty spánku si iba dudlíkuje, ale ja si to užívam, je to krásny pocit, ktorý už nikdy nezažijem ☹

21. apr 2012

Moja mala si na cumlik nikdy nezvykla, co ma trosku mrzi, lebo bola (a aj je) velky papkac (narodila sa ako 4,4kg babo) a jej saci reflex bol velmi velky (au moje bradavky)... Ale cumlik odmietala a tak casom si objavila rucky. Presne ako ja ked som bola malinka. Dnes si cumle rucky vzdy a vsade (skoro), aj ked je hladna, aj ked je tesne po krmeni, aj ked je v pohode, aj ked je nervozna...

Babenky, odmietajuce cumlik - povedzte mi, prosim,

1. AKO odnaucit dieta od cmulania ruciciek? ako odnaucit dieta od cumlika - sposobov je XY a s trochou trpezlivosti to zvladne kazda a kazde dieta. Ale ako dietatu zoberiete rucicku?? Potom nastavaju pripady, ze aj 6rocne deti si cmulaju prstek ☹

2. Ako zabezpecite dietatu, aby malo ciste rucky neustale? U cumlika sa to da, nehovorte ze nie!

3. Dalsia otazka pre LAKTACNE PORADKYNE (a ich fanynky) ---> podotykam, myslim si, ze robite UZASNU PRACU, ale skuste mi odpovedat: ak dojcenie je aj o inom ako o krmeni (a s tym suhlasim), preco sa dieta s dudlikom (alebo s flaskou) same odstavi od prsnika? uz nepotrebuje tulenie a mamine teplo a blizkost? Snad mu to nahradi latexovy alebo kaucukovy cumlik ci flaska?

A na margo cumlika naposledy - moja ho nemala a mala som velmi velke problemy s bradavkami v zaciatkoch a tiez ma svrbelo, a aj dnes este svrbi pri kojeni, lebo raz tam mala da jazyk spravne a inokedy nespravne...

Takze na zaver - deti su rozne, v tom sa zhodneme. a nic netreba generalizovat 😉 A snad mi niekto bude vediet odpovedat na moje otazky... 🙂 Fakt ma odpovede zaujimaju 🙂

@lenocka123
@stanusa999
@ironka
@lakte
@strapco13
@latvia
@selenka7

21. apr 2012

@matul samozrejme deti su rozne
k tvojim otazkam
1. rovnako ako pri cumliku ..ked vidis ze cmula rucicku, nezne zober, nahrad niecim nym..idelne prsnik, mozes dat hracku, hryzatko, ukazovat, citat...proste zabavit inak..rovnako to chce vel trpezivosti ale da sa to
2..bezn hygiena ruk, su antibakterialne utierky, mydlo, su geliky, ktore mozno nechuti, ale tym skor si dieta cmulat ruku nebude
3. tym ze ma dieta dudlik tak matka praveze nenaplna jeho potrey teesneho kontaktu a dieta sa nauci, ze jeho potreby uspokojuje neziva vec dudlik zafixuje si to a prsnik sa stane pre neho iba jedlo, a kedze dudlik predlzuje intervaly medzi dojceniami a skracuje cas straveny na prsniku, tak mliecko klesne, a ked uz v rsniku nie je ani mlieko a diea je uspokojovane dudlom, tak prsnik si nespaja s nicim uz a preto s odsatvi..ale toto nie je prirodzene
dieta s dudom totiz malokedy je dojcene na poziadanie a ma moznost byt na prsniku podla svojich potrieb a kedze vsetky jeho potreby su uspokojovane dudlom, tak sa nauci, ze dudel je jho stredobod vesmiru
rovnako to plati pre rucicky..preto je dolezita prevencia..nedat dietaku cumel a jeho potreby ma uspokojovat matka a nie nieco ine..potom si nezacne z nudy sat rucicky a nenavykne si na to
a od prsnika sa raz odstavi prirodzene kazde dieta..je to velky krok a ak to zvladnesame, bez dotlacenia k tomu ale z vlastneho rozhodnutia je to velky bonus pre jeho sebavedomie
rovnako ako dieta prykrat chyti same hracku, pretoci sa, stvornozkuje, urobi prvy smostatny krocik..videli ste uz tu radost v tych ockch..rovnako statsne sa tvari dieta ktore sa same rozhodlo, ze uz prsnik nepotrebuje, vtedy sa dieta osamostatnuje same a nie je rezignovane

21. apr 2012

@matul shlasim so strapco, ja len k tomu zuzlaniu prstov a hygiene ruk a cumlika....cumlik mozes sice castokrat umyt pod vodou, ked sa zaspini, ale velakrat nie..nehovoriac o tom, ze sa to babatko hra s cumlom v ruke, takze ci ruky, ci dudlik, je tam spina tak ci tak. ked nam padol vonku, olizala som ho, tiez to nie je ideal tie moje sliny. kolkokrat mu padol na zem, a kym som stihla dvihnut a olizat, uz ho mal nazad v puse. teoreticky je dudel viac cistejsi nez ruky, prakticky to mas na rovnako

21. apr 2012

@matul ahoj, súhlasím do bodky so sprapco.
1. presne ide o to, že ponúkneš niečo iné, najideálnejšie prsník. Tým pádom dojčíš na požiadanie, využívaš všetky výhody dojčenia a tvoje dojčenie poskytuje dieťatku všetko ostatné okolo, nielen potravu.... Nepredlžujú sa intervaly, neklesá ti tvorba mlieka... Učíš sa hlavne poznávať svoje dieťa a vychovávať ho, čo áno a čo nie.
2. tou čistotou cumlíka by som si nebola až taká istá
3. je tam toho veľa prečo sa môže cumľové či fľaškové dieťa ostaviť. Dojčenie na požiadanie ruší cumeľ, znižuje sa tvorba mlieka. To je asi ten najčastejší dôvod ostavenia. Často si ho matky ani neuvedomia, ide ruka v ruke s tuhou stravou, čajom + dieťa sa dojčí čoraz menej + má cumeľ. to je už taká kombinácia, ktorá spôsobí odstavenie.
Práve naopak potrebuje stále blízkosť, často si ju kompenzuje ďalšími umelými vecami - bábika, vankúšik, macko. Niekde si to kompenzuje...
A k tým bradavkám - cumeľ často spôsobí to, že matka dostane kandidózu, ktorú si mala pravdepodobne aj ty, svrbenie, pálenie....bolesť.... matky s rozvinutou kandidózou to majú ešte ťažšie. Teda rozpadnuté bradavky, retencie, zápaly,... obrovské bolesti...... bojujú aj rok s infekciou... preto sa stáva, že odstavia detičky práve pre toto. Nikto za tým nevidí, že príčinou mohol byť cumeľ, fľaša...
Dúfam že máš v tom jasnejšie.

21. apr 2012

@matul este k tym bolestiam..zrejme prisatie nemate uplne idealne...dietatko sa po porode prisava hned reflexne a spravne..oddialenim prveho prisatia /nehovorac o dudli, flaske, klobucikoch/ sa znizuje pravdepodobnost, ze sa prisaje spravne
ak ti pretrvavaju tazkosti..skontaktuj sa osobne s laktcnou poradkynou..skontroluje, resp upravi prisatie a skontroluje podjazykovu uzdicku..ak je kratka a tuha, tak jazyk sa zle hybe a oskodzuje bradavky a je tam ptom riziko infekcie a hlavne mykozy

21. apr 2012

@ironka ja som kandidozu nemala, nemala som ju odkial dostat podla Tvojej teorie. Jasnejsie ci v tom mam? Nenazvala by som to tak. Podla mna aj matka je tiez len clovek, tak ako moje dieta, pre ktore urobim vsetko na svete, ale nesuhlasim, aby bolo na mne prisate 24h denne do 5tich ci kolkych rokov, ako to vy propagujete (5r bol len priklad, proste dovtedy, dokial ono chce). To je moj nazor.

Baby, uvedomte si, ze nic netreba prehanat... ani extremne dlhe a caste kojenie este neurobilo z cloveka neviem co... akoze nech si kazdy robi so svojim dietatom tak, ako uzna za vhodne. Mne to pripada dost prehnane, ako sa bojuje proti flasiam a cumlikom. Vsetkeho vela skodi. Kolko ludi na svete (poznam konkretne pripady) bolo na cumli ci krmene UM a su z nich sebavedome a uzasne bytosti... Podla mna v dnesnom svete sa kojeniu pripisuje tak extremne velka vaha, ktoru podla mojho nazoru nema. Tym mam na mysli - kojit treba, kolko sa da, kazdy vie svoju mieru, neviem presne povedat, aky vek dietata to je, ta hranica sa stanovuje velmi tazko, lebo je individualna, ale ked je dieta s matkou kazdu noc v posteli a na prsniku a cez den kedykolvek zamrnci, to je podla mna prekrocenie tej hranice. Majte krasny den.
@latvia
@strapco13

21. apr 2012

@matul ja len že si hovorila že ťa svrbia bradavky, môže to byť v dôsledku kandidózy. Aj keď si môžeš myslieť, že ju nemáš. Dokonca úplne na pohľad zdravučké bradavky + žiadna bolesť, ale napr. dostane matka retenciu, zápal - môže to byť v dôsledku skrytej kandidy. Skrytej preto, lebo nemá žiadne známky infekcie na bradavkách a nepociťuje bolesť.

21. apr 2012

@strapco13 Celu teoriu poznam, mala som doma laktacnu... jej rady ma bolesti nezbavili, mala som dobre prisatie...

21. apr 2012

@matul my nie sme extrémistky. My hovoríme "dojčenie pokiaľ to vyhovuje matke a dieťaťu". To znamená, že ak matka už nechce dojčiť, nevidím dôvod prečo by mala napr. kôli mne alebo inej poradkyni v tom pokračovať. Existuje niečo ako vzťahová väzba. Ja osobne si neviem predstaviť ako by som revala, že sa mi takmer dvojročný syn odstavil. Je to na nás matkách, dojčíme dovtedy dokým chceme. A ja sa cítim tak, že chcem v tom pokračovať. Kto sa cíti inak, tak musí rešpektovať sám seba.

21. apr 2012

@ironka nie, nesvrbia ma stale, svrbi/stekli ma to, ked mala ma jazyk zle ... reagovala som na to, co sa pisalo v clanku o svrbeni alebo v nejakom prispevku tu, ze cumlik sposobil, ze dieta zle saje z bradavky... Moja cumlik nemala a napriek tomu sa nie vzdy prisaje idealne.

21. apr 2012

@ironka s tym sa da suhlasit. Respektujme sa navzajom. A nemyslela som, ze ste extremistky.

21. apr 2012

@matul ahoj, to či to svrbenie je alebo nie je kandida ťažko posudzovať cez mail. Možno by bolo dobré nájsť si na www.mamila.sk svoju poradkyňu a skontaktovať sa na osobné poradenstvo. Bolo by dobré skontrolovať tú uzdičku. Aj tá môže byť príčinou zlého prisávania. Plus ti ukáže dojčenie v správnej polohe a spolu môžete to prisatie zlepšiť.

21. apr 2012

@ironka asi si ma nepochopila: nemam kandidozu, mala sa mi spravne prisava a nemam problem pri kojeni. Reagovala som len na nazory v clanku.

21. apr 2012

@matul svrbenie po dojceni znamena, ze dieta sa neprisava spravne..dudlik je jeden z faktorov ze sa dieta nerisava spravne..staci mala odchylka, staci ze inak dava jazycek, rovnaky efekt ma aj sanie palceka..tiz sa hybe pri sani palceka jazyk inak ako pri sani bradavky..cize ak si saje prstek, alebo co ak iba raz dostalo dudlik tak sa sanie moze pokazit, rovnako podjazykova uzdicka..ak je co i len o trosku kratsa alebo tuhsia ako ma byt, tak uz drazdi bradavku, lebo nedovoli jazyku vyplazit sa uplne a ten potom nemasiruje dvorec pri sani, ale odiera bradavku a to ti robi to svrbenie
dalej staci ze mas trosku inak dietatko, ze ma trosku vac ponorereny nostek do brady, alebo ma predklonenu hlavicku pr sati a uz nie je spravna poloha a uz sa meni prisatie a uz moze byt problem
tento clanok je o tom aby bola maminka upozornena na rizika dudlika
ziadna poradkyna nechodi po ulici a neokrikuje maminky a nevytrhava detom dudliky z ust
ziadna poradkyna nenuti matku dojcit..len vysvetluje ake su prinosy dlhodobeho dojcenia pre dieta a pre matk

a k tomu saniu na prsniku..dieta ma tu ptrebu od narodenia.ak je od matky separovane, nie je dojcen na poziadsnie jemu to chyba a vyzaduje i t lebo je to nieco co je pre neho pudove, ak je djcene od zaciatku na poziadanie, ma prsnik kedy potrebuje, tak jeho potreba je uspokojena, nemusi o prsnik bojovat a tym padom je coraz viac samostatnejsie a nepotrebuje byt na prsniku nnstop..cize ak ma novorodenec uspokojene svoje potreby /bol 9 mesiacov nonstop s matkou, porodom sa to nemeni, ludsky novorodenec nie je schopny prezit sam/
cize ak ma deta svoje potreby uspokojvane od zaciatku, tym nenej si to potom vynucuje..lebo vie ze nemusi bojovat, ze mu bude prsnik poskytnuty edykolvek chce..nemusi sa ubezpecovat, nemusi sa mame pripominyt abvy nezabudla, ze prsnik je tm pre babatko
a navyse ak matka dojci od narodenia na poziadanie bez separacie od dietatka, tak je tiez ovela kludnejsia, nepripada jej totym padom extremistikce ale normalne, tym padom je kludna a dieta ten klud citi a nepotrebuje sa upokojovat, kdezto ak je matka pod tlakom spolocnosti donutena nedojcit na poziadnaie /lebo "rozmazna" dieta"/ je nervozna, v streseze decko zas pyta prso, tak dieta to citi a tym padom sa este viac potrebuje ubezpecit, ze mama je tam pre neho
babatko funguje podla rovnice prsnik=matka=bezpecie a istota..preco mu to teda narusat?
alebo ho ucit dudlik % istota a bezpecie?...tym padom v dospelosti sa bude hnat za materialnymi hodnotami mozno, lebo nebude mat v sebe zakorenene, ze ludske teplo a alska je to najdolezitejsie
teraz nehovorim o inych prejavoch lasky ako e mojkanie, hladkanie, bozkavanie babatka /aj ked su tu temy aj proti tomu :((((((/

a jedno nechapem..teraz v oslednom prispevku pises ze nemas problemy pri dojceni a predtym si napisala ze mas svrbenie..tak ako to je? aby sme vedeli, ci treba hladat a riesit pricinu svrbenia alebo netreba

21. apr 2012

@matul aha tak sorry

21. apr 2012

@ironka aj ja som z @matul dopletene..raz pise ze nema problemy raz svrbenie
matul..svrbenie moze byt priznak candidy, nemusis mat bolesti, nemiusis mat farebne zmeny na bradavke
a mykoza je niekedy aj bez vonkajsich vplyvov..staci ine ochorenie mtaky /cukrovka, porucj´ha imunity/ alebo sa raz poskodi bradavka a zanesie sa candida tam kam nema..lebo normalne je candida malom mnozstve na sliznici a kozi..pokial je pokozka a sliznica neposkodena a candida v malom mnozstve tak erobi problem, staci k sa pokokozka poskodi a candida sa dstane tm kde sa nema, alebo sa premnozi pri zmene pH ci po ATB tak uz je problem na svete

21. apr 2012

@matul ahoj, znova som si prešla tvoje príspevky, ja som len reagovala na to, čo si písala, citujem:
A na margo cumlika naposledy - moja ho nemala a mala som velmi velke problemy s bradavkami v zaciatkoch a tiez ma svrbelo, a aj dnes este svrbi pri kojeni, lebo raz tam mala da jazyk spravne a inokedy nespravne...
Tak neviem prečo raz vravíš že ťa to svrbí a raz že nie......

21. apr 2012

@ironka
@strapco13 ach toto nikam nevedie, vybrali ste si z mojho to, co sa vam hodilo, evidentne sme sa nepochopili, sorry, nemam cas na vysvetlovanie donekonecna, idem sa radsej venovat malej, majte sa pekne.

21. apr 2012

@matul pockaj..teraz si ty nepochopila as..to ze si napisala ze ta to svrbi..znelo ako ziaost o pomoc, tak sme sa obe snazili najst pricinu, objastnit to a pomoct ti
nechceli sme a ani nechceme na nikoho utoct, ani nic podobne
na takychto forach velmi chyba neverbalna cast komunikacie a potom to co je myslene jednym sposobom je pochopene uplne inak a vzniknu nedorozumenia
poloila si tri otazky, snazili sme sa na e odpovedat, a potom si napisala ze mas svrbenie..v tom kontexte otazok sme ti vysvetlili aj to z coho to svrbenie moze byt
pretoze ako Dr a laktacna a ako maminka, ktorá si presla mykozou a strasnou, lebo pociatocnemu svrbeniu som nevenovala pozornost..tak som ti len vysvetlila, co moze svrbenie znamenat a k comu moze viest
rozhodnut sa mozes jedine ty..ci t svrbenie je a budes ho riest alebo pre teba nepredstavujwe nieco, co by si chcela riesit
cize ak potrebujes pomoct s tym svrbenim..kludne sa obrat na niektoru z nas 🙂

21. apr 2012

@matul jasné venujte sa malej, ak by ste potrebovali v budúcnosti pomoc tak sme tu pre vás 🙂)) ochotne poradíme 🙂))

21. apr 2012

odporkyniam cumlikov - este jedna vec na zamyslenie - je vedecky dokazane, ze pouzivanie cumlikov znacne znizuje riziko syndromu nahleho umrtia dojciat, aj ked mechanizmus este nie je znamy. Tu je konkretne jedna z vedeckych publikacii: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16651334
Dalsi dovod na diskusiu.

21. apr 2012

Saska mala miesto cumla mna, Max ma palec - co by som ja dala pri vsetkej laske za to, keby akceptovali cumel..

21. apr 2012

@selenka7 dane studie vacsinou porovnavaju riziko nahlehioo umrtia ked dieta lezi samo v postielke a ked ma dudel..ale dieta dojcene na poziadanie spi s maminkou, je nosene mamou a mama je najlepsi monitor dychu, dychanie a pohyby hrudnika matky stimuluju dychanie aj u dietatka, navyse matka je hned pri dietati a teda citi ci sa nieco deje alebo nie
keby to tak nebolo..tak by ludstvo v minulosti vymrelo, kedze neboli dudliky
cize ano znizuje pokial porovnavas dieti v postielke same s cumlom a bez
ale pokial porovnavas s diettakom, ktore spokojne spinka s mamickou, tak toto je neporovnatelne a jednoznacne vychadza v prospech dietatka spuiaceho s mamickou

21. apr 2012

@anjelicek26 dieta si nerobi cumel z matky...to len matky to tak vnimaju, ze ich to obmedzuje a pod
dieta sa rodi ako cicavec, tak saje matku..cim viac to mamu stresuje, tym je babo nervoznejsie a kompenzuje si to vacsim sanim, pokial to matka neriesi a prisposobi sa potrebam dietatka, ktore sa stymito potrebami narodilo, tak to jednak mamu neobtazuje, lebo vie ze s dietatkom moze robit a ist hocikam /ja chodim aj prednasat/ a dietaktore vie, ze mama jeho potrebu uspokoji kedykolvek bude potrebovat, tak sa nemusi ubezpecovat ci naozaj a je o to samostatnejsie..ale nie je rezignovane

21. apr 2012

@strapco13 - ja len viem, ze moje dieta bolo na prsniku 8-12x kazdu noc prvy rok!!! a ja maximalnu nadprodukciu mlieka - aj liter za tu noc, co si len cucla a chrnela dalej - to som ja musela odsavat. To malo za nasledok 7 "krasnych" zapalov zo 40-kami horuckami, hrcami, bolestou, ked som neodsala aspon trocha. Mne neobmedzovalo ani mi nevadilo dojcit na poziadanie - mne vadilo, ze sa skludnila - ale hladna nebola. A moje prsia reagovali mega produkciou.

21. apr 2012

@strapco13 no tak teda ja beriem nasu malicku do postele az nadranom, ked svita, ale odvtedy sa uz s manzelom velmi nevyspime. Teda urcite nie tak pohodlne, ako ked je drobec v postielke. A navyse ak aj zaspim, tak nevnimam, ci dycha, vtedy proste spim. A ludstvo by urcite nebolo vymrelo, pretoze syndrom nahleho umrtia neohrozuje kazde dieta. Cize vzdy boli deti, ktore na to zomreli a urcite aj tie, ktore spali s matkami, lenze vtedy sa to nevolalo ako dnes, ale sa proste povedalo, ze si matka dieta zalahla (co si myslim, ze sa matke urcite nestane, teda aspon za normalnych okolnosti by nejake to podvedomie fungovat malo).

21. apr 2012

@anjelicek26 suhlas. My mame teraz asi rastovy spurt, mala pyta 2x castejsie papat, tak teda 2x castejsie prikladam. Trva to len posledne 3 dni, no moje prsia to velmi rychlo pochopili. Zas ale budem musiet par dni odsavat, ked po nejakom case bude papat menej.

21. apr 2012

@anjelicek26 nadprodukcia sa da korigovat aj inymi sposobny, odsavanie do povolenia tlaku je len jeden z nich..salvia, kapustne listy, inak striedat prsniky...proste moznosti je viac
dalej zapaly prsnika mozu byt aj kvoli mykoze
ja nehovorim, ze si ju mala..len uvadzam jednotlive priciny
na posudenie toho co sa dialo, by som musela vidiet dojcenie

21. apr 2012

@selenka7 ked sa tvorba mlieka prisposobi, neodsavaj nejak velmi, len do povolenia tlaku, inak si budes nadprodukciu udrziavat a ak dieta nevypije vsetko, hrozi zapal z nedostatocneho vyprazdnenia

s tym spanim..to si len myslis ze ked zaspis tak nevnimas, len si to nepamatas rano, lebo vtedy funguje skor podvedomie a pudove spravanie ako vedome
a prave spolocnym spanim a tym ze dychas na dietatko stimulujes aj jeho dychanie
a ako si spravne napoisala..tza normalnych okolnosti pokial nie je rodic pod vplyvom omamnych latok dieta naozaj nezalahne
v minulosti boli problem aj tie objemne paperove periny, ktore ak prikryli dietaku hlavu nahodou, tak uz bolo nestastie a t sa nedalo zistit

21. apr 2012

Bozeeee!! zeny co tu riesite za somariny, budte radi ze mate zdrave deti, ci uz s cumlom, alebo bez, moja keby chcela cmulat aj palec na nohe tak ju necham. Mimochodom to ja som ta sedstra o ktorej pise selenka 7 🙂)

22. apr 2012

@strapco13 vo vela veciach s Tebou suhlasim, citala som aj Tvoj clanok o Tvojom dojceni pred casom a mas moj velky obdiv, no zaroven su aj veci, na ktore mame odlisny nazor a ja ten svoj v niektorych veciach asi nezmenim 🙂 proste co sa spania tyka, malicka ma svoju postielku a dufam, ze to takto zostane. Moj manzel tiez nesuhlasi, aby spavala s nami celu noc. Ja som tiez od malicka spavala vo svojej postielke a nemam pocit, ze by ma to nejako poznacilo 🙂 Urcite to neber tak, ze radikalne nesuhlasim s nazormi laktacnych poradkyn, prave naopak, robite super pracu, sama som nasla vela doleziteho na mamila.sk, no ako kazda matka, konam instinktivne, tak ako citim, ze je pre moje dieta najlepsie.

22. apr 2012

diskusiu citat netiham, s clankom vsak plne suhlasim. Kazde dieta je ine a to ze niekto cumlik ma neznamena ze definitivne musi nastat problem s dojcenim....ale moj osobny nazor je ze vacsinou nastane...nemusi to byt predcasne odstavenie...mamky si niekedy mozno ani neuvedomia ze sa stalo nieco co by sa bez cumlika nestalo. So @strapco13 plne suhlasim. My sme podobny pripad...mala som dost silnu nadprodikciu mlieka a dcera ma doteraz reflux...pouzivali sme cumlik...pokial bol doma aj ked som ho chcela obmedzovat bolo to velmi tazke a nevedela som si predstavit nemat ho vobec....potom s prvymi prikrmami zacali problemy s dojcenim a skoro som sa o dojcenie pripravila...v nasom pripade to bolo sposobene zvacsa cumlom....tyzden som kojila v uplnej tme den noc lebo dcera sa inak nebola ochotna vobec prisat. Cumle som vyhodila, a probelmy sa stratili....moja osobna skusenost je teda jednoznacna...aj ked nam cumel mozno pri tom refluxe trosku pomohol....tak nebyt toho odhodlania vyhodit ho teraz sa uz urcite nekojime. A argument ze mam cumel preto aby som sa v noci vyspala je pre mna osobnem smiesny...a mam doma nespavca takze zvladat sa to da aj bez cumla

22. apr 2012

@amelialaus@selenka7 nikto vam vas nazor neberie ;) nikto tu nikto nekaze robit maminke to alebo ono...tento clanok upozornuje na rizika cumla..resp upozornuje maminky na to, ze ak maju nejaky problem s babatkom a dojcenim tak moze za tym byt cumel /samozrejme su aj ine dovody/
strasne vela maminiek sa na LP obracia, lebo im dieta nepribera, strajkuje, hryzie prsnik, maju bolesti pri dojcenie a pod..a v drvivej vacsine je za tym prave dudel
cize tu sa naozaj nikto nechce hadat ani presadzovat nazor ..je to clanok ktory odraza realnu skusenost maminky a je sem dany na to aby si mamicky uvedomili, ze ak maju nejake tazkosti treba ich riesit a ze mozno za tym vsetkym je dudlik
to ze poradkyne robia osvetu a upozornuju na rizika, neznamena ze vnucujeme svoj nazor, kazdy je si strojcom vlastneho stastia...ale preco by sme nemohli informovat o rizikach
rovnako je to aj s alkoholom a cigaretami..vsade mate info ze su skodlive, napriek tomu su ludia co si ich kupuju a nikto im to nezakazuje /pokial maju viac ako 18r/ ..teraz mi ide cisto o princip, nie o ucinok danych veci..aby nedoslo k nedorozumeniu

22. apr 2012

pekny clanok @strapco13 🙂 je to naozaj vystraha, ako pises, kazde babo je ine... my sme "museli" zaviest cumlik - tiez na odporucenie dr., lebo Jurko mava koliky a stale sa chce "uspokojovat" na cice, lenze pri tom si zakazdym aj potiahne a bolest bruska je este väcsia :( dokonca to zaslo az tak daleko, ze ked sme boli na sono obliciek, dr. ma upozornila, ze ho brusko bolieva aj z toho, ze je prejedeny, pretoze zakazdym aj taha mliecko a ukazala mi na sone aky zväcseny zaludok ma! tak som dala dudu :( dufam, ze ked prejdu koliky, tak ho raz dva od cumlika odstavim, lebo nechcem,aby ho mal :(
dakujeme za clanok 🙂

23. apr 2012

Môj malinký sa prisával odmalička dobre, nemali sme s ním problémy. Po pôrode som mala iba citlivé bradavky, čo do pár dní prešlo. V pôrodnici sa mi nepáčilo, keď mu hneď na druhý večer dali BEBU, zobrali mi ho, vraj nemám mlieko a on je hladný. Ale plakal aj tak, tak mu dali erárny cumeľ. Bola som z toho zúfalá. Aj tesne po pôrode mi ho zobrali a doniesli iba raz ukázať. Potom mi ho nastálo dali až ráno. Cítila som sa ako okradnutá.
Keď sme prišli domov, dojčila som na požiadanie, malinký sa cumľom nenechal oklamať🙂 Keď sme mu ho len ukázali, začal vrieskať ako na lesy🙂 Dojčila som ho niekedy aj každú polhodinu. Lenže nič nie je také jednoduché, či s cumľom, či bez, problémy sú stále:(
Prvé 3 mesiace s nami drobček spával v posteli, aby sme mu neublížili, tak sme s manželom spali na šírku, nalepení na sebe, aby mal malinký dosť miesta. Ale ako začal mávať koliky, všetky problémy sa začali. Trvali až do 5 mesiacov. Každý deň min. 4 hod a max. 8 hod. bolo to niečo hrozné. Vrieskal, aj keď papal. Ja som mala strašne veľa mlieka, pretože som ho často prikladala. Bez ohľadu na to, koľko toho vypil, ak mal bolesti, sal, sal a sal. Myslela som si, že sa mi upokojí, keď bude na prsníku, ale on len sal a sal, až mal nadutý žalúdoček:( A zaspinkal vždy akosi sám, keď mu bolesti prešli. S nami v spálni už od 3. mesiaca nespáva, pretože sa budil na každý náš pohyb. Keď je sám vo svojej izbičke, prespí v poho celú noc.
Cumlík mu dávame až teraz, keď mu idú zúbky a hryzadielka odmieta:(

23. apr 2012

hmm...zaujmavy clanok.pri prvom synovi som nekojila lebo som nemohla...🙂 takze dudku mal a bol spokojny..., tohoto druheho som chcela kojit, ale neprisal sa lebo mam male prsia a ploche bradavky, tak mi ho v nemocke hned dali na flasu a UM. doma som sa trapila asi 4 tyzne, odsavala a prikladala...prikladala a odsavala...a pomezi to samozrejme dudka, lebo nariekal a ja som sa chcela vyspat...po 4 tyzdnoch sa stal zazrak. zacala som kojit. ale aj tak odsavam pomedzi to lebo niekedy sa kojit neda☹, a dudku mame len na spanie. takze som asi rarita, ale mozno je to tym ze na kojenie si syn zvykol az po flasi, tak nema problem z coho pije. a myslim ze ani ta dudka nieje az taky problem. je jasne ze budeme musiet zase odvykat, ale zatial je to hygienickejsie ako jeho vlastne rucicky ktore mu stale chyta jeho bratcek 🙂

23. apr 2012

@strapco13 ja mam taku skusenost, ze sama LP mi pri prvom synovi povedala pri odchode z nemocky, ze nech si kupim UM 🙂, ze dojcit nebudem (ani som nedojcila ☹...mozno keby som sa potrapila ako s tymto druhym nemusel byt na UM....)

23. apr 2012

@michaelka5 tak to nebola laktacna z mamily...ziadna laktacna ti ako prvu volbu nenvrhne UM ..v nemocke co su sestricky laktacne o dojceni neviedia nic :((((
a mimochodom ja mam tiez male prsia a ploche bradavky...a kojim..ono totiz bradavky sa vyvijaju az po porode a dojcenim sa meni ich tvar..dietatko si ich vytvaruje
a dojcit sa da kedykolvek a kdekolvek..lebo dojcenie je normalne, neobmedzuje matku

23. apr 2012

@mamkabeika pri nadprodukcii je trosku iny rezim striedania prsnikov..ak striedas priskoro prsniky, tak dieta pije viac toho predneho mlieka, to obsahuje viac laktozy a ta trochu viac zaplynuje ..chce to osobnu konzultaciu laktacnej, nech skontroluje dojcenie

23. apr 2012

Este predtym ako som otehotnela som sa rozhodla, ze ak budem mat dieta, cumel mu nedam - zdalo sa mi neprirodzene, ze ked dieta place, zapchavat mu usta cumlom.... Vsetci mi hovorili, ze ved zmenim nazor ked budem mat dieta... Nezmenila som, dudel mam len 1, ktory som dostala ako recesiu od kolegov ked som sla na matersku.... Ked vsak idem na navstevu k rodicom alebo k svokrovcom, stale musim pocuvat: a preco mu nedate dudlik? Cumel je dobry. 90% deti ma cumel, co je na tom? Syn ma 7 mes. a rodina si stale nezvykla, ze bude bez dudla a ked som zo zaciatku dojcila ccakazdych 90min., tak len prevracali ocami, ze naco tak casto, ze to preto lebo nema dudel, ze keby mal dudel, tak by som mala viac casu☹

24. apr 2012

@janocka je super ze nemate dudlik a nepodlahni tlaku okoliu..aj tak by sa o nejaky ten mesiac zacali pytat, ze preco este ma dudel :p
Viac casu s dudlom by si nemala...dieta by sa dojcilo rovnako casto, plus by si ho hladala a sterilizovala, umyvala a pod

24. apr 2012

@strapco13 tlak okolia je silny ale ja som silnejsia, tvrdohlavejsia 😀
inak konecne niekto kto ma chape, lebo v okoli som za divnu, ze kto to kedy videl, dieta bez dudla 😖

24. apr 2012

@janocka neboj nie si jedina...je nas viac a cuduj sa svete nase deti su spokojne, stastne a zdrave a ziju :D

24. apr 2012

aj deti s cumlíkom su spokojne zdravé a štastné..podla mna je aj tak zbytočné takéto niečo tu riešit,teraz sa rozoberá už všetko od cumíka,cez chodítko,plienky,pitie kravského mlieka atd...

25. apr 2012

Ak Vam nieco hovori Attachment parenting tak tam je jasne uvedene ze dieta potrebuje matkinu blizkost, laskanie a nosenie a ze cumlik tieto potreby nenaplna.
Druha vec, tu su vedecky podlozene studie o tom, preco nie cumlik a ake su rizika, ze deti sa predcasne kvoli nemu odstavuju od dojcenia.
Su sice v AJ ale ak niektora chcete mozete si to precitat.
http://pediatrics.aappublications.org/content/1...
Nikto nikoho predsa neosudzje ak ho pouziva, kazda sa ma pravo rozhodnut ako bude vychovavat svoje dieta, kazdemu vyhovuje nieco ine. Poradkyne pri dojceni robia zasluznu pracu, a na ukor svojho volneho casu, vo velkom mnozstve bez naroku na mzdu.Su to dobrovolnicky, ak ma matka problem s dojcenim idu a skusia najst riesenie, ak matka dojcit chce urobi co sa jej odporuca, certifikvane poradkyne sa stale skolia, certifikat si obnovuju a tiez pokial viem kurz stoji nemale peniaze. To ze su tu na MK by sme mali chvalit a dakovat im za ich pomoc, ked sa do nich niekto bude stale navazat tak jedneho dna tu nepride ani jedna a to bude na zaplakanie potom.

26. apr 2012

My sme cumlik nikdy nepotrebovali, lebo moje dieta pouziva na cmulanie svoje prsty ☹ ked som jej ich zalepila, zacala si cmulat druhu ruku. Takze ja by som brala radsej ten cumel, ten by som jedneho pekneho dna hodila do kosa...

28. apr 2012

@ironka @strapco13 velmi pekne pisete. clanok je fajn, nikdy ma nikto neupozornil ze dudlik moze predlzovat cas medzi dojcenim, aj ked nasa mala dudlik odmietala. zo zaciatku sice dudlovala ako diva, ale to bola v inkubatore 5 tyzdnov, upllne sama samucicka. ja som podstivo odsavala aby sme mohli nabehnut na normalne dojcenie. prve dni po odstaveni od nasogastrickej sondy a teda vlastne prechod na prsnik bol strasny, mala iba revala ako diva, stale chcela sat, uplne vsetko a cokolvek. chvlabohu ze som odolala a dudlik nepouzila, za 2 dni sme nabehli na normalne dojdcenie 🙂 a dojcili sa uplne krasne. mala som stavy ked som bola totalne zufala a dudlik jej strcila do pusy, a ona ho vyplula, myslela si ze je to hracka. vsetci naokolo boli z toho nestastni, lebo ju nevedeli postrazit, lebo najjednoduchsia vec ako umlcat dieta je dudlik a nasa nechcela dudlikovat, tak si s nou nik nevedel dat rady, lebo vsetci ako keby zpohodlneli a nechcelo sa im zabavat dieta ktore si vyzaduje pozornost. teraz sa dojcime uz len po veceroch, lebo som nastupila do prace 🙂

28. apr 2012

@miri_1 presne si to vystihla...ludia su lenivy a nehladaju riesenia ako zabavit a upokojit dieta inak ako dudlom..na vsetko dudel :(

28. apr 2012

@miri_1 Miri ďakujeme za pochvalu, že "veľmi pekne píšeme". No to čo sa maminky o dojčení dozvedajú je väčšinou zmes dojmov a osobných skúseností kamošky, mamy, svokry....... To, čo u nich fungovalo, nefunguje paušálne. My radíme vedecky overené fakty 🙂)) Poviem príklad: sestra odchovala dve deti pri limitovaní dojčenia. Teda 15-20 min. max. dojčiť. Ja keď sa mi narodil syn, nebola som ešte poradkyňa a nemala také vedomosti ako bolo treba. Malý mal koliky a sestra mi povedala: "to preto, lebo ho dlho dojčíš!!!" Zvykli sme sa tak hodinu. No a čo sa stalo? To čo niekomu fungovalo, nám teda absolútne. Malý prestal prospievať. Pribral 90 g za týždeň (270 g to bolo za 3 týždne, teda k poradni). Norma je 119 g za týždeň. Doktorka mi kázala dokrm. Tak som si povedala, že nebudem počúvať ani rady okolia, ani pediatričku. Budem dojčiť prirodzene a na požiadanie tak ako od pôrodu a malý krásne začal puckovito priberať 🙂)) Takže toto je jeden z príkladov. Je preto dobré sa riadiť vedecky overenými faktami, ako mýtami a radami!!! Robme to prirodzene, verme si a potom to ide ako po masle 🙂
@miri_1

29. apr 2012

@ironka No a dokrm sa nekonal a dojčíme sa doteraz, malý bude mať dva roky 🙂)) a budeme ešte dlho pokračovať 🙂))

29. apr 2012

uzasny pribeh fakt silna mamicka prajem nadalej pevne nervy a krasne dni bez cumlika mi sme pri prvej cere malo dojcili ale ani necumlikovala cmulala palec amyslim ze keby som tiez riesila hned mohlo to inac dopadnut teraz ma styri a asi tyzden co spime konecne bez palca tiez so m dala na rady rodiny nechaj jej ved sa oduci ....a druha ma sest a pol mesiaca cumlik ma na zabuvanie potom ho vypluje a dojcime vecer a vvnoci tiez mi prvy mesiac prirala 1200g povedala doktorka ze je to vela a nie ze je to zle stvrty mesiac nepribrala skro vobec museli sme prikrmovac a teraz zas pribera ako pred tym

29. apr 2012

@strapco13 uzasny pribeh fakt silna mamicka prajem nadalej pevne nervy a krasne dni bez cumlika mi sme pri prvej cere malo dojcili ale ani necumlikovala cmulala palec amyslim ze keby som tiez riesila hned mohlo to inac dopadnut teraz ma styri a asi tyzden co spime konecne bez palca tiez so m dala na rady rodiny nechaj jej ved sa oduci ....a druha ma sest a pol mesiaca cumlik ma na zabuvanie potom ho vypluje a dojcime vecer a vvnoci tiez mi prvy mesiac prirala 1200g povedala doktorka ze je to vela a nie ze je to zle stvrty mesiac nepribrala skro vobec museli sme prikrmovac a teraz zas pribera ako pred tym

29. apr 2012

@strapco13 moja mala ma aj stvrt roka.od mala sme jej davali dudel.mavala som strasne bolesti na úrsnikoch,cely mi hnisal,mala mi robila akoby modriny na bradavke atd a mala samotna mavala velmi casto problemy v ustach same bacily,afty atd.dva mesiace dozadu som odstavila dudel,kojime sa stale.Odkedy nemame dudel vidim ze mam opat pekne bradavky,sice roztahane ale zdrave.takze ja si myslim ze davat dudel je pekna blbost a zarucene pri druhom by som nedavala,tolko bolesti a v podstate celkom zbytocne.az teraz po tomto clanku som si uvedomila ze to vsetko bolo z dudla,vsetky bolesti..

30. apr 2012

2aj stvrt

30. apr 2012

@zabatinko a o tomto je ten clanok..upozornuje a vystriha pred rizikami dudla

30. apr 2012

@strapco13 uplne chapem co sa snazite povedat a myslim si, ze mate pravdu. je mi az do placu, ked si spomeniem, ze moje babatkam som prvykrat mohla ponuknut prsnik asi az po troch tyzdnoch. narodili sa predcasne, boli v inkubatoroch a najprv papali cez sondicku, potom z flasky a az ked sme isli po asi 6 tyzdnoch domov som ich mohla zacat kojit normalne. dovtedy som si odsavala a akonahle som mohla, tak som s tym sekla. ide o to, ze aj ked som nemala v plane naucit ich na dudlik, ono to nejak prislo uz v tej nemocnici a odvtedy ho maju. snazim sa silou mocou neprist o mlieko ale citim, ze uz ho je pomenej. neviem ako to riesia ine mamicky s dvojickami, ale neviem si predstavit, mat ich neustale na prsniku na striedacku. a este ked si dozaduju moju blizkost obaja naraz.... to by som naozaj cely den len kojila asi a nic ine uz nemohla robit. pocula som, ze prvy rok zivota deti potrebuju materinske mlieko urcite, ze potom ho uz organizmus viac-menej nepotrebuje. neviem co je na tom pravdy, ale budem nenormalne stastna, ked sa mi ich podari aspon ten rok kojit. teraz maju 6mesiacov.

30. apr 2012

@strapco13 presne tak ja som mojho dojcila ani nie mesiac petoze mi v nemocnici maleho naucili na cumel :/ museli sme tam zostat dlhsie pretoze maly mal ztacku novorodenecku a ja som bola po SC...... a ked sme prisli domov ???? maly zacal strajkovat pri kojeni az som nakoniec o mlieko prisla a teraz musim kupovat drahy nutrilon :( jooj ako zavidim maminam co koja

2. máj 2012

@pemimigo ono ak velmi chces da sa rozkojit este /daju sa dojcit aj adoptovane deti/ ..mozno by sa maly prisal ;)

2. máj 2012

@mirfa deti potrebuju materske mlieko ovela dlhsie ako je rok ..preveze ked zacnu viac chodit von, do kolektivu, vonku zbierat vselico, hrat sa v piesku..proste prave po roku dieta prichadza do kontaktu s novymi bacilmi, tak mliecko sa prisposobi, studie dokazali, ze po roku je v mliecku praveze este viac protilatok

2. máj 2012

@strapco13 no ja budem len rada ked vydrzim kojit dlhsie ako rok, ale ako som uz vyssie pisala, nemam uz tolko mlieka ako predtym a to som skusala vsetko mozne od cajov cez homeopatika, caste prikladanie, nealko pivo a vineu pijem, hroznovy cukor si kupujem a teraz najnovsie som si bola dat predpisat tabletky Costi a musim povedat, mam z nich viac mlieka, ale to tiez nie je riesenie tabletky pchat do seba stale... samozrejme ze ich po roku neodstavim nasilu ak ho budem mat, len to som pisala, ze budem velmi stastna ked aspon rok vydrzim, ak dlhsie, budem este stastnejsia 🙂

2. máj 2012

@mirfa Costi treba brat dlhsie, nevysadit hned ako sa zvysi tvorvba mliecka..ako ho beries..ma sa brat 3x3 ..potom postupne vzdy o jednu tabletku znizit pockat 4-5 dni ci sa laktacia nezmeni a az potom dalsiu vynechat..cize je to na dlhsiu dobu
neviem ako velke mas babo..ale vacsinou sa podari do toho 4 -6 mesiaca vynechat tabletky, lebo potom to co chyba na lkatacii sa da nahradit tuhou stravou a teda tabletky vies postupne vysadit
a kazda kvapka mliecka sa rata
mas konzultovane dfojcenie aj osobne s laktacnou poradkynou?

2. máj 2012

@strapco13 mam dvojicky a maju 6 mesiacov. uz asi mesiac davam aj tuhu stravu prave kvoli tomu, ze sa mi znizovala tvorba mlieka a nechcela som zase davat umele. pisem zase, pretoze kym som bola v nemocnici s drobcami a boli v inkubatoroch len som si odsavala a to sa im davalo z flasky a samozrejme nevedela som si odsat dost pre oboch, tak sa im davalo aj umele. ked sme ale prisli dom, prestala som umele davat uplne a nechala to na nich, nech si to vytiahnu. nemam ziadne konzultacie s laktacnou poradkynou, vsetko som hladala na nete. a tie tabletky beriem 3x denne 1 tabletku. teraz mi to pekne vychadza odkedy davame prikrmy, staci im to mliecko. aj predtym mi velmi pekne priberali aj priberaju, ale rozculovali sa na prsniku a ja som citila, ze nie su take naliate ako byvali, preto som zacala skusat vsetko mozne a teraz je tomu asi tyzden co beriem tie Costi. tak som to dve na tri napisala, snad to pochopis 🙂

2. máj 2012

co sa tyka cumlika, moj maly ho tiez ma, aj kojim, vzdy mu ho davam len ked viem ze je napapany dost, ked mrnka vzdy skor ponuknem prsnik ci nahodou nie je este hladny az potom dam cumlik, vecer zaspavame na prsniku, napapa sa a zaspi, ked uz vidim ze sa len hra a cucka naprazno vymienam za cumlik..LEBO, som zazila pre mna ,,odstrasujuci,, pripad...bola som s prvou dcerkou v nemocnici na izbe s mamickou rocneho dievcatka, ta bola tak ,,zavisla,, na prsniku, ze celu noc ho musela mat v puse, ked jej vypadol strasne revala a zlostila sa, teda budila sa zhruba kazdych 10 minut, vzdy ked zaspala a prsnik jej vyklzol z ust, nasledovalo zlostenie, plac a tak dookola...matka ,,spala,, celu noc raz na jednom boku, raz na druhoma ,,v pozore,, aby prsnik nevypadol..bola to hrozna noc, lebo sme sa nevyspali nikto, lutovala som ich obe...vzdy som si vravela ze ked budem kojit druhe dieta toto si ho nesmiem naucit, ona vravela ze tak funguju skoro od narodenia kazdu noc, ze nevie co je spanok, ani ona ani jej dcera...a lutovala ze ju nenaucila aj na cumlik, lebo neskor sa jej to uz nepodarilo a mala cumlik nechcela vobec, bola na nej nalepena ako kliest, stale na prsniku...ked maleho kojim po leziacky a zaspava vzdy si na to spomeniem a doslova sa bojim aby sa to tiez nenaucil..lebo taky spanok ako mala ta mala a jej mam by som nepriala nikomu

4. máj 2012

ale urcite je to individualne, netreba urcite cumlik dietatko pchat stale, my pouzivame len ked sa uspavame..o mliecko nechcem prist urcite

4. máj 2012

našej dcérke sme odmietli dávať cumlík prvých 6 týždňov, bála som sa, že už nebude chcieť moje mliečko, prvý mesiac bola na mne prisatá pomaly každú hodinu, a po tých dvoch mesiacoch, keď sme len skúšali cumlík kvôli foteniu, napínalo ju z neho a nevedela, čo má s ním v puse robiť 🙂 takže bola úplne bez cumlíka, nevedela ani piť z fľaše, s čím sme mali v 9-mesiacoch torchu problém, lebo bolo leto a odmietala som ju vonku zakaždým kojiť. 2 týždne jej trvalo, kým si na ňu zvykla, ale ostala dojčená do 18-tich mesiacov, bola by aj dlhšie ona s tým problém nemala, len mne to už vadilo, v noci každé 2 hodiny hore a cez deň odmietala normálne jedlo, chcela len mliečko, keď raz bude druhé, tiež budeme bojovať proti cumľu, aspoň sme nemali problém s odúčaním 🙂

9. máj 2012

celý článok je na zamyslenie 🙂 cumlík ,bez cumlíka ?:(
áno aj ja som neodolala a skúšala som dať synovi cumlík . Intenzívne 3 týždne po pôrode . Potom som to vzdala .On našťastie a aj na nešťastie cumlík dosť razantne odmietal .
Áno poplakala som si ,ked môj syn nebol ochotný zaspávať v kočíku , len ked som ho nakojila a zaspal mi na rukách 🙂
Ak som si chcela oddýchnuť , tak jedine medzi dvoma kojeniami. Ak bol hore, tak ma musel mať neustále na očiach 🙂 Všetko sa to trošku zlepšilo , tak okolo 9 mesiaca ? kedy mal plne zavedené príkrmy a nemal takú veľkú potrebu kojenia. Keby mal cumlík určite je samostatnejší a určite väčšina týchto negatívnych zážitkov nebude.
Našťastie som rada , že cumlík nechcel.A kojím ho na požiadanie doteraz. Ano kojila som na mnohých neobvyklých miestach , ale po čase som prestala vnímať aj tie divné pohľady ľudí, lebo to je úplne prirodzená vec. A myslím že aj vďaka tomu nikdy nemal vážnejšie zdr.problémy, rast zúbkov a rotavírusovú nákazu sme prekonali bez väčších komplikácií . Nikdy sme nemali problém s cmúlaním ručičky. Keď už mal veľkú potrebu niečo okusovať , tak sme mu do ruky dali nejaké kusadlo napr.ošúpanú mrkvičku(lízatko)
A aj nočné kojenia som po čase prestala vnímať ,pretože spinká so mnou a s ocinom v jednej posteli. Dokonca som sa niekedy v noci zobudila na to , že môj syn sa obslúžil sám :D .Momentálne už máme obdobie ,kedy ho večer nakojím a zobudí sa ako slniečko až ráno 🙂

13. máj 2012

ja mam 22 mesacne dieta, stale dojcim a syn ma aj dudlik,bez neho to bola hroza, stale si musi cuckat dudlik a je ak kludnejsi...nikdy mi neklesla tvorba mlieka kvoli dudliku, lebo syn bol rad aj na ciciku a keby cicik pouzivam ako dudlik praveze by som asi uz nedojcila lebo by som mala krvave a popraskane bradavky pretoze syn by bol na ciciku cely den. Takze mne sa dudlik jednoznacne osvedcil a maly spi aj pokojnejsie s dudlom.

16. máj 2012

@pepa1 pri spravnom prisati moze byt dieta hoc aj cely den na prse a neporani bradavku ;)

28. máj 2012

@strapco13 syn bude mat 2 roky a uz ukoncujem dojcenie,ale prekvapuje ma ze moja imunologicka mi povedala ze dojcenie nad 1 rok uz aj tak pre dieta nema vyznam z imuno hladiska aj par clankov od doktorov som citala vm toto duchu,ze mliecko ma malo vitaminov a uz nieje potrebne. Je to pravda? Jasne ze som ich mudre rady nepocuvala a syna dojcim dodnes,ale uz pomaly koncim,myslim ze som mu dala dobry zaklad.

31. máj 2012

@pepa1 tvoja imunologicky sa dost myli..po roku ma materske mliecko dokonca viac imunitnych faktorov ako pred...pozri moj druhy clanok o mytoch..tam to mam rozpisane ..rovnako aj dalsie myty su tam

31. máj 2012

Moja mala cumlik nema a nevisi mi na prsniku neustale. A je to spokojne a stastne babo, co malo place 🙂 A basta! 😀

1. jún 2012

Musim povedat, ze aj ked moze byt cumlik pre mamicku uzitocny ak ma babatko privelku potrebu dudlania (ja to mam doma, a niekedy je to veeelmi narocne lezat s dcerkou v posteli hodinu pokym si ona len dudka), tak pravda je ze som si vsimla ako mamicky ktore ho pouzivaju nim svojim detom castokrat "zapchavaju usta", ked vonku dzavocu a oni si potrebuju v klude poklabosit so sparing partnerkou na kocikovanie. :/

29. jún 2012

@canama ked ma dieta chut si dudkat v spanku..sups do satky, moze si dudkat, ty mas volne ruky ..mozes sa najest, napit, ci si nieco upratat

29. jún 2012

@strapco13 Príbeh veľmi podobný môjmu príbehu, žiaľ ☹. Snažíme sa byť bez cumlíka, ale niekedy nevie dcérka bez neho zaspať, preto jej ho po veľkom trápení dám ca. 2x denne na 10 min. - na zaspávanie. Snažím sa ju uspávať na prse, ale včera napr. už bola napapaná a nechcela sa prisať, vzhľadom k boľavým bradavkám som ju do toho veľmi nenútila. Kandidózu liečim mastičkou od laktačnej poradkyne. Čo by ste mi poradili v prípade, že dcérka nechce prso a nevie zaspať (bez cumľa)? Ďakujem.

29. jún 2012

@alicka7 jednoznacbe skusit usoavat v satke, vyzlecte sa hore bez, malu len do plienocky, kontakt koza na kozu, nedat cumlik, ale ponukat prsko, nenutit, ked je velmi zle tak mozte svoj ukazovak dat bruskom na hor do pusky malej a ked sa upokoji, znovu dat prsnik
tie bolesti..skontrolovala poradkyna polohu, prisatie, podjazykovu uzdiecku?

29. jún 2012

@strapco13 Mame za sebou prvy maly rekord, viac ako 24h bez cumlika 🙂. Poradkyna povedala, ze prisatie je dobre aj poloha, uz sa len musia bradavky zahojit a bude vsetko ok. Dakujem 🙂.

30. jún 2012

Pridám moju skúsenosť:syna som kojila 2roky a cumloval 2 roky,malú ešte kojím 17mes a cumlík takisto máme..cumlík som dala deťom preto,lebo som nechcela dopadnúť ako moja sestra a množstvo kamarátok,ktorým deti celé dni viseli na prsníku,,,podotýkam,že malého som do 6 mes kojila cez klobúky,potom normálne,malú iba cez klobúky,nikdy to inak nešlo,skúšali sme aj s cievkou,aj laktačnú,malá má 10kg a 17mes....myslím si,že niečo na tom bude,že namiesto prska má niekedy cumlík,veľa spinká,cez deň spí 1x 5-6hodín v kuse,odmala je veľká spáčka,aj syn bol...takže to môže byť tým cumlíkom.....toľko z mojej skúsenosti.

25. júl 2012

Myslim, ze pouzivanie cumla nemusi byt problem, ak sa pouziva rozumne. T.j. nie ze "je problem, tu mas cumel". Ale len napr. pri zaspavani cez den- a potom hned vytiahnut. Alebo v aute, alebo cakanie u lekara a naozaj inak to nejde. Sama som to tak chcela ale je to naozaj tazke dodorzat. Dokonca si myslim ze to je skoro nemozne:D. Dopadla som tak , ze v noci uz dudluje a dost mi to rozhadzalo spanok, Na zaciatku vylepsilo, ale potom veeelmi zle. takze maly ma 7 mesiacov a planujem ho od cumla oducit. Myslim, ze aj nocne bezbrehe kojenie(nad 3 mesiace a v zdravi) narobi skodu, tak ako aj cumel. Vsetko s rozumom (len keby som ho vzdy mala:D). Podotykam, ze mlieka mam aj pre susedove deti, preto s produkciou mlieka nemam problem, keby som mala, asi by som si to velmi s cumlom rozmyslela.

29. júl 2012

ahoj,dik za super članok🙂 ja maleho kojim,3 mesiace,cumlik mu davam ked cakame u lekara a plače,no a najnovsie v kočiku strašne plače,aj tamu mu ho davam,aj ked ho vypluva,mu ho nanutim:( lebo sa fakt strašne hneve,az potom sa s cumlom ukludnu a mozeme sa prechadzat,je to ok,či nam hrozi predčasne odstavenie?? doma mu ho nedavam vobec,ked place tak ho pohladkam,pritulim,ale vonku je v kočiku hrozne nerad,tak inak to neviem vyriešiť.. dakujem

31. júl 2012

@biba321 ale ved aj vonku ho mozes prituluti, pohladkat, nadojcit, mozes dieta nosit v nosici, satke
ci hrozi alebo nehrozi odstavenie..tazko povedat, moze a nemusi..ale riziko tam je

31. júl 2012

@jamajka31 a co je rozumne pouzivanie dudla? sma vididis, ze si sa snazila "rozumne" ho pouzit a narobilo vam to sarapatu
poznam strasne vela zien, co nechcelo v noci "bezbreho dojcit" tak odstavili..no a dieta sa im budi nadalej casto, len nevedia ako ho teraz uspat a strasne lutuju, ze odstavili
nocne dojcenie nenarobi ziadnu skodu..matka ak spi s dietatkom, nadojci v polospanku, dieta sa v polospanku naje, obaja rychlo zaspia, ziadne stavanie z postele, unavne uspavanie..ved to jedine zlahcuje zivit a matka si aspon trochu oddychne
osobne ja oddychujem len pri dojceni :D

31. júl 2012

@strapco13 no ked ho vyberiem z kocika,tak prestane plakat,ked ho tam dam,tak zas začne:/ nosič sa trošku bojim pouzivat kedze ide o predčastniatko. prave uvazujeme nad babyvakom,ale vraj dlho tam nosit nemame,a my by sme aj take dlhsie prechadzky dali..

31. júl 2012

@strapco13 keby som bola dôsledna, asi by to bolo celkom v poho. ale uznavam ze je to skoro nemozne. ale to bezbrehe dojcenie mne osobne robi dost zlotu, kedysi sa mi budil 3 razy za noc, teraz aj 8 krat. no je to tazke. Ale urcite len nocne odstavenie nestaci. Starsi syn(nemal cumel) mi po nocnom odstaveni vobec lepsie nespal. Az ked sa naucil sam zaspat, spal celu noc. ale az po tom odstaveni zase.

2. aug 2012

@biba321 lepsia je satka ako babyvak.aj ked sa to nezda, ovela lahsie das do spravnej polohy do satky ako do vaku, a navyse vak je n jedno rameno cize zatazuje viac chrbticu nosica ..skus elasticku satku.je vhodna do 9 kil, je perfektna pre zaciatocnikov..naviazes na telo a az potom vozis babo, cize nemusis drzat babo a motat sa do satky, kym sa to naucis

2. aug 2012

@jamajka31 nocne budenei ma svoje dovody, dojcenie je majlahsi sposob ako znovu uspat dieta ..dieta sa casto dojci vela v noci ak sa nedostatocne dojci cez den, ma zatazeny zaludok prikrmami, je smadne, separacna uzkost, zubky ..ak najdes pricinu a vyriesis, je mozne ze sa nebude tak casto dojcit v noci...ale poznam nedojcene deti, co spali v noci este horsie ako pises

2. aug 2012

@strapco13 no stale hladam pricinu, teraz sa to trochu vylepsilo, mozno to boli tie zubky

6. aug 2012

@jamajka31 niekedy je najlepsie neriesit, nestresovat sa tym, mat dietatko pri sebe, spinkat spolu / inak moj mal taku separacnu uzkost, ze sme spali asi 2 mesiace tak, ze sa ma drzal celu noc kolo krku a dojcil sa casto/..ale aspon spal

6. aug 2012

@strapco13 dnes som nasla druhy spodny zub, vcera prvy, snad to bolo ono🙂

8. aug 2012

no neviem, ja pri dcerke problemy nemam, kedze popri MD aj pracujem, tak od narodenia si mlieko aj odsavam, tak je krmena aj z flasky, aj z prsnika a este ma aj cumli. Ma 5 mesiacov, a ziadne problemy doteraz neboli a kojime sa stale.

10. apr 2013

to,že robila chybu - nakojila ho až ked bolo velmi hladné - je spomenuté len tak mimochodom.hlavná vina sa kladie na cumel.cumel nesluži na to,zapchať usta hladnemu decku.ak sa používa s rozumom,nespôsobí škodu.

10. apr 2013

Tento pribeh je skoro ako ten nas. Som odhodlana, ze moje druhe dieta nebude vediet, co je cumel! Kopec problemov sme si mohli usetrit.

10. apr 2013

my dudlik tiez nemame a som rada, na zaciatku sme ho mali cca 3 tyzdne,ale pre problemy s kojenim som ho potom zrusila, a tak ako aj autorka tohto clanku pisala, aj my sme sa od neho museli odnaucat vsetci 🙂

10. apr 2013

zo zvyku s olizovaním cumlika padnuteho na zem mi bolo vždy na vracanie, nie že nechať bakterie z cesty, ešte pridať aj z vlastnej ustnej dutiny a šup dieťaťu- blééé... a rozmyšlam prečo by dieťa malo cucať cele hodiny nejaky kus silikonu či z čoho sa tie cumliky vyrabaju ... naše 4 deti nemali dokopy ani jediny cumlik a nikomu z nich to nevadilo

11. apr 2013

@strapco13 ja som aj vdaka cumliku mala problemy s dojcenim prvorodeneho syna. odstavila som predcasne, po dlhom a pre oboch namahavom boji v 13 mesiacoch. Mladsi syn ma cumlik ako hracku na hryzenie ked mu idu zuby 🙂

11. apr 2013

Zaujimavy clanok...mam otazocku k dojceniu na poziadanie. Moj maly cuca kedykolvek mu ponuknem prsnik, no casto to dopadne tak, ze neodhadne svoju kapacitu a este hodinu po krmeni z neho idu bublinky a vracia. Nam teda dudlik pomaha upokojit ho ked viem, ze nie je hladny...co teda robit? Je to velky papkac, ale potom mu je zle, on bradavku nedudluje velmi, ale pije vzdy...

11. apr 2013

@strapco13 ja mam maleho nastastie bez cumlikoveho, ale potrebu sat mal. davala som mu svoj malicek, neskor ukazovak. preco sa napr. tato metoda neradi mamickam?

11. apr 2013

moj maly mal cumel 5 mesiacov ak sa tomu tak da povedat, bol narocne dieta o narodenia ale cumel nechcel, snazila som samu ho "nanutit" a okolo 4 mesiaca ho sem tam podudlal, ale nejak sa nim nechcel uokojit, no a medzi7-9 mesiacom ho odvrhol uplne ze uz sa mu ho nedalo ani dat do ust, kojim odteraz aj ked nie na poziadanie, na poziadanie som kojila tak do roka a pol. myslim ze cumel moze mat vplyv na kojenie aj ked som tomu nechcela verit, lebo v obdobi ked trocha cumloval sme mali problem s kojenim, ze sa jedoval na prse, ale on sa velmi rychlo zbavil cumla sam... pri druhom si cumel neplanujem kupovat

11. apr 2013

*kojim doteraz

11. apr 2013

@strapco13 krásny článok..moje deti boli úplne bez cumla
raz dali cumel do úst a "letel 🙂 a spávali v kočíkumaj malý doteraz..
malá zaspávala "na cicke"ona si dutkala 45 min..neriešila som,postupne sa to skracovalo..mala som mlieka a mlieka..do 9 mesiaca bola iba kojená..len dr,s tým mala problém,že prečo jej nedávam mäso..ale išli jej zuby a navyše bola po očko...
ja som dojčila malú do 2 rokov a 8 mesiacov a do 5 .mesiaca 2.tehotenstva..malého dojčím doteraz..ten sa najedol za 10 min a už ho"odvalilo" -typický chlap 🙂 čisto kojený bol do 8. mesiaca
nočné kojenie sme museli "zrušiť" v 1 r a 11 mesiacov..zaspal mi v noci na cicke a ja tiež..a potom mi vošlo do ruky a nemohla som rukou pohnúť..
začala som chodiť na rehabilitácie..masérka mi povedala,že malý je už veľký,že aby som sa aspoň 2 týždne vyspala,lebo ma nezoberie na masáž..radili mi prestať kojiť,ale ja som obmedzila len na noc,lebo to sa už nedalo,tak mi ho bráva
ináč kojím tak 3-4 x denne..
teraz mu idú posledné zuby a urobili sme výnimku aj v noci,lebo ho aj preháňa..dojčím na požiadanie cez deň..myslíš si,že ked sa mi malú podarilo prirodzene odstaviť že ked mu vyjdu zuby začať pomaly s odstavením? znížiť každí mesiac o 1?v septembri by mal ísť aspoň na 4 hod. do škôlky..uvidíme aj podľa dojčenia..,dakujem za radu

11. apr 2013

@strapco13 chcela som povedať že ked mi večer zaspí na prsníku tak mi ho bráva môj muž do detskej a ráno mi ho donesie a spí pri ňom aj s malou

11. apr 2013

Začni písať komentár...

Odošli