vmatuscinova
5. jún 2020
847 

Príbeh kolikového bábätka končí, niečo nové začína

Je tomu niečo vyše roka, kedy som vyšla zo svojej komfortnej zóny a z pozície prevažne tichého sledovateľa  som sa dostala k Vám, milé mamičky - niekedy tu na stene, niekedy aj na ploche.

Počas uplynulých mesiacov som s Vami zdieľala príbeh a plačlivom bábätku trpiacom tvrdenou dojčenskou kolikou, z ktorého sa nakoniec vykľul malý intolerant. Informovala som Vás o novinkách v našej kuchyni, o tom, ako som sa dostávala do prípravy bez bez bez jedál, pretože na rok a pol sa mojím heslom stalo, že varím bez bez  bez, no z o to väčšej lásky.

Tí, čo ste čítali náš príbeh, viete, že sme si zažili to, čo zažíva v našej krajine asi každý rodič, ktorý má pocit, že má doma veľmi plačlivé bábätko... „Kolika, to nič nie je, musí dozrieť, to prejde...“. I keď odmietal kojenie a neskôr i fľašku, priberal veľmi málo, no o to viac plakal, mal kŕče a po pár týždňoch navyše aj pruh v slabinách, všetko v ňom stálo, nekakal bez rektálnej rúrky, spal zle cez deň aj v noci.... Prírastok váhy mal v najspodnejšej hranici, no mal, čiže pediatra nezaujímal... Len môj materský inštinkt mi hovoril, že jemu niečo je, že ho niečo trápi. Doktori nevideli nikdy ten výraz v tvári, keď prišli kŕče a bolesti a tie slzy, čo sa mu kotúľali po tvári. Bolo vidieť, že sa veľmi trápi a ja s ním. Najviac ma priam zožieralo to, že som mu nedokázala pomôcť ani ja sama, akokoľvek som sa snažila.

Zlomový bol prechod na špeciálne umelé mliečko a úplné vysadenie lepku efekt podčiarklo. Žiadne zrazeniny v stolici, ani voda, zrazu kakal sám a bol konečne spokojný... a ja tiež. Až tedy vyšlo najavo to, že náš syn je potravinový intolerant a niektoré zložky stravy ako mlieko či lepok nedokázal stráviť ani ako zložku materského mlieka.

A vtedy som sa pýtala – muselo to zájsť až tak ďaleko? To naozaj nemohol na to niekto prísť skôr? Dlho som si vyčítala, že po tých všetkých mojich úvahách, spisovaní poznámok o lepších a horších dňoch a pátraní po príčine, mi to nedocvaklo skôr.... no nemala som nikoho, s kým by som sa poradila...

Inšpirácie k tomu, ako ho prestravovať pri zaraďovaní príkrmov, som po nociach hľadala na zahraničných vegan blogoch. Level pečiva, drobných keksov do ruky, ovocných koláčikov, či jogurtov.... -  to boli len niektoré z mojich míľnikov, ktoré som v bez bez bez kuchyni prekonala, aby sa mohol tešiť zo svojho „brumíka“ na prechádzke. Istú dobu som ozaj snívala o hebkom chlebíku, ktorý by mohol žuť namiesto toho gumeného či dusivého cesta, čo som mu sama upiekla. Čas plynul a ja som sa zlepšila aj v pečení, varení a dokázala syna úplne integrovať do našej kuchyne, s malými obmenami v procese prípravy jedla. Oporou mi bolo hlavne ryžové mlieko a pohánková a ryžová múka a universal, cake mix a mix b z portfólia bezlepkových zmesí (tí, čo máte bezplepkáčov, viete🙂).

A keď už som prestala snívať o tom, kedy bude môcť ochutnať špaldové medovníky od babky, či pochutiť si na tvarohu, veci konečne nabrali správny smer. Dočítali sme sa o A2 plemenách kráv, ktorých mliečko dokáže byť tolerované aj ľuďmi s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. 4 mesiace poň manžel dochádzal desiatky kilometrov a ja som mala na starosti prípravu jogurtov či lučiny, všetko s vegan kultúrami z kokosového lidl jogurtu. Po takmer pol roku sme skúsili domáci jogurt z tohto mlieka pripraviť s klasickým bielym jogurtom a syn na naše prekvapenie toleroval aj to.

Nakoplo ma to. Čo ak to jeho bruško konečne dozrelo a už nebude na tie zložky stravy reagovať? Ak už môže papať normálne a neprereve ďalšie noci?

Kto robil dieťaťu expozičný test s potravinou vie, že každý neúspešný pokus je tak demotivujúci.... Posledný špaldový piškót v novembri oplakal cez deň aj v noci. Po 2 lyžičkách jogurtu z neho šla zelená voda.

A po tom všetkom dnes nadišiel deň, kedy zjedol svoj prvý medovník. Áno, svoj prvý špaldový medovník z veľkonočných zamrazených zásob od babičky. S lepkovou múkou a maslom. Bez reakcie, bez plaču, bez kŕčov...

Najkrajší dar, aký som si mohla priať....

Všetkým Vám, ktoré máte doma deti s alergiami a intoleranciami a máte prognózu, že by z toho mohli vyrásť, prajem to isté... Nech sa aj vy raz dočkáte Vášho medovníkového dňa!

_________________________________

Verím, že nič v našom živote sa nedeje bez príčiny, že táto cesta mala svoj dôvod. Možno som sa mala stať tolerantnejšou (hlavne voči ľuďom s intoleranciami, pre ktorých som dovtedy nemala moc pochopenia – Veď čo tak strašné sa niekomu môže diať, keď zje krémovú polievku so smotanou??? Dnes už viem, že veľaJ).... a možno to mal byť začiatok niečoho nového.

Čím viac súvislostí som hľadala medzi inými deťmi a tým našim, tým viac spoločných znakov kolikových bábätiek som videla. Úprimne priznám, že ma to fascinovalo a mesiace som kúsok po kúsku skladala skladačku rôznych aspektov nadmernej plačlivosti dojčiat. Výsledkom je projekt, na ktorom po nociach pracujeme aj s odborníkmi s názvom ColicHelper – portál pre nadmerne plačlivé bábätká. Jeho ambíciou je, aby na ňom našli oporu všetci rodičia s nadmerne plačlivými bábätkami a aby vďaka radám a tipom od odborníkov dokázali svojim plačlivým bábätkám pomôcť bez toho, aby museli mesiace čakať na to, kedy kolika prejde.  

Pretože bábätká nami nemanipulujú, ale plačú, aby nás privolali a uspokojili sme ich potrebu či utíšili bolesť...

Fb_colichelper

Z veľkej časti príbehu som mala pocit, že čítam o našom synovi 😒
Najmä tie začiatky sme mali rovnaké... plače, nespanie,plakanie zo spánku,neustále prehadzovanie, odmietanie kojenia a nepriberania.... rozdiel je ten, že on mi allergy care mlieko neprijal, vypluval ho, tak sme po dvoch týždňoch museli na novo rozbiehať laktaciu... odmietal sa však prisavat na prsník a tak som musela mlieko odsavat a podávať cez fľašu... čo znamená, že okrem neho diétu držím aj ja...Momentálne má vyše roka, ešte nie sme úplne "za vodou" , ale na najlepšej ceste. Lepok už je OK, BKM zatiaľ ako kedy, asi záleží od množstva prijatého+iné premenné,ako napríklad zuby, či prechladnutie, keďže toto všetko má súvis s imunitou a tá sa tvorí v črevách...
Najhoršie zo všetkého je pre mňa ale nepochopenie okolia a to, že mnohí sa tvária akoby som si to vymyslela... keďže nemáva kožné reakcie (možno 2x mal) tak som nemala nikdy viditeľný dôkaz... navyše testy na gastro dopadli ne gativne, takže u nás ide pravdepodobne o non-IgE alergiu...to mi ale dáva nádej, že z toho vyrastie....

Napísali ste úžasný článok, ja sama sa už dlho chystám niečo podobné napísať, no akosi som sa k tomu nikdy nevedela odhodlať....

6. jún 2020

Segrine babo plakalo takmer vkuse do vyse roka, vysvitlo, ze to bol proste charakter. Este aj teraz reve proste lebo chce. Chvala Bohu je zdrave. Prajem vsetkym detom, aby boli zdrave a rodicom vela sil.

6. jún 2020

My rovnako ako píše kika vyššie...aspoň najbližšia rodina si všimla veľký rozdiel ked sme nabehli na diétu, i ked bol dlho problém pochopiť že naozaj si perkelt nedám...lidl kokosák je topka a mimochodom aj nám už asi pomaly dozreli črievka (16 mes.) a snád sa budeme púšťať do mliečnych experimentov už čoskoro..

8. jún 2020

@kika_konec dakujem za komentar, aj syn bol non-IgE, negativny v krvi, drzim palce nech tiez to jeho brusko dozreje co najskor;)

10. jún 2020

@tatapipka drzim palce, zial to chybajuce pochopenie od najblizsej rodiny je niekedy ako sol do rany a asi kazda z nas sa s tym stretla;( snad rovnako dozreje co najskor

10. jún 2020

Dakujem za vas pribeh s verim ze vam budem coskoro komentovat ze aj my sme uz za vodou. Nas ma vysadene aj vajicka,soja,mlieko,lepok od konca juna. Z kolonoskopie v 10m potvrdens eozinofilna alergicka kolitida inak vsetko z krvi ma negativne. Pomalicky zaradujem aj zeleninu kt sme mali vynechanu lebo vadilo vela veci snad pribudnu dalsie potraviny kt bude tolerovat. Lebo neviem co uz davat drobcovi papat ma 1 rocik a 1mesiac. Vdaka za vas profil

13. okt 2022

@velvet9 Dakujem za komentar a drzim Vam velmi palce, mam odlozenych niekolko sikovnych receptov od roka, take najoblubenejsie, ked sme uz sa snazili, aby sme mohli co najviac jest spolu. Poslite mi mail, skusim Vam v najblizsich dnoch preposlat aspon niektore zakladne overene recepty a weby, snad to trosku pomoze🙂

14. okt 2022

Začni písať komentár...

Odošli