zelovocka
13. sep 2013

Rodila som do vody

V máji tohto roka, keď som bola v 25. týždni tehotenstva, sme sa aj s budúcim oteckom nášho prvého dieťatka začali obzerať po vhodnej pôrodnici. Od konca prvého trimestra som s radosťou chodila na hodiny gravidjogy s dulou Katkou a taktiež sme u nej absolvovali veľmi príjemný kurz hypnopôrodu, ktorý nás inšpiroval k tomu, aby sme sa nevzdávali myšlienky na krásne a prirodzené narodenie dcérky. Keďže však obaja stojíme nohami pevne na zemi, vedeli sme, že úplne jednoduché to nebude. A v konečnom dôsledku ani lacné.

Zašli sme na Deň otvorených dverí do dedinskej nemocnice v Hainburgu a dohodli sme si stretnutie s pôrodnou asistentkou (Hebamme). Po prvom rozhovore s Ingrid bolo rozhodnuté. Jej odpoveď na naše nesmelé otázky, či bude pri pôrode možné to či ono, bola: „Môžete robiť čokoľvek. A plne podporujeme bonding a dojčenie.“ Tak sme od 38.tt začali chodiť na pravidelné kontroly ctg a utz. Ingrid sa ma zakaždým pýtala: „Tak čo, ako sa cítiš?“ a ja na to: „Normálne, nič sa nedeje.“ A ona: „Ty si taká krásna žena, máš veľmi pekné vlasy, super ofinu,“ a k môjmu drahému: „Dúfam, že ju často fotíš!“ Takto prebiehali naše kontroly a vždy sme sa dobre nasmiali.

Až prišiel deň oficiálneho termínu pôrodu, ktorý vyrátala moja gynekologička podľa prvého ultrazvuku, a bol tri dni pred termínom, ktorý som si vyrátala ja podľa dátumu ovulácie. Ingrid sa spýtala: „Tak čo, stále nič?“ – „Nič Ingrid, nič, ja asi ani tehotná nie som.“ – „Aaa, ale ja tu vidím kontrakcie na ctg, už ťa vyšetrím, dobre?“ Ingrid ma neskutočne jemne vyšetrila a tvár sa jej rozžiarila: „Jéj, ty si na prst otvorená, tak už sa to pohlo, super!“ Medzitým vedľa rodila žena a vydávala také kvílivé zvuky, až mi nebolo všetko jedno. Drahý hovorí: „To budú isto dvojičky, keď to tak dlho trvá.“ Zasmiali sme sa a šli sme domov s tým, že o dva dni kontrola a určite si vezmem kufor. Ak dovtedy neporodím.

Na druhý deň som mala obrovskú fyzickú námahu, keďže som bola okolnosťami donútená chytro upratať celý byt po robotníkoch, ktorí nám na poslednú chvíľu niečo dorábali v kúpeľni. V noci po veľkom upratovaní som prvý raz pocítila, čo sú to poslíčkovia, cielene som ich predýchavala a snažila som sa, aby som nezobudila spiacu polovičku.

Ráno som si umyla vlasy a hovorím drahému: „Vieš čo, kašlime na ten kufor, ja sa na skorý pôrod necítim, nič mi nie je...“ (O poslíčkoch som sa nezmienila, do rána ustali.) Prišli sme do pôrodnice a Ingrid sa pýta: „Prosím ťa, už niečo cítiš?“ – „Ale hej, niečo.“ – „No hurá!“ CTG sa jej však nezdalo kvôli malej, a tak ma poslala na utz za lekárom. Pozrel si záznam a vraví: „Tak toto je určite na hospitalizáciu, ešte vás vyšetrím a uvidíme.“ Vošla Ingrid, akurát v momente, keď ma vyšetroval, vykríkol: „Meine liebe, na tri prsty – nič vás nebolí? Do rána porodíte!“ Ingrid sa náramne potešila, začala výskať a tlieskať, úsmev od ucha k uchu: „To je supeeer, ty rodíš a nemusíme tomu nijako pomáhať. Paráda, teším sa!“ no nechápali sme s drahým absolútne, že až takýto empatický môže byť personál pôrodnice, každopádne bolo to veľmi príjemné a povzbudivé. Len ja som si v duchu vravela celá začudovaná, že sotva do rána porodím. Lekár ešte skonštatoval, že maličká sa narodí s hmotnosťou maximálne 2,6 kg.

Tak si ma tam nechali a drahý šiel domov po kufor. Vypísali sme formality a prišlo na príjemnejšiu časť – výber jedla. Hebamme Jarka mi poradila, čo je najchutnejšie, donútila ma objednať si aj krupicovú kašu ako dezert po večeri a odvelila ma na izbu. Spolubývajúca bola ozrutná rakúska ženština, asi dva metre vysoká a trojnásobne ťažšia ako ja, vyvolávali jej pôrod v 38.tt, lebo jej dieťatko už bolo takmer päťkilové. Presný opak mňa.

Keď po večeri odišla na ctg, rozprestrela som si v izbe jogamatku a snažila som sa cvičiť aspoň tie cviky z jogy, pri ktorých neprekáža zavedená kanyla v ruke. Práve keď som docvičila, vošla do izby Hebamme Susanne a spýtala sa, či chcem najprv docvičiť, alebo môžem ísť na ctg hneď. Toľká ohľaduplnosť. CTG o 21.30 vôbec nenasvedčovalo tomu, že by som mala v blízkych hodinách rodiť. „Asi ťa ráno pustíme domov, ale príď ešte 6.30 na ctg.“ Spolubývajúca už spala a chrápala tak strašne, že ani spolok oravských drevorubačov by sa nemusel hanbiť. Naše kovové postele pri najmenšom pohybe vŕzgali. Bolo mi smutno. Po dlhom čase som zaspávala bez drahého po boku, chrápanie tomu nepomáhalo, ani kanyla v ruke, a najviac frustrovaná som bola z falošného poplachu. Predstavila som si, aké to bude pobaliť kufor a zase doma čakať, aký sklamaný bude drahý... O druhej v noci mi už napriek píleniu zo susednej postele klipkali oči, tak som poprosila dcérku, či by predsa len nemohla prísť presne na termín a spraviť nás najšťastnejšími rodičmi na svete. Podarilo sa mi zaspať.

O štvrtej nadránom ma prebudili menštruačné bolesti a zároveň potreba ísť na wc. Ležať sa mi už nedalo, tak som si začala poctivo umývať zuby (ktovie, kedy sa opäť k tomu dostanem, pomyslela som si). Kým som si ich doumývala, bolesti sa začali stupňovať a opäť som šla na wc. Stáť sa mi už nedalo, ležať tobôž, kľakla som si na jogamatku a začala som cvičiť a dýchať, hlavne dýchať. Zapla som si aplikáciu na počítanie kontrakcií v telefóne, ktorú mi tam nainštaloval drahý asi týždeň po pozitívnom tehotenskom teste. Konečne! Pri tej spomienke som sa zasmiala. Cvičím a dýcham, cvičím a dýcham... všimla som si, že do jogamatky zatínam nechty na rukách, tak asi sa to stupňuje. Rozhodla som sa, že na ctg pôjdem už 5.30. Klopem Susanne na dvere: „Dobré ránko, asi mám kontrakcie.“ Sedieť počas nich na ctg bolo utrpenie, vykrúcalo ma na stoličke. „Ako dlho ich máš?“ – „Necelé dve hodiny.“ – „Tak poď, vyšetrím ťa.“ Susanne zistila, že som na päť prstov, a hovorí: „Zavolaj mužovi, bude ti lepšie, keď tu budeš mať podporu. A počkaj na izbe.“ 6.10 volám drahému: „Už sa to začalo, príď. A jazdi opatrne.“ Nevedela som sa dočkať, kým prídem na izbu a opäť si kľaknem. Jedine v polohe na štyroch mi bolo znesiteľne. Moje dýchanie už zobudilo drevorubačku a vytvorilo v našej izbe mierne bizarný ranný obrázok: ja pri prvých lúčoch slnka kľačím na štyroch a čoraz hlasnejšie predýchavam so slabikou „chááááá“ a trikrát väčšia spolubývajúca sedí na posteli a s úsmevom ma pozoruje. Dosť mi to bolo jedno, len som už veľmi túžila po prítomnosti muža, bolo mi nejako smutno. Jediné, čo ma riadne pobavilo, bola hláška mojej aplikácie v mobile po pár kolách rátania kontrakcií: „Ak chcete pokračovať, dokúpte si platenú verziu.“ To musel vymyslieť nejaký lobotomik, aby si žena počas kontrakcií kupovala niekde v Apple Store platenú verziu.

Prišla sestrička zmerať teplotu a zdúpnela vo dverách: „Ach, myslela som, že ste moslimka a klaniate sa Alahovi.“ (Vedľa na izbe bola Turkyňa.) „Nie nie, ja len predýchavam kontrakcie, viete? Toto tu je podložka na cvičenie jogy, nie modlitebný koberček.“

Už som mala spočítané všetky omrvinky na dlážke pod stolom, keď konečne po hodine a štvrť dorazil drahý. Trochu ma prekvapilo, že si obliekol košeľu, ale zároveň mi to prišlo milé, že berie pôrod našej dcérky ako slávnostnú príležitosť. Bola som veľmi rada, že už je pri mne, ale zároveň som nezniesla jeho dotyky na tele inde ako na hlave. Poprosila som ho, aby ma škrabkal vo vlasoch. Spolubývajúca sa na nás so záujmom dívala z postele a po ďalšej hodinke sa spýtala, prečo sa nepresunieme do relaxačnej miestnosti. Vôbec nám to nezišlo na um! Drahý sa šiel informovať o tejto možnosti a vysvitlo, že „relaxačná miestnosť“ je vlastne jedna z troch pôrodných miestností, akurát že najlepšie vybavená (pomôcky pre rôzne pôrodné polohy, posteľ na oddych pre otecka, pôrodná vaňa...). O pár minút prišiel pre mňa. Vraj Eva sa ma pýta, či chcem napustiť vaňu. Keď som začula túto vetu, hneď som vedela, že Osud... tak toľko ospevovaná Hebamme Eva má práve dnes ráno službu! Veľmi ma to povzbudilo, hoci na „moju“ Ingrid nedám dopustiť.

Priznám sa, že peší presun z izby až k ďalekej vani na druhom konci poschodia bol jedným z najťažších momentov pôrodu. Veľmi zle sa mi išlo, v polovici trasy som si musela kľaknúť na zem a predýchavať. A konečne! Útulná miestnosť zaliata ranným svetlom, voda vo vani šumela, drahý zažal sviečky a pustil hudbu. „Ahoj, ja som Eva, ideme na to.“ Videla ma pár sekúnd, rýchlo pozrela do papierov a hneď vedela, koľká bije. „Musím ti dať antibiotikum.“ – „Viem viem, mám toho streptokoka.“ Počas stekania atb mi nastúpili tie pravé kontrakcie, pri ktorých sa mi už chcelo tlačiť. Len čo mi Eva vytiahla hadičku od atb z kanyly, praskla mi voda. Mala som síce vložku, ale stekala cícerkom po stehnách do ponožiek a domácich šľapiek. „Do kelu, moje najobľúbenejšie nohavičky!“ pomyslela som si. „Eva, ja musím ísť ešte do sprchy, veď som špinavá!“ Eva sa veľmi pobavila: „Na to nemáme čas, o chvíľku je dieťatko na svete.“ „O chvíľku, čože?“ Myslela som, že ešte pár hodín. „Musím ísť cikať.“ „Cikaj si do vody, je to tvoja voda. Rýchlo, vyzlečiem ťa.“ Cestou do vane (pár krokov) som dostala sériu veľmi stručných a presných pokynov. Eva mi pri tom pozerala do očí, mňa upútali jej náušnice, hypnotizujúce farebné špirály, vnímala som ich až do konca pôrodu. Priniesla porcelánový čajník s obrázkami, plný vody s malinovým sirupom. „Môže byť malinový? Musíš veľa piť, potrebuješ energiu.“

S jej pomocou som vstúpila do vane s takmer horúcou vodou – a v tom momente som sa ocitla akoby v inom svete. Kľakla som si a bolesti povolili. Eva mi jemne omývala kríže a ja som čakala na ďalšiu kontrakciu. Prišla čoskoro. Snažila som sa ju predýchať štýlom tzv. Hypno J-výdychu, ale cítila som, že je to neefektívne. Eva mi poradila, ako tlačiť a dýchať a pri nasledujúcej kontrakcii už mi masírovala hrádzu. Blížilo sa veľké finále. Drahý sedel pri vani a držal ma za ruku, Eva sa ma spýtala, či sa chcem dotknúť hlavičky. Nechcela som. „Viem, že sa ti to zdá divné, ale chcem už objať celé dieťatko.“ Muž prejavil záujem, a tak mu Eva rýchlo ponorila ruku do vody, aj s hodinkami a rukávom košele. „Cítim vlásky!“ potešil sa. „Akej farby?“ zasmiali sme sa a vošla Ingrid. Blížila sa kontrakcia, ale stihla som sa spýtať: „Ahoj Ingrid, ako sa máš?“ Všetci sa smiali a až vtedy som si uvedomila, že okolo vane stoja dvaja lekári, jedna lekárka, dve medičky a dve pôrodné asistentky. „Troška ti pomôžeme, dobre?“ Lekárka mi vstrekla oxytocín, ktorý mala pripravený na pôrod placenty (ako je to v tejto pôrodnici zvykom, ale môžete odmietnuť). Po ďalších troch zatlačeniach, povestnom pocite „ohnivého kruhu“ a tlačenia naozaj z posledných síl som pocítila menšiu úľavu a celá hlavička bola vonku. Eva mi povedala, aby som chvíľu netlačila, potom zatlačila jemnejšie ako pri hlavičke a maličká bola vonku! Všetko sa to odohralo v sekunde, v pokojnej atmosfére, hral náš obľúbený album, všetci boli ticho a dcérka vykĺzla do vody ako rybička. Eva ma bleskovo pretočila z kľaku do sedu, vytiahla bábätko z vody, sekundu podržala nad hladinou, zabalila do teplého uteráka a podala mi ju. „Aká je maličká!“ to boli moje prvé slová. Na chvíľku ju podali oteckovi, zamrnčala len cestou k nemu, ale hneď ako si ju privinul, zvedavo si ho obzerala. Opäť mi ju vrátili na hruď, drahý prestrihol pupočnú šnúru. Všetci nám gratulovali a usmievali sa. Medzitým som porodila placentu, voda vo vani už bola ako červené víno. Lekárka maličkej kontrolovala dýchacie cesty a mne zatiaľ pomohli Eva s Ingrid z vane. Cítila som sa výborne.

Miestnosť už bola potrebná pre ďalšiu rodičku, tak ma previezli vedľa zašiť maličké natrhnutie – iste vďaka Eve, lebo som nepoužívala Epi-No, ani som si nemasírovala hrádzu.

Šitie bolo takmer pohodovým zážitkom, pretože lekárka mi pichla lokálnu anestéziu a spravila naozaj len pár stehov. Na to celé sa so zaujatím dívali obe medičky, a aj môj drahý, na čom som sa už iba bezmocne zasmiala. Dcérku zatiaľ merali a vážili, prekvapivo mala 3 010 gramov. Lekári sa opäť sekli o pol kila a aj na Slovensku mi neustále prízvukovali, že dieťatko bude maličké. A napokon, myslím, ideálna hmotnosť pre dievčatko.

Sme veľmi šťastní, že dcérka sa narodila príjemným a nenásilným spôsobom, pôrod do vody rozhodne odporúčam. Zároveň si neviem predstaviť, že by som rodila doma – jednak nemáme takú obrovskú vaňu, a najmä – pomoc a rady Hebamme sú na nezaplatenie. Nesmierne mi pomohlo aj cvičenie jogy pred otehotnením a gravidjogy počas tehotenstva, niektoré časti knižky Aby porod nebolel a kurz hypnopôrodu.

Najväčšou oporou mi je však až doteraz môj partner a motiváciou to maličké voňavé stvorenie, ktoré práve teraz na mne spí v šatke.

V tejto vani som strávila posledných 45 minút pôrodu. (Celý pôrod trval 5 hodín.)

Aj takto môže vyzerať miestnosť, v ktorej sa rodí 🙂

#magazin #porod #hainburg

nááádhera🙂náádhera🙂normálne mi srdce bije jak zvon a keby som mala čo,tak tuším porodím😀

13. sep 2013

kráááááááááááásne 😵

13. sep 2013

wau, nádherne si to opísala a určite perfektný zážitok 😉

13. sep 2013

veľmi pekne si to napísala 🙂 a o ktorej sa narodila?

13. sep 2013

@kikaneu
@purina12345 Ďakujem, ráno 9.17 🙂

13. sep 2013

jeeej 🙂

13. sep 2013

jeeej,úžasné 🙂

13. sep 2013

kraaasne napisane 🙂....to je super,ze si mala takyto krasny porod!

13. sep 2013

jeeej tak ty si rodila do vody? 🙂 ale musel to byt uzasny zazitok, pekne napisane 🙂

13. sep 2013

krasne, dufam, ze ked budem mat druhe babatko takto nejako bude vyzerat aj moj porod, aj ked prvy som mala cisarsky... :( ty vies po nemecky? asi ano vsak?
je nieco take aj u nas v BA? kde by sa dalo takto super nenasilne rodit? a mat z toho taky dobry pocit? uprimne zavidim ti 🙂 v dobrom slova zmysle, nech ste zdrave 🙂

13. sep 2013

prekrasne 🙂

13. sep 2013

@misulka47 ahoj, ďakujem 🙂 po nemecky neviem, ale to vôbec nie je v Hainburgu problém 🙂 časť personálu je slovenská, a okrem toho všetci hovoria po anglicky.
neviem o tom, že by možnosť rodiť do vody bola aj v BA - pritom finančne nákladné to isto nie je. skôr je to náročné na skúsený a ochotný personál. ešte menej, ako rodiť "na suchu", si neviem predstaviť rodiť v polohe na chrbte, musí to byť veľmi neprirodzené a bolestivé ☹ ja som od začiatku tehotenstva vedela, že na chrbte určite rodiť nechcem, aj preto sme šli za hranice. na Slovensku je skrátka stav pôrodníctva smutný až žalostný. a z veeeľkej časti pre totálnu neochotu kompetentných meniť veci k lepšiemu ☹

13. sep 2013
Komentár bol odstránený

Nadhera, nemam slov🙂

13. sep 2013

srdecne gratulujem 🙂 Zaujimalo by ma, preco si uz tak skoro mala zavedenu kanylu? A iba kanylu ci Ti aj nieco tieklo? A preco bolo tolko ludi pocas zaverecnej fazy porodu, keby si povedala ze s tym nesuhlasis, mohla tam zostat len PA sama? Alebo len s jednym doktorom?

13. sep 2013

Achhh aj ja by som chcela mat taketo spomienky na porod!!!

13. sep 2013

@misulka47 myslis Evu? Tu na MK a na Zenskych kruhoch - same chvalospevy.

13. sep 2013

@zelovocka aha dakujem 🙂 ona je porodna asistentka?

13. sep 2013

Perfektny zazitok uz len to citanie🙂 moc moc moc gratukujem k takemu uzasnemu porodu!🙂

13. sep 2013

@misulka47 ano, Hebamme znamena porodna asistentka 🙂

13. sep 2013

@ninan2 vdaka 🙂 kanyla bola najprv kvoli odberom, a nachystana uz na podanie atb, kedze dr. tvrdil, ze porodim onedlho.
Vsetci ti ludia mi nevadili, okrem mediciek som vsetkych poznala, neviem, preco tam boli, asi zo zvedavosti 😀

13. sep 2013

@zelovocka Paráda! Mám velikou radost, že se ti podařilo rodit takhle nádherně přirozeně! Kéž by takových žen bylo víc a víc! 🙂

13. sep 2013

@elzu dakujem, bolo mi to umoznené 🙂 kiez by mali taku sancu vsetky zeny...

14. sep 2013

Krasne! Znie to ako rozpravka. 🙂 Kiez by konecne takyto pristup a sposob rodenia prisiel aj k nam. Najviac zavidim tu malinovu stavu. 😀 Ja som pri porode zdochynala od smadu, bezne nefungujem bez vody (vsade nosim so sebou flasku) a pri namahe nehovoriac, som dva dni bola dehydrovana z porodu. :-/

14. sep 2013

@sannussi to ano, malinovka dobre padla, tiez som zvyknuta pit, hlavne pri namahe - ktorou porod urcite je 🙂 Eva do mna naliala najprv tri male pohariky, este kym som vliezla do vane, a potom pri prvej kontrakcii vo vode sa mi chcelo strasne odgrgnut 😀 prekerna situacia 😀 😀

14. sep 2013

@zelovocka super! 🙂 Ja by som za glg vody pred a po porode vrazdila, mne zakazali pit, iba ze si mozem vyplachnut usta, co prd pomohlo, za 2 sekundy som mala rovnako suche usta (hlavne, ze Dychajte, dychajte, tym padom dvojnasobne suche usta ako na Sahare :-/).
A ved si si mohla grgnut, myslim, ze oni su zvyknuti na vselijake mozne situacie a pazvuky pri porodoch. 😀

14. sep 2013

@sannussi to hej, ale neda sa grgat aj tlacit zaroven, chapes, som nevedela, co skor 😀 je to riadna blbost, zakazovat pri fyziologickom porode pit.

14. sep 2013

@sannussi krásny pôrod! Aj ja mám našťastie na svoj nádherné spomienky, bol ideálny na prvorodičku - veľmi rýchly. Ešte keby nemusím rodiť na chrbte, bolo by to už asi 100%né :D, no to sa tu na SR asi nedá. Krásny článok, radosť čítať, zaspomínala som si na narodenie mojej dcérky. Veľa šťastia a zdravíčka želám!

14. sep 2013

@zelovocka tak to uplne chapem 😀 Veru je, neviem, preco to vlastne zakazuju, ked inde pit mozes...

14. sep 2013

krasne, nemam slov 🙂 najviac som sa smiala na tej appke, co si si mala zakupit 😀 chcem sa spytat, ako sa riesi v Hainburgu preplacanie zdravotnej starostlivosti...teda, predpokladam, ze si asi poistena tu na SVK...a ze kolko ta to cele vyslo (mozes mi kludne napisat aj do IP). vdaka!

14. sep 2013

aj mne bolo najlepšie na štyroch. aj som tak rodila 🙂 nie vo vani, ale na žinienke. vo vani som bola tiež a bola to fakt úľava a príjemný pocit. Ja som rodila v ČR. No a prístup tiež neporovnateľný s našimi zdravotníkmi. Kiež by takéto "vymoženosti" mohli zažiť rodičky aj na Slovensku... ☹

14. sep 2013

krasne napisane,az sa mi slzy dali do oci,nakolko mam dost este cerstve spomienky na ten moj porod,tiez som rodila v zahranici,teda v Mnichove,zazila som nieco podobne ako ty,nerodila som sice do vody,ale mohla som si vybrat ako som len chcela,pristup zdravotnikov bol jedinecny,ci uz doktorov,sestriciek a hlavne porodnych asisteniek.mam video z druheho porodu,ked manzel prestrihaval pupocnu snuru a tieto spomineky su nezabudnutelne pre mna.zelam vam vela zdravicka a krasnych spolocnych sil.zelala by som kazdej jednej maminke,hlavne co rodia doma,aby tiez mali krasne spomienky a hlavne aby ta starostlivost bola na podaktorych klinikach lepsia,ja som rada,ze som tam rodit nemusela,

16. sep 2013

uzasne...mna zaujalo ze si mohla jest, ze este aj kasu ako dezert ti odporucili a ze pri porode pit....boze co by som dala ja za pohar vody ked ma nechali vysychať od 7hodin kym som porodila.....nabuduce ked rodim idem do zahranicia....ja som bola dehydrovana a preto som mala aj komplikacie....vrrrr....preco sme v tomto este pred opicami....

16. sep 2013

@zelovocka gratulujem, ja som chodila tiez na jogu ku katke a boli to super stravene chvilky..az mi to chyba..😀

17. sep 2013

@junkfoood Katka robi aj jogu pre mamy s babatkami, chcela by som chodit 🙂

17. sep 2013

@zelovocka ano, viem..aj som parkrat bola.. velmi dobre..

17. sep 2013

skoda, ze nie je takato klinika a personal aj na SK, co verim, ze sa raz zmeni. Porodnictvo je jeden z mala odborov, ktory je na rozdiel od ostatnych aj - pekny a vacsinou s krasnym vysledkom a je velka skoda, ze sa don intenzivnejsie neinvestuje - mamicky prichadzajuce do porodnice su casto zostresovane a prijemne prostredie a ludski ludia by velmi prospeli - potom je cela psychika zeny ina a aj porod prijemnejsi 🙂....Tiez som absolvovala tehotenske cvicenia s fyzioterapeutkou Radkou a boli na nezaplatenie 🙂.

17. sep 2013

mám zimomriavky po prečítaní tvojho pôrodu. S týmto sa treba chváliť, ja na otázku: aký bol pôrod? reagujem protiotázkou: ešte nemáš deti, tak ti to nepoviem, inak by si už deti nechcela. V dobrom ti závidím takýto krásny okamih.

17. sep 2013

kraaaaaaaaaasne,som naTeba hrda ovocnicka moja....prave som prezila tvoj porod.vsetko som mala pred ocami a je to kraaaaaaaaasne.cmuk aj malej ovocnicke.

17. sep 2013

nemôžem uveriť, že sa dá rodiť aj takto, je to môj sen, ale na slovensku nemožné. Krásne, nádherné, takto by sa malo rodiť všade!

17. sep 2013

@elinka36 dakujeeem, pusu aj vam, zlate moje 🙂

17. sep 2013

velmi ma to zaujalo, presne takto si predstavujem ked budem rodit tretie babo, tiez som rodila uuuuplne dehydrovana, ale ja som potajme trocha pila lebo ja stale rozpravam ze keby sa nenapijem tak rodim doteraz, 🙂
Chcem sa este opytat ty zijes v BA a rodila si v Rakusku? nezijes tam vsak?

17. sep 2013

@ibaneeez zial nezijeme tam - zatial 🙂

17. sep 2013

Pekný článok...aj ja som pôvodne mala rodiť do vody v Anglicku: mala som to v pôrodnom pláne... pôrod ale trval 32 hodín a akurat ku koncu bol rezervovaný tak som rodila klasicky... ale aj tak som 3 hodiny kontrakcii stravila v mojej vani na sukromnej izbe... ja som tlačila 2 hodiny a pôrod bol veľmi suchy, bez pomoci, bez nastrihu a bez akehokolvek poranenia... rodila ma černoška z Trinidad a Tobaga v sukromnej pôrodnej miestnosti (4 x 3 m a dokopy ich bolo 10)... takže tiež mám aku taku skusenosť. Dcerku som rodila v Prešove v klasicky komunistickej nemocnici ale tak jednoznačne vyhráva Prešov- všetkým a to viem porovnať aj z druhej strany...

17. sep 2013

prajem tebe aj tvojmu bábetku veľa krásnych zážitkov, veľa zdravička a domácej pohody

17. sep 2013

@nercia ďakujem veľmi pekne, ty máš tiež zaujímavú skúsenosť - a prečo vyhral Prešov? Uff aký dlhý porod si mala...

17. sep 2013

prevencia, sterilita, pristup, podpora dojčenia, novorodenecke odd (v Anglicku nie je a po 2 dnovom pôrode som zufalo chcela spať- dokopy som nespala 8 dní...vôbec...), jedlo bolo na rovnakej urovni ... izba bola horšia (v Anglicku ako v hoteli) ale tak všetko ostatne lepšie tu. BTW- druhý pôrod trval 4 hodiny a tiež bez nastrihu a bez poranenia... toť moje postrehy

17. sep 2013

Pri citani som ani nedychala... Nadhera. Naozaj. Prajem vam vela zdravicka. 🙂

17. sep 2013

uzasne ako si to vsetko do podrobna opisala.... Prajem hlavne vela zdravicka....

17. sep 2013

Uz konecne aj na Slovensku by mohli zacat takto vnimat porody, nadherny pribeh, kazda zena by mala mat moznost takto rodit a zbytocne nevymyslat a riskovat domace porody (aj ked chapem tie, co sa tak rozhodnu, lebo slovenskych nemocnic sa bojim tiez ako cert kriza) 🙂

18. sep 2013

slzy v očiach ... wooooow, kiež by to fungovalo aj na slovensku takto, oznám ženu čo rodila "do vane" aj do "bazéna" svoje 4 deti, a pôrod opisuje ako jeden nádherný zážitok prirovnáva ho k emocionálnemu orgazmu, že nikdy nič krajšie nezažila 🙂)

18. sep 2013

Super, krasne napisane!

18. sep 2013

Krasne si to napisala a naozaj vystizne, kedze aj ja som mala tu cest dvakrat rodit vo vode v Nemecku

18. sep 2013

wow, wow, wow, uzasne gratulujem. cele som to citala a hltala ako nejaky roman 😉

18. sep 2013

Ach baby, to fakt musime ist za hranice a zaplatit majland, aby sme mali moznost normalne a v pokoji porodit svoje deti ??? Ja mam pocit ze tu na SK to neni ani tak o vybaveni a odbornosti personalu, ale o ochote a empatickom pristupe... Skoda, snad sa raz dockame 🙂

18. sep 2013

@lila69 zial, je to presne tak ako pises ☹

18. sep 2013

@zelovocka Ale vies co, ja budem bojovat tu na SKK 🙂 Idem rodit do trencina, tam som bola aj pri prvom dietati a pacilo sa mi.
Teraz uz viem do coho idem a co chcem aby bolo inak ako pri prvom, tak som zvedava co vybojujem a dam vediet 😀

18. sep 2013

@lila69 jasne, drzim palce a urcite potom napis 🙂

18. sep 2013

@zelovocka krása, mňa to čaká už každú chvíľlu, len odpočítavam dni, akurát že tu v Belgicku, tak som veľmi zvedavá aký tu budú mať prístup 🙂

18. sep 2013

Waaw tak takyto porod by som skusila,krasa

18. sep 2013

@dony drzim palce, ja som tiez rodila v Belgicku a bola som maximalne spokojna. Cely personal bol mimoriadne kludny, napomocny, nic nasilu, mala som k dispozicii vanu (uzasne mi to pomohlo, lebo som sa otvarala velmi pomalicky a za pol hodku v teplej vode som bola o 3 cm viac!). Aj ked moj porod bol trosku rizikovy (2x omotany pupocnik a zakalena plodova voda), malemu klesali odozvy, vsetko prebiehalo v klude, vobec som sa nebala vdaka personalu. Tie rizika som si uvedomila az omnoho neskor, ked bolo po vsetkom.
Takze moc moc drzim palce, nech mas rovnako pozitivnu skusenost!

19. sep 2013

@anenka79 Ďakujem 🙂 som pozitívne naladená, tak dúfam, že to dobre dopadne. Pôrodnicu sme si boli pozrieť, tiež majú vaňu, loptu a ďalšie pomôcky, a pravdepodobne tam bude aj môj gynekolog (pokiaľ to bude v noci a on bude slúžiť) tak som trošku kľudnejšia. Zatiaľ všetko prebieha v pohode, akurát maličká má trošku vyššiu váhu, tak dúfam, že už sa to rozbehne čo najskôr, aby som ju vôbec vedela vytlačiť. Potom ti napíšem svoju skúsenosť 🙂

19. sep 2013

kedy sa tohto dockame na slovensku???

19. sep 2013

Krásne napísané , úplne si mi pripomenula môj pôrod z pred dvoch rokov, bol to najkrajší zážitok môjho života 🙂 ja na úžastné hebammen a pôrod do vody nedám dopustiť a je mi tak nejak ľúto, ze na Slovensku je tehotná žena stále brána ako "chorá" a nikto iný jej nedokáže pomôcť len doktor 😒 ...aka blbosť! A tiež že pôrod do vody je na slovensku niečo nezdravé a čo ja viem čo všetko... Ďalšia blbosť! to je len pohodlnosť lekárov! Aj napriek tomu, ze beru od rodiacich žien nemalé peniaze za "super starostlivosť"málokto pozerá na ich požiadavky, pre nich je naj zdvihnúť si ženu na "koze" až pod nos aby mali dobrý výhľad a veľmi sa nemuseli zohýbať 😒 ale tak možno za pár rokov sa aj na sk bude môcť cítiť žena ženou a bude sa môcť rozhodnúť v akej polohe privedie na svet svoje bábätko a snáď potom bude aj viac žien mať z pôrodu pekný zážitok a nie traumu 🙂

19. sep 2013

krasny pribeh.ja som rodila vo svajciarsku a nasla som sa v tvojich vetach.bolo to proste uzasne nadherny zazitok ktory si uz nezopakujem teda nie tu atmosferu,usmievavy personal a vsetko okolo pretoze slovenske porodnice sa tomu nemozu rovnat ani z polovice mozno ked si clovek zaplati riadne prachy.ale zacnem hrat loto a dufam ze aj druhe pojdem rodit do mojej porodnice vo svajciarsku😀

19. sep 2013

steka mi slzicka po lici.... raz ked ten hore da by som chcela zazit nieco podobne...

20. sep 2013

Ja som starsieho tiez porodila vo vani v r.2007, v Topolcanoch je takato moznost, aj VIP izbu si mozes zaplatit( bolo to pekne zariadene) kde sme stravili vsetcia traja spolocne (aj otecko) cely tyzden. No pristup personalu teda az taky nebol. :( Tak malickej prajem vela zdravicka, nech vam robi len radost🙂

21. sep 2013

nádherné

21. sep 2013

ja som tiez rodila do vody v TO a nemozem povedat jedine krive slovo na porodnicu, ani personal. v zivote som sa nestretla s takumi ochotnymi, milymi sestrickami, ako tam na porodnici a oddeleni. lekari boli ochorni, mili. priestory pekne, izby utulne. cize mame to uz aj u nas. prajem vam a babatku vsetko dobre.

24. sep 2013

@stanislavao super, to som velmi rada 🙂 vdaka, aj vam vsetko dobre.

24. sep 2013

dojímavý príbeh, až mi vybehli slzy

25. sep 2013

Mega zazitok, tvoj pribeh som doslova zhltla. gratulujem ku krasnej dcerke. porod do vody bol mojim
favoritom - tiez som rodila v rakusku... no nakoniec sa mi vdaka necakanym komplikaciam "usla" vakuova
pumpa. Personal porodnice v ktorej som rodila, bol
vsak perfektny a poporodna starostlivost na jednicku.
A mimochodom: vyborne pises! 😉

4. okt 2013

@sabaka dakujem velmi pekne! 🙂 kde si rodila? Ach, pumpa bola iste riadny adrenalin ☹ ja som porod do vody praveze vobec neplanovala (mam kožné problemy a myslela som, ze v tej vode budem dlhšie), ale nahodou to takto vyslo a som velmi vdacna za to. Voda je prirodzeny tlmic bolesti 🙂
A za pisanie som bola svojho casu platena 😉

4. okt 2013

@zelovocka adrenalin to prisamvacku bol - stale este je, ked si spomeniem 🙂 rodila som v semmelweiss klinik vo w. Hehe, aj mna platia za
pisanie lenze v nemcine. Naozaj nadherny zazitok z porodu a schuti som sa zasmiala nad opisom ozrutnej spolubyvajucej rakusanky 😀

4. okt 2013

@sabaka no jake super, skoda ze si ta neprecitam, zatial po nemecky neviem.
Hlavne ze ste v poriadku po tej pumpe, teda dufam!
Heh, spolubyvajuca bola ozaj impozantna zena, zial neustale sa jej pri spani vykasavala nocna kosela, takze som mala tu cest zahliadnut jej asi meter siroky zadok v sexi bombardakoch XXXXXL 😀

4. okt 2013

jéj, krásny pôrod - normálne som ho s tebou prežívala 🙂 a gratulujem k dcérke 🙂

10. okt 2013

@linddi dakujem velmi pekne 🙂

10. okt 2013

Nadhera! Vynorili sa mi spomienky na moj porod - aj ja som tam rodila tento rok v aprili. Vystriedali sa pri mne Ingrid, Zuzana a Jarka a vsetky boli uplne najlepsie... Velmi rada spominam na porod (vlastne by som chcela takto rodit kludne aj kazdy mesiac 🙂 )

31. okt 2013

@cingi presneee, nemala by som problem rodit raz za mesiac 😀 baby su tam uzasne, myslim PA, pomahaju ako sa da; trocha ma sklamal rozbeh dojcenia - detske sestry urobili na mne zopar chýb (to som ja ale nevedela), zbytocne sme sa trapili s klobucikmi atd., pomohla mi az laktacna v BA 🙂
Ale celkovo uzasny personal tam je 🙂

31. okt 2013

veru s tym kojenim sa tvaria, ze hio podporuju a potom ked mi Ninku isli kupat, tak jej supli UM z flasky aby neplackala... to som sa tiez az neskor dozvedela a sklamalo ma to

31. okt 2013

a este bola sranda, ze Ninka mala 4,5 kg a ani im nenapadlo robit CR, uplne mi doverovali, ze to zvladnem

31. okt 2013

@cingi fiha, no pekne 😒 nasej nedali nic, aj ked plakala niekolko hodin od hladu, ja som si sama pytala 😅 asi zalezi, na ktore sestry narazis.

31. okt 2013

@cingi je skvele, ze tam netlacia zeny do sekcie 🙂 Ninka bola riadne velke babatko 😵 mas moj obdiv.
Mne v BA neustale omielali "hroziacu sekciu", lebo som "malá", a zaujimave ze v Hainburgu to nikto ani len nespomenul. A to sa zhodou okolnosti na mne pri jednotlivych vysetreniach vystriedali 4 lekari.

31. okt 2013

jeeeeeeeeeej aj ja som tu rodila)))

1. nov 2013

krááásne 🙂

9. jan 2014

Gratulujem k o mesiac starsej babulke ako je nasa. My sme rodili v Kochu a som velmi spokojna, dokonca aj poloha na rodenie v polosede mi bola velmi prirodzena, ale to je asi individualne. Ked som si chcela zmiernit bolesti v sprche, bolo to este horsie, hoci viem, ze vacsina zien vravi, ze im sprcha pomaha. Bolo tam ale par veci, co by som im vytkla, ale celkovo to bol vyborny zazitok i ked asi menej prirodzeny, lebo mi vadilo, ze ma velmi casto monitorovali, co podla mna nebolo potrebne a lezat pri kontrakciach na pasoch je fakt drsny pocit. Rodila som 20 hodin a cely cas sme boli na izbe spolu s partnerom, bez neho by som to asi nezvladla. Ak mozes povedat, kolko priblizne vyde taky porod v Hainburgu? Je to moc drahe? od coho sa odvija cena? predsalen, clovek by si rad vybral co najprijemnejsi porod, ale ekonomicke limity nepustia. Dakujem.

24. jan 2014

@evelynba ahoj, gratulujem aj ja k Adelke 🙂 porod v Hb by ta vysiel asi podobne ako v Kochu, ak by si rodila ambulantne, to zn. do 6 h po porode ides domov - pravdaze, ak je vsetko v absolutnom poriadku. Ak ostavas standardnych 5 dni, tak to vyjde asi 3-4-nasobok Kocha.
Koch nas praveze velmi odradil, vychytili sme dost neprijemnu sestricku pri prehliadke porodnice, potom sme si pisali aj s primarkou, a to bol tiez des, ta uroven...za tie peniaze. Najprv nam ani neodpisala 2 tyzdne a ked to muz nasraty urgoval, tak sa vyjadrila v zmysle, ze nic v porodnom plane jej nevadi, ale ani nic negarantuje, ze bude 100 % dodrzane 😒 tak sme tie peniaze s radostou venovali susednemu statu 😝
Co by si im vytkla ty?

24. jan 2014

@evelynba este by som rada podotkla, ze v Hb sme ziadny porodny plan nemali - tam su take veci, ako si tu krvopotne musis vydobyt, uplnou samozrejmostou.

24. jan 2014

@zelovocka aha, dakujem, no ved toto, ze druhe dieta by som si mozno uz trufla aj ambulantne, ale prve-to clovek nevie do coho ide a zas ja som aj rada, ze tie 4 dni este na nas dozreli v porodnici a mala som dobry pocit, ze obydve odchadzame odtial v 100%stave. Uz Koch bol dost zatah na peniaze, ale viac by sme si uz asi nemohli dovolit, tak aj preto taka volba na prvykrat. Ja som tam inak s ludmi bola velmi spokojna, od upratovaciek po primara boli velmi mili, citila som sa uplne ako clovek, v tomto som ziadne zavahanie nepostrehla. Ale moze sa stat. Porodny plan som tiez nemala, povedala som im poziadavky hlavne v troch bodoch a to ze nechcem nastrih, lebo som aj cvicila, ze chcem dieta prilozit hned po porode a odlozit meranie a vazenie. Treti bod si uz ani nespomeniem. No ale nakoniec kedze som rodila tak dlho a mala sa narodila par minut pred 11tou vecer, uz som novej doktorke nestihla povedat to o nastrihu, ze si ho isto nezelam, a ze som cvicila a to som akurat vychytila taku starsiu, sice velmi prijemnu, no neviem to posudit objektivne, ale podla mna nastrih nebol potrebny, ale to sa uz nedozviem. Moja mala mala 3020g, skoro presne ako vasa. :D Ale je fakt, ze vraj som dost krvacala potom a ze ma paradne zasila a hned po porode som uz cupkala aj dalsie dni co som lezala, som uz behala kolo malej bez problemu. A nakoniec ani to prilozenie sa 100% nepodarilo, lebo mala sa nadychla kus plodovky a tak mi ju dali len na chvilku a kym ma sili, bola skoro hodku v inkubatore na pozorovani a az potom mi ju doniesli a to sa uz aj prisala a dala som si ju naholo a to bolo uz super.... len teda to nebolo na 100% hned po porode ako som chcela. Ale zdravie malej je prednejsie a neviem, ci by jej bez toho inkubatora daco chybalo, alebo nie. K dojceniu neviem posudit ci tam nieco poradia, ja som nemala mozno aj koli tomu prisatiu na sale s dojcenim najmensi problem a na izbe som bola s pani, co mala uz 4te dieta, takze o doceni neviem, kedze som to nezistovala. Ale vraj tam tiez moc neporadia. Celkovo ak pojdem este raz do Kocha, budem zas prizvukovat bez nastrihu, prilozenie a hlavne, nech ma tolko nemonitoruju, nebolo to podla mna potrebne. A toho streptokoka som mala pozitiv aj ja, tak som tam behala s infuzkou a nechcela som im do toho moc kybicovat, ale nabuduce si poviem. Najvacsiu vyhodu som videla v tom, ze sme tych 20 hodin mohli stravit sami dvaja na separe izbe so sprchou, dufam, ze dalsi porod bude sakra kratsi :D BTW magenta :D

24. jan 2014

@evelynba s tou prvou vetou absolutne suhlasim. Nuz a ten nastrih by ma asi vytocil, keby mi ho spravili proti mojej voli a zbytocne, ale to je uz teraz jedno, hlavne ze ta dobre zasili 😉 a ste obe fit 🙂
BTW pisem ti IP 😀

24. jan 2014
24. jan 2014

Pekný článok a presne viem o čom píšeš.Aj ja som rodila v Hainburgu pred cca 5-mi rokmi a tvrdím rovnako tak ako aj môj manžel,že úúžasný zážitok. Po celý čas pôrodu pokoj,ticho a všade prítomná pohoda.S pôrodníkom som debatovala ako v cukrárni pri káve a zákusku akurát s tým rozdielom,že sedel medzi mojim "stehnami".3 mesiace po pôrode ked sme sa s Kubkom troška zosúladili som napísala dakovný list primárovi pôrodnice kde som sa podakovala svojej Hebamme,pôrodníkovi Dr.Urbanovi,zdr.sestrám prejavila mu
vdaku úctu a rešpekt pred jeho vysoko profesionálnym personálom...

25. jan 2014

@jasmine2 dakujem a som rada, ze ste tiez mali krasny zazitok 🙂

25. jan 2014

zelovocka@ Dakujem, ze som si mohla precitat tento fantasticky pribeh, krasny porod, to je naozaj stastie nieco takto prezit. Dufam, ze aj ja sa raz dockam takeho zazitku 🙂 Ten hypnoporod je o com presne? A kde si chodila cvicit tu gravidjogu? Dik, prajem vam vela zdravia 🙂

21. mar 2015

Ingrid aj Eva su na nezaplatenie, naozaj dve uzasne Zeny, nebojim sa povedat super porodne baby. Mas prekrasny zazitok a spomienku na porod. Vidim ze je to uz davnejsie : ) ale nasla som to nahodou teraz. Velmi prajem zenam taketo porody a profi a zaroven empaticky a psychologicky tim. Kto by tam nerad usiel rodit zo Slovenska, budme uprimni..

25. jún 2017

Krásne napísané, blahoželám k dcérke;).
Ja som rodila prirodzene v Banskej Štiavnici a nedám tiež dopustiť, škoda, že ju zavreli. Bolo to tam také rodinné, útulné.

27. jún 2017

@isabellaa ďakujem😊 Áno počula som o tom, a vlastne ani neviem, prečo to tam ukončili.

27. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli