katjanka
    26. jún 2017    Čítané 1563x

    Zažeňte tehotenské pálenie záhy! 7 tipov, ako na to

    Pocit ako po prehýrenej noci, napriek tomu, že poriadny „štamperlík“ ste nemali, ani nepamätáte. Pálenie záhy v tehotenstve trápi podľa štatistík až dve tretiny žien. Rady by ste verili babským rečiam o tom, aké vlasaté bábätko sa vám narodí, ak sa s týmto problémom často stretávate... Čo však v skutočnosti stojí za trampotami so zažívaním a ako si aspoň na chvíľu uľaviť?

    V mnohých prípadoch sa pálenie záhy objaví ako jeden z prvých príznakov tehotenstva. Ako príde, tak aj odíde. Veľký “comeback” však zažíva poväčšine v 3. trimestri, keď naberá na intenzite a často sa ho už len tak ľahko nezbavíte.

    Nedostatok miesta v bruchu

    Zväčšujúci sa plod poskytuje vašim vnútornosťam stále menej a menej priestoru. Orgány vo vašom bruchu sú poriadne stlačené, a práve tento fakt sa podpisuje pod trampoty s nepríjemným kyslým pocitom v hrudníku. Žalúdočné kyseliny sa totiž kvôli nedostatku miesta dostávajú späť do pažeráka. Pálenie záhy je poväčšine sprevádzané nepríjemnými kyslastými pocitmi v ústach.

    Príde, odíde, príde...

    Niekedy je dobré pozorovať sa a zistiť, čo vám pálenie zhoršuje a kedy nastupuje. Znie to však až príliš jednoducho a riešenie nie je častokrát vôbec také ľahké. Niekedy sa totiž objavuje aj po každom jedle a môže trvať až niekoľko hodín. Objavuje sa počas dňa, no ešte častejšie večer. Do istej mieri dobrá, do iste mieri zlá správa znie – pálenia záhy sa zbavíte až po pôrode. Ak vás trápi počas tehotenstva, nezostáva vám nič iné, ako to “prežiť”. Niektoré “babské recepty” však dokážu aspoň na chvíľu zahnať nepríjemné pocity na kratšiu či dlhšiu dobu. Ktoré to sú?

    Mlieko a mliečne výrobky

    Ako jednu z hlavných rád odporúčame obohatiť svoju stravu o bielkoviny a dopriať si niečo zásadité. Mnohé tehuľky užívajú na zmiernenie pálenia záhy najmä mlieko a mliečne výrobky. Keď už je teda pálenie záhy neznesiteľné, doprajte si menší pohár studeného alebo prevareného mlieka aj niekoľkokrát denne. Nepríjemných pocitov sa tým síce určite nezbavíte nadobro, ale aspoň ich na chvíľu potlačíte. Ak nie ste práve fanúšikom čistého mlieka, pomôcť môže aj jogurt, acidko, kefír či zakysanka.

    Vláknina

    Mnohé mamičky si tiež pochvaľujú vlákninu ako výborný „zaberák“ proti páleniu záhy. Siahnúť môžete napríklad po obyčajných ovsených vločkách. Čo tak si ich nakombinovať práve s mliekom?

    Niečo na „zobnutie“

    Ako zlepšovák niektorým tehotným ženám pomáha zobnúť si niečo bez výraznej chuti. Na mysli máme napríklad krajec suchého chleba, tyčinky alebo chrumky bez príchute, keksy, sušienky, oplátky či burizóny, všetko takisto bez príchute.

    Minerály

    Mnohé budúce mamičky tiež odporúčajú na zmiernenie tehotenského pálenia záhy doplniť do organizmu minerály, a to buď v podobe sódy bikarbóny zmiešanej s vodou, alebo niekoľkými glgami špeciálnych minerálok. V obľúbenosti vyhráva najmä Fatra, ale zaberá aj Sulinka či dokonca šumienka Bystrinka.  

    Ovocie či orechy

    Zrejme to síce bude posledné, na čo budete mať chuť, keď pálenie záhy nastúpi, na počudovanie však skutočne zaberá. O čom je reč? O šťave z citróna! Či už 100%-tnej, ktorú si vytlačíte na malú lyžičku a len tak prehltnete, alebo koncentrovanej s vodou. Niektorým tehuľkám pomáhajú aj čerstvé jablká či banány. Z orechov si pochvaľujú najmä mandle, vyskúšať môžete aj arašidy, prípadne popcorn bez príchute.

    Pomoc z lekárne

    Keď už babské recepty z chladničky nezaberajú, úľavu vám môžu dopriať aj žuvacie tablety, voľne dostupné v lekárni, ktoré sú vhodné aj počas tehotenstva. Naviac zvyčajne aj výborne chutia. Predávajú sa s mentolovou, ovocnou či zázvorovou príchuťou. Pomáhajú obnoviť rovnováhu štiav v žalúdku. 

    Všeobecné tipy:

    • Jedzte častejšie a menšie porcie. Veľké porcie vám môžu nepríjemné pocity v žalúdku iba znásobiť.
    • Vyhnite sa mastným, vyprážaným či korenistým jedlám.
    • Bezprostredne po jedle si neľahajte, zostaňte v sede.
    • Spite na vyvýšenom vankúši, neležte vodorovne.

    Prečítajte si ešte viac o pálení záhy v tehotenstve >>


    #tehotenstvo #palenie_zahy #zaha #zdravie
    Foto: shutterstock