#test_surf

    DEŇ ŠTVRTÝ. HODINA CHÉMIE.
    A SURF (U MŇA) PREPADÁ 😈

    Tiež máte také zvláštne zimomriavky na chrbte, keď niekto povie slovo chémia?
    Mne sa pred očami vtedy okamžite zjaví učebňa v mojej základke a žalúdok mi urobí trojitý rittberger. Nemala som ju rada. Našprtala som sa Mendelejevovu tabuľku, dodnes odrecitujem "ný, natý, itý, ičitý....", ale tým to u mňa končí. Nemala som ten dar pochopiť, ako sa z tej jednej látky zmiešaním, zvýšením teploty, destiláciou a čím čo ešte vie stať čosi celkom iné. Prečo pri jednom pokuse vyšlo áno a potom nie. Prečo ten uhlík sa raz viaže takto a potom úplne inak. Proste – španielska dedina. A dodnes ňou je.
    Bežne sa však v živote s ňou stretávam(e) - v rôznych produktoch, kde je na obale napísaná kade- tade, no pokojne tie údaje môžu písať aj v arabčine - malo by to (pre mňa) rovnaký význam.
    ALE...
    Testovanie otvára mnohé nové obzory.

    Ruku na srdce – ktorá z nás si aspoň raz prečítala údaje na obale pracích práškov či gélov? Mali sme ich v rukách stovky ráz, ale mňa osobne NIKDY mi ani len nenapadlo okrem ceny a vône zisťovať niečo viac.
    Po prečítaní ďalších riadkov možno zmúdrieme. Možno pochopíme. A možno ani jedno z toho 😅
    Každopádne, ja mám zas svoj obzor o niečo širší.
    Takže zopár mojich zistení:
    Z ČOHO JE OBAL PRACIEHO GÉLU:
    1) Trojuholníček z troch šípiek, v ňom číslo 2 a pod ním nápis HDPE. WHAAAAAAT?
    Vysvetlenie:
    HDPE je skratka z angličtiny HIGH - DENSITY POLYETHELENE, čiže polyetylén s vysokou hustotou.
    Je zbytočné ho tu celkom rozoberať, ale je fajn si zapamätať, že:
    „je to plast, ktorý prakticky nevylučuje žiadne chemické látky. Odborníci odporúčajú kupovať si vodu vo fľašiach označených týmto symbolom, keďže je to pravdepodobne najzdravšia balená voda, akú vôbec v obchode nájdeme.“
    Využíva sa na výrobu krabíc od mlieka, saponátov, hračiek, fliaš na oleje a na výrobu plastových vreciek. Tento najčastejšie recyklovaný plast je považovaný za najbezpečnejšiu formu plastov, ktorý je nazývaný aj ako tzv. ˮdobrý plastˮ. Jeho recyklácia je pomerne jednoduchá a cenovo výhodná.

    PRODUKT MA TEDA TÝMTO U MŇA VEĽKÉ PLUS, keďže obal celej fľaše je z tohto materiálu.
    (Ak sa chcete dozvedieť zaujímavosti aj o iných druhoch plastových fliaš a obalov, mrknite sa na tento link:
    https://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/oznacenie... )

    2) ZLOŽENIE PRACIEHO GÉLU:
    a) ANIÓNOVÉ POVRCHOVO AKTÍVNE LÁTKY – udávané menej ako 5%
    V prvom rade – čo je PAL? Sú látky, ktoré znižujú povrchové napätie rozpúšťadiel, čiže aj vody. Inými slovami – a úplne najlaickejšie – sú to látky, vďaka ktorým vieme čo najlepšie odstrániť špinu vo vode LENŽE – poznáme 4 druhy PAL:
    aniónové, katiónové, amfotérne a neutrálne.
    My máme na obale písané ANIÓNOVÉ. Sú z nich najdráždivejšie, hoci dobre penia a umývajú.
    Za mňa bod dolu. Dráždenie beriem, ale v tejto forme zrovna nie :/ NAVYŠE:
    MAJÚ NESKUTOČNE ZLÝ DOPAD NA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE – sú za mnohými masívnymi úhynmi živých organizmov v riekach či jazerách.
    V zložení pracieho gélu však pokračujeme:
    b) enzýmy, neionové povrchovo aktívne látky, polykarboxyláty, parfum, mydlo, Benzyl salicylate, Coumarin, Hexyl cinnamal, Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Octylisotiazonalinone
    Prvých 5 nie je bližšie špecifikovaných – aký parfum? Aké enzýmy? Aké mydlo? Aké NPAL?...Ale tie posledné beriem - NEPAL totiž zmierňujú tie katastrofálne účinky tých aniónových. Aspoň čiastočne.
    K ďalším už nejaké to info si človek vie vygoogliť, tak sa posnažím opísať ich čo najstručnejšie, hoci, od stručnosti to bude mať i tak dosť ďaleko :/
    Benzyl salicylate je chemická látka BEZ NEGATÍVNYCH ÚČINKOV NA ZDRAVIE, max. sa môže objaviť kožná reakcia, preto nie je vhodný pre ľudí s citlivou pokožkou. Zaujímavosťou je, že sa pridáva aj do niektorých medikamentov, napr. do liekov proti bolesti a na zníženie horúčky.
    Coumarin – MIERNE TOXICKÝ pre pečeň a obličky, niektoré štúdie poukazujú aj na jeho karcinogénne účinky pre pľúca a zvyšuje neurologickú dysfunkciu, najmä u detí. Jeho použitie podlieha obmedzeniam i v parfumérii.
    Hexyl cinnamal – derivát prírodných látok, jeho hlavnou funkciou je prekryť zápach iných chemických prísad vo výrobku, preto sa používa najmä v telovej a pleťovej kozmetike. POZOR!!! Patrí medzi 26 najsilnejších alergénov sveta.
    Benzisothiazolinone – je NEBEZPEČNÁ LÁTKA. Je spájaná s ekotoxikologickým efektom, je udávaná ako iritant očí, kože, dýchacích ciest, vykazuje toxickú aktivitu pre nereprodukčné orgánové systémy.
    Methylisothiazolinone – je NEBEZPEČNÁ LÁTKA. Zabraňuje síce rastu baktérii, ale zároveň patrí k najsilnejším kontaktným alergénom. Práve vďaka tejto látke je v súčasnosti tak markantne zvýšená dermatitída v ľudskej populácii. Okrem toho je táto látka m hlavne je mozgové bunky a môže byť fatálna pre vyvýjajúci sa plod. Dokonca môže spôsobovať infarkt myokardu. Do r. 2013 bola táto látka považovaná za relatívne neškodnú, ale následne sa jej dosah na zdravie človeka prehodnotil a v r. 2016 ju EU zakázala používať v prípravkoch, ktoré sú bezoplachové. V oplachovaných jej koncentrácia môže byť max. 0,0015% (pričom sa zvažuje, že hranica sa posunie ešte nižšie). V našom testovanom gély však chýba údaj o jej množstve
    Octylisotiazonalinone – veľa som toho o tejto látke nevygooglila, ale ľudský organizmus môže na túto látku reagovať precitlivene.
    ---
    Po naštudovaní a napísaní tohto príspevku mám zmätok... Také sklamanie. Rozbité ružové okuliare. Dobre, nebola som celkom bez vedomostí, vedela som, že také super to nebude, že tam bude niečo, s čím stotožnená nebudem ... ale teraz mám v sebe pohnútku obe balenia šmariť do koša.
    ---
    LEBO OKREM OBALU pracieho gélu nevidím po preštudovaní jeho obsahu jediný dôvod, prečo by som mala v budúcnosti dobrovoľne SURFOVAŤ.
    No moje rozhodnutie nie je konečné...
    Potrebujem si svoje zistenia totiž porovnať a hlavne naštudovať, čo obsahujú iné pracie gély.
    Ktohovie?
    Možno sa na konci testovania Surfu verejne ospravedlním...Že zistím, že je najmenším zlom medzi inými zlami.

    PS Zvyšné údaje na obale už študovať nebudem...Tieto mi, momentálne, úplne stačia. Chce sa mi blejt, velebnosti 👽