Cesnakovo slaninový posúch. #cesnak #slanina #posuch
    250g hladkej múky
    250g polohrubej múky
    350-400ml mlieka
    2PL Hera maslová
    1/2 kocky droždia
    3-4 zemiaky uvarené v šupke a postrúhané na najmenšom očku na strúhadle
    2 ČL soli
    2ČL cukru
    1vajce
    celá rasca
    slanina
    na cesnakovú pastu: hlavička cesnaku, soľ, 2PL roztopenej Hery maslovej
    Kto má pekárničku, dá do nej suroviny a zapne program cesto, kto nemá, urobí klasické kysnuté cesto. Vykysnuté cesto prenesieme na vymastený plech a urovnáme. Potrieme roztopenou Herou a posypeme celou rascou a slaninkou nakrájanou na drobné kocky. Necháme ešte podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na cca 200°. Zatiaľ si roztopíme Heru maslovú a očistíme hlávku cesnaku. Po vybratí z rúry Heru maslovú rozmiešame so soľou a pretlačeným cesnakom a potrieme posúch.

    oira
    27. apr 2017    Čítané 1662x

    Domáca lekáreň: Cesnak a cibuľa sú skvelí bojovníci proti kašľu

    Čoraz viac mamičiek odmieta pchať do detí antibiotiká 4 - 5-krát do roka, čo špeciálne pri chorobách pravidelne donesených škôlkarom nie je žiaden problém.  Ako  však svojpomocne zatočiť s nádchou, kašľom či chrípkou? Jednoducho -  použitím surovín našich starých mám.


    Samozrejme, lekársku starostlivosť takéto recepty nenahradia, avšak môžu výrazne pomôcť ako pri prevencii, tak v počiatočnom štádiu choroby, alebo jednoducho pri zmiernení príznakov a samotného priebehu ochorenia. Výhodou je, že tieto suroviny má doma každá z nás. Jedná sa totiž o cesnak a cibuľu.


    Cesnak

    Priaznivé účinky cesnaku ľudstvo využíva už odnepamäti. Má veľmi silné
    antibakteriálne účinky a nenadarmo sa mu hovorí „liek na všetko“. Pôsobí ako prevencia proti ateroskleróze, upravuje krvný tlak... 

    Dnes prinášam základný recept cesnakového sirupu, užívaním ktorého možno zlepšiť svoju imunitu a zostať tak odolnejším najmä voči chrípkovým nástrahám. Odporúčam ho nasadiť najmä v čase zvýšeného výskytu viróz, alebo v premenlivom jarnom či jesennom počasí. 

    Cesnakový sirup ako prevencia proti chrípke

    Potrebujete:
    4 strúčky cesnaku, 100 ml medu, 100 ml jablčného octu

    Postup:
    Ošúpaný a pomliaždený (postrúhaný) cesnak zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Zmes uzatvorte v sklenenej nádobe a na päť dní vložte do chladničky. Každý deň vyberte a dobre premiešajte. Po piatich dňoch je sirup hotový.

    Užívanie:
    Dve čajové lyžičky sirupu rozmiešajte v pohári vody a vypite. Užívajte 1 - 2-krát do týždňa ako prevenciu proti chrípke

    Cibuľa

    Keď mám u niekoho v rodine pocit mierneho prechladnutia či nebodaj zaútočí nádcha a spôsobí zapchatý nos – okamžite nasadzujem na noc do spálne cibuľu. Ako na to? Veľmi jednoducho! Cibuľu ošúpte, rozkrojte na polovicu a popichajte vidličkou, aby pustila šťavu. Položte na nočný stolík a nechajte pôsobiť jej antibakteriálne účinky.  Tento recept je vhodný aj pre bábätká, ktoré trápi upchatý noštek -  jednoducho stačí 2 - 3 noci inhalovať esencie z cibule. Ráno cibuľu vyhoďte a večer použite novú. 

    Cibuľový sirup na vykašliavanie

    Potrebujete
     Cibuľu, cesnak citrón, med, zaváraninový pohár

    Postup
    Cibuľu aj cesnak nakrájate na kolieska a potom ukladáte do pohára "na striedačku". Naspodok dajte citrón, potom cibuľu, zalejte 1 - 2 lyžičkami medu a opakujte vrstvenie. Dajte na teplé miesto. O cca 2 - 3 hodiny cibuľa a citrón pustia šťavu. Precedíte, zlejete a podávate deťom po lyžičkách. Mladším deťom max. 3 - 4-krát denne lyžičku, starším deťom 6 - 8 lyžičiek denne. Dôležité je sirup pripravovať denne čerstvý, nesmie sa skladovať. 

    Milujete cesnak, ale nie vždy vám vyhovuje nepríjemný zápach, ktorý vzniká v ústach po jeho zjedení? Priaznivé účinky cesnaku sú známe už storočia. Už starovekí grécki a egyptskí vojaci používali cesnak ako prevenciu pred chorobami a na získanie sily a vytrvalosti. Obsahuje prírodné účinné látky, draslík, fosfor, vápnik, proteíny a vitamíny B a C, ktoré priaznivo pôsobia na steny ciev, vysoký krvný tlak, a posilnenie imunitného systému.
    1 kapsula Jamieson Cesnak bez zápachu 500 mg zodpovedá 500 mg čerstvého cesnaku.
    #jamieson #cesnak

    Cesnak podporuje aj zdravý tráviaci systém (žalúdok, hrubé črevo) prsia a prostatu. Pretože má významnú úlohu pri zvyšovaní hladiny určitých enzýmov, ktoré detoxikujú škodlivé látky a môžu pomôcť blokovať tvorbu
    dusičnanov. Cesnak môže tiež spomaliť rast Helicobacter pylori, baktérie, ktorá prispieva k rozvoju vredov. Okrem toho cesnak prispieva k posilneniu imunitného systému, má antioxidačné vlastnosti a chráni organizmus pred vírusovými, bakteriálnymi a plesňovými infekciami, blokovaním enzýmov, ktoré umožňujú týmto organizmom vniknúť a spôsobiť poškodenia telesným tkanivám. #jamieson #cesnak
    ešte do konca mesiaca, je Jamieson cesnak bez zápachu v akcii http://www.pharmshop.sk/jamieson-cesnak-bez-zap...

    Starovekí grécki a egyptskí vojaci používali cesnak na prevenciu pred chorobami a na získanie sily a vytrvalosti. Pre Európanov sa stal cesnak za posledných 3000 rokov významnou súčasťou kuchyne, a preslávil sa vďaka množstvu
    pozitívnych zdravotných účinkov.
    Cesnak patrí do čeľade cesnakovité (resp.
    ľaliovité), druh cesnak, kam patrí aj cibuľa. Pozitívne zdravotné účinky cesnaku sa pripisujú viac ako 100 zlúčeninám síry, ktoré sa nachádzajú v strúčikoch. Typickú cesnakovú vôňu a chuť spôsobuje alicín. Je jednou zo sírnych zlúčenín a má liečivé účinky. Alicín spolu s ostatnými zlúčeninami síry, ako je napr. ajoén sú vďaka svojím vlastnostiam príčinou pozitívnych účinkov, ktoré poskytuje cesnak pri rôznych zdravotných ťažkostiach.
    Cesnak podporuje srdcovocievny systém niekoľkými spôsobmi. Pomáha „riediť“ krv, tým, že krvné doštičky sú menej priľnavé, a tak sa menej zhlukujú alebo prichytávajú sa na stenách ciev. Sírne zlúčeniny v cesnaku môžu tiež pomôcť znížiť hladinu triglyceridov a „zlého“ LDL cholesterolu, kvôli metabolickej premene v pečeni, sa množstvo cholesterolu uvoľneného do krvného riečiska zníži. Cesnak tiež pomáha rozpúšťať proteíny vytvárajúce zrazeniny obmedzuje vytváranie plátu na stenách tepien a môže znížiť krvný tlak tým, že pomáha rozširovať cievy, čo umožňuje hladký prietok krvi. Cesnak podporuje aj zdravý tráviaci systém (žalúdok, črevá) prsia a prostatu. Pretože má významnú úlohu pri zvyšovaní hladiny určitých enzýmov, ktoré detoxikujú škodlivé látky a môžu pomôcť blokovať tvorbu nitrátov. Cesnak tiež spomaľuje rast Helicobacter pylori, baktérie, ktorá prispieva k rozvoju vredov. Okrem toho cesnak prispieva k posilneniu imunitnéhosystému, má antioxidačné vlastnosti a chráni organizmus pred vírusovými, bakteriálnymi a plesňovými infekciami, blokovaním enzýmov, ktoré umožňujú týmto organizmom vniknúť a spôsobiť poškodenia telesným tkanivám.
    #cesnak #chripka

    „Antibiotický” cesnak
    Cesnaku sa už stáročia pripisujú antibakteriálne, antimykotické a antivirózne účinky, ktoré pomáhajú zdolávať infekcie, vďaka čomu cesnak v období chrípok a prechladnutí pozitívne ovplyvňuje liečbu ochorení horných dýchacích ciest a posilňuje imunitu Prírodný výťažok z cesnaku vo forme nerafinovaného cesnakového oleja v kapsliach poskytuje všetky výhody a účinky čerstvého cesnaku bez nežiaducej charakteristickej arómy.
    #jamieson #cesnak #chripka