wayfarer
17. okt 2019
979 

Bezlepkovo s dmBio

13 rôznych výrobkov, 6 z nich si u nás nájde svoje pravidelné miesto v jedálničku, 3 výrobky občas, a zvyšné 4 už skôr nie. Ako u nás bodovali bezlepkovo - bezlaktózové dmBio výrobky v #test_dm24 sa dočítate v článku.

Do testovania s dmBio sa vždy rada zapojím, je to už vlastne moje tretie "dm" testovanie. A tak ako obyčajne, aj tentokrát som objavila výrobky, ktoré nám natoľko chutili, že sa u nás určite pripíšu na pravidelný nákupný zoznam.

Tentokrát však bolo testovanie trochu iné, výrobky, ktoré sa testovali, boli určené pre ľudí so špeciálnou diétou, najmä pre tých, ktorí sa musia/chcú vyhýbať lepku (gluténu) alebo laktóze, či celkovo mliečnej bielkovine. Ja som momentálne zo zdravotných dôvodov na bezlepkovej, aj bezlaktózovej diéte, takže mi toto testovanie prišlo naozaj vhod.

Začnem od toho najlepšieho

Úplne prvenstvo si u mňa získala omáčka Gegrillte Paprika. 

Pre mňa je jedna z najlepších, akú sme u nás v kuchyni mali. A u nás tieto paradajkové veci z dmky naozaj môžeme. 

Cestoviny s tuniakom a omáčkou považujem za skvelú alternatívu k rýchlemu a výživnému obedu. Odkedy som ju ochutnala prvýkrát, bola kúpená a zjedená ešte ďalšie dva razy. Tak asi toľko k tejto mňamke 🙂

Tesne za omáčkou ostali u nás vychválené aj tieto bezgluténové Fusilli

Ja som totiž cestovinový človek a neviem si svoj jedálniček predstaviť bez nich. Keď som musela prejsť na bezlepkovú diétu, bezlepkové cestoviny boli prvé, na ktoré som v obchode siahla. Značka cestovín, ktorú som však skúšala pred týmito z dmBio, ma vôbec cestovinovo “neuspokojila”. Ale po týchto Fusilli môžem kľudne spávať 🙂 K úplnému šťastiu mi v ponuke chýba už len bezgluténové dmBio Penne 🙂

A treticu víťazov uzavriem asi týmto bezgluténovo čokoládovým zázrakom: 

Schoko Kuchen je opäť bezlepková zmes na výrobu čokoládového koláča. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Najbližšie pečenie si ale určite dochutím zmes napríklad pridaním malín. A určite si viem tento základ predstaviť aj ako korpus na nejaký nepečený smotanový cheesecake.

Jahodový džem 75 %

Zaujal, v prvom rade už po vizuálnej stránke. Žiadnu krikľavú, neprirodzene farebnú hmotu v poháriku nenájdete, a chuť sama o sebe vás presvedčí, že je naozaj naozajstne jahodový 🙂

Zmes na prípravu bezlepkového chlebíka Saaten Powerbrot

V minulosti boli u mňa akési kváskové pokusy, no keď mi umrel tretí kvások (R.I.P), s domácím chlebom som to vzdala. Keď som však musela prejsť na bezlepkovú diétu, nemilo ma prekvapili ceny bezlepkového chleba. Kúpila som si asi 3 rôzne druhy, no žiaden z nich ma nezaujal natoľko, aby som platila 3,50 eur za pár malých krajčekov chleba. Preto ma táto zmes na prípravu domáceho bezgluténového chlebíka rozhodne zaujala a finálne aj milo prekvapila. 

Prípravu zvládnu aj chlebové antitalenty, a výsledok sa určite nemusí hanbiť - aspoň chuťovo 🙂 Nielen, že mi chutil najviac zo všetkých (asi preto, že bol aj teplý a chrumkavý 🙂), ale cenovo to s ním tiež nie je najhoršie. Akurát najbližšie budem piecť chlebík určite z dvoch zmesí, keďže moja zapekacia chlebová misa je o niečo väčšia.

Ovsené vločky Basis-Musli a Domáca GRANOLA.

Tieto Basis ma potešili. A s nimi aj domáca granola, ktorú som z nich spravila. Keďže je veľa vecí, ktoré momentálne nemôžem (a to aj vrátane sladidiel), na domácej granole mi vyhovuje nie len to, že je chutná, ale hlavne, že si ju vyrobím na mieru tak, aby som ju mohla aj ja.

Kto ste ešte doma neskúšali granolu piecť, smelo do toho, je to skvelá alternatíva na výživné raňajky, ktoré chutia aj deťom. Jej príprava je naozaj jednoduchá a fantázii sa medze nekladú. 

Základ prípravy je vždy rovnaký: 3 poháre vločiek + 1 pohár semienok (slnečnica, tekvica, chia, sezam), za hrsť orechov, ½ pohára sladidla (ja som použila trstinový cukor, ktorý pri pečení príjemne skaramelizuje, a ryžový sirup dmBio, príp. med), ½ pohára kvalitného oleja (napr. kokosový), 1 lyžička soli (tá veľmi pekne zvýrazní všetky chute), a 2-3ks vyšľahaného bielka (vďaka ktorému bude granola pekne chrumkavá). Pečieme na plechu (vystlaný papier), na 140°C asi 40 min. Každých cca 15 min odporúčam granolu vytiahnuť a na plechu dobre premiešať, aby bola rovnomerne prepečená. No a na záver po upečení pridáme to, čo máme radi. V prvom rade odporúčam škoricu, ktorá granolu nie len dochutí, ale aj prevonia. Ďalej to môžu byť, sušené hrozienka, brusinky, jabĺčka, kokos, kakao, kúsky čokolády, proste čokoľvek 🙂 Za tento recept ručím, má len jednu nevýhodu, rýchlo sa to zje 🙂

Ďalšie 3 výrobky boli síce chutné, no kupovať ich budem naozaj príležitostne

Ovsené vločky SCHOKO-MUSLI

Netvrdím, že tieto musli sú zlé, alebo nebodaj horšie ako tie BASIS. Jediná ich nevýhoda pre mňa je, že sú dochutené práve čokoládou, takže sa už nedajú upiecť na granolu, ktorú osobne preferujem viac ako ovsenú kašu.

Ovsená múka

Niet jej čo vytknúť, palacinky u nás padli ešte teplé, ale u nás je to jedlo, ktoré robievam asi raz za pol roka 🙂

K receptu palaciniek, postupovala som presne ako pri klasických palacinkách z pšeničnej múky: 1 vajíčko, štipka soli, asi 1/2 litra mlieka som rozmiešala, a postupne pridávala múku. Jediné, na čo treba myslieť, je, že palacinkové cesto z ovsenej múky treba spraviť o niečo redšie a potrebuje trošku dlhšie odstáť. Pred smažením do cesta pridám ešte trošku roztopeného kokosového oleja, aby sa mi palacinky nelepili. 

Hirse-Pfanne

Je bezgluténový polotovar z prosa s orientálnym korením. Doma sa polotovarom vyhýbam a napriek tomu, že mi táto prosná minútka chutila, nehodlám ju zaradiť do domácich receptov 🙂 Miesto si však u nás určite nájde, ako chutná alternatíva k obedom na našich rodinných kempovacích dovolenkách, kde som jedlám s rýchlou prípravou v mojej polnej kuchynke naozaj otvorená 🙂

Jedenkrát stačilo

Lebo aj také výrobky sa našli a klamala by som, keby sa tvárim, že nie.

K nátierke ERBSE MASALA však musím napísať jednu dôležitú vec. Keďže tieto nátierky poznáme a pravidelne kupujeme, toto je asi jediná, ktorá u nás nikomu nechutila. Podelím sa však o naše obľúbené, na ktorých si vždy radi pochutíme. Sú to predovšetkým: Paprika Hanf (pripomína mi Pali paštétu, jedlo môjho detstva 😀), Tomate + Quinoa a Toscana. Nám najlepšie chutia na hrianke 😉

Snack LAUGEN-KNUSPER

Ak máte radi tyčinky Dru a skončíte na bezlepkovej diéte, utekajte po tento snack. Bude vám chutiť. Mne však soletky nikdy nechutili, a toto mi ich výrazne pripomenulo. 

Kešu jogurt

Bez laktózy, bez mliečnej bielkoviny a pri všetkej skromnosti, aj bez chuti. V tomto prípade mi viac vyhovujú sójové alternatívy k jogurtom s príchuťou vanilky 🙂 Takže opäť skôr osobná preferencia.

Ryžové mlieko

Ja mlieko ako také k životu nepotrebujem, no latte bez mlieka proste nie je latte, takže pre mňa je mlieko iba to, čo dokáže môj kávovar dostatočne napeniť. Ryžové mlieko medzi ne rozhodne nepatrí. Ak má človek diétu obmedzenú okrem laktózy aj na mliečnu bielkovinu, nanešťastie v tomto prípade, dmBio ponúka niekoľko alternatív mliek, komu náhodou ryžové chuťovo nesadne.

To je k testovaniu #test_dm24 z mojej strany všetko. Na záver už len doporučenie, koho moje testovanie zaujalo, sledujte @konik_testuje a pri najbližšom testovaní výrobkov značky dmBio sa nechajte sami presvedčiť o ich chutnej kvalite 😉 Alebo bežte rovno do dmky, k tomu vám prajem už len "Dobrú chuť!" 🙂

Radka 

#recenzia

super, vdaka za niektore tipy

16. okt 2019

@hradnapani rado sa stalo 😊

16. okt 2019

ďakujem za super tipy 🙂

17. okt 2019

@julinkaz s radosťou 🙂

17. okt 2019

Ďakujem za tipy... 😉😉😉

17. okt 2019

Začni písať komentár...

Odošli