Tak... manžel mi stále hovorí, že máme doma veľa hračiek... najbližšie mu ukážem toto video 🙂
    Myslím, že kľúče od áut už nebude nechávať v mojej blízkosti 🤭😂

    https://www.facebook.com/reel/1626617481055106?...

    #gulicky #auto #hracky #manzel #kluceodauta

    ingba
    8. feb 2021    

    #hackovanie #celenky #hracky #hackovane
    Moje lásky 2 ❤❤ moje všetko 🤗

    (2 fotky)

    Moja povinná výbava, keď sa ide von 🙈❤️

    #hracky #jedlo #sunar

    domichrumi
    19. aug 2019    Čítané 1919x

    Tipy na aktivity do auta pre drobcov 2+

    Pred nejakým časom som tu na MK zahliadla super článok plný Monte aktivít pre deti do auta. Jednoduché ale veľmi zaujímavé aktivity, ktoré ma dostali a tak som sa začala troška zamýšľať nad tým, čo také by som na cestu vymyslela mojej malej šibalke. Monte aktivity síce boli super ale rozhodne pre staršie detičky. Naša Lianka oslávila koncom júla svoje druhé narodeniny a tak som si povedala, že jej na cestu vyberiem niečo čo ju baví aj doma a vie sa s tým pekne zahrať. 

    Rozhodla som sa, že sa o tieto úspešné aj menej úspešné tipy podelím aj s vami a možno tak niekomu pomôžem pri zábave na ceste 😉 . Cestovali sme v zápchach aj 13h a Lilinka z toho prespala cca 5-6 takže o program sme museli mať kráľovsky postarané.

    Magnetická tabuľka na kreslenie

    Začnem teda od toho čo malo najväčší úspech a to bola magnetická tabuľka na kreslenie. Túto tabuľku si z detstva pamätám aj ja a so sestrami sme si na nej radi ulietavali. Na tabuľke je super, že si viete vybrať rôzne veľkosti (ja som vybrala do auta menšiu) a že má v sebe magnetické pero na šnúrke, ktoré dieťa len tak nestratí :-P Môže si teda čarbať hala bala bez toho aby pokreslilo seba alebo svoje okolie a navyše stačí jeden ťah s “páčkou” a čarbanica je fuč 🙂 Lianke som túto tabuľku dala 1x až na ceste v aute a hrala sa s ňou veľmi dlho 😀 

    Vodové omaľovánky

    Ďalšou osvedčenou vecou boli tiež omaľovánky s vodným perom Water Wow, ktoré po namaľovaní vyschnú a drobec môže spokojne maľovať znova. 

    Navliekačky/prevliekačky

    Do auta som vzala aj prevliekačky keďže tie ma Lia rada, ale v aute až taký úspech nemali a po pár minútach ich začala rozhadzovať po aute…Tieto navliekačky máme z Lidl a doma ju veľmi bavia, rovnako aj navliekací syr z Aliexpressu.

    Detský náučný tablet

    Tento tablet sme dostali vďaka môjmu ambasádorovaniu pre #fisherprice . Musím sa priznať, že som voči nemu bola veľmi skeptická, nakoľko sa snažím obrazovky obmedzovať a Lia má vymedzený čas na pozeranie Peppa Pig, či Super Simple Songs… 

    Pred nejakým časom však tablet objavila medzi hračkami a začala sa s ním hrať. Stláčať “ikony” spievať si a napodobňovať zvuky zvierat či vecí, tak som sa rozhodla, že si tablet vezmeme do auta, keďže je v celku skladný 😉 V aute sme si spievali abecedu ( vie ju už takmer celú sama ;-P ) rôzne pesničky, stláčali sme zvieratká, napodobňovali ich atď… musím teda povedať, že aj napriek prvotnej neistote som s touto hračkou spokojná. Nevýhodou boli svetielka, zvuky a opakujúce sa pesničky aj 50x za sebou keďže moje dieťa miluje počúvať jednu vec dookola ako obohranú platňu 😀 

    Knihy

    Tie u nás nesmú chýbať a nie len na cestách :P . Našťastie už sa pre nás skončili tie časy keď bolo Lilke v aute zle a teraz si cestu autom užíva. Preto som si na cestu nabalila aj zopár knižiek, momentálne obľúbenú Peppu, ale aj ľudové riekanky a pesničky, super je tiež Od hlavy po päty - na precvičovanie tela podľa zvieratiek a neskôr si môžete vymýšľať aj vlastné zvieratká a cvičenia. (čo je ale v aute dosť obmedzujúce, no nám to nevadilo 😉 niektoré cviky sme vynechali). Odporúčam aj knihu 10 malých mackov a Čím budem? 🙂

    Pesničky a riekanky, audiorozprávky

    Hudba je pre Lilku momentálne top. Každý deň si spievame či už pesničky z rádia alebo ľudovky a poslednú dobu veľmi fičíme na starých hitoch z Repete 😀 takže som spravila menší výber Repete do auta, taktiež nesmel chýbať Miro Jaroš alebo audio rozprávky - z Lidl. No super sme si vystačili aj samy. Keďže sa Lilka rada učí rôzne texty a pesničky, opakovali sme si dookola jednu riekanku a ona ju za mňa doplňovala až sa ju naučila sama naspamäť 🙂 

    Takže toto sú moje skromné tipy na dlhšiu cestu autom s malým dieťaťom. Niekedy nám už bolo dlho ale našťastie zvládli sme to. 😉

    domichrumi
    17. nov 2018    Čítané 797x

    S Fisher-Price je uspávanie hračkou!

    Áno je to tak! Vďaka uspávacím hračkám sa už nie jedno bábätko naučilo pokojnejšie a hlavne rýchlejšie zaspať. Fisher-Price má v ponuke hneď niekoľko hracích pomôcok zameraných na pokojné sny. A ja som mala možnosť sa presvedčiť o ich kvalite a účinnosti. Máme doma 3 takéto hračky a preto začnem práve ich popisom.

    Projektor s Motýlim kamarátom

    Hlavnou časťou hračky je projektor, ktorým môžete dieťatku na stenu premietať nočnú oblohu, alebo nastaviť meniace sa farebné osvetlenie. Projektor ponúka aj množstvo príjemných uspávaniek, zvuky prírody či biely šum. Druhou časťou, je Motýli kamarát v podobe plyšového medvedíka, ktorý môže poslúžiť ako mäkučký mojkáčik. Projektor je vybavený časovačom, ktorým môžete nastaviť premietanie či zvuk na 10, 20 alebo 30 minút. Samostatne môžete spustiť len zvuky prírody/biely šum, uspávanky, projektor nočnej oblohy alebo iba meniace sa svetlo. Pomocou tlačidiel na zadnej časti projektora môžete osvetlenie kombinovať s hudbou a vytvoriť tak drobčekovi to pravé prostredie na pokojné zaspávanie.

    Rozkošný medvedík môže odpočívať v projektore, alebo spinkať spolu s dieťatkom v postieľke ako samostatná hračka. Bonusom je aj to, že sa dá vyprať v práčke. Je ale pravdou, že malý plyšáčik Lilku veľmi neoslovil. S projektorom sa však rada zahrá. Sama si ho spustí a sleduje svetielka, alebo si prepína pesničky. K večernému zaspávaniu si zvykneme pustiť zvuky prírody a uspávanie je o niečo rýchlejšie.

    Žirafka do postieľky

    Žirafka je veľmi mäkučká a hebká. Príjemný materiál na dotyk, čo Lilku nútilo neustále si ju v rúčkach pretáčať a skúmať. Tak ako aj pri ostatných hračkách Fisher-Price aj Žirafka má veľmi pekný a veselý vzhľad. Ak ju dieťatko objíme, alebo ak jej stlačí bruško tak začne svietiť a hrať uspávanky. Dokopy obsahuje 8 pesničiek, čo tvorí 5 minút nepretržitej hudby, ktorá sa pomaličky sama stíši.

    Na jej chrbátiku sa nachádza regulátor hlasitosti, ktorým môžete nastaviť hlasitosť uspávaniek. Lilianka už má popočúvaný celý playlist. A myslím si, že jej vyberavé uško si poriadne pošmakovalo. V postieľke zaujato sledovala svetielko, počúvala hudbu a pretáčala si Žirafku z každej strany. Hračka je vhodná od 6 mesiacov a batoliatku vytvorí naozaj milého a príjemného mojkáčika - uspávačika.

    Čo môže vaše dieťatko Žirafka naučiť?

    - jej mäkké telíčko mu poskytne pocit tepla a bezpečia, pomôže mu lepšie zaspinkať

    - Žirafka je ľahká a jemná, jej chytaním si zlepšuje úchop a cibrí hmat

    - vďaka príjemnej hudbe a svetielku rozvíja senzorické vnímanie

    - Žirafka reaguje na dotyk, vďaka stláčaniu sa zoznámi s príčinou a následkom (stlačím-svieti)

    Uspávačik žirafka

    Táto jednoduchá žirafka pomôže zaspinkať vášmu drobčekovi vďaka 10 uspávankám, bielemu šumu a zvukom prírody. Navyše hudba a zvuky stimulujú zmysli dieťatka a majú pozitívny vplyv na rozvoj sluchu. Žirafka je veľmi praktická. Môžete ju zavesiť na postieľku, položiť na nočný stolík. Vďaka putku ju viete uchytiť aj na kočík a vyraziť von. Tomuto sa hovorí praktický pomocník pri uspávaní! Žirafku podľa mňa ocenia všetky detičky, ktoré milujú biely šum a radi zaspávajú pri nejakom zvuku. Moja Lilka milovala spinkať v kočíku a k tomu počúvať šum, hluk áut a mesta. Teraz chce spinkať už len v postieľke, ale biely šum ešte stále rada ocení.

    Kolotoč na postieľku Motýliky

    Tento krásny kolotoč sa skladá z troch častí, ktoré sú aj samostatne využiteľné. Keď je dieťatko staršie môžete projektor odpojiť a uložiť ho na stolík. Taktiež aj kolotoč sa dá odpojiť a umiestniť napríklad na kočík počas prechádzky. Zabaví to dieťatko najmä vo veku, kedy ešte nevie samo sedieť, ani ležať sa mu nechce, a tak troška v tom kočíku vymýšľa. Veselé motýliky upútajú jeho pozornosť a môže sa za nimi naťahovať a chytať ich. Keďže sa jednotlivé časti dajú využiť aj samostatne, môžeme povedať, že tento kolotoč ratsie s dieťatkom a v každom veku ho vie čím si zaujať.

    Na kolotoči si aj pomocou ovládača viete nastaviť hlasitosť hudby, svetelný projektor hviezdnej oblohy, biely šum, uspávanky alebo zvuky prírody. Skrátka to, čo vaše dieťatko najviac upokojí a pri čom sa mu najlepšie zaspinká.

    Krásne a podrobnejšie recenzie od mamičiek, ktoré testovali Kolotoč na postieľku a aj Projektor s motýlim kamarátom si môžete prečítať TU!

    Plyšový hrošík projektor na stenu

    Tento Hrošík je taktiež vhodný pre deti už od narodenia. Je plyšový a tak ho môžete položiť rovno do postieľky ako jemnučkého mojkáčika. Na jeho chrbátiku sa nachádza projektor, pomocou ktorého môžete na strope detskej izbičky vykúzliť oblohu posiatu hviezdami. Navyše hrošík taktiež ponúka 30 minút upokojujúcich uspávaniek, bieleho šumu alebo zvukov prírody. Hviezdna obloha, jemné melódie, či biely šum pôsobia relaxačne a drobčekovi  pomôžu sa uvoľniť a pokojne zaspinkať.

    Medvedík Butterfly dreams a Uspávacia sovička

    Mäkkučký Medvedík s motýlimi krídielkami a tykadlami a rozkošná plyšová sovička fungujú na podobnom princípe ako už vyššie spomínaná Žirafka do postieľky. Ak im stlačíte bruško začnú svietiť a spievať uspávanky.

    Medvedík ponúka 30 minút pokojnej hudby, bzučiace zvuky, rytmy pripomínajúce tlkot srdiečka, zvuky prírody alebo len biely šum. Navyše ponúka aj 10 minút príjemných vibrácii, ktoré ak sa spoja s bielym šumom vytvoria perfektnú uspávaciu kombináciu!

    Sovička je veľmi jemná a plyšová. Po jej stlačení dieťatku poskytne pohľad na jemnučké svetielko. Vie húkať a hrá 15 minút jemných uspávaniek, ktoré sa postupne stišujú. Navyše nožičky môžu poslúžiť ako hryzátko.

    domichrumi
    1. nov 2018    Čítané 496x

    Zábava sa môže začať!

    Ahojte!

    Úvodom by som sa vám rada predstavila. Volám sa Dominika a dnešným dňom začína moja nová rola - Ambasádorka Fisher-Price!

    Som veselá, snažím sa byť pozitívne naladená a každý kto ma pozná vie, že mojím poznávacím znamením je široký úsmev. Ten po mne našťastie zdedila aj moja dcérka Lilianka. Na koníku som už nejaký ten čas. Rada sa sem vraciam a musím povedať, že ako prvomatka som tu našla veľa dobrých rád, tipov a veľa zaujímavých mamičiek.

    Ako mama sa snažím pre svoje dieťa starať najlepšie ako viem. To isté platí aj pri výbere hračky. Ako čerstvá mamička som sa v hračkách veľmi nevyznala a viac som si ich začala samozrejme všímať až po narodení Lilianky. Po pôrode k nám chodilo veľa návštev a  každá doniesla okrem iného aj nejaké vecičky na hranie. Veľa z nich však bolo pre malé dieťatko nepoužiteľných, niektoré boli nezmyselné, iné aj nebezpečné. A tak som postupne začala tieto hračky selektovať a snažila sa vyberať tie, ktoré majú pre moje dieťatko väčší prínos a niečomu ho aj naučia.

    Toto kritérium spĺňajú predovšetkým výrobky od Fisher-Price! Tieto hracie pomôcky majú nielen edukatívny charakter ale dokonca aj rastú s dieťatkom a vydržia aj nejaké to detské zaobchádzanie (hádzanie, búchanie, rozoberanie….). Pokiaľ sa jedná o hračky, tak kvalita by mala jednoznačne prevyšovať kvantitu! Naozaj stačí mať len pár kvalitných produktov, vďaka ktorým sa dieťatko nie len pekne zahrá ale aj niečo nové naučí. A presne na takých základoch stoja výrobky Fisher-Price.

    Keď na Modrom Koníkovi vyhlásili konkurz na Ambasádorku pre Fisher-Price, bez váhania som sa zapojila. Som veľmi šťastná, že z toľkého množstva uchádzačiek vybrali práve mňa! Budem sa snažiť vás nesklamať a verím, že moje pôsobenie bude inšpiratívne a prínosné!

    Na záver chcem poďakovať ľuďom z Fisher Price a Modrého Koníka, ale najmä @nugat a @gradan za veľkú pomoc a podporu!

    S veľkým potešením vás pozývam do našej skupiny Zahrajme sa s Fisher-Price. V skupine sa môžete tešiť nie len na recenzie, články, zaujímavé posty ale aj na súťaže o skvelé hračky!

    zuzanka2003
    31. mar 2016    Čítané 11x

    Lenka

    Krásne malovánky, nálepkové sety, tvorivé a kreatívne sady pre detičky.
    Ponúkam i pedálové motorky – trojkolky a autá – štvorkolky. Sú to bezpečné “vozítka”. Vyrobené v Európe. Odskúšané. Páčia sa deťom i rodičom. Pri platbe vopred na môj účet – hradím poštovné. Dobierka stojí v prípade motorky 3 €, štvorkolka 4 €, kabelky 2,60 €.
    Pre maminy ponúkam krásne kabelky. 2-ročná záruka je samozrejmosťou.
    Číslo účtu: SK3675000000000411358453, SWIFT: CEKOSKBX.

    Lenka

    #skolske batohy

    #skolske potreby

    fem1
    4. mar 2016    

    #hracka#macko#hackovane#hracky# Macko má nové nohavice...🙂

    (2 fotky)
    dadk
    22. nov 2015    Čítané 605x

    Demoličná čata

    S radosťou oznamujem, že záujmy mojich mladších detí sa výrazne rozširujú. S poľutovaním musím oznámiť, že som netušila, koľko hračiek máme jednorazových.

    Je pravda, že títo naší malí dostávajú výrazne menej hračiek, ako fasovala ich staršia sestra v ich veku. Nejde ani o to, koľko to stojí, ale skôr o to, že v zásade všetko, čo som mala pocit, že by mali mať, už majú po staršej sestre. Takže tie veci iba znova vyťahujem, zhruba v tom istom čase ako sa k nim dostala Miš.

    Ok, kecám. Nevyťahujem skoro nič z toho. Predošlé riadky bol iba môj plán, ktorý dosť nefunguje.

    Ilustrujem na príklade: Nedávno som vytiahla puzzle. Také tie cca 12 kusové, niektoré časti boli do tvaru autíčok, alebo kvetiniek. Miš to skladala hádam aj po tme, keď mala cca rok a trištvrte. Krpci privítali novú aktivitu s veľkým nadšením. Tomuško hneď pochopil princíp, velice všetko vysypal a následne cpal na plochu jednotlivé kusy ako mu prišli do ruky. Ivuška vysypala svoje kvetinkové a potom si všimla, že Tomáš má určite lepšie. Tak sa začali o ne biť. Rev, krik, puzzle lietali po miestnosti, … zasiahla som v momente, keď ich začali v zápale boja krčiť. Nakoniec som ich ako tak spacifikovala a mohli sme sa sústrediť na princíp skladania puzzle. Po 4,5 sekunde to Ivanu prestalo baviť a išla sa pozrieť, či Mišuta nemá ešte lepšie puzzle. Jasné, že mala. Ale pre túto chvíľu si ich Miš ubránila.

    Tomčiak pri tom obsedel a ku koncu už vedel doplniť autíčkové a kvetinkové časti, keď som mu ja poskladala tie okrajové. Nakoniec sa tiež išiel pozrieť, či Miš nemá niečo lepšie. Jasné, že mala. Síce si teritórium ubránila, ale dostala za to zo štyri nahnevané capkance po hlave od rozhorčeného brata.

    Keď sme skúšali hrať pexeso, už od začiatku to bola katastrofa. Najprv som si zašpinila karmu, keď som v záchvate materskej iniciatívy vypla Ivuši Mášu a medveďa. To decko je na nej závislé, Máši nikdy nie je dosť. Takže tú som pre pexeso stratila, ešte som ani nevysypala krabičku na koberec. Mišuta sa zdula a nechcela hrať, keď zistila, že nebudeme hrať pexeso tak ako sa to má, ale tak, že otočíme kartičky hore obrázkom a tak budeme hľadať dvojice. Ostal jedine Tomáš a toho som to teda naučila. Ivuška sa neskôr trochu ukľudnila, vrátila sa k nám. Hrať sa síce nechcela, ale iniciatívne aspoň rozsadla krabičku, v ktorej býva to drevené pexeso uložené.

    A tu teda tkvie problém – tie dve malé deti všetko zničia. Ja im skrátka neviem, ale fakt, že neviem nijakovsky nijak vysvetliť, ako sa majú hrať s hračkami tak, aby sa mali s čím hrať aj na druhý deň. Tomáš vždy okúše pneumatiky zo všetkých autíčok, ktoré doma nájde. Ivana si sadne do akejkoľvek krabice akejkoľvek veľkosti. Zatiaľ som nenašla knižku tak odolnú, že by prežila dlhšie ako mesiac. Drobné veci stále dávajú do úst. Tomáš je schopný si to napchať aj do ostatných otvorov.

    Ak má knižka okienka, nikdy nie som dosť rýchla, aby som zabránila tomu, aby to okienko aspoň nenatrhli. Keď kreslíme, božechráň, aby som im dala do rúk fixky. Obaja predtým, než položia ceruzku na papier, ju fajnšmekersky vycmúľajú. (Potom im tečú super farebné sliny a majú super farebné fľaky na oblečení, ale to je zanedbateľný detail.).

    Zatiaľ odoláva zničeniu tuším jedine lego. Ostatné hračky, ktoré majú bežne v dosahu, vyzerajú ako keby som ich zabudla vyhodiť. Ivuškina bábika Máša vyzerá ako vytiahnutá zo smetí, pre zmenu. Miesto vlasov jeden súvislý stojatý dred. Ani tú vec nemôžem oprať, lebo rozpráva.

    V zásade ak chcem nejakú hračku uchovať aj pre nasledujúci deň, musím pri nich sedieť a dôsledne dbať na to, aby sa s ňou hrali tak ako sa má (uf, pri týchto slovách sa cítim ako vrah kreativity) a aby sa o ňu nezačali biť. V opačnom prípade vec zničia.

    Je mi to ľúto, lebo takto sa nedostávajú k veciam, ku ktorým by už mohli. Priznám sa, že nemám toľko času, aby som pri nich mohla sedieť toľko, aby sa mohli s niektorými vecami hrať viac. Ideálny vzorec, v ktorom im to dám, ukážem čo s tým a potom sa hrajú sami, nefunguje. Rada by som vedela, či je to pri dvojičkach normálne. Miš taká nebola, ale je pravda, že to jedno decko sa po prvé ľahšie ustráži, po druhé viac si dá povedať a po tretie nemá sa s kým o hračky mlátiť.

    Tak neviem teraz. Raz budem vnúčatám rozprávať, že sorry, ale nemám žiadne autíčka po vašom tatinkovi, pretože keď bol malý, zožral im všetky kolesá.

    Viac na www.omichi421.wordpress.com

    Veľmi pekný nápad, veľmi originálne hračky 🙂 Ikea vyrába plyšové hračky na základe detských kresieb. Ktorá sa vám páči najviac? Viac o projekte nájdete tu: http://www.doba.sk/2015/10/29/ikea-vyraba-plyso... #hracky #ikea #unicef

    (8 fotiek)
    dadk
    3. máj 2015    Čítané 0x

    Sága o požičiavaní hračiek

    Kde bolo tam bolo, bola jedna maminka a tá si myslela, že keď bude mať viac detí, tie sa naučia rýchlejšie si požičiavať a deliť sa o hračky.

    A potom ich teda mala.

    A tu rozprávka končí a začína horor. Pretože čo sa týka požičiavania hračiek medzi mojimi deťmi býva to horor, v lepších dňoch tragédia, tragikomédia, thriller, psychologický thriller a dráma. Niekedy viac žánrov naraz, občas jedna epizóda v žánroch preskakuje a občas ostáva v jednom od začiatku až po koniec. Rozprávka ani omylom.

    Miš, svojho času jedináčik, sa o hračky vedela celkom slušne podeliť. Doma toto riešiť veľmi nemusela (iba ak so psami) a ja som na to, pravdaže, dbala. Veľa sme chodili medzi deti, kde mala dostatok príležitostí na sociálne interakcie a teda aj na zdieľanie hračiek. (Aká učená veta!)

    Ja, svojho času stále jedináčik, som si (zase raz) naivne myslela, že keďže mám detí viac, je to dostatočná tréningová situácia na požičiavanie hračiek. Isteže...

    Keď sa pozriem do minulosti (rozumej tak rok dozadu) krpci sa tĺkli o hračky akonáhle sa vedeli k sebe doplaziť na dĺžku ruky. A keďže bábätká robia všetko naplno, často bola takáto epizóda mládeži nepprístupná. Pamätám si 7 mesačnú Ivušku ako šklbe vlasy svojmu bratovi, hlava mu lietala hore dole, a pri tom pišťala, pretože jej niečo ukradol.

    Ďalšiu spomienku mám znova na Ivušku, ako capká Mišelu po čele od zlosti, že jej niečo nechcela dať. A znova pri tom piští, samozrejme. Miš iba reflexívne klipkala očami ako jej tam pre nimi lietala tá ručička a nechápala, čo to má akože byť.

    Tomčiak je zatiaľ najmenej agresívny. Iba sa srdcervúco rozplače, keď mu niekto niečo vezme. A vždy keď on plače, tak Dášenka začne zavíjať. Tomčo skúša Ivanku dobehnúť a ukradnúť si svoju vec naspäť, ale ešte ju zatiaľ ani raz nedobehol. U nás to v tej chvíli vyzerá tak, že sa krížom cez byt naháňajú dve bábätká, jedno kvíli, druhé piští, pes zavíja - čistý horor.

    V ďalších situáciách už sa žánre menia. Mišelu nenaháňa. Tá mu zabuchne pred nosom dvere a je vybavený. Ostáva iba kvílenie a zavíjanie – dráma.

    Keď je situácia taká, že Mišele niečo berú, tak od zlosti trieska všetkým čo jej príde pod ruku (aj bábätkami) a dramaticky prehlasuje „Dobre, ja sa tebou už nikdy nebudem hrať! Nechaj si to navždy!“ - psychothriller. (Viete si určite predstaviť ako hlboko sa krpcom tieto slová zarývajú do duše.)

    Stále verím, že im raz vysvetlím, že si hračky musíme požičiavať. Dôsledne dohliadam, priamo riadim a moderujem proces požičiavania. Chvíľu má hračku jeden, potom mu ju vydrapím z papŕč, pretože sám od seba ju nedá, dám ju druhému, prvý reve, druhý sa hrá, po chvíli ju vydrapím druhému, dávam prvému, druhý reve, prvý sa hrá atď. Doblba im pri tom vysvetľujem čo robím a prečo to robím, chválim plačúce dieťa, ako krásne požičalo, upozorňujem hrajúce sa dieťa, že za chvíľu požičia. Aj tieto slová sa im zarývajú do duše rovnako hlboko ako tie Mišutine. V preklades titulkami: majú hlboko v paži.

    Toto bolo všetko o tom ako si „požičiavame“ doma. S cudzími deťmi nemáme skoro žiadne skúsenosti, pretože krpci donedávna spali dvakrát denne a teda čas, v ktorom by som ich stihla brať medzi deti, prespali.

    Ale teda už spíme menej a stretli sme cudzie dieťa. To chúďa si chcelo požičať Tomášove odrážadlo. Netušilo čo sa na neho chystá. Dobehla Ivuška. Postavila sa pred to úbožiatko, zapichla do neho tie svoje bledomodré, uhrančivé oči, rozkročila sa, ruky roztiahla za chrbtom, aby mala lepšiu stabilitu a zapišťala takým tónom, že mňa skoro vystrelo. To druhé dieťa asi bude mať poškodený sluch. (To sa, chvalabohu, nikdy nedozviem.) Mňa vo všeobecnosti z týchto Ivaniných pišťaní vystiera, ale tento bol naozaj mimoriadny. Siréna, či kto to je z gréckej mytológie, je šuvix. Nedala sa nijak usmerniť, nič si nechať vysvetliť. Jej misia bola ubrániť bratove odrážadlo a nič ju neodklonilo z jej misie. Ok, dala sa odniesť, tak som ju teda odniesla. Dva dni som nepočula na ľavé ucho.

    Zo situácie som pochopila, že Ivuša to má tak, že svojich si môžeme masakrovať my, ale nedajbože, aby niekto cudzí niečo chcel. Vtedy si tých svojich bránime ako levica.

    Ja sa stále nevzdávam úsilia, že z nich vychovám ľudí. Keď mám ich sporov plné zuby, hračku im vezmem a hrám sa s ňou ja. A basta!

    Viac na www.omichi421.wordpress.com