zelovocka
30. máj 2012

Kofeín, paracetamol a tehotenstvo

 Kofeín sa považoval za látku, ktorá aktivuje chronickú bolesť hlavy (migrénu). Najnovšie výsledky však dokázali, že kofeín je účinný pri liečbe bolesti a sprievodných príznakov migrény. Pravdepodobne dochádza k stimulácii CNS inhibíciou receptorov adenozínu. Tým sa dosiahne vazokonstrikcia CNS a zníženie účinku bolesti hlavy.
 Paracetamol je známy ako bezpečné analgetikum, ktoré sa používa aj počas tehotenstva. Plod dobre toleruje aj príjem kofeínu, ak sú dávky nižšie ako 300 mg ze deň. Skúmal sa však aj účinok oboch látok súčasne na plod. Zistilo sa, že mix paracetamolu a kofeínu (5 : 1) spôsobuje zníženie pôrodnej hmotnosti plodu a placenty. Nezistili sa však žiadne vrodené malformácie. Kombinácia týchto látok je teda počas gravidity bezpečná, ale aj napriek tomu sa odporúča iba monoterapia paracetamolom (Reprod. Toxicol., 17, 2003, 51-58).

 Kofeín sa považoval za látku, ktorá spôsobuje poruchu v metabolizme vápnika, čo vedie v konečnom dôsledku k poškodeniu kostného tkaniva až k osteoporóze. Podľa súčasných výskumov však kofeín nezohráva významnú úlohu pri vzniku týchto problémov. Pitím nápojov obsahujúcich kofeín sa len veľmi málo znižuje absorpcia vápnika a nedochádza ani k výraznému zvýšeniu jeho vylučovania z organizmu. Kofeín, ako rizikový faktor osteoporózy, sa zisťoval v populácii, ktorá mala prirodzene nízky príjem vápnika zo stravy. Rizikovým faktorom teda nebol príjem kofeínu, ale nízky prívod vápnika. V prípade normálneho prívodu vápnika do organizmu sa nezistili žiadne škodlivé účinky kofeínu na kostné tkanivo ani hladinu vápnika v organizme (Food Chem. Toxicol., 40, 2002, 1263-1270).

fí, a ako zistim ci moja salky kavy ma 300mg?.))

21. dec 2012

@enah na bežné espreso sa používa tuším 7 g mletej kávy, tak skús google, koľko je tam kofeínu 🙂

21. dec 2012

Začni písať komentár...

Odošli