veronique2508
19. dec 2018
5876 

Otrava krvi – hra s časom o život

Často si možno myslíme, že otravu môžu spôsobiť iba mikroorganizmy, ktoré vniknú do krvi po úraze cez zle ošetrenú ranu. Omyl! Nedostatočne vyčistená rana, je len jednou z možných spôsobov rozvinutia otravy krvi. Vypuknúť môže aj pri bežných ochoreniach, ako sú infekcia močových ciest, pľúc, kostí tráviaceho traktu či po uštipnutí hmyzom. Vtedy život zachráni len rýchle určenie diagnózy a správne nasadená liečba.

Kto je hlavným vinníkom?

Jedným zo základných vyšetrení pri diagnostike sepsy je hemokultivácia. Tá pomáha určiť pôvodcu, aký mikroorganizmus presne spôsobil problém a aké antibiotiká naň zaberajú. Medzi najčastejších vinníkov otravy krvi patria baktérie Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, enterokoky a z kvasiniek sú to druhy rodu Candida. Okrem základných biochemických parametrov sa vyšetrujú aj špecifické markery, ktoré indikujú septický stav. Pri diagnostike otravy krvi je dôležité vedieť, či vznikla ako následok zranenia alebo ochorenia. Ak sa potvrdí, že má pacient naozaj sepsu, je nevyhnutné zistiť aj to, ktorý konkrétny mikroorganizmus ju vyvolal.

Pretože čas je dôležitý

Sepsa znamená vždy život ohrozujúci stav, preto lekári najčastejšie aplikujú širokospektrálne antibiotiká priamo do žily, aby bol účinok čo najrýchlejší. Práve s rýchlosťou podávania terapie môže výrazne pomôcť laboratórium. Každá nemocnica má k dispozícii mikrobiologické laboratórium, ktoré je schopné vykonať kultivačné vyšetrenie krvi. V prípade pozitívneho kultivačného nálezu môžu ihneď informovať ošetrujúceho lekára o tom, aký typ mikroorganizmu tento život ohrozujúci stav vyvolal. Identifikáciu konkrétneho mikroorganizmu hemokultiváciou vedia v laboratóriách Medirex poskytnúť do 24 hodín.

Čo keď antibiotiká nezaberú?

V súčasnosti máme obrovský problém s narastajúcou rezistenciou mikroorganizmov na antibiotiká. Ide o to, že niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať, pretože baktérie voči nim nadobudli odolnosť. Čo ak sa to však stane pri sepse? Na trhu sú dostupné rôzne druhy antibiotík a nejaké určite zaberú. Aj keď možno nie hneď, pri vyššej koncentrácii určite áno. Práve preto sa pri sepse určuje v laboratóriu aj minimálna inhibičná koncentrácia antibiotík, aby sa nestalo, že vám lekár bude podávať zbytočne nízke alebo vysoké dávky lieku, ktoré nepomôžu.

Je neprehliadnuteľná

Kým sa pri mnohých ochoreniach stáva, že ich lekár môže prehliadnuť kvôli nejednoznačným príznakom, otrava krvi je v tomto iná. Lekár by ju mal zaručene ihneď rozpoznať. Ide len o to prísť do ambulancie lekára včas. Medzi najčastejšie príznaky patrí horúčka so zimnicou a triaškou, zrýchlené dýchanie a pulz, v ťažkých stavoch aj dýchavičnosť, poruchy vedomia, veľmi nízky krvný tlak, bledosť a potenie. Pri sepse je nevyhnutná hospitalizácia pacienta s antibiotickou liečbou.

Nie je to „konečná“

Otrava krvi nie je za každých okolností smrteľná. Našťastie, nie je to tak. Na otravu krvi zomiera 30 až 40 percent postihnutých. Zvyšok má však šancu vyliečiť sa, a to dokonca aj bez následkov. Dôležité je ju včas podchytiť a správne diagnostikovať. Je nutné pátrať po príčine infekcie v organizme, odstrániť ju a liečiť. Napríklad ak je za sepsu a infekciu srdca zodpovedné ložisko v dutine ústnej, treba ho odstrániť, pretože po ukončení antibiotickej liečby by sa sepsa mohla rozvinúť opäť.

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/otrava-krvi-vznika-aj-pri-beznych-chorobach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

#zenskeveci #starajmesaoseba #laboratorna_diagnostika #otrava_krvi #zdravie

Začni písať komentár...

Odošli