zfidorka
12. feb 2011

Prečo látkové plienky?

Nastal ten čas, kedy budúca mamička každú chvíľu očakáva príchod potomka na svet a rozmýšľa, čo všetko bude pre drobčeka potrebovať. Jednou zo základných vecí sú plienky. Keďže firmy vyrábajúce jednorazové plienky nezaháľajú a časť ziskov vďačne poskytnú na reklamu, veď dobrý marketing im prinesie ďalšie zisky, na budúcu mamičku sa valia reklamy na jednorazové plienky v televízii, pri vstupe do drogérie, v tzv. uvítacích balíčkoch. A ako v správnej reklame na produkty pre deti, samé usmiate detičky. Budúca mamička sa poteší, veď kto by netúžil po usmiatom bábätku. Lenže ktorú značku a aký druh si vybrať? Jedny sľubujú pocit ako v bavlnke, no po pozornejšom preštudovaní vyjde najavo, že s tou bavlnou nemajú v podstate nič spoločné. Ďalšie garantujú sucho až neuveriteľných 9 hodín. Ďalšie sa pýšia obsahom aloe vera, alebo kamilky (koľko je tam rastlinného výťažku a koľko umelo vytvorených prísad už neuvádzajú). V tomto boome informácii o super jednorazových plienkach mamička začuje niekde v diaľke niečo o tom, že niektoré mamičky dávajú svojím deťom plienky látkové. S hrôzostrašnou predstavou si pomyslí na časy z 80-tych rokov, keď sa mamičky nadreli večným vyváraním a žehlením plienok, ktoré zvykli pretiecť a sucho na zadočku bolo utópiou. V duchu látkujúce mamičky poľutuje (ale veď asi nemajú, čo lepšie na práci, ak sa im chce takto drieť), a začíta sa do letákov, aby našla najvýhodnejšiu akciu na „pampersky“. Ale je skutočnosť naozaj taká? Ako je to s látkovými plienkami?

Áno, látkové plienky je potrebné prať. Rozmenené na drobné, raz za 2 až 3 dni dať do práčky a zapnúť práčku (1 minúta). Na rozdiel od našich prababičiek, nemusíme chodiť s rajbadlom na potok, ani vyvárať ako naše mamy. Po ukončení pracieho cyklu práčku vypnúť, plienky z nej vybrať a vyvešať (10 – 15 minút keď hľadáte farebne ladiace štipce 🙂). Po vyschnutí plienky pozbierať, poskladať a dať do skrine (5 minút), kde pekne čakajú na ďalšie použitie. Celkový čas je porovnateľný s časom, ktorý je potrebný na cestu do obchodu pre jednorazové plienky a vynášaním odpadu. Navyše odpadá stres, že musíte bežať na nákup, lebo sa plienky minú. Látkové plienky sa žehliť nemusia, samozrejme, ak chcete žehliť, napr. v prvých týždňoch, prírodné materiály, napr. bavlna sa môžu žehliť.

Aj v látkovej plienke môže mať bábätko pocit sucha, existujú tzv. stay dry vrstvy, ktoré vlhko odvedú (podobne ako to funguje u športových funkčných tričiek pri odvode potu). Ale aj pri použití prírodných materiálov ako napr. bavlna a bambus sa dá relatívny dobrý odvod vlhkosti zabezpečiť savými vrstvami (ak má mokro kam odísť do ďalších vrstiev, putuje z vrstvy pri pokožke ďalej). Látková plienka sa podobne ako jednorazová plienka skladá zo savého jadra a vonkajšej nepremokavej, ale priedušnej vrstvy (tá môže byť z flísu, vlny alebo PUL - polyuretánového záteru). Narozdiel od jednorazovych plienok, majú látkové plienky normálne gumičky, takže lepšie udržia riedku stolicu, hlavne u dojčených detí v prvých mesiacoch.

Aj takto vyzerajú moderné látkové plienky:

Aké sú výhody používania látkových plienok oproti jednorazovým?

Zdravotná stránka – môj hlavný dôvod pre rozhodnutie dávať svojmu dieťaťu látkové plienky bola predstava, že by som mala stráviť 24 hodín denne, 365 dní a cca 2 roky v niečom podobnom vložke „alwayske“. Látkové plienky sú vyrobené buď z prírodných materiálov (biobavlna, bambus, konope) alebo zo syntetických materiálov (vnútorné sucho-zabezpečujúce stay dry vrstvy, nepriepustné vonkajšie vrstvy), ktoré sú certifikované na použitie pre deti do 3 rokov. Látky ako bambus a konope sú navyše prirodzene antibakteriálne a protiplesňové. Na rozdiel od jednorazových plienok, pri ktorých sa to chémiou len tak hemží (vnútorný polypropylén, absorpčná vrstva z polyakrylátu sodného, či vonkajšia nepriepustná vrstva z polyetylénu, podrobnejšie tu: http://bocianiehniezdo.conetix.sk/content/co-o-pampers-nevieme-alebo-z-coho-sa-sklada-jednorazova-plienka). Dopatráť sa zloženie na obale jednorazových plienok by dalo zabrať aj Sherlockovi Holmesovi s Poirotom. Okrem nepriaznivo pôsobiacich chemikálií, je vedecky dokázané, že v jednorazovej plienke je vyššia teplota ako v oblečení, alebo látkovej plienke, čo nepriaznivo vplýva na pohlavné orgány chlapcov. Keďže jednorazové plienky svojou super absorpčnou schopnosťou zvádzajú k menšej frekvencii prebaľovania ako látkové plienky, je vyššie riziko množenia baktérií. Citát z rozhovoru s MUDr. Andreou Černianskou z 1. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava – Kramáre uverejnenom v časopise Dieťa číslo 12/2010 ( http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&id=11&theme=73&method=main&art=2367&pg=1 ): „A pokiaľ ide o plienky, problém je, že menšie deti do nich kakajú aj cikajú a baktérie zo stolice môžu ľahko v plienke „vycestovať“ do močového traktu, najmä u dievčat, kde je vzdialenosť močovej rúry od ritného otvoru asi 1 cm. Preto osobne nemám rada, keď sú deti dlho v jednorazových plienkach akejkoľvek značky. Aspoň cez deň by deti mali byť odbalené, alebo v plátenných plienkach, lebo v jednorazových je okrem iného vyššia teplota a baktérie tak majú väčšiu šancu sa množiť a prechádzať do močových ciest“.

Ekologické hľadisko – pri porovnaní energetickej náročnosti jednorazových a látkových plienok sa ukázalo, že behom procesu výroby, používania a likvidácie spotrebujú jednorazové plienky 3,5 krát viac energie, 2,3 krát viac znečisťujú vodu a spotrebujú 8,3 krát viac neobnoviteľných zdrojov v porovnaní s látkovými plienkami. Jednorazové plienky spotrebujú taktiež 90 krát viac obnoviteľných zdrojov, produkujú 60 krát viac pevného odpadu a potrebujú až 30 krát väčšiu rozlohu pôdy. (viď http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=108). Priemerné dieťa vyprodukuje za plienkové obdobie približne tonu odpadu, ktorého 75 % tvorí moč a stolica a 25 % predstavuje papier, plastové a chemické zložky, ktoré potrebujú až 500 rokov, aby sa plne rozložili. Nemali by moč a stolica z plienok končiť v odpadových vodách (ako je tomu pri spláchnutí WC)? Používaním látkových plienok môžeme deti viesť k ekologickému prístupu, keď vidia, že veci (plienky) nie sú len na jedno použitie (najlepšia výchova je osobný príklad).

Finančný aspekt – najjednoduchšia výbava z látkových plienok (klasické štvorcové plienky do akých sme boli balení aj my plus kvalitné nepriepustné vrchné nohavičky) stojí cca 150 eur, plne funkčná výbava pre celé plienkové obdobie pozostávajúca aj z reprezentatívnejších kúskov stojí 400-500 eur. Samozrejme je potrebné pripočítať náklady na vodu, elektrickú energiu a prací prostriedok, na druhej strane sa látkové plienky dajú zvyčajne použiť aj na ďalšie bábätko, alebo predať, takže sa časť nákladov takto vráti. Nezanedbateľný je aj fakt, že nemusíte pri prebaľovaní pozerať na to, koľko to stojí a keď je to potrebné, napr. pri novorodencoch prebaliť aj 20 krát za deň.

Imidž a variabilita – oproti nudným a rovnako vyzerajúcim jednorazovým plienkam, sú látkové plienky súčasťou oblečenia, hlavne v lete. Pri súčasnom výbere rôznych vzorov hrozí vysoké riziko vypestovania si látkovej závislosti 🙂. Takisto je možné prispôsobiť výber látkových plienok aktuálnym potrebám, napr. na noc zvoliť savejšie plienky, pre maximálnu vzdušnosť zvoliť vlnené vrchné nohavičky, na dlhšie prechádzky zvoliť plienky so stay dry / sucho-zabezpečujúcou vrstvou, pre deti citlivé na umelé materiály použiť prírodné materiály. Na prvý pohľad môže vyzerať množstvo druhov a typov látkových plienok mätúco, ale pomerne rýchlo sa v tom dá zorientovať a vybrať to, čo padne presne vášmu dieťatku a bude najlepšie vyhovovať aj vám.

Ak vás látkové plienky zaujali, odporúčam túto diskusiu: http://www.modrykonik.sk/forum/tema/latkove-plienky-moderne-zdrave-a-ekologicke/?page=last&post=last&lastref=il, alebo túto skupinu: http://www.modrykonik.sk/group/1818/.

1000x like 🙂

12. feb 2011

krásne napísané 🙂 šikulka 🙂

12. feb 2011

nemôžem nepridať do Vybrali sme pre vás 😉

13. feb 2011

super článok, tlieskam

13. feb 2011

dakujem vsetkym 🙂

13. feb 2011

super , ideme látkovať

13. feb 2011

Dovolila som si Tvoj článok dať na môj profil do Facebooku - kvôli osvete látkových plienok. Ak si náhodou proti, tak to odtiaľ stiahnem. Rada by som šírila aj ja medzi mamičky, že látkové plienky sú lepšie ako papierové a tvoj blok je proste super.

13. feb 2011

@miculienka super 🙂

13. feb 2011

@sima.p ok, ja na Facebooku nie som, takze to aspon budem sirit cez teba 🙂

13. feb 2011

super, tak som rada, že súhlasíš..., nech si to prečíta čo najviac mamičiek. Samozrejme autorstvo je tam Tvoje.

13. feb 2011

@sima.p dufam ze si to mamicky nielen precitaju, ale sa aj zamyslia 🙂

13. feb 2011

super 🙂

13. feb 2011

Skvelý článok.

13. feb 2011

keby nebolo MK, tiez by som si predstavovala vyvaranie klasickych plienok, ale bola som zasvatena, papierove pleny sme vymenili za latkove a uz si na to zvykli aj ostatni clenovia rodiny... kiez by kazdy mal viac info aby sa mohol takto rozhodnut 😉

13. feb 2011

supeeer, uz len vytlacit a zozdavat🙂)))) fakt krasne napisane.

13. feb 2011

velmi pekne napisane :o)

13. feb 2011

normalne medialna hviezda z teba 🙂

14. feb 2011

@pifina 🙂

14. feb 2011

perfektny clanok 🙂

14. feb 2011

super clanocek 🙂 velmi sa mi pacil a v daka MK latkujeme aj my :D

18. feb 2011

super článok, ďakujem.

23. feb 2011

klobuk dole, super clanok! mozem tvoj clanok pouzit na fb? Uvediem, ze je od teda. Ak nie, v pohode 🙂

8. máj 2011

@chanella mozes 🙂

8. máj 2011

Dosť ma to zaujalo ,ale moja bábika má rok ...oplatí sa mi s tým začať?Aj keď teraz ide leto a väčšinu času po dvore bude behať bez plienky ...neviem ale láka ma to 🙂

20. máj 2011

@lea123321 ahoj, jasne ze oplati 🙂 na zaciatok by som ti odporucala tieto vrchne nohavicky http://www.ekoplienky.sk/product/wee-huggers-464/, ak mas doma este stare socikovske stvorce, mozes ich davat do nich... alebo ine stvorcove plienky, najlepsie vysokogramazne... ak by sa ti latkovanie zapacilo dalsie plienky dokupis postupne 🙂 ak neplanujes dalsie babo, plienky vies potom predat 🙂

21. máj 2011

@zfidorka Keď ja ani neviem že čo a ako sa balí ,ako sa pužívajú pre môa je to španielská dedinka 🙂 ...Ja poznám len tie staré tyické buď naširoko a do toho plienky (tie čo sa ešte viazali ,ja už som mala na balenie na široko aj na suchý zips 🙂 ) A ešte tie staré vrchné nohavičky a do toho plienky 🙂 ...To sa nedá aj tak že len tie vrchné nohavičky a do toho tú vložku alebo čo to je? 😀 Ja už nemám tie látkové plienky :( ja som mala aj tak len tie maličké kúpené aj to len paru a to už okná s nimi umývam 🙂 tak krásne sa dajú vyleštiť s nimi 😀 😀

21. máj 2011

nemas nahodou cestu do kosic? by som ti ukazala ako to funguje 🙂
mozes dat do vrchnych nohaviciek aj vkladacku (vlozku), ale klasicke stvorce vyjdu lacnejsie 🙂

21. máj 2011

najviac sa mi paci poznam: Riziko vypestovania si zavislosti, to definitivne plati pre mna 🙂

14. feb 2014

Ja by som sa na to aj dala...ale problem je,ze mam v tom taky chaos...ze neviem co je co, co k comu patri..zrucnosti sa nebojim...len keby existoval nejaky balik napr.pre novorodenca,kde by bolo vsetko...lebo takto neviem vobec co kupit a co netreba kupit a tak.Ale ta predstava sa mi paci...len ma ten chaos trosku trapi😏

20. sep 2017

@derdia https://www.modrykonik.sk/blog/zfidorka/article/zakladna-latkova-zostava-48tdfm/
mozes kupit zopar plienok, napr. stvorcovych, 2 vrchne nohavicky, pripadne nejake kapsove plienky a latkovat popri jednorazovych... ked sa ti to zapaci, tak dokupis dalsie plienky...

20. sep 2017

Začni písať komentár...

Odošli