lubos
    25. nov 2016    Čítané 130x

    Skúsenosti s portálom Kozmix.sk (testujeme s Modrým koníkom)

    Kozmix.sk je vzdelávací portál určený pre žiakov (a ich rodičov) a pedagogických pracovníkov prvého stupňa ZŠ, ktorý dopĺňa možnosti a prostriedky vzdelávania detí v škole a doma.

    Portál dokáže upútať deti svojou vizualitou a príbehom a získať si ich sympatie prostredníctvom charakterovo a schopnostne rozdielnych hrdinov (napr. Ďuri, Hedka, Klaudy). Časť výučby prebieha na elektronických zariadeniach (interaktívna tabuľa, tablet, počítač), ktoré svojou multimediálnosťou deti prirodzene priťahujú a tvoria tak silnú konkurenciu klasickým spôsobom výučby.

    Portál vnímame ako vynikajúcu pomôcku pre učiteľov, prostredníctvom ktorého dokážu žiakov nadchnúť k spoločnému alebo individuálnemu nenásilnému spoznávaniu v rôznych oblastiach. Umožňuje rast dynamiky vyučovacej hodiny, rýchlu spätnú väzbu pomocou okamžitého hodnotenia, čím pomáha upozorniť na slabšie miesta celej skupiny alebo jednotlivca.

    Veríme, že aj rodičom prináša pocit spokojnosti vedomie, že dieťa trávi svoj čas pri počítači alebo tablete produktívne a hravo. Kozmix dovolí rodičom podieľať sa na školskom vzdelávaní ich potomkov, a to formou, ktorú dieťa nevyhnutne nevníma ako povinnosť.

    Vytknúť portálu Kozmix snáď dokážeme iba to, že sa teraz vo svojej podstate, nie vizualite a technickom riešení, príliš podobá štandardným postupom vzdelávania, čím dostatočne nepodporuje spoluprácu, kritické myslenie a ucelené vnímanie života, ktorý deti obklopuje. Privítali by sme preto, keby Kozmix napríklad ponúkal otvorené témy bez stanovenej správnej odpovede a hodnotenia, ktoré všetkým umožnia zamyslieť sa nad jednoduchými otázkami z prostredia detského a dospeláckeho sveta, prípadne vyvolajú konfrontáciu názorov a životných postojov v zúčastnených skupinách. Rovnako by sme uvítali prirodzené prepojenie predmetov tak, ako to je v súčasnosti trendom v moderných vzdelávacích systémoch.

    Nadšenie z Kozmixa si naša mladšia dcéra (1. ročník) priniesla so sebou domov, kde rada a často vyhľadáva jeho pestrosť, spojenú s radosťou zo zvládnutej úlohy. Portál plánujeme naďalej ponúkať dieťaťu ako spestrenie a doplnok k upevňovaniu a rozširovaniu vedomostí.

    Staršej dcére (3. ročník) nevyhovoval vyučovací charakter portálu, ktorý na ňu svojou podobnosťou so štátnym vzdelávacím programom nepôsobil dostatočne hravo a pútavo. Mali sme z nej však pocit, že na "prelomenie ľadov" by potrebovala ešte jednu šancu, ktorú jej plánujeme v budúcnosti opakovane ponúkať.

    Vrelo odporúčame hravý portál Kozmix učiteľom a rodičom ako vynikajúci doplnok nenásilného vzdelávania detí. Ďakujeme lektorom (v našom prípade Lucke a Milošovi) za úžasne zvládnutú ukážkovú hodinu a príjemné nedeľné popoludnie. Celému tímu a spolupracovníkom neziskovej organizácie Edulab ďakujeme za modernizáciu a inovatívnosť, ktorú do dnešného slovenského vzdelávania prinášajú.

    Megovci.

    marekv
    21. nov 2016    Čítané 37x

    Nedeľné poobedie s Kozmix.sk

    Presne pred týždňom v nedeľu 13.11.2016 sme spolu s dcérou Sofiou dostali možnosť zúčastniť sa testovania vzdelávacieho portálu Kozmix.sk vo vzdelávacom centre neziskovej organizácie Edulab.

    Na testovanie sme sa prihlásili až v piatok 11.11.2016, ale to nie je dôležité nakoľko nebola potrebná špeciálna príprava.

    Po príchode do centra nás privítala príjemná atmosféra a malé občerstvenie na úvod. Potom nám pracovníci Edulab porozprávali bližšie o tom ako centrum funguje a poukazovali priestory.

    Medzičasom zobrali učitelia Lucka a Miloš všetky deti aby sa vzájomne zoznámili a ukázali deťom miestnosť kde bude testovanie prebiehať. 

    Testovania sa zúčastnilo 12 detí, ktoré navštevujú I. stupeň ZŠ. Deti boli rozdelené za stolmi do dvoch skupín prváci spolu s druhákmi a tretiaci so štvrtákmi.

    Nasledovalo úvodné video s príbehom o kozmixe a jeho postavičkách. Po videu deti plnili rôzne úlohy. Jednalo sa najmä o pamäťové cvičenia spojené so sledovaným video príbehom a matematické úlohy.

    Potom deti, ale aj rodičia dostali tablety, na ktorých bola prednstavená aplikácia kozmix kde deti riešili ďalšie matematické úlohy. Po skončení práce s tabletom deti dostali pracovné listy. Poslednou zo série cvičení bola tímová práca, ktorá bola pre deti veľmi zábavnou.

    Rád by som vyzdvihol výbornú prácu učiteľov, interaktívne cvičenia a možnosti portálu Kozmix.sk, ktorých kombináciou dokázali udržať pozornosť detí viac ako 60 minút bez prestávky.

    Na záver boli deti odmenené diplomom, trčikom a odznakom čo ich veľmi potešilo.

    Musím podotknúť, že Sofia bola očarená kozmixom aj po príchode domov a ešte v ten istý večer sme sa museli zaregistrovať aby mohla skúšať riešiť ďalšie úlohy. Celé poobedie hodnotím veľmi pozitívne a som rád, že existujú spôsoby ako môžu deti využiť tablety nielen na hranie, ale tiež na učenie, ktoré je pre nich zábavou.

    crazy1
    21. nov 2016    Čítané 84x

    Testovanie Kozmix

    V nedelu 13.11. 2016 sme dostali možnosť zúčastniť sa modelovej vyučovacej hodiny s Kozmixom a tým MY myslím mňa a hlavne moju dcérku LEU (8).

    Vzdelávací portál Kozmix.sk predstavuje moderný spôsob vzdelávania detí na prvom stupni ZŠ. Obsahuje množstvo interaktívnych úloh a cvičení z takmer všetkých vyučovacých predmetov.

    A teraz k našej hodine...

    Prišli sme medzi prvými nakoľko nie sme z Bratislavy, kde sa ukážková hodina konala. Tím EDULAB bol priatelský a hneď nám polo ponúknuté občerstvenie, čo sme po dlhej cete viac ako vrelo uvítali  Leu hned zabavili televízorom a interaktívnou hrou (a že ja nie som veľmi zástanca TV teraz sa mi to rátalo), kde jej pohyby snímala kamera a ona musela rýchlo reagovať na polohu a farbu dopravných prostriedkov... No skrátka v hlavnej úlohe POSTREH. 

    Postupne prichádzali ostatné deti - dokopy nás bolo 12 detí vo veku 5-8rokov, každé so sprievodom - a mohla začať modelová hodina.

    IVKA a MILOŠ (lektori) vzali deti bokom a po krátkom zoznámení si určili pravidlá. 

    No a tu začala tá, podľa Lei, "zábavná jazda s mimozemšťanom KOZMIXOM".

    V priebehu tej cca 1,5 hodiny deti vystriedali niekoľko aktivít, počas ktorých sa snažili získať časti Kozmixovej rakety, aby sa mohol vrátiť späť na svoju planétu. Väčšina aktivít sa týkala matematiky, čo sa Leuške tiež veľmi páčilo, keďže je to jej predmet č.1 

    Na záver aktivít poskladali raketu a vlastne splnili cieľ. Bolo super, že ten príbeh o Kozmixovi a rakete ich odpútal od skutočnosti, že sme sa im postarali o ,,nedeľnú školu" a teda ani nevedeli, že sa učia  Za čo má Kozmix ďalší bod do plusu. Tiež sa mi páčilo striedanie skupinových a samostatných aktivít prispôsobených veku a triede a tiež možnosť kontroly dieťaťa cez nejakú rodičovskú appku, kde sme mohli sledovať prácu detí na tablete.

    Záver patril vyhodnoteniu a deti si odniesli parádne tričká a odznaky.

    Čo sa nás týka, Lea si zopakovala učivo (v škole sú popredu), strávila super popoludnie a zabavila sa. Čo je tá naj kombinácia. Ale už som o Kozmixe povedala našej pani učiteľke a určite ho využije buduci školský rok s prváčikmi. A ja verím, že takýto úžasný portál bude len a len napredovať a už za 2 rôčky sa zaregistrujem s mladšou dcérkou Lili (2,5).

    lovelly26
    15. nov 2016    Čítané 40x

    Poobedie s Kozmixom

    Túto nedeľu sme sa vybrali do centra Bratislavy za dobrodružstvom a spoznávaním. Mali sme to šťastie zúčastniť sa modelovej hodiny s Kozmixom.

    Malého a milého mimozemšťana sme spoznali pred pár týždňami v škole, keď pani učiteľka prihlásila triedu nášho syna (prváčika) do súťaže. Ale aj napriek tomu, sme boli plní očakávaní a zvedavosti ako to celé bude prebiehať.

    Bola veľká zima vonku a my sme dorazili o niečo skôr. O to viac sme boli milo prekvapení, keď sa dvere otvorili a zvítali nás pracovníci Edulabu. Atmosféra bola veľmi priateľská a to pomáhalo aj nám aj deťom prelomiť ľady. Pre malých zvedavcov prichystali zábavu kým sme čakali na ostatné deti - Xbox s veľmi poučnou hrou, kde dievčatá excelovali.

    Po zoznámení sa sme sa dozvedeli troška viac o vzdelávacom portále Kozmix a aj o Edulabe. O význame a potrebe vzdelávať deti touto formou ale aj výhody, ktoré prináša.

    V krátkosti Kozmix otvára dvere deťom do sveta digitálneho vzdelávania, hravou a zaujímavou formou, prostredníctvom viac ako 520 lekcii z 11 predmetov, a to jednoducho cez pc, tablet alebo telefón -  z domu či v škole.

    Hodina prebiehala veľmi hlučne (aspoň na začiatku) - myslím tým len jediné - deti boli nadšené z úloh, predbiehali sa v hlásení  a tešili sa z každej správnej odpovedi.  Ich spoločným cieľom bolo poskladať rozbitú vesmirnú loď Kozmixa, aby milý kamarát mohol odletieť domov. Hodinu si užívali prváci ale aj štvrtáci - i keď výnimka sa našla 🙂

    Mala som pocit, že by tam ostali kľudne aj dlhšie a to aj vďaka dvom skvelým učiteľom Lucii a Milošovi, ktorí svoje remeslo ovládajú na jednotku.

    Počas hodiny sme sa učili aj my rodičia - vyskúšali sme úlohy Kozmixa na tablete. Vybrala som si úlohu pre tretiakov a teda priznávam sa čestne mala som pocit že nič neviem. Ale už viem čo sú desiatky 🙂

    Po úspešnej hodine a samozrejme poskladaní vermírnej lode dostali aj odmenu. Diplom za skvelú prácu, tričko aby si mohli kedykoľvek pripomenúť toto poobedie a odznak, ktorý my máme na školskej taške.

    Ešte aj dnes spomínal na poobedie strávené v Edulabe, a samozrejme tričko mal na sebe v škole. Pani učiteľka bola prekvapená a potešená, že je možnosť to vidieť aj na vlastné oči. Pre Vás, ktorý by ste chceli vedieť viac, navštívte stránky www.kozmix.sk alebo www.mojaprvaskola.sk - stojí to zato prečítať o tom viac.

    Chceli by sme sa poďakovať modrému koníkovi za túto možnosť, takisto všetkým z Edulabu za krásne poobedie a aj našim učiteľom že sa zúčastnili takého skvelého projektu ako je Kozmix.

    Danko & Betka

    zuzin78
    14. nov 2016    Čítané 54x

    Test Kozmix

    V nedeľu 13.11.2016 sme strávili príjemné popoludnie vo firme EDULAB v Bratislave. Má na starosti vzdelávanie pre deti školského veku a deti v materských školách. www.kozmix.sk alebo www.mojaprvaskola.sk


    Vzdelávací portál Kozmix predstavuje moderný spôsob učenia detí prvého stupňa základných škôl.

    Kozmix a jeho priatelia deti sprevádzali rôznymi úlohami od matematiky až po slovenčinu. Deti po vyriešení úloh sú odmeňované hviezdičkami.

    Pri skúšaní svojich vedomostí, boli tam deti rôzneho veku, od maličkých prváčikov a až po "veľkú " štvrtáčku, boli veľmi nadšené. Niektoré sa menej hlásili a niektoré viac, ale p.Miloš a p.Lucia ich vedeli zaujať, takže pekne vydržali a každé dieťa sa dostalo na rád. Bolo to zaujímavé sledovať radosť detí, keď úlohu vyriešili. Vždy po vyriešení úloh dostali skladačku rakety a na záver hodiny ju spoločne zložili.

    Najväčšiu radosť deti mali, keď sa spomenuli tablety,a hlášky, že každé jedno dieťa má doma tablet a najlepšie veta bola od dievčatká "Bez tabletu sa nedá žiť". Na tabletoch deti riešili úlohy z matematiky, každý taký ročník do ktorého chodí. Vyskúšali sme si to aj my rodičia, a bolo to zaujímavé. Rátanie kociek, niektorí rátali zajačiky, jedným slovom zaujímavé. Úlohy zvládli všetky deti, niektoré deti dostali aj pracovné listy, čo im pani vytlačila, takže stále neboli len na tablete a precvičili si aj svoju ručičku. 1,5 hodiny v Edulabe ubehlo ani nevieme ako. (Moja predskoláčka riešila úlohy prvého ročníka, rátala zajačikov, a veľmi sa jej to páčilo. Keď niečo nevedela pomohla jej staršia sestra alebo p. Lucia.). Na záver "hodiny" deti dostali tričká a diplom, a urobili si spoločnú fotku.

    Z môjho pohľadu ako rodiča som veľmi spokojná, že niečo také ako Kozmix existuje, Prihlásim sa tam ako rodič a aj dcéra sa tam chce prihlásiť. Podľa mňa je to zaujímavé "učenie", hlavne nenásilne pre deti, zopakuje si čo sa naučila v škole. Len ma mrzí, že v našej škole, nie je nik ochotný, kto by sa tomu začal venovať.  

    Som veľmi rada a ďakujem modrému koníku a firme EDULAB , že som tam mohla prísť aj s mojimi deťmi a ukázala som im, že "učenie" môže byť aj iné.

    Ďakujem.

    siskatan
    14. nov 2016    Čítané 33x

    Kozmix

    Dnes sme s dcérou (8.r) absolvovali modelovú hodinu s Kozmixom v Edulabe. Kto ešte o mimozemšťanovi Kozmixovi a jeho kamarátoch nepočul, môže si túto medzeru doplniť na webe www.mojaprvaskola.sk alebo www.kozmix.sk. 

    Kozmix je malý mimozemšťan, ktorý Vaše dieťa (žiaka 1.stupňa) sprevádza digitálnym vzdelávaním v rôznych oblastiach - od matematiky, slovenčiny, cez vlastivedu, prírodovedu až po informatiku, ale aj oveľa viac... Je to atraktívna forma vzdelávania v dnešnej dobe, kedy podľa slov našich detí sa bez tabletov nedá žiť  🙂

    My ako rodičia, sme pozorovali deti, ktoré napriek tomu, že bola nedeľa a ich počiatočnému odporu "učiť sa", po zoznámení sa navzájom, s nadšením (niektorí menej, iní viac) pracovali na interaktívnej tabuli alebo tabletoch a počítali... Ani nevedeli ako ubehla vyučovacia hodina, na ktorej usilovne vyriešili viac, či menej obtiažne úlohy z matematiky... Deti sa stále hlásili a boli veľmi aktívne, čo sa v škole tak často nevidí... Ako odmenu dostávali rôzne diely rakety, ktorú na záver hodiny Kozmixovi z týchto "odmien" za správne vyriešené úlohy zostrojili...

    Ich snaha bola odmenená diplomom a tričkom s obrázkom niektorého nového digitálneho kamoša (je ich 8) a radostne sa rozbehli za rodičmi a domov... Pri lúčení moja dcéra zisťovala, kedy je ďalšia hodina, čo svedčí naozaj o zábavnej a netradičnej forme "učenia sa" pre deti...

    Dcére sa veľmi páčilo, mne ako rodičovi tiež a verím, že sa mi podarí nadchnúť pre takúto formu aj niektorú pani učiteľku z našej školy... Určite sa ako rodič na portáli zaregistrujem a budeme riešiť nielen pre radosť rôzne úlohy a touto hravou formou sa aj niečo naučíme, prípadne zopakujeme čo už sa deti v škole učili. 

    Usilovná žiačka precvičuje matematiku 🙂

    V dnešnej dobe, kedy sú smartfóny, tablety a počítače neodmysliteľnou súčasťou našich životov, je táto forma vzdelávania určite výborným spôsobom ako spojiť zábavu aj úžitok v jedno 🙂

    Ďakujem modrému koníku aj EDULABu za možnosť testovať a za jedno príjemné nedeľné popoludnie.

    Silvia

    Včerajšie testovanie vzdelávania pomocou Kozmix.sk bolo naozaj zaujímavé. Už teraz si dávam v hlave dohromady čo všetko napíšem do recenzie aby mi nič neuniklo. Zatiaľ pridávam jednu fotku pre zvedavcov čo čakajú na recenzie 🙂 #test_kozmix

    Dnes ideme skúsiť moderné vzdelávanie prostredníctvom vzdelávacieho portálu Kozmix.sk #test_kozmix

    konik_testuje
    4. nov 2016    Čítané 9675x

    Vaše skúsenosti so vzdelávacím portálom Kozmix.sk

    Minulý týždeň sme vám predstavili malého zvedavého mimozemšťana Kozmixa a jeho veselých kamarátov. Každú z vás, ktorá nám správne v komentári uviedla ich mená, sme odmenili 5 srdiečkami.

    Kozmix však nie je len mimozemšťan, Kozmix je vzdelávací portál plný rôznych digitálnych lekcií pre žiakov 1. stupňa ZŠ. Vytvorili ho tí najpovolanejší – odborníci z oblasti vzdelávania. Je určený pre použitie v škole na obohatenie klasickej výučby alebo aj na precvičovanie učiva v domácom prostredí.

    AKTUALIZÁCIA: Recenzie mamičiek a oteckov, ktorí sa zúčastnili modelovej hodiny s Kozmixom nájdete v tomto fóre

    Chcete zažiť so svojimi deťmi netradičné a zároveň príjemné nedeľné popoludnie a na vlastné oči vidieť ako moderne, hravo a pútavo sa dnes môžu vzdelávať vaše deti?

    Zúčastnite sa so svojím školákom jedinečnej modelovej hodiny dňa 13.11.2016 o 14:00 hod. v moderných priestoroch neziskovej organizácie EDULAB v Bratislave.

    Navyše odídete z hodiny nielen plná zážitkov, ale aj s malou pozornosťou od Kozmixa pre vaše dieťa.

    Koho hľadáme?

    Mamičky, ktoré majú doma zvedavého žiaka alebo žiačku prvého stupňa základnej školy (navštevuje 1. – 4. ročník), a ktoré po absolvovaní modelovej hodiny a vyskúšaní si vzdelávacieho portálu napíšu o svojej skúsenosti krátku recenziu.

    Ako sa zapojíte?

    Napíšte nám komentár pod tento článok:

    • Ktorý ročník navštevuje vaše dieťa?
    • Aký vzťah má k škole?
    • Ako vy sama vnímate vzdelávanie vášho dieťaťa?

    Čas na napísanie komentára máte do 6.11.2016.

    Následne, do 5 pracovných dní oslovíme 10 z vás, ktoré pozveme spolu s dieťaťom na kávičku a ukážkovú hodinu do priestorov EDULAB-u na ulici Rigeleho 1 v Bratislave.

    Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si článok o projekte Vaše skúsenosti so značkou. Ak nám chcete povedať, čo by ste rady testovali, pozývame vás do oficiálnej skupiny o testovaní na koníku.

    Tešíme sa na vaše skúsenosti s Kozmixom. 🙂

    Majte sa krásne,

    Váš konik_testuje

    ——

    Podmienkou výberu je napísanie recenzie, ktorá bude následne zverejnená ako článok na blogu a v príslušnom vlákne vo fóre.

    konik_testuje
    31. okt 2016    Čítané 4325x

    Kozmix čaká na vás a vašich školákov

    Už ste spoznali malého zvedavého mimozemšťana Kozmixa a jeho kamarátov? Táto veselá partička sprevádza žiakov prvého stupňa pri učení už na 1.300 školách po celom Slovensku.

    Vzdelávací portál Kozmix.sk obsahuje stovky digitálnych lekcií, vďaka ktorým si vaše deti precvičia učivo z matematiky, slovenského jazyka, prírodovedy a iných predmetov. Takýto prístup využívajúci digitálne technológie prináša žiadané obohatenie klasickej výučby, lebo deti veľmi baví a hlavne rozvíja.

    Chcete zistiť, ako také moderné vyučovanie so vzdelávacím portálom Kozmix.sk prebieha?

    Zúčastnite sa so svojím školákom jedinečnej modelovej hodiny dňa 13.11.2016 o 14:00 hod. v moderných priestoroch neziskovej organizácie EDULAB v Bratislave.

    Výzva pre vás, mamičky a deti, stále prebieha. Kliknite, prečítajte si viac o tomto úžasnom projekte a zapojte sa. Tešíme sa na vás pri zábavnom učení 🙂

    Aj vy ste o tom počuli? Niekto pristál z vesmíru na našej Zemi.

    Vesmírny cestovateľ, malý veselý mimozemšťan, ktorý pristál na našej planéte, sa neprestáva čudovať, ako to tu u nás funguje. Na jeho planéte je totiž všetko inak. Preto sa musí všetko pekne krásne naučiť. 🙂

    Volá sa Kozmix a zavítal z vesmíru aj na koníka. Viete nám povedať, ako sa jeho kamaráti volajú? Za 5 srdiečok 😉

    #test_kozmix