tahivka
14. júl 2019
1452 

Pitva ukončená... 3 dôvody, prečo SURFovať a 3 dôvody k neSURFovaniu

SURFík a VEĽKÉ POROVNANIE S INÝMI PRACÍMI GÉLMI

Bez dlhých rečí vás rovno stopnem. Ak ste vyznávačkou eko, bio, organic či natur, toto nie je ten správny článok pre vás. Určite by ste sa tu dozvedeli mnoho prínosných informácií, ale v konečnom dôsledku som si istá, že SURFovanie nebude pre vás vhodné.

Ale ak ste čo len trošilinku schopné privrieť oči, vitajte v mojom záverečnom  - a veľmi prísnom – hodnotení skúšaného produktu s názvom SURF COCONUT SPLASH a jeho súrodenca SURF TROPICAL LILY

Sme na konci testovania. Vyrátané presne – mne nezostala ani len kvapka, oba produkty som minula do dna. A čo som zisťovala?

  • zloženie výrobku – ako obalu, tak i samotného obsahu
  • pravdivosť údajov zapísaných na obale produktu
  • praciu silu a schopnosť odstrániť silnejšie znečistenia textilu
  • vôňu, konzistenciu gélu, spôsob dávkovania
  • možnosť eliminácie (úplného odstránenia) ďalších výrobkov potrebných k praniu

3 dôvody PRE SURFOVANIE:

1) VÝHODNÁ CENA  (ak natrafíte na správneho predajcu)

V príspevku „DEŇ TRETÍ“ som poctivo vyrátala moje náklady na pranie. Keďže v dnešnej dobe už neplatí „rovnoprávnosť cien“, výpočet bol len približný. Len pre sumárum – dávam 6 kg prádla do jednej várky, máme tvrdú vodu a prádlo stredne znečistené. Poväčšine periem na 40tke a 45-minútovom programe na syntetike. Pre porovnanie a lepšiu orientáciu v produktoch (vybrala som pre porovnanie len pár, ktoré som "mala po ruke" ) prikladám tabuľku:

(Do tabuľky boli vložené informácie z produktu SURF COCONUT SPLASH)

2) PRÍJEMNÁ  A DLHOTRVAJÚCA VÔŇA

Hoci od začiatku sa zdalo, že SURF COCONUT  má v tomto boji jasné prvenstvo, za cieľovou páskou to tak nie je. Vonia nádherne, skutočne dovolenkovo a čisto, dokonca aj po vypraní sa z prádla šíri jemná vôňa kokosu, nevydrží však tak dlho, ako jeho brat TROPICAL LILY. PRISAHÁM – AJ PO 4 DŇOCH OD PRANIA VONIA STÁLE  A NESKUTOČNE ÚŽASNE!!! Pritom som prádlo sušila aj v sušičke, po rokoch bez pridania vonných utierok a aj v porovnaní s nimi má proste TROPICAL JASNÉ PRVENSTVO.

NIKDY MI ŽIADEN PRACÍ PROSTRIEDOK NEVOŇAL TAK DLHO A PRÍJEMNE AKO TENTO. 

(SURF COCONUT  SPLASH je fajn na jemné prádlo, kde nie je potreba mať výraznú vôňu, ale chcete mať zmysly len jemne pošteklené.)

3) UŠETRÍTE PENIAŽKY ZA VÔNE DO SUŠIČKY ČI DO SKRÍŇ

A sú to nemalé peniažky. Za mesiac miniem do sušičky 2 lacnejšie balenia z DM drogérie – tj. 3 €/mesiac. Za rok 36 €. Ak použijete tie drahšie, tak za mesiac ste ľahšie o 6 € a ročne o 72 €. PRI TOMTO PRACOM PROSTRIEDKU SÚ ÚPLNE ZBYTOČNÉ a verím, že už teraz viete, ako a kam tie ušetrené prašule investujete.

BONUSOVÝ DÔVOD pre veľké ÁNO

  • ľahko dostupný v hociktorom obchode, či už v internetovom alebo v hypermarketoch, dokonca aj v malých dedinských potravinách.  

A POZOR!!! ŠPECIÁLNA AKCIA V TESCU na tento produkt v rôznych obmenách, len do 16.7.2019! (a v MALL.sk)

3 dôvody PRE NESURFOVANIE:

1) ZLOŽENIE PRODUKTU

K tejto problematike som sa už čiastočne vyjadrila vo svojom príspevku "DEŇ ŠTVRTÝ" https://www.modrykonik.sk/blog/tahivka/message/test-surf-den-stvrty-hodina-chemie-983xtk/. Skutočne som sa až teraz, počas testovania pracích gélov SURF, pozrela aj na zloženie a prečítala si, čo gél v sebe skrýva. Ako asi väčšina z nás – pri výbere pracieho prostriedku som sa riadila len cenou a vôňou. Na základe komentov som sa to však rozhodla preskúmať detailnejšie. Nechcem SURFíku krivdiť, tak s cieľom čo najobjektívnejšieho hodnotenia prikladám svoje „objavy“. Preto sem vkladám tabuľku s údajmi tých asi najzávažnejších látok, ktoré môžu mať veľmi negatívny dôsledok na zdravie človeka alebo na životné prostredie. Účinky niektorých z nich nájdete opäť v príspevku s názvom DEŇ ŠTVRTÝ.

Priznávam, mám trošku zmiešané pocity z tohto výsledku, lebo... „Skutočne všetci výrobcovia udali do zloženia to, čo udať mali?“ Každopádne... SURFík v tomto teste neobstál :( 

 2) NEVHODNÝ PRE MALÉ DETI A TEHOTNÉ

Vychádzam práve z vyššie opísaného bodu – prací gél SURF obsahuje totiž aj látky, ktoré podľa súčasných výskumov majú negatívny vplyv na plod v tele matky a aj na deti po narodení. Samozrejme, neobsahuje ich v takom rozsahu, dúfam,  (aj keď – o množstve tých látok tam údaj absentuje), no naše telo si pamätá...

3) NEVHODNÝ NA VLNU A HODBÁB  

Okrem SURFíku mal ešte jeden prací gél stopku k týmto dvom materiálom. Ale možno som len zle hľadala. Možno na ostatných to výrobcovia zabudli napísať.  Každopádne – je to mínus, hoci z môjho pohľadu a pre moje potreby úplne malilinké.

BONUSOVÝ DÔVOD PRE VEĽKÉ NIE 

  • nezvláda škvrny

Nech sa akokoľvek snaží, sám ich nezlikviduje. Mám na mysli tie protivnejšie typu tráva, kečup, ovocie, mastné škvrny... To všetko zostávalo aj po opraní. Síce slabšie, ale boli tam.

Na obranu však zároveň dodávam, že s týmito škvrnami si neporadil sám ani žiaden iný prací gél, ktorý sme doteraz doma používali. Iba v kombinácii s úžasným produktom z DM drogérky to zvládol aj SURF COCONUT SPLASH i SURF TROPICAL LILY.

Ľahké znečistenie od potu, prachu, jemného piesku – to bolo pre SURFíka malinou. Rovnako neskutočne a milo šokoval SURF COCONUT SPLASH pri škvrne po zmrzline - bez použitia akéhokoľvek iného prostriedku či predpierania - aha: 

-----------

Stále si na vážkach a nevieš, či ho chceš skúsiť alebo nie?

TAK SA OTESTUJ :D 

1) Miluješ výrazné vône?     ÁNO / NIE

2) Nechceš investovať veľa peniažkov do prania?     ÁNO / NIE

3) Nebojíš sa chémie a jej dopadu na tvoje zdravie či životné prostredie?   ÁNO / NIE

4) Nemáš silne znečistené prádlo škvrnami a fľakmi?   ÁNO / NIE  

VYHODNOTENIE:

4-3 ÁNO

  • UTEKAJ DO OBCHODU A KÚP SI TO NAJVÄČŠIE BALENIE – SURF je pre teba ten PRAVÝ!

2    ÁNO   

  • UTEKAJ DO OBCHODU A KÚP SI MENŠIE BALENIE, ZA SKÚŠKU TO STOJÍ

1 – 0 ÁNO 

  • TAK NIČ, ASPOŇ PRAJEM PEKNÝ DEŇ!

Čo dodať na záver? Som úprimne vďačná za možnosť testovať – veľké ĎAKUJEM #konik_testuje. Občas to síce bola makačka, občas zábava a občas i pátračka 🙂 Mne to však dalo veľa – rozšírilo mi to pohľad na oblasť, ktorú som doteraz brala tak akosi automaticky a nikdy sa ňou dôkladnejšie nezaoberala.

Veľké ďakujem aj všetkým z koníka, ktorí si našli čas a moje príspevky o SURFíkovi si prečítali.

Ešte väčšie tým, ktorí si našli čas a prispeli k nim svojim komentom. Vážim si to.

Aby to bolo fér a ĎAKUJEM bolo reálnejšie, každému, kto sa dostane až sem, posielam 3 srdiečka... až pokým sa mi neminú 🙂

PS 1 Ak som v článku urobila niekde chybičku – gramatickú či obsahovú, ospravedlňujem sa. Určite je neúmyselná, snažila som sa byť čo najobjektívnejšia a najúprimnejšia.

PS 2 Moja budúcnosť určite bude ešte so SURFíkom spojená – TROPICAL LILY  ma proste dostal, ale ani COCONUT SPLASH nezostane v zabudnutí...

#test_surf  #recenzia

ja Surf pouzivam uz vyse roka. Kupujem ale prasky, kvoli setreniu pracky a kvoli tomu, ze v testoch vysli gely horsie, co sa tyka ucinnosti prania.... Predtym som roky kupovala len Ariel a Persil a veru, Surf vyperie uplne rovnako a to ja periem vsetko na 40 a vacsinou na kratkom programe 30min, max 1h .. Velmi velmi spinave veci, ako napr. ponozky cierne od behania po piesku a hline, to neoperie ziadny prasok, tie treba zaprať rucne mydlom, ale komu sa nechce, Surf ich operie rovnako ako ine drahsie prasky... ja som spokojna.. Krasne mi pradlo vonia aj bez avivaze, ktoru nepouzzivame, lebo mame susicku 🙂. Pouzivam biely a ten na farebne tmavoruzovy. prave vcera som v TETA drogerii kupila zas velky, lebo uz sa mi minul.

16. júl 2019

ja pouzivam uz asi 3roky iba Surf, krasne vonia, veci mam zaspinene "kancelarsky" cize pre mna vynikajuci, a ta vona vydrzi aj 2t v skrini, taktiez mam susicku odkedy mam ziadne obrusky, o cene ani nehovorim. 1x som ho kupila ako z nudze cnost a uz som pri nom ostala

16. júl 2019

co sa tyka vasho NIe pre skvrny, suhlasim ale dovolim si povedat ze to nezvladne ziaden gel, (ja mam odskusany persil, ale uz nikdy viac) ide totiz o to ze gel ma inu formulu ako klasicky prach ktory skutocne pradlo vyperie, gel obsahuje len opticke rozjasnovace. A co sa tyka toho zlozenia ktore uvadzate mozem sa opytat kde ste to nasla? bolo to uvedene na flasi alebo vam to niekto sprostredkoval? Inak je to riadny chemicky koktail ani sa necudujem ze je nevhodny pre tehotne a male deti, nehovoriac o zatazi na zivotne prostredie

16. júl 2019

Aj ja pouzivam, ibazeee a mozno to vyznie troska divne, ale kupujem ho vyslovene len ako avivaz 😁 Lebo na skvrny zabera minimalne. Vyskusane mam vsetky, no vona Black Orchid & lilly sa im vydarilo na 1* aj vydrzou aj vonou. Mozno keby sa vyrabali len avivaze ci vonne gulicky, malo by to medzi ludmi vacsiu uspesnost. U mna ako matky najviac zavazi, ci to dokaze oprat vsetko co moja dcera papá cez tricko 😁 No a u nas v meste sa 1l predava len za 2€ a to nie je ani v akcii 🙂

16. júl 2019

Ja sa pridám tiež, používala som surf, vôňa krásna aj v skrini to vydrží dlho, cena tiež super. ALE! Prestala som ho používať pretože začal smrdiet. A nie je jedno v ktorom obchode ho kúpite. Ja osobne som ho veľmi mala rada ale po skúsenostiach, že viac a viac sa stávalo, že mi prádlo smrdelo a vôňa nikde (bez aviváže aj s avivážou - proste som skúšala a zisťovala kde je problém) som ho prestala používať. Momentálne som prešla na práci prášok od tesco aj s avivážou a neviem si to vynachváliť. Vzala som ho na skúšku a som veru spokojná. Vyperie škvrny, tie veľké na 60 čas cca hodina inak periem na 30 čo je 20 min. Mám vyskúšané už všelijaké prášky aj gély aj aviváže, veľa z nich mi nesadli vôňou, alebo som mala buď ja problém s pokožkou alebo syn, prípadne sa gél/prášok nerozpustil, alebo aviváž zafarbila prádlo (modrá aviváž). Surf je skvelá voľba ale treba si dať naozaj pozor kde ho kupujete. A či gél alebo prášok to už je na vás. Poprípade choďte susedom, počula som veľakrát, že v rakúsku je kvalitnejší prášok aj gél aj aviváž rôznej značky. 😊😊😊

16. júl 2019

Naozaj výborná recenzia. Super napísaná. Aj ja používam Surf, najmä kvôli vôni, vyperie priemerne, ale v drogérii po ňom vždy siahnem. Jednoducho aj po týždňoch mi prádlo v skrini vonia.

16. júl 2019

Teda tomu sa hovorí recenzia a dôkladné testovanie👍, takéto som tu ešte ani nečítala. Práve aj ja testujem Surf ale takto to nedám 😉. Ja som sa pokúšala prečítať zloženie, ale neviem či mám chybné balenie, je to tak malé a jemne rozmazané, že som to všetko neorelúštila. Na prvý dojem je vôňa kokosového krajšia, ale fakt ten tropická lili vydrží voňať dlhšie, až tak, že vojdem do miestnosti a cítim výraznú vôňu. Posteľné prádlo čo som oprala v sobotu vonia nádherne doteraz. Fakt ešte raz chválim tvoju recenziu 👌👍👌

16. júl 2019

Po tomto článku porozmýšlam silno a tuho, či dám SURFu ešte jednu šancu na reparát ( mala som doma raz takú malú vzorku ale nejak ma to neohúrilo). 🙂

16. júl 2019

@lucopeda Ja mam skusenost s pracim gelom kupovanym v zahranici (rakusko,taliansko,chorvatsko) a odkedy som vyskusala,tak som nekupila na SK a nepotrebujem ani nic specialne na skvrny. Je to velky rozdiel, kupeny tu a v zahranici,ta kvalita pri prani je dost rozdielna. Zial.A to mame doma 3 male deti a aj psika...

16. júl 2019
tahivka
autor

@katrin21 ďakujem, na Tvoju radu skúsim teraz prášok 👍 tiež som čítala, že prášky sú vraj lepšie... Aspoň zas nejaká zmena bude 😂 a srdiečka poslané ❤️❤️❤️

17. júl 2019
tahivka
autor

@eeffka ďakujem veľmi pekne za komentár, a srdiečka sú poslané ❤️❤️❤️ a som rada, že aj Ty si SURFistka 😊

17. júl 2019
tahivka
autor

@lucopeda ďakujem veľmi pekne za komentár, ale ak ste pozorne čítali, písala som tiež to, čo Vy.... Ze so škvrnami a flakmi si asi žiaden prací prostriedok sám neporadí. Možno Vanish... Ale ten odskúšaný nemám. A všetky údaje, čo som vkladal do tabuľky, sú z obalov pracích gélov.... Na tajnáša som fotila v predajni 😂😂😂 lebo ja to fakt normálne nevidím 😅 musím si potom fotku max. zväčšiť, aby som to vedela prečítať a navyše, moje znalosti z chémie sú tak slabé, že keby som si teraz nenastudovala pár vecí o tých látkach, tak mi je to zloženie tak na dve veci. A srdiečka odleteli ❤️❤️❤️

17. júl 2019

@tahivka Vanish je tiez len zbytocne draha reklama 🙂

18. júl 2019

Inak táto komunistická vecička, ktorú ešte moja babka pamätá, je čo sa škvŕn týka snáď najlepšia 👌 stačí nasypať k prádlu, zaliať vrelou vodou a práškom na pranie a nechať dve tri hodky postáť a potom vyprať. Mne sa to nie raz osvedčilo 😊

18. júl 2019

@petravas toto používam bežne na zmäkcovanie vody v práčke počas prania 😉 ale iba na 60 stupňov pri nízkej teplote asi účinok moc nie je.

18. júl 2019
tahivka
autor

@petravas Letelíi srdiečka a veľmi pekne ďakujem za komentár ❤ Inak, dobrý nápad s tou "avivážou", ale keďže nemám zatiaľ ideálnu náhradu na hlavný prací prostriedok, tak by to bola asi chémia na druhú a to u mňa asi nie :/ A s tou akciou máš pravdu :D Ale...včera som bola v 101-tke a tam ho majú fakt za tú "normálnu" neakciovú cenu...skoro ma vykotilo, že takmer 13€ za 3l.

19. júl 2019
tahivka
autor

@evelyn226 Tak ja neviem, odkiaľ bol tento testovaný....ale keďže výrobca je EU, tak asi poľský a voňal naozaj obstojne :D Tiež som počula o kvalitnejších výrobkoch za hranicami, ale rovnako aj to, že je to blud - a to hovorili práve tie ženušky, ktoré v Rakúsku a v Nemecku žijú. Ktohovie...ak raz natrafím, skúsim porovnať :D A srdiečka odleteli - ďakujem ❤❤👽

19. júl 2019
tahivka
autor

@rastika Ďakujem veľmi pekne, som sa trošku s ňou aj natrápila 😂😂😂 A modré už by mali byť u Teba ❤

19. júl 2019
tahivka
autor

@lenadka Joj, ďakujem veľmi pekne, si neskutočne milá ❤❤❤ Ja som zloženie vždy s mobilom odfotila, dala do noťasa a fotku zväčšila 😂 Už sa s mužom smejeme, že máme malé ruky....naťahujeme ich, zaostrujeme a aj tak sa dočítame veľké prd 😂 A presne to, čo Ty, som vyzistila aj ja....tá vôňa je fakt bomba 💣 Chytaj, srdiečka letia!!!

19. júl 2019
tahivka
autor

@miamie veru, daj 😉 kašli na škvrny, vôňa je top 😍 srdiečka odoslané ❤

19. júl 2019
tahivka
autor

@lenadka dcérka ma vyrušila a ja teraz neviem - odoslala som Ti tie srdiečka, či nie? 😂 Daj vedieť, prosím...

19. júl 2019
tahivka
autor

@michaelach asi to aj ja risknem a vyskúšam rakúsky 😉

19. júl 2019
tahivka
autor

@lucopeda tak pekne :D Voľakedy dááááááávno, pradávno som ho používala a bol super, ale fakt je aj ten, že môj prvorodený doniesol za svoj život tak max. 5 škrniek....zato títo moji najmladší sú ako súrodenci prasiatok, denne čosi iné :/ No nič, nebudem skúšať, zostanem verná svojim postupom.....zaberajú, hoc sú pracnejšie, ale hlavné je, že škvrny poväčšine idú dolu 🙏

19. júl 2019
tahivka
autor

@petravas jej, to si pamätám, aj moja to robila 😍 len škoda, že viac o tom neviem....dá sa aj na farebné? Neničí to farbu na oblečení? A tá vriaca voda na oblečení, čo znesie max. 40 stupňov....je v pohode potom to oblečko?

19. júl 2019

@tahivka odoslala, ďakujem 😘

19. júl 2019

@tahivka ale nie rakusky kupovany niekde pri hraniciach napr v Hainburgu,to je rovnaka kvalita ako na SK🤷‍♀️

20. júl 2019

Začni písať komentár...

Odošli