vmatuscinova
29. apr 2019
142 

Prosím neplač – Kolika a iné bolesti bruška

Ako sme sa zbavili rektálnej rúrky

V prvé januárové dni sa stal priam zázrak. Podarilo sa mi spojiť sa s pani doktorkou, pre ktorú asi prvú bol môj syn zaujímavý a už v telefonáte mala veľa otázok na jeho stav. Vnímala som, že hneď nahlas rozmýšľa, čo by jeho jednotlivé problémy mohli indikovať. Najviac sa upokojilo, že v závere telefonátu povedala, že nás zoberie už o týždeň, že ho nenechá viac sa trápiť.

Po nasadení Nutrilonu Allergy Digestive Care zmizli v priebehu pár dní kožné prejavy, syn prestal zvracať a hlavne aspoň v noci pár hodín spokojne spal. Avšak kakal len s rektálnou rúrkou. Akékoľvek jedlo však neprijal dokým sa mu črievka nevyprázdnili. Boli sme zas v kolobehu rektálnej rúrky, aj keď jeho stav bol podstatne lepší ako pri bezlaktózovom mlieku. Evidentne mal aj problém spracovať bkm a potreboval špeciálnu štiepenú formu. Kožné testy v ambulancii boli negatívne, na testovanie krvi a výsledky sme mali čakať ďalší mesiac.

Úprimne poviem, že po počiatočnom nadšení som začala byť trošku skeptická, lebo do výsledkov krvi doktorka navrhovala mliečko nemeniť. Chápala som, že najkritickejšie veci sme vyradili, môžeme medzičasom skésiť pridať aspoň mäsko a žĺtok, no aj tak som zo skladby jeho jedálnička nebola nadšená.

Totiž pri mojich posledných pokusoch o naštartovanie trávenia som siahla aj po ovsených vločkách a jačmenných krúpach a syn evidentne reagoval aj na lepok – v stolici sa zjavili zrazeniny a hlieny, zas ho bolelo bruško a v noci sme nenaspali takmer nič. Utvrdila ma aj detská dm bio krupica určená pre deti od 4. mesiaca – 3 pokusy, rovnaké zmeny v stolici sprevádzané bolesťou bruška a nespavosťou. Lepok som okamžite vylúčila...

Čiže suma sumárum synček v 7mom mesiaci mal mať ovocie, zeleniny, aspoň mäso a žĺtok, doplnené mliekom, ktoré veľmi nechcel piť. Z obilnín po prvých pokusoch vychádzala ryža, no keďže mal beztak problém so stolicou, tú som dávať nemala.

V tom čase boli pre mňa bezlepkové obilniny španielska dolina, priznám sa, že ešte pred pár mesiacmi som nevedela, či sa amarant pije alebo je, s quinoou to bolo podobne....

V nasledujúcich týždňoch sa mi podarilo celkom zorientovať v bezlepkových obilninách a obohatila som mu stravu aj o pohánku, kukuricu a pšeno v rôznych podobách. Po čase som skúšala aj tie vyššie uvedené, no moc ma neoslovili a teda toho môjho malého stravníka už vôbec. Napriek uspokojeniu s ďalším rozšírením jedálnička ma však stále trápilo to kakanie... dokým sa syn nevykakal, nič nezjedol, kakal len s rúrkou a na váhe stagnoval...

Do výsledkov krvi sme mali čakať ďalšie 2 týždne a stále som nevedela, čo si mám od nich vlastne sľubovať. V najoptimistickejšej variante som si predstavovala, že pani doktorka zmení mlieko na iné a synček začne sám kakať... veď predtým kakal sám...lenže čo keď nie? Čo keď nezmení? Čo keď napriek zmene nezačne kakať sám? Mala som reálnu obavu, že sa na tú rúrku spolieha a zbaviť sa jej nebude také jednoduché.

Povedala som si, že naštudovala som sa už kadečoho, tak skúsim prelúskať aj všetky možné tipy na stolicu bábätka, vhodné pre jeho vek a zohľadňujúce jeho intolerancie.

V lekárni mi napríklad skúsená pani lekárnička odporučila probiotiká Biopron Baby Bifi, na ktoré nedám dopustiť. Naozaj si myslím, že mu to bruško upratali, resp. spravili aspoň taký základ zdravej črevnej mikroflóry. Práve od nej som sa dozvedela, že napríklad Biogaia môže u deťoch s laktoózovou intoleranciou spôsobovať problém. Vrátil sme sa k masážam, aby sme pohyb čriev rozhýbali. Pri každom prebalení, ale ozaj pri každom som synovi dopriala niekoľko minút masáži bruška.

Pokiaľ sa týka pitného režimu, snažila som sa ho podporiť čajíkom (osvedčil sa nám Teekanne fenyklový pre deti) a ovseným mliekom riedeným s jablkovou šťavou z dm babylove (to som sa dočítala, že je výborné prírodné preháňadlo). Súčasne sme varili aj ľanový odvar – sliz a ľanový olej som začala dávať aj do príkrmov.

Synček si na Nutrilone ADC zrovna nepochutnával, preto som zvýšila počet príkrmov na 4 denne a mlieko zredukovala...na doplnenie som mu dávala piť cez deň trošku mandľového. Pekne sa rozpapal, zvykol si veľmi rýchlo aj na kaše zo zdravých bezlepkových obilnín a čuduj sa svete, začal sám kakať. Prvý týždeň ešte s odstupom 3 dní potreboval pomôcť rúrkou, no po 2 týždňoch sme ju zahodili úplne. Po týždňoch problémov bol stabilizovaný, mal nastavené mlieko, papal príkrmy zohľadňujúce jeho stav a kakal sám.

Konzultácia výsledkov krvi ma len utvrdila v tom, že bolo dobré zobrať to do vlastných rúk. Testy na bkm aj laktózu boli negatívne, keďže v čase testovania bol na špeciálnom mlieku 3 týždne. Negatívne vyšli aj protilátky na lepok, lenže pred testami bol tiež vylúčený aspoň 2 a pol týždňa, takže neviem, nakoľko to bolo relevantné.

Dôvod na zmenu mlieka podľa doktorky  nebol, o to viac som bola šťastná, že som mu črievka rozhýbala sama.

Za cca mesiac nás čaká kontrolné testovanie, takže najbližšie dni budem musieť niektoré z tých jeho alergénov vyskúšať opatrne zas... Neviem, či sa cítim na ďalšie prebdené noci, no dúfam, že už v tvári nebude mať to strašné utrpenie a že sa medzičasom stal aspoň o niečo „tolerntnejší“J

Začni písať komentár...

Odošli