monika409
    23. júl 2020    Čítané 212x

    Do toho s UniGO

    Na začiatku sa chcem veľmi pekne poďakovať za možnosť testovať pre všetkých novú aplikáciu UniGo od poisťovne Union. Ako každá mamička ani ja som tomu neverila, že ma vybrali z toľkého počtu žien. Hoci na začiatku som mala prvotné problémy s registráciou a náramok asi išiel cez polku sveta všetko sa vyriešilo a nakoniec som mohla naplno testovať aj ja.

    Takže poďme do toho s UniGO

    UniGo vám napovie v akom stave je a v akom by mala byť vaša myseľ, srdce, spánok, hmotnosť a aktivita. Aplikácia vám v spojení so zariadením Delta, (ktoré si môžete objednať bezplatne, ale aplikácia podporuje aj fitbit, garmin, health) pomôže analyzovať a porozumieť svojmu psychickému a fyzickému stavu.

    Úplne na začiatku je najlepšie keď si vyplníte základné informácie aby aplikácia vedela zanalyzovať napr. vaše BMI a iné. V pracovnom prostredí mi chýbala možnosť zaškrtnutia materská/rodičovská dovolenka. 

    Takto vyzerá úvodná obrazovka

    Myseľ

    Je rozdelená do 2 častí: Nálada a emocionálne zdravie.

    Do nálady si nahlasujete aký máte deň. Či sa cítite smutne, ľahostajne alebo radostne. Potom si ešte vyberiete z kopec ďalších nálad, ktoré sú už roztriedené  podľa toho, ktorú ste si vybrali z 3 hlavných.

    V emocionálnom zdraví vypĺňate krátky dotazník, ktorý je dobre raz za  týždeň, dva vyplniť či sa niečo nezmenilo.

    V emocionálnom zdraví mi vyšiel výkričník. Tak som si o tom niečo prečítala a je to pravda. Budem citovať: Náš život nám neustále predkladá výzvy. Môžeme ochorieť. Naši milovaný môžu ochorieť. Naši milovaný nás nahnevajú. Nahneváme tých, ktorých milujeme. Áno, zlé veci sa dejú nám aj našim milovaným a nič s tým nenarobíme. Môžeme však kontrolovať spôsob ako na situácie reagujeme, zvládame.
    Moje emocionálne zdravie nie je momentálne na tom najlepšie. Doteraz som si to tak neuvedomovala až teraz pri aplikácii, kde si každý deň zaznamenávam náladu. Nielen pre seba sa musím hlavne v tomto zmeniť. Som veľmi citlivá a trápi ma bolesť iných.

    Srdce

    Meria pokojový srdcový tep pomocou náramku a Vo2 Max, kde treba zadať svoju hmotnosť a výšku aby to mohlo správne vypočítať. Tep meria náramok niekoľkokrát denne sám.

    Moje srdce je na tom veľmi dobre, čo som veľmi spokojná, pri tých stresoch niekedy.

    Spánok

    Spánok je rozdelený do dĺžky a efektivity spánku.

    V aplikácií mi vyšlo, že buď príliš dlho zaspávam, dlho vylihujem po tom, ako sa ráno zobudím, alebo sa v noci často budím. Mne dlho trvá kým zaspím, a aj keď som cez deň moc unavená nedokážem cez deň zaspať. Často sa budím vďaka môjmu 6 mesačnému synčekovi, ktorý sa rád v noci kojí a mám problém hneď zaspať. Osobne by som uvítala, keby aplikácia zaznamenávala  aj koľkokrát za noc som hore.

    Hmotnosť

    V hmotnosti si treba zadať svoje BMI, Obvod pásu a z toho vypočíta percento telesného tuku. Hmotnosť sa nemôže zhodnotiť len keď budeme posudzovať telesnú hmotu. Treba si vypočítať percento telesného tuku v tele. 

    Možno to bude aj u Vás tak ako u mňa, že to vôbec nie je také zlé ako som si myslela

    Aktivita

    Aplikácia vyhodnotí priemerný denný počet krokov, minúty mierneho a intenzívneho cvičenia. Kedže som náramok mala iba týždeň, vôbec mi neukázalo graf mierneho a intenzívneho cvičenia. Potrebuje nato minimálne 14 z posledných 28 dní.

    UniGo je o krok vpred, pretože na základe vedecky podložených postupov a získaných informácií o vás zobrazí váš aktuálny stav aj s výbornými radami, ako ho vylepšiť.

    Experimenty

    Najviac sa mi na aplikácií páčili experimenty. Osobne ma to veľmi motivovalo. Denne som zaznamenávala svoje úspechy, napr. či pijem napr. dostatok vody, vyhýbam sa sladkostiam a iné. Každý človek si tam nájde to v čom potrebuje najviac zapracovať. Na konci týždňa je vyhodnotenie, kde si potom môžete stanoviť nové ciele alebo ponechať tie ktoré ste mali a chcete ich udržiavať alebo zvýšiť svoj úspech.

    Ako každá aplikácia aj UniGo má svoje plusy a mínusy:

    Plusy UniGO:

    • aplikácia je veľmi prehľadná,
    • človek sa tam dozvie veľa zaujímavostí,
    • ciele, experimenty,
    • dokáže človeka namotivovať,
    • batéria v hodinkách vydrží 5-7 dní,

    Mínusy UniGo:

    • občas synchronizácia nereaguje na prvý krát,
    • nepočítalo mi všetky kroky, ktoré môžem rátať na stovky,
    • aplikácia s hodinkami nezaznamenáva koľko krát je človek hore, zaznamenáva len celkovú dĺžku spánku,
    • aplikácia neupozorňuje na vybrané ciele počas dňa. Jedine keď som dlho nečinná tak zavibruje (napr. či pijem dostatok tekutín,čo bol u mňa pred testovaním najväčší problém).

    Určite potrebujem na sebe ešte trocha zamakať, ale vďaka aplikácií som sa nad sebou zamyslela, niečo zmenila a aj schudla - 3 kg.

    Veľmi rada ju budem používať naďalej, hlavne vykonávať experimenty.

    bykaterina
    22. júl 2020    Čítané 352x

    Moje jedinečné testovanie aplikácie UniGO

    Ahojte 🙂

    Na MK bola zverejnená testovačka #test_unigo na aplikáciu UniGO od Union. Tak som sa prihlásila. Reku skúsim, ale veľa som si od toho nesľubovala. Kočiek, ktoré chceli mať tú možnosť vyskúšať, bolo veľa, a tým šance klesali. Ale čo čert nechcel, vybrali ma a dnes už je koniec testovania a čas na #recenzia. Súčasťou testovania aplikácie boli aj hodinky DELTA (svoje Huaweiky som po 2 rokoch stratila), ktoré mi mali ukázať, aká som hnilá, ako nič nestíham, ako dlho, respektíve krátko, spím, a že mam tep počas pracovného týždňa zlý, ale počas víkendu som bola zrazu v zelených číslach. Cez víkend sa vždy stane zázrak 😀 Podľa meraní mam lepší tep, lepší spánok a viac sa hýbem. Asi by bolo dobré dať návrh našej vláde, že by mali zmeniť pomer pracovných dní ku dňom pracovného pokoja.

    Čo hneď vidím na obrazovke, keď kliknem na apku: 

    • myseľ - cítim sa fantasticky stále, 
    • srdce - no tep nič moc, 
    • spánok - cez víkend spím ako slon a cez týždeň 5h,
    • hmotnosť - po tých IVF no čistá katastrofa, 
    • aktivity - cez týždeň horšie a cez víkend super, lebo neobsedíme doma. 

    Každé jedno meranie má aj svoj graf, zvýraznené farbami červená (celé zlé), oranžová (taký stred) a zelená (super).

    Touto aplikáciou viem, že to nie je žiadna výhra a bolo by dobré to zmeniť. A to nebude všetko, čo treba zmeniť. Ak už si v koncoch a všetko je na prd, otvor si poučné články v apke a ešte viac si uvedomíš, čo všetko zanedbávaš 😀.

    Ja, našťastie, som vďaka tým článkom prišla na to, že poobedná únava je z nedostatku železa, takže som pekne naklusala (obrazne, však by som dušu vyplula) do lekárne a kúpila si železo. Na odporúčanie tety lekárničky som si kúpila také, v ktorom je mega Fe v jednej tablete. No užívam ho týždeň a som ako na gumičke. Doma už protestujú, rodinná rada rozhodla a verdikt znel, aby som ho už vysadila, lebo ešte o 22 hod ma chytá aktivita a podľa nich sa správam, ako keby som mala ADHD 😀 ale ja som spokojná. Podľa článku v apke by som aj vďaka železu mala mať opäť hrivu ako levica Elza a nie vypelichaný mop. Takže uvidíme, či budem mať vlasy ako Peter Nagy alebo Elza po pol roku užívania.

    Súčasťou apky je aj nastavenie EXPERIMENTOV. Je to, ako keby ste si dávali také týždenne predsavzatia, ktoré su však jednoduchšie zvládnuteľné ako tie zo Silvestra. Sem-tam som, samozrejme, zabudla zakliknúť, lebo nechodí nejaké upozornenie, mladosť pochabosť 😀. Veľká škoda, že súčasťou apky nie je aj upozornenie počas dňa na pitný režim, určite by využili tí, čo nie sú zvyknutí na dodržanie pitného režimu.

    Súčasťou apky je aj toto menu, kde si vieš meniť nastavenia. Možno je to aj trošku zložité v tom zmysle, že nie všetci to asi celé preklikajú, ale každý si tam nájde to svoje. Akurát som pozerala na články a ten, kto nevie po anglicky, má smolu a dozvie sa veľké guľové. Alebo iná možnosť, aby človek nezomrel sprostý, dať si to preložiť do translate.

    Plusy apky:

    - 3 kg, to je super ♥, 

    - knižnica: super jednoduché a pritom výstižné články o zdravý,

    - dobré tipy v rámci zdravia,

    - v jednej apke veľa druhov meraní, sledovaných veličín a následne vyhodnotené grafy, ktoré sú zrozumiteľné,

    - núti ma to aj počas týždňa sa hýbať.

    Mínusy apky:

    - niektoré články nepreložené do slovenčiny,

    - neupozornenie na plnenie experimentov počas dňa,

    - nie je možnosť zapisovania potravín ako to je u kalorických tabuliek, nebolo by potrebné mať kvôli tomu ďalšiu apku,

    - zlá synchronizácia hodiniek DELTA s mobilom, nemám odskúšané s inými,

    Ďakujem MK za možnosť testovať apku UniGO, teším sa, že po mesiaci budem vedieť viac porovnať výsledky. Taktiež mám v pláne porovnať meranie hodiniek DELTA s inými hodinkami počas jedného dňa, aby som vedela, ktoré sú presnejšie. 

    Tak a už sme na konci, je noc, zatvára sa moja knižka, zvieratka už idú spať 😀 Stihla som to len tak tak... 

    Pekný deň prajem ♥ a prajem Vám, aby sa Vám v živote darilo.

    oliviakatka
    22. júl 2020    Čítané 204x

    Moja premena s UniGO

    Existuje milión spôsobov, ako sa nakopnúť k pohybu a dodať si vnútornú energiu. Pre niekoho môže byť hnacím motorom premena kolegyne, ktorá po zhodení nadbytočných kilogramov žiari ako nikdy pred tým, alebo permanentka do fitka, ktorej by bola škoda, ak by len tak prepadla. Občas možno chýba odhodlanie, odvaha, impulz... a varovným prstom je až diagnóza u lekára: cukrovka, nadváha, vysoký cholesterol, za ktoré častokrát môže práve sedavý spôsob života a nesprávne stravovacie návyky. Celý život sa riadim krédom: "Postaraj sa o svoje telo. Je to jediné miesto, kde musíš žiť." (J. Rohn). Keď som sa dozvedela o možnosti testovať novú aplikáciu UniGO, ani na chvíľu som nezaváhala. Zapojila som sa do výberu a netrpezlivo očakávala, či vyberú práve mňa. V nasledujúcom článku Vám zhrniem moje postrehy z trojtýždňového testovania aplikácie UniGO. 

    Po registrácii a prihlásení do aplikácie som vyplnila základné informácie týkajúce sa môjho zdravotného stavu. UniGO monitoruje 5 kategórií: 

    • Myseľ
    • Srdce
    • Spánok
    • Hmotnosť
    • Aktivita

    MYSEĽ

    Kategória MYSEĽ zhromažďuje informácie o emocionálnom zdravý. Každý deň počas testovania som aplikácii nahlasovala aktuálnu náladu. V ponuke je ozaj široká škála pocitov. K zvoleným emóciám je možné priradiť aktuálny stav. Napríklad choroba, menštruácia, "opica", ale i zlomené srdce. Zistila som, že počas menštruácie sú moje pocity a nálada výrazne negatívnejšie ako po iné dni. Naopak, počas tréningových dní sa cítim šťastne a sebaisto. Je vedecky dokázané, že pohybová aktivita má priaznivý vplyv na naše duševné zdravie - vyskúšajte. 

    SRDCE

    Zariadenie DELTA, ktoré je spárované s aplikáciou UniGO, zaznamenáva srdcový tep, ktorý následne vyhodnocuje v grafe. 

    Každá kategória poskytuje náhľady - stručné zaujímavosti o zdravotnom stave, ale aj rady a tipy, ako ho vylepšiť. V posledných dňoch mi aplikácia zobrazuje náhľady v anglickom jazyku, čo považujem za veľké mínus. 

    SPÁNOK

    Neviem, na akom princípe funguje monitorovanie spánku, no mám podozrenie, že nie je úplne presné. Aplikácia vyhodnotila môj spánok ako neprerušovaný a efektívny, napriek tomu, že kvôli nočnému dojčeniu vstávam minimálne 4x za noc. Nesedia mi ani časové údaje. Každopádne, aplikácia je s mojím "spánkovým výkonom" spokojná, tak musím byť aj ja 😀 Kategória spánok opäť ponúka aj náhľady plné užitočných informácií. Dozvieš sa napríklad, čo ti pomôže zaspať, alebo to, ako zefektívniš svoj spánok na maximum. 

    HMOTNOSŤ

    Na základe údajov výška/váha/vek aplikácia vypočíta BMI index, ktorý je podľa môjho názoru zastaralý a nepresný. Neberie do úvahy podiel svalovej hmoty a telesného tuku a častokrát aj športovca označí nálepkou: OBÉZNY. 

    AKTIVITA

    Zariadenie DELTA zaznamenáva denný počet krokov. Priznávam, že v tomto mám ešte obrovské rezervy. Namiesto chôdze a behu uprednostňujem silový tréning 3x týždenne, preto aplikácia vyhodnotila moju aktivitu dvoma výstražnými výkričníkmi. Žiaľ, testovanie bolo príliš krátke na to, aby UniGO vyhodnotila aktivitu aj na základe minút mierneho či intenzívneho cvičenia. Napriek snahe a postupnému zvyšovaniu denného počtu krokov, PDPK stagnuje na čísle 4 017 už približne 10 dní. Zrejme je problém v aktualizovaní.

    Okrem týchto piatich kategórií, aplikácia UNIGO umožňuje používateľovi nastaviť si týždňové ciele, tzv. experimenty. Ako som už spomínala, mojim cieľom bolo zvýšenie priemerného denného počtu krokov, čo sa mi napokon nepodarilo. Druhou výzvou bolo pitie vody. Priznávam, že môj pitný režim je katastrofálny. Občas sú to iba 3 dcl za deň. Očakávala som, že aplikácia, ale fitness hodinky ma upozornia, že je čas na pohár vody. Žiaľ, na konci dňa iba odkliknem, či som výzvu splnila, alebo nie. Za nevýhodu považujem aj to, že užívateľ si nemôže nastaviť vlastne ciele, iba tie, ktoré mu aplikácia ponúka.

    ZHRNUTIE

    VÝHODY:

    • aplikácia je jednoduchá a prehľadná
    • poskytuje informácie o zdravotnom stave 
    • v knižnici sa nachádza množstvo užitočných rád a inšpirácií 
    • aplikácia je perfektným motivátorom v dosahovaní cieľov

    NEVÝHODY:

    • niektoré náhľady sa zobrazujú v anglickom jazyku 
    • nie je možné nastaviť si vlastné ciele
    • aplikácia neupozorňuje na dodržiavanie stanovených cieľov
    • chýba mi zaznamenávanie progresu, napríklad graf úbytku hmotnosti/centimetrov
    • občas som mala problém s aktualizovaním 
    • uvítala by som, ak by sa aplikácia dala spárovať aj s inými značkami fitness náramkov 
    • aplikácia zatiaľ nezosumarizovala aktivitu na základe minút cvičenia

    Chcem sa srdečne poďakovať za možnosť testovať aplikáciu UniGO. Určite ju budem naďalej používať pri dosahovaní svojich cieľov.

    Katarína.

    malalienka85
    22. júl 2020    Čítané 255x

    Testovanie s UniGO. Aké je to testovať aplikáciu?

    Ahojte, milé dámy 🙂

    Viem, že mnohé z Vás ste otrávené z testovania čohokoľvek na hlavnej ploche MK, ale povedzme si úprimne, testovanie lifestylovej aplikácie je aj pre Vás niečo iné, nové, niečo, čo by aj Vás mohlo zaujímať. Preto pokiaľ ste aktívne, chcete možno niečo zmeniť, stanovovať si ciele a následne ich plniť, rady sa dozviete dačo nové o sebe a svojom tele, tak čítajte aj ďalej 🙂

    Testovať aplikáciu bola pre mňa celkom výzva, táto ponuka prišla v správnej chvíli. 

    Chudnem v podstate celý život a momentálne sa snažím zhodiť posledné tehotenské kilá. Darilo sa mi dobre, mám veľa pohybu, upravenú stravu, držím prerušovaný pôst 16/8, synček mi nedá vydýchnuť. Napriek tomu tie posledné kilečká idú dole ťažko. Aj preto som už dávnejšie uvažovala o kúpe fitness náramku, alebo smart hodinkách (teraz už viem, že náramok mi jednoducho nestačí a napriek tomu, že som ho dostala zadarmo k testovaniu appky, prechádzam na smart hodinky, ale o tom potom...😊).

    Takže možnost stiahnuť si k náramku aplikáciu UniGo bola už len čerešnička na torte.

    Poďme teda na to! Aplikáciu som si jednoducho stiahla do mobilu v app store tak, ako každú inú appku, prebehla jednoduchá registrácia, v obchode som si vybrala Delta náramok zadarmo a finíto, už len objavovať svet UniGo.

    Aplikácia je sama o sebe veľmi jednoduchá a prehľadná. Jednotlivé kroky v nej robíte intuitívne a behom pár minút sa v nej dokážete bez problémov orientovať. 

    UniGo sa zameriava na 5 hlavných „bodov“ a to je myseľ, srdce, spánok, hmotnosť a aktivita. Každodenným nahlásením svojej nálady Vám MYSEĽ vyhodnotí, ako ste na tom emocionálne, a to slovne i pomocou grafu. Dokonca, ak bola Vaša nálada na bode mrazu, tak ako aj moja, keďže som bola počas testovania chorá, appka Vám vyhodí aj pár milých slov...

    SRDCE sleduje Váš tep v pokojnom stave a spriemeruje Vám aj maximálny objem kyslíka, ktorý využívate počas intenzívneho cvičenia. Appka sama v každej oblasti vyhodnocuje, čo treba zlepšiť a čo je OK. Okrem toho pri každom bode si môžete prečítať rôzne zaujímavosti a fakty.

    SPÁNOK 😊 Tak, milé mamičky, čo myslíte, ako som na tom pri mojom 2-ročnom nezbedníkovi? UniGo vyhodnotilo, že spím málo, v priemere 6,41 hod. a dostala som radu, aby som si zo spánku urobila prioritu. Odkážem synovi 😀

    HMOTNOSŤ, keď som s appkou začínala, bolo potrebné zapísať údaje ako hmotnosť, výšku, obvod pása a bokov. UniGo vyhodnotí, či treba na váhe ešte popracovať, aké máte BMI aj percento telesného tuku. Pokiaľ chudnete, hmotnosť aj obvody môžete priebežne upravovať. 

    AKTIVITA zaznamenáva priemerný denný počet krokov, môj priemer je 12 365 krokov, ďalej vyhodnotí minúty mierneho aj intenívneho cvičenia, na tieto hodnoty však potrebuje údaje z náramku minimálne za 14 dní z posledných 28 dní. 

    V aplikácii sa nachádza aj moje vlastné laboratórium 😊 Tu si vyberám experimenty na niekoľko ďalších dní. V podstate ide o stanovenie a následné plnenie cieľov. 

    Medzi moje osobné experimety patrí napr.: menší obed, pridať 10 minút cvičenia, piť o jeden pohár vody viac... Každý den zaznamenávam, či som cieľ splnila, alebo nie. 

    Súčasťou UniGo je aj tzv. knižnica. Každých pár dní ma appka upozorní na nový článok v knižnici. Ide o rôzne zaujímavé informácie z oblasti športu, zdravia, stravovania a pod. Niektoré info neboli pre mňa novinkou a v podstate ich praktizujem už dávno, ale našlo sa zopár zaujímavostí, ktoré som si večer rada prečítala. Každému článku po prečítaní môžete dať like alebo disslike. 

    Aby UniGo dokázalo dokonale pracovať s Vami a s Vaším telom, je potrebné vyplniť svoj profil (fotka nestačí 😊). Toto bolo trošku zdĺhavejšie a jednalo sa naozaj o kopec informácii, ako sú: zdravotné informácie, v akom pracovnom prostredí pracujete, dotazník emocionálneho zdravia, história srdca, info o cukrovke, povolanie, rodina a jej história, strava, Vaše záľuby a aktivity a DOKONCA aj veľkosť džínsov 😊.

    Ako teda hodnotím aplikáciu UniGo? Keďže som nikdy predtým žiadnu lifestylovú ani fitness aplikáciu nevyužívala, musela som si zvyknúť na to každodenné zaznamenávanie informácií o mne a mojej nálade, neskôr sa z toho stala rutina. Aplikácia bola pre mňa príjemným spestrením pri plnení mojich osobných cieľov a určite ju budem aj naďalej používať. Samotnú aplikáciu rada odporučím každej aktívnej a akčnej neposednej mamičke, určite stojí za to ju vyskúšať. 

    Čomu však musím zopár vecí vytknúť, je Delta náramok. Dizajnovo fajn, nič výnimočné, avšak na ruke vyzerá dobre. Baterka vydrží dostatočne dlho, avšak chýbalo mi upozornenie, že baterka je slabá a zariadenie sa vypne. Nabíja sa jednoducho cez USB zopár hodín. Neviem ako ostatné maminy, ale ja som mala neustále problém so synchronizáciou medzi náramkom a appkou. Vytkla by som ešte, že sa nedá vynulovať počet spálených kalóríí a vôbec nechápem, ako je možné, že počas každej noci spálim okolo 400 kalórií... Zopár funkcií navyše by som na náramku ocenila, aj preto som sa rozhodla kúpiť si radšej smart hodinky a spárovať s aplikáciou. 

    Pokiaľ ste dočítali až sem, tak ďakujem, a dajte vedieť, či si aplikáciu plánujete vyskúšať.

    Pekný deň 

    Lenka 

    jaja256
    22. júl 2020    Čítané 1173x

    V zdravom tele zdravý duch s lifestylovou aplikáciou UniGo

    Ahojte. Po cca 3-týždňovom testovaní novej lifestylovej aplikácie UniGo vám tu konečne môžem priniesť moje zážitky a dojmy z celého testovania. Kedže toto testovanie ma neskutočne bavilo a zároveň som celkom kritik a detailista na veci, článok bude trošku dlhší, tak snáď si ho prečítate do konca. 🙂

    Od začiatku som sa na toto testovanie veeeľmi preveľmi tešila a poviem vám prečo. 

    Zhodou okolností som asi mesiac pred testovaním (čo bolo cca 4 mesiace po mojom druhom pôrode) začala uvažovať o tom, že by som si chcela zaobstarať krokomer, resp. hodinky, ktoré by merali kroky, kilometre, tep, pohybovú aktivitu... No proste klasický športový náramok. 

    Chcela som sa po pôrode dostať do formy, schudnúť a spevniť telo, najmä brušné svalstvo, ktoré mi zostalo ochabnuté. Napriek tomu, že seba a svoje telo mám rada, s pohľadom do zrkadla som nebola, a ešte stále úplne nie som, spokojná a vnútorne stotožnená. Je to dlhý proces, cesta a cieľ, ktoré nedosiahnem lusknutím prsta, ale vo svojej mysli som nastavená tak, že raz to príde. Človek však preto musí hlavne niečo robiť. Začať sa hýbať, zdravo sa stravovať, makať na sebe a hlavne sa nevzdávať.

    Keďže som jedna z tých, ktoré si pred kúpou musia dopredu preštudovať všetko o produkte a vyhodnotiť všetky možnosti kúpy, samozrejme som si za ten mesiac tie hodinky nekúpila. Napriek tomu som začala 4 mesiace po cisárskom s mojím obľúbeným behaním, bicyklovaním a menšími túrami. 

    Stále mi však v hlave vŕtal ten náramok. Tiež som pokukovala na internete po nejakej slovenskej aplikácii, do ktorej by som si mohla zapisovať svoje pokroky, no žiadnu komplexnú (aj s kalorickými tabuľkami, fitness receptami a cvičebnými plánmi) som dosiaľ nenašla.

    Ako blesk z jasného neba sa tu potom na Modrom koníku objavila súťaž o testovanie aplikácie UniGo. S malou dušičkou som sa zapojila a nakoniec ma vybrali.

    ...

    A tak vám tu prinášam svoje pozitívne, ale aj negatívne dojmy a tipy na zlepšenie aplikácie, ktorá je už teraz veľmi dobre prepracovaná a myslím, že jedna z najlepších, aké som mala možnosť vyskúšať.

    ...

    Na začiatku som si v aplikácii vyplnila základné údaje a odpovedala na sériu otázok z rôznych oblastí (viď obr.), podľa ktorých aplikácia vyhodnotila môj počiatočný zdravotný stav. 

    Aplikáciu som potom spárovala s fitness hodinkami Delta, ktoré dennodenne monitorovali našu pohybovú aktivitu, počet krokov, prejdené kilometre, spálené kalórie a srdcový tep. Super je, že apku je možné spárovať aj s inými typmi hodiniek. 

    Základná obrazovka vyzerá nejako takto. 

    Aplikácia monitoruje a hodnotí 5 základných kategórií, ktoré vám tu bližšie rozpíšem. 

    1. MYSEĽ

    Tá je vyhodnocovaná na základe emocionálneho zdravia za posledné dva týždne a na základe našich pocitov a nálad počas dňa, ktoré sa do aplikácie vypĺňajú aj niekoľkokrát za deň manuálne podľa toho, ako sa cítite. 

    2. SRDCE

    Srdcový tep merajú fitness hodinky. Po synchronizácii potom aplikácia sama vyhodnotí jeho denný priemer. Zhodnotí pokojový srdcový tep, to znamená, ako naše srdce pracuje, keď naň telo kladie minimále požiadavky a zároveň Vo2 Max - maximálny objem kyslíka, ktorý využívame počas intenzívneho cvičenia. Berie tak do úvahy pokojový a maximálny srdcový tep. V mojom prípade srdiečko pumpuje na jednotku a je z neho jeden šťastný orgán. 🙏🏻🤗

    3. SPÁNOK

    Spánkový deficit je u mňa, tak ako u väčšiny mamičiek, úplne normálny. Ale sčasti si za to môžem sama, pretože keby veľmi chcem, viem mať plnohodnotný spánok napriek tomu, že by som sa v noci párkrát prebudila. Ja väčšinou totiž chodím spávať okolo polnoci. Čo je ale zaujímavé, že napriek takémuto deficitu viem cez deň celkom fungovať. Ale zas nie úplne vždy, pretože tá únava ma v niektoré dni nakoniec aj tak dobehne. 😅

    Spánok monitoruje fitness náramok ,a tým pádom ho počas spánku musíte mať na ruke. V mojom prípade vypínania všetkých mobilných a iných zariadení cez noc som sa musela dosť prekonávať, mať voľačo pripnuté na ruke počas spánku. Navyše niečo, čo vyžaruje, i keď možno len minimálne, žiarenie...

    Možno, že by som privítala v aplikácii možnosť nahodiť čas spánku aj manuálne. Neraz som čítala, že pre čo najviac kvalitnejší spánok (odhliadnúc od toho, že treba ísť spať v rozumný čas 😅) treba mať zariadenia s vyžarovaním čo najviac od seba. Najlepšie v druhej izbe, alebo vôbec. 

    Takto inak vyzerá môj spánkový graf. Teda nič moc. 

    4. HMOTNOSŤ

    Toto je jedna z kategórií, na ktorú sa dosť zameriavam. Môjím cieľom je dostať sa na predpôrodnú váhu, čiže schudnúť a spevniť telo, najmä brušné svaly, ktoré mi po pôrode zostali ochabnuté. 

    Aplikácia na základe vašej výšky a hmotnosti vypočíta BMI. Zadaním obvodu pása sa vypočíta aj percento tuku v tele. 

    S aktuálnym číslom zatiaľ nie som spokojná, ale pracujem na ňom. No teším sa zo seba aj tak, pretože sa mi podarilo za mesiac a pol schudnúť cca 4 kg. 💪🏻

    5. AKTIVITA

    Je vyhodnocovaná na základe počtu krokov, ktoré za celý deň prejdete, a na základe mierneho a intenzívneho cvičenia.

    Zo začiatku som mala pocit, že hodinky kroky nemerajú presne. Spravila som test, nosila naraz dvojo hodiniek a porovnala počty krokov. Tie druhé mi ukázali výrazne (o cca 1 500 krokov) vyššie číslo, čo ma v tom momente aj dosť demotivovalo. Spravila som potom podobný test viackrát a hodinky opäť zaostávali, ale, našťastie, už nie s takým výrazným rozdielom.

    Navyše sa mi stalo, že som hodinky zresetovala alebo začala používať až v polke dňa kvôli zle naplánovanému nabíjaniu, a tak mi tam zvyšné, nezaznamenané kroky, chýbajú.

    Napriek tomu, že väčšinu dňa stojím na nohách, s počtom krokov to v mojom prípade nie je žiadna výhra. Preto je super, že to mám takto "čierne na bielom" a viem, na čom môžem pracovať a čo by som mala zlepšovať. 

    Ďalšou skvelou vecou v aplikácii sú EXPERIMENTY, kde je možnosť zadávať si vybrané ciele z ponuky experimentov. Raz za týždeň si môžete z ponuky vybrať 1-3 ciele/výzvy, ktoré chcete za daný týždeň splniť. Po týždni aplikácia vyhodnotí, ako ste svoje výzvy splnili a navrhne vám, či chcete vo svojich nastavených výzvach pokračovať, či chcete zvýšiť alebo ubrať výkon, alebo úplne vymeniť experiment. 

    Ja som si hneď od začiatku dala 3 experimenty, nech netrochárim 😄. Tie mi na konci jedného z týždňov vyhodnotilo takto.

    Ďalšou super záložkou v aplikácii je KNIŽNICA, do ktorej pravidelne chodia príspevky na základe vyhodnocovania jednotlivých kategórií. Z nich sa dozviete veľa informácií, ako na tom ste, na čo si dávať pozor, čo treba zlepšiť a akým spôsobom... 

    Napríklad, ak pijete málo vody počas dňa, príde vám takýto náhľad. 

    Alebo v prípade, že málo spíte, alebo chodíte neskoro spať a váš spánok je neefektívny, príde vám takýto náhľad. 

    VÝHODY APLIKÁCIE

    👍🏻 jednoduchá na ovládanie a prehľadná

    👍🏻 dobre spracovaná

    👍🏻 veľmi pekný dizajn

    👍🏻 vzdelávacia

    👍🏻 motivačná

    👍🏻 možnosť zadávať ciele ("experimenty") podľa ponuky

    👍🏻 ďalšie budúce výhody pre poistencov Union zdravotnej poisťovne (predpísané lekárske recepty, zdravotné záznamy, možnosť vyhľadať lekára, prehľad výhod poistencov Union, uložený preukaz poistenca...) 

    NEVÝHODY APLIKÁCIE

    👎🏻 slabá synchronizácia

    👎🏻 neupozorňuje na vybrané ciele (bez pripomienok), napríklad pri cieli piť viac vody neupozorní, koľko pohárov vody ešte musím vypiť, resp. neupozorní "daj si (znovu) pohár vody", alebo pri iných cieľoch "prejdi dnes ešte aspoň 2 000 krokov", "nezabudol si dnes na cvičenie?", "k dosiahnutiu tvojho cieľa ti chýba ešte 20 minút cvičenia" a podobne

    👎🏻 pri pohybovej aktivite sú údaje všeobecné, nie konkrétné - napr. nešpecifikuje bližšie, o aký typ aktivity ide, t. j.:

    ➡️ v prípade, že by to bol napr. beh, tak akú dlhú trasu som prešla, s akým prevýšením, tempom... 

    ➡️ plus zatiaľ stále nemám v aplikácii bližšie informácie o minútach mierneho a intenzívneho cvičenia

    👎🏻 občas prepne text v knižnici do angličtiny

    👎🏻 úvodná fotka v mojej aplikácií bola a je nakrivo

    👎🏻 náramok Delta nie je vodeodolný

    MOŽNOSTI VYLEPŠENIA

    ☝🏻 Tým, že v apke nie je možnosť zapnúť si konkrétnu pohybovú aktivitu, napr. beh, musela som počas behu zakaždým používať aj inú aplikáciu, ktorá mi vyhodnotila, že som odbehla x km, za taký čas, v takom tempe, s takým prevýšením a trasou. Toto mi v aplikácii UniGo veľmi, veľmi chýbalo. 

    ☝🏻Ďalšia vec, ktorá mi v aplikácii chýba a ktorú by som veľmi ocenila, sú kalorické tabuľky, tipy na vhodné fitness recepty a samotný jedálniček (predpísaný alebo vlastný), pretože nielen aktivita (30 %), ale najmä strava (70 %) je kľúčom k úspechu. 

    ☝🏻Pri cieli vypiť denne 7 pohárov vody by mohli byť v aplikácii imaginárne poháre vody, ktoré by si používateľ postupne "odškrtával". 

    ☝🏻 Okrem obvodu pása a bokov by tam mohla byť možnosť zaznamenať aj obvod zvyšných častí tela (obvod stehna, lýtka, ruky, krku...) + graf alebo tabuľka zmien. 

    ☝🏻 Možnosť zadávať porovnávacie fotky PRED a PO (viditeľné zmeny úbytku/prírastku hnotnosti, alebo formovanie postavy).

    ☝🏻 Taktiež mi chýba v aplikácii kolónka "progres/pokrok". 

    ☝🏻 Napriek tomu, že v aplikácii je ponuka experimentov (čo je tiež super), chýba mi v nej zadávanie si aj vlastných cieľov (pokles hmotnosti, nabrať svaly, udržať váhu...), ktoré by aplikácia vedela tiež vyhodnocovať a navrhovať napr. týždennú odporúčanú aktivitu, alebo režim (napr. tento týždeň vybehni na Kriváň, alebo prejdi na bicykli 20 km, alebo si zaplávaj 15 bazénov...a pod.) - > vyššia motivácia k plneniu konkrétnych cieľov. 

    ☝🏻V aplikácii mi chýbal mesačný záznam/prehľad všetkých mojich aktivít - napr. beh, plávanie, pilates, box, volejbal, túra, atď.

    ☝🏻Chýbajú tréningy, cvičebné plány a cviky. 

    ☝🏻 Časovač - ako dlho (koľko dní) vydržím/som vydržala napríklad nejesť sladké. 

    ☝🏻 BLOG a články o zdravom životnom štýle. 

    ...

    Na záver už len toľko. Chápem, že aplikácia sa ešte stále len vyvíja a nie všetko za nás odsleduje a bude sledovať. Každopádne musím zhodnotiť, že som z nej bola veľmi milo prekvapená. Pomohla mi nastaviť si určité ciele a byť v nich čo najviac dôsledná. Zároveň ukázala slabé stránky, na ktorých musím ešte zamakať 💪🏻 a tiež mi bola, a aj je, fajn spríjemnením na ceste za svojím snom. Ak by sa jej náhodou ešte podarilo zapracovať aj niektoré z mojich odporúčaní možností na vylepšenie, bude z nej topka. 😇

    Ak ste sa nakoniec dočítali až sem, dúfam, že sa vám moja recenzia na testovanie aplikácie UniGo páčila a že ju neskôr vyskúšate aj vy.

    Prajem vám všetkým pekné a úspešné dní. 

    herodias
    22. júl 2020    Čítané 171x

    Ako je to skutočne s vaším zdravím?

    Vedeli ste, že na zdravie sa dá pozrieť z pohľadu viacerých aspektov? Nie je to len zdravie fyzické, ale dôležitá je aj psychická pohoda, akýsi vyvážený stav medzi telom a mysľou a všetkým s tým spojeným.

    Aplikácia UniGo, ktorá ako už z názvu vyplýva, patrí Union zdravotnej poisťovni, je zameraná na 5 aspektov vášho bytia. Je to myseľ, srdce, spánok, hmotnosť a aktivita. Už pri registrácii do aplikácie bolo jedným z povinných informácií aj číslo poistenca, takže predpokladám, že aplikácia je určená výlučne poistencom tejto zdravotnej poisťovne.

    Musím povedať, že motivácia poisťovne (mimochodom, nie mojej), aby sa jej pacienti zamysleli nad svojím stavom, prezerali si rôzne odporúčania a na základe vyhodnotení zvážili aj prípadnú zmenu životného štýlu, či dokonca návštevu odborníka, je skutočne sympatická.

    Aplikácia vás pravidelne spovedá, pýta sa na vaše nálady, pocity, ale zaujíma sa aj o vaše povolanie, spokojnosť so životom, dáva vám rady, čo by ste mohli zmeniť, aby ste sa cítili lepšie, dokonca vám ponúka možnosť „hecnúť sa“ v oblasti, ktorú si zvolíte, a zaznamenať vaše pokroky, ktoré následne vyhodnotí.

    V základných informáciách nájdete podrobný zoznam toho, čo vám poisťovňa ponúka. Ide o benefity, ktoré môžete ako jej poistenec využívať, či už v oblasti doplatkov za lieky, rôzne zľavy a výhody pri narodení dieťaťa, príspevky na očkovanie, zľavy na produkty, odmeny za preventívne vyšetrenia. Musím povedať, že ma to celkom oslovilo, no napriek tomu sa meniť zdravotnú poisťovňu nechystám 🙂

    Čo ma už v začiatočných nastaveniach trošku zamrzelo, je fakt, že napriek tomu, že toto je stránka pre mamy a o mamách (a teda asi ju nebudú testovať iné cieľové skupiny) a poisťovňa venuje zvýšenú pozornosť deťom, absolútne nikde som nemala možnosť zadať to, že mám malé dieťa. Bohužiaľ mi po ňom ostali ešte nejaké kilá navyše a hlavne, v noci dojčím, a teda zrejme nebudem spať tak, ako keď som deti nemala. Na základe toho mi potom občas vyskočili úsmevné upozornenia a odporúčania, ale k tomu sa dostanem v každej sekcii.

    Základné údaje

    Skôr než som sa pustila do testovania, musela som o sebe uviesť množstvo informácií a odpovedať na veľké množstvo otázok. Už len tie samotné dopredu napovedali, že okrem toho fyzického je veľmi podstatné aj psychické zdravie a budeme sa zameriavať aj týmto smerom.

    Údaje (hlavne hmotnosť a miery) je možné neustále meniť a aplikácia vyhodnotí váš pokrok 🙂

    Myseľ

    Táto časť sa zaoberá náladami, ktoré máte, a vaším emocionálnym zdravím. V skutočnosti ide o veľmi subjektívne určenie, keďže náladu si zadávate každý deň vy, a teda neviem ako iné ženy, ale ja za deň prejdem škálou najrozličnejších pocitov a nálad a je značne náročné to zhodnotiť prostredníctvom jednoduchej škály (aj keď ju môžete využiť viackrát za deň). Ale tak áno, cítim sa radostne, ani neutrálne a ani smutne, napriek tomu, že som permanentne nevyspatá, čo teda naozaj vôbec nepociťujem, ale je mi jasné, že to tak je a napriek tomu, že môj trojročný syn prechádza obdobím vzdoru a polročnej dcére idú zuby, som aj každé ráno vďačná za to, že ich mám. Cítim sa zaľúbene do môjho manžela, ktorý mi vždy o piatej ráno zatvorí dvere na spálni, aby ma nerušil sprchou, a keď ide do práce, opätovne ich otvorí, aby som počula, ak by sa starší zobudil skôr. Cítim sa bláznivo, lebo viem, že ma čaká ďalší letný deň nabitý dobrodružstvami, a tak som jednoducho spokojná, občas zamyslená a niekedy aj lenivá mama.

    Čo sa týka emocionálneho zdravia, ide o test, ktorý rovnako môžete absolvovať viackrát, vždy, keď pociťujete zmenu vo svojom nastavení. Odpovedáte na otázky týkajúce sa vašej nálady z dlhodobejšieho hľadiska, ohľadom vašej energie a chuti robiť bežné veci, a či je váš život naplnený zmysluplnými vecami.

    Každá časť zdravia, ktorej sa aplikácia venuje, zahŕňa aj určité náhľady, obsahujú tipy a rady vybrané špeciálne pre mňa na základe meraní. Napríklad by som mala ustáliť čas zaspávania, čo by som mala robiť proti demencii (nie, toto z meraní nie je, ide o štatistiku, ktorej súčasťou sa vďaka radám nemusím stať 😀), prípadne, že ak budem naďalej spokojná a vyrovnaná, môžem si predĺžiť svoj život.

    Srdce

    No áno, už som sa tu chválila, ako sa mi podarilo zvíťaziť nad mojou tachykardiou, ale, žiaľ, výsledky mám napriek úžasnému posunu stále hraničné, a tak skáčem medzi výborným pokojovým tepom a trošičku nadpriemerným (rozdiel v niečo vyše úderu za minútu). Tu však musím pridať aj fakt, že napriek tomu, že svoje deti nadovšetko milujem, vedia dať zabrať a vtedy mi srdce pumpuje ako o závod. A tu sa to aj ukazuje. Stále som však spokojná oproti tepu spred pár rokov, kedy bol vždy trojciferný.

    Vo2 Max je maximálny objem kyslíka, ktorý telo využíva počas intenzívneho cvičenia. Berie do úvahy pokojový a maximálny tep srdca. Cvičím pravidelne (aj kardio), a teda som rada, že v tomto prípade aplikácia vyhodnotila moje hodnoty ako veľmi dobré. (Trvalo 2 týždne, kým vyhodnotila moje bežné fungovanie.)

    V náhľadoch som sa dozvedela o nebezpečenstve infarktu u žien, že moje srdce odpovedá presne môjmu veku a že mám síce pravidelne cvičiť, ale nesmiem sa preťažovať.

    Spánok

    Môj kameň úrazu. Vhodné množstvo nočného oddychu pre ženu v mojom veku je v rozpätí medzi 7 a 9 hodinami. Ja sa väčšinou pohybujem okolo 4- 4,5 hodín, za testované 2 týždne sa mi raz podarilo spať 6 hodín a aj to na chalupe, kde svoje zohral čerstvý oravský vzduch. Samozrejme, v tomto prípade nejde ani tak o to, že by som ja spať nemohla či nevedela (aj keď som pravidelne námesačná a zobudí ma aj to, že syn sa vo svojej izbičke pretočil na druhý bok), ale o to, že ja jednoducho v noci dojčím. Je to okolo 4-5 krát za noc, ale každé dojčenie trvá okolo 10, občas 15 minút, plus ešte kým človek zase zaspí... napriek tomu, že teda dojčím v spánku, avšak nie tak, ako som si myslela, v mojom spánku, ale v spánku malej. Tá sa tým pádom v noci ani nezobudí, iba v polospánku hľadá prsník. Ja však bdiem. Údel matky, na ktorý sa vonkoncom nesťažujem, beriem ho tak, ako je.

    Efektivita spánku nám hovorí o tom, ako využívame čas určený na spánok, teda či dlho nezaspávame alebo sa príliš dlho neprebúdzame, alebo, samozrejme, často nebudíme. V mojom prípade to asi netreba príliš komentovať, keďže moje „zaspávanie“ začína dojčením a končí úplne rovnako - a to uprostred už poznáte.

    Náhľady mi v tomto prípade odporúčajú chodiť pravidelne spať a ľahnúť si, keď som unavená. Ako hovorím, aplikácia vôbec neberie do úvahy matku a malé dieťa. 😀

    Hmotnosť

    Táto časť ma skutočne prekvapila, keďže podľa mojich skúseností zo života pred deťmi, pocitov a všeobecne vlastného hodnotenia mi ešte chýba 8 kíl dole, aby to bolo ideálne. Ale teda BMI je v poriadku, obvod pásu v zelených číslach a percento telesného tuku tiež v norme (tu mám priestor na trošku popracovanie, môže to byť omnoho lepšie).

    V náhľadoch mi však radia konzumovať viac ovocia a menšiť svoju večeru. Náramok mi síce do taniera nepozerá, ale v rámci dotazníkov som odpovedala aj na otázky tohto typu. Aplikácia so mnou totiž neustále komunikuje, pýta sa ma doplňujúce otázky a vždy sa nájde niečo, za čo ma pochváli alebo mi odporúči niečo nové vyskúšať.

    Pre mňa by bolo dokonale ideálne, keby aplikácia vedela nadviazať napríklad na kalorické tabuľky alebo obsahovať niečo podobné a brať do úvahy aj príjem, nie len výdaj energie.

    Aktivita

    Náramok mi počíta kroky, ktoré denne urobím, a následne ich spriemeruje. Priemer mi kazí nabíjanie náramku cca každých 5 dní, ale tak viem že pod 16.000 krokov denne nejdem, takže sa nad tým nepozastavujem.

    Aplikácia by mala v tomto bode vyhodnotiť aj minúty mierneho a intenzívneho cvičenia. Priznám sa, že som s hodnotením aplikácie čakala až do posledného momentu, keďže som chcela zahrnúť aj túto časť, ale, bohužiaľ, moje hodnotenie ešte nie je hotové. V zásade však cvičím 3x do týždňa intenzívne 30 minút a 3x do týždňa mám kardio, pričom, samozrejme, lietam okolo detí, domu, psa a všetci sme neustále v pohybe. Veľmi ma zaujíma, či je to dostatočné, alebo by som to mala ešte zvýšiť.

    V náhľadoch mi odporúčajú, ako zvýšiť priemerný počet krokov, prípadne, že mám viac využívať možnosť experimentov, ktoré mi aplikácia ponúka.

    Experimenty

    Podľa údajov, ktoré som o sebe vo všetkých dotazníkoch uviedla, mi aplikácia odporučila experimenty, ktoré si mám zapisovať. V mojom prípade šlo o zmenšenie večere, naplnenie dňa ovocím a zvýšenie intenzity krokov. Priznám sa, že som sa síce snažila, ale úplne tip-top to stále nie je.

    Náramok delta

    Súčasťou testovania bol aj náramok Delta, ktorý si môžete objednať priamo cez aplikáciu. Prišiel do 5 dní a hneď začal plniť svoju funkciu. Za svoj život sa mi podarilo rozbiť už dva podobné náramky, takže mu treba uznať výdrž, avšak, bohužiaľ, nie je vodotesný, čo ma dosť sklamalo. Občas úplne nefungoval podľa mojich predstáv, jeden deň ma bojkotoval úplne, takže všade svietili červené ikonky nesplnenia základných úkonov, niekedy mi vôbec nerátal kroky, ale to sa stáva, odpustila som mu to.

    Jeho ovládanie je veľmi intuitívne, dokonca miestami až príliš zjednodušené, takže som ho vlastne používala iba ako hodinky a on už si plnil svoju úlohu prostredníctvom komunikácia s aplikáciou (ktorá, mimochodom, občas zaškrípala a aktualizácia niekedy neprebehla aj 24 hodín).

    Zaujímavosťou je, že náramok mi po dlhšej nečinnosti začne vibrovať, aby som sa postavila a trošku ponaťahovala (nie v noci, ale prvýkrát ma počas šoférovania riadne myklo, čo mi to vibruje na ruke).

    Ak však máte náramok, na ktorý nedáte dopustiť, aplikácia umožňuje spárovanie aj s inými zariadeniami, napríklad FitBitom.

    Vyhodnotenie

    Bolo príjemné zúčastniť sa tohto testovania. Zistila som o svojom zdravotnom stave niektoré nové skutočnosti, prekvapil ma už mnohokrát spomínaný deficit spánku a zaujali ma aj ostatné aspekty zdravia.

    Ako všetko nové, aj táto aplikácia má svoje muchy, keďže sa mi často prihovára po anglicky (čo mi nevadí, ale niekomu môže), neberie do úvahy, že to, ako hekticky fungujem teraz je, len dočasný stav a občas jednoducho trošku zamrzne.

    V zásade však hodnotím túto skúsenosť veľmi pozitívne, odporúčam vám (teda poistencom Union alebo aj prípadným budúcim poistencom) to jednoznačne vyskúšať a ja budem naďalej čakať na vyhodnotenie môjho intenzívneho a mierneho cvičenia a na ďalšie odporúčania.

    greys
    19. júl 2020    Čítané 261x

    Zdravý životný štýl s pomocou aplikácie UniGo

    Keď som počas prvého tehotenstva v roku 2016 pribrala 24 kg, rozhodla som sa zmeniť svoj život a hlavne svoju postavu k lepšiemu 💪 Po pôrode som ešte rok a pol chodila s 8 kg navyše a cítila som sa mizerne 😰 8.1.2018 som sa nakopla a začala so sebou “niečo” robiť. Schudla som za 4 mesiace 13 kg. Začala som chudnúť zo 65 kg. Skončila som na 52 kg 💪, ale v novembri som otehotnela zasa a pribrala 15 kg. Teraz má dcérka 11 mesiacov a ja som na váhe 55 kg. Chcela by som sa dostať aspoň na 53 kg 💪 To, ako som schudla a čo som preto robila, písať nebudem. To by bol článok o inom. Jedna podstatná aplikácia, ktorá mi pomohla pri chudnutí a zdravom životnom štýle, sú Kalorické tabuľky. Tie už teraz nepoužívam, keďže som sa za ten rok používania naučila, čo, koľko a kedy jesť.

    Túto aplikáciu nahradila aplikácia UniGo. Tá sa zameriava na zdravie ako také a zohľadňuje týchto 5 kategórií

    • myseľ
    • srdce
    • spánok
    • hmotnosť
    • aktivita

    Pri nainštalovaní aplikácie som si spárovala moje fitness hodinky Delta s aplikáciou. Aplikácia sa môže spárovať aj s Fitbit, Garmin a Health.


    Pri zaregistrovaní sa do aplikácie sa vám spustí séria otázok z rôznych oblastí (viď obr.).

    Na základe týchto odpovedí vám aplikácia vyhodnotí váš zdravotný stav podľa tých piatich kategórií uvedených v úvode. U mňa to vyzeralo takto: 

    Zároveň vám aplikácia UniGo ponúkne experimenty na základe aktuálnych údajov o zdraví. Môžete si zvoliť jeden až 3 experimenty na týždeň. Po týždni aplikácia vyhodnotí, či ste experimenty zvládli a ponúkne vám pokračovať v tom danom experimente, aby ste to ešte zlepšili, alebo si zvolíte iný, resp. iné experimenty. Ja som si na prvý týždeň zvolila zmenšiť porciu večere aspoň 2x v týždni a zvýšiť počet krokov 5x v týždni. Tu je výsledok.

    Ďalší týždeň som si experimenty trošku pozmenila a netrpezlivo som čakala, ako mi to aplikácia o týždeň opäť vyhodnotí 🙂. 

    Takže teraz sa môžeme pozrieť na jednotlivé kategórie. 

    1. MYSEĽ

    Je rozdelená na 2 podkategórie - emocionálne zdravie a nálada.

    Emocionálne zdravie aplikácia vyhodnotí na základe pár otázok. Odpovedáte na otázky typu, ako ste sa cítili za posledných 14 dní. 

    Náladu nahlasujete každý deň. Môžete si to počas dňa aj 10x zaznamenať. Ja som to robila 2x. Podľa nálady 😃

    2. SRDCE

    Srdcovú frekvenciu vám merajú hodinky resp. fitness náramok. Aplikácia si urobí denný priemer a ten aj zaznamená pri synchronizácii aplikácie s hodinkami. Tú som vykonávala 2x denne, ráno a večer. Odporúča sa minimálne raz za 2 dni synchronizovať. Ale ja som nedočkavá a zvedavá, tak som tú apku ráno a večer musela synchronizovať 😄 Túto kategóriu som mala raz v žltých číslach a raz v zelených. Posledné dni mi srdcovú frekvenciu nezaznamenávala aplikácia ani po reštartovaní hodiniek. Netuším prečo, ale hádam vysoký pokojový tep som nemala 😁 

    3. SPÁNOK

    Ja odjakživa milujem spánok, no mám 2 deti, z toho jedno dojčené. Aj keď musím poklopať klop, klop, spia úžasne od 18:30 do cca 7:00, ja spím oveľa menej. Dojčím v noci aj 3-5x a chodím spať neskoro večer. Odporúča sa pre kvalitu spánku chodiť spať do 00:00, a aspoň to dodržiavam. Aplikácia vám dokáže vyhodnotiť priemernú dĺžku spánku a jeho efektivitu, keď spíte s fitness náramkom. Ak je váš spánok slabý, neefektívny, pošle vám náhľad, aby vám ukázal, ako zlepšiť spánok. Mne prišiel tento: 

    A môj spánkový graf vyzerá takto: 

    4. HMOTNOSŤ

    Zo svojou hmotnosťou som relatívne spokojná. Aplikácia vám po zadaní hmotnosti a výšky vypočíta BMI. U mňa sa hmotnosť počas aplikácie zmenila o kilo smerom nadol, takže túto kategóriu som veľmi neriešila 😀 Keď si zadáte aj obvod pásu, aplikácia vám vypočíta aj percento tuku. Ja som to zadala, ale neviem prečo mi to nevyhodnotilo 🤷‍♀️

    5. AKTIVITA

    Táto kategória bola pre mňa najviac zaujímavá. Vyhodnotí vám priemerný denný počet krokov, minúty mierneho a minúty intenzívneho cvičenia. 

    Už nejaký ten rok mám cieľ denne urobiť 10 000 krokov. Pri mojich ďeťoch je to aj tak malina 😄Aplikácia mi vypočítala priemerný denný počet krokov 14 396, čo ma veľmi teší. Aby vám kroky aplikácia merala, musíte mať náramok alebo hodinky na ruke. Do môjho života patrí pohyb na prvé priečky pri starostlivosti o zdravie. Nielen fyzické, ale aj duševné. Keď som vonku na prechádzke, hneď mám aj lepšiu náladu.

    Počas testovania som chodila aj behať. Čakala som, že keď aplikácia píše, že si sama vie zhodnotiť, či cvičím resp. vykonávam fyzickú aktivitu, tak to jednoducho tak je. Lenže synchronizovala som aplikáciu s hodinkami a nikdy mi to nezaznamenalo. Až neskôr som zistila, že si na náramku musím zapnúť cvičiaceho panáčika. Vtedy mi to aktivitu zaznamenalo. 

    (Behanie s mojim synom motivátorom 😄).

    Po 3 týždňoch od testovania aplikácie vyzerajú moje kategórie v aplikácií takto: 

    Plusy aplikácie UniGO:

    - prehľadná

    - zaujímavá

    - ľahko porozumiteľná

    - edukatívna

    - nápomocná

    - motivačná

    Mínusy aplikácie UniGo:

    - niekedy synchronizácia nereaguje na prvýkrát, musím niekoľkokrát vypnúť celú aplikáciu a opakovať synchronizáciu opäť.

    - nemerala mi posledné dni tep, ani po reštartovaní näramku.

    - nevyhodnotila mi percento tuku, aj ked som do aplikäcie všetko zadala (možno som robila chybu ja) 🤷‍♀️

    - nerozpoznala zvýšenú aktivitu, teda cvičenie, ako to v popise aplikácia uvádza.

    Som človek, ktorý rád vyhráva a nerada sa vzdávam. Milujem zadávať si ciele a aj ich dosiahnúť. Najlepšie v čo najkratšom čase. No pri zdraví to neplatí. Je to celoživotná drina. Aspoň trochu ovplyvniť to, čo môžem, aby som bola zdravá a vitálna pre svoju rodinu čo najdlhšie. Táto aplikácia mi v tom pomáha. Zadávať si ciele a vidieť ako sa zlepšujem 💪Samozrejme, aj aplikácia sa dá oklamať, ale svoje telo neoklamem. Odporúčam využívať aplikáciu hlavne ľuďom, ktorým záleží na zdraví a zdravom životnom štýle, ktorí chcú zmeniť svoj život k lepšiemu a zaujímajú ich dáta a výsledky svojho snaženia 💪

    lenka9g
    17. júl 2020    Čítané 181x

    Go, go, go s UniGo, alebo?

    Ahojte, dostala som možnosť vyskúšať novú lifestylovú aplikáciu UniGo. Testovanie som si patrične užila a poriadne preskúmala všetky výhody a nevýhody novovytvorenej appky.

    Na začiatku testovania moja lifestylová aplikácia vyzerala takto:

    Moja nálada bola na bode mrazu, deti v noci nespali, nechcelo sa mi cvičiť a vytúžená váha bola v nedohľadne. Za tri týždne sa niečo vylepšilo a niečo nie, ale poďme si to rozobrať na drobné.

    Aplikácia spolu s hodinkami delta sledujú týchto päť kategórií:

    Myseľ
    Srdce
    Spánok
    Hmotnosť
    Aktivita

    Myseľ:

    Aplikácií stačí, ak svoju náladu naznačíte v priemere raz za dva dni a vedci dokážu spojiť a vyhodnotiť tvoju náladu s aktivitou, hmotnosťou a podobne. Aspoň tak sa v aplikácii píše. Ja som mala rušnejšie obdobie, čo sa nálad týka, a pred menzesom by som si musela náladu značiť aj 10x za deň 😁. Dobré je, že v tomto sa dá aplikácia ľahko oklamať a keď som chcela vymeniť červené vykričníky za zelenú fajku, stačilo párkrát opísať svoju náladu ako úžasnú, sebavedomú, blaznivú... Ospravedlňujem sa za takého zneužitie, ale ako píšem, fakt mám smutnejšie obdobie.

    Srdce:

    Akcie srdca merajú hodinku približne raz za minútu. Aspoň sem-tam v tme vidím blikajúcu zadnú časť hodiniek, ktorá signalizuje zaznamenávanie. Som rada, že sa moje srdiečko po tehotenstvách umúdrilo. Tep počas všetkých tehotenstiev som mala vždy okolo 100. A aj vďaka týmto hodinkám viem, že už je ok. Mala som zaužívanú informáciu, že dobrý srdcový tep je od 66 do 88. Až aplikácia ma upozornila na to, že ideálny ženský srdcový tep je do 70, a to spĺňam, čomu sa veľmi teším.

    Spánok:

    Ako som už písala, pri troch deťoch spať dlhšie, a hlavne kvalitne, sa asi veľmi nedá. Polročná dcérka sa v noci budí na dojčenie, dvojročný syn potrebuje častokrát v noci na wc a osemročný je sem-tam námesačný. Námesačná som aj ja a čakala som, že mi aplikácia presne ukáže, kedy a ako dlho som bola v noci hore, bohužiaľ, také informácie nepodáva. Iné hodinky to zaznamenajú? Zatiaľ som iné nemala, tak neviem porovnať.

    Aplikácia hodnotí len efektivitu spánku, a tú ovplyvňuje viacero faktorov. Budenie sa v noci, ranné alebo večerné vylihovanie efektivitu znižujú.

    Hmotnosť:

    Hmotnosť nie je ideálna, ale aj tak som zatiaľ spokojná. Od pôrodu sa mi podarilo dať dole už 15 kíl a idem ďalej. Aj keď som počas testovania cvičila a strážila si kroky, neschudla som, pretože dôležitejšia je strava a v tej som veľmi poľavila, škoda moja vina.

    Aktivita:

    Pokiaľ som zistila, ako sa aplikácia synchronizuje s hodinkami, podarilo sa mi ju párkrát reštarnúť a stratila som údaje z prvých dvoch dní. Hodinky zaznamenávajú kroky a odchodené kilometre. 1x sa mi stalo, že ráno, keď som sa zobudila, som už mala napočítaných 28 krokov, ale to som mohla byť aj námesačná 😁 Kto vie. Pre presnosť počítania som si počítala kroky aj ja. Ja som napočítala 60, hodinky len 50. Okrem toho zaznamenáva aj aktivitu.

    Posledné tri dni mi, bohužiaľ, vôbec hodinky neposielali údaje do aplikácie a pri rôznych pokusoch o zosynchronizovanie som údaje vymazala, čo mi je veľmi ľúto. Stratila som tri dni údajov a nemám ani vysvetlenie, prečo sa to vlastne stalo. Neviem, či zlyhali hodinky, alebo aplikácia. Po odpojení a znovu pripojení hodiniek ku aplikácii sa zariadenia znova zosynchronizovalo, ale trvalo im to asi 5 hodín.

    Aplikácia ponúka tzv. experimenty resp. ciele, ktoré si zadáte a snažíte sa ich určitý čas plniť. Po určenom čase si môžete určiť nové ciele a znova sa ich držať.

    Aplikácia vám vyhadzuje rôzne články a motivácie podľa vašej nálady, hmotnosti, aktivity...
    Ak máš napríklad zlú náladu, tak ti vyhodí toto:

    Ak málo spíš, tak toto:

    Ak zaznamená, že málo chodíš, tak toto:

    +

    • aplikácia je prehľadná a jednoduchá,
    • ľahké ovládanie hodiniek len jedným tlačidlom,
    •  výdrž batérie v hodinkách - nabíjala som ich raz za 5 dní,
    • ciele resp. experimenty, ktoré si môžeš dávať sám pre seba pre zlepšenie tvojho ja,
    •  zobrazovania článkov, ktoré súvisia s tvojim aktuálnym ja.

    -

    • aplikácia neupozorňuje počas dňa na vybrané ciele. Príklad: zadala som si cieľ vypiť viac pohárov vody počas dňa, očakávala som, že mobil párkrát za deň zapípa s pripomienkou: napi sa! To sa však nestalo,
    • niekedy zdĺhavé synchronizovanie,
    • aplikácia by bola pre mňa ideálna, ak by v sebe ešte mala kalorické tabuľky a pripomienky na pitie vody,
    • hodinky nezaznamenajú kedy a koľkokrát ste v noci hore, vypočítavajú len efektivitu spánku.

    Na konci testovanie moja aplikácia vyzerá takto:

    Ešte zhodiť pár kíl, počkať, kým deti vyrastú a budem top 😁 (aktivitu nehodnotím, vykričnik je spôsobený technickým zlyhaním).

    Cvičenie s deťmi? Žiaden problém!👍
    Moji parťáci v planku 🏋️‍♂️🏋️‍♀️
    #test_unigo

    #test_unigo

    Pitný režim. Áno, viem že je dôležitý, no napriek tomu sa neviem prinútiť vypiť denne aspoň liter čistej vody 🥤. Niekedy je môj denný príjem cca 0,3l, maximum pol litra (mimo tréningových dní) 🤦🏼‍♀️
    Máte na to nejaké osvedčené finty? 🙄🙆🏼‍♀️

    Sú veci , ktoré dokážem vo svojom živote ovplyvniť, ale sú aj také , ktoré nedokážem.
    Dokážem nachodiť denne 15 000 až 25 000 krokov, ale nedokážem spať viac ako 7,5 hod 😂
    A kto za to všetko môže?
    No predsa moje 2 deti 😀
    Keď som nemala apku UniGo a náramok Delta, tak som skutočne netušila, že denne sa toľko pri nich nachodím a nenaspím 😄
    Koľko denne vy urobíte krokov?
    #test_unigo

    (2 fotky)

    Tak testovanie apky pokračuje #test_unigo
    Apka obsahuje aj knižnicu kde chodía články, sú dosť jednoduché a prítom obsahujú to čo je najdôležitejšie. Na základe toho som si dokupila železo. Ráno som bola ako keby som malá adhd a poobede som bola kaput. Železo doplnam posledné 4dni a veru je to o dosť lepšie. 👍

    lenka9g
    Správa bola zmenená    13. júl 2020    

    Po tom čo v troch tehotenstvách bol môj tep 100-110, má táto správa veľmi teší 🙂🙂🙂
    #test_unigo

    V aplikácii UniGo máme možnosť si každý týždeň nastaviť z ponuky, čo by sme chceli zlepšiť. Ja mám momentálne nastavené, že chcem viac cvičiť, jesť menej sladkostí a robiť za deň čo najviac krokov. V prípade, že sa nám podarí splniť cieľ, aplikácia navrhne cieľ zvýšiť, ak si trúfame na ešte lepší výsledok. Ak nie, navrhne nám zostať pri pôvodnom pláne. Páčia sa mi tieto experimenty. 🤩
    Zaujímalo by ma však, či sa do sladkostí počíta aj vianočka s lekvárom. 🙈😄
    #test_unigo

    Náš život nám neustále predkladá výzvy. Môžeme ochorieť. Naši milovaný môžu ochorieť. Naši milovaný nás nahnevaju. Nahneváme tých, ktorých milujeme.
    Moje emocionálne zdravie nie je momentálne na tom najlepšie. Doteraz som si to tak neuvedomovala až teraz pri aplikácii, kde si každý deň zaznamenávam náladu. Nielen pre seba sa musím aj v tomto zmeniť.
    #test_unigo

    (2 fotky)

    Toto je momentálne môj náhľad v aplikácii UniGo. Posledný týždeň som z aplikácie a zariadenia mierne sklamaná. Synchronizácia neprebieha pravidelne a to aj napriek postupu podľa návodu na celodennú synchronizáciu. Tým pádom nie sú údaje pravidelne aktualizované a je to pre mňa tak trochu demotivujúce. No a ešte tá otočená fotka 😂.. Viem však, že toto sú len technické problémy, ktoré sa dajú ľahko odstrániť. 🙂 So zariadením plánujem urobiť zajtra ešte jeden kontrolný test o ktorom vám poviem po uskutočnení. Som celkom zvedavá, či sa naplnia moje predpovede. 😀
    #test_unigo

    Dnes sme boli v Tatrách, nachodila som 14 km a vyše 22 000 krokov. Večer som si dala ešte 15 min beh a ľahla som si do postele unavená , ale plná radosti zo seba 😍
    A ako som si tak ťukala do hodiniek Delta, podarilo sa mi vymazať všetky údaje za dnešný deň a nestihla som si ešte zosynchronizovať apku s hodinkami🤦‍♀️🤷‍♀️😱😭
    Takže za dnešný deň mám nula krokov a nulovú aktivitu 🤷‍♀️podľa apky som dnes ani z postele nevstala 😀
    Nerozhodilo ma to a zajtra si musím dať zasa do tela 💪🤘 Mňa tá apka strašne motivuje k pohybu💪A hlavne ja musím vidieť všade zelené fajočky😄Len ten spánok popri nočnom dojčení asi nedám na zelenú🤷‍♀️Ale ja sa cítim ráno sviežo☺️

    #test_unigo keď chcem trhať dnes rekordy a zistím že mám vymlatene hodinky 🙈 tak počas sedenia za Pc ich trošku resuscitujem 😂
    Tá apka zo mňa veru nemá radosť ☹️

    „Postarajte sa o svoje telo. Je to jediné miesto, kde musíte žiť.“
    J. Rohn

    Napriek poctivým tréningom 3x týždenne je moja aktivita (hodnotená počtom krokov) mizerná 🤷🏼‍♀️ Osobne nie som fanúšikom kardio cvičenia, ale pokúsim sa zapracovať aj na tom, aby na konci testovania svietilo 5x 💚

    Dnes silový trening 🏋🏼‍♀️+ 3km rýchla chôdza🏃🏼‍♀️
    #test_unigo

    Moje vyhodnotenie týždenných cieľov v aplikácií UniGo💪
    Neviem , či robím niekde chybu ja 🤷‍♀️, ale nezaznamenala mi aplikácia behanie , čiže cieľ zvýšiť počet minút cvičenia som nesplnila😭Našťastie iba podľa aplikácie 😋Ja som si to poctivo odbehla a nabila sa energiou 💪
    Baby čo testujete, vám to zaznamenáva? Mám niečo pri aktivite nastaviť, spustiť?
    #test_unigo

    (3 fotky)
    monika409
    Správa bola zmenená    7. júl 2020    

    Tento týždeň som si stanovila v aplikácii Unigo experimenty a to vypiť minimálne 5 pohárov vody denne a aspoň 3 dni nejesť sladkosti. Čo je pre mňa veľká výzva, lebo však kojím potrebujem sladké 😜 tak dnes odolávam a dúfam, že aspoň tie 3 dni dodržím.
    #test_unigo

    (2 fotky)

    Dnes večer mi aplikácia Unigo vyhodnotí ako sa mi podarilo splniť ciele, ktoré som si dala na týždeň💪. Minulý týždeň som sa snažila 4 dni vyhnúť sladkostiam ( bol to boj , keďže stále intenzívne dojčím, ale dala som to😛) a zvýšiť denný počet krokov (podarilo sa)
    Tento týždeň boli moje ciele:
    -zmenšiť porciu večere 🌮
    -zvýšiť počet minút cvičenia🏋️🤸‍♀️
    -zvýšiť denný počet krokov🦶
    Tak zajtra sa hlásim s výsledkami 🤘
    Tá aplikácia je brutálny motivátor 😀
    #test_unigo

    (2 fotky)

    Keď nemáš svoj deň (týždeň, mesiac), nechce sa ti cvičiť, deti v noci nespia, vysnivaná váha stále v nedohľadne a aj tak testuješ novú appku Unigo. Uvidime či sa po testovaní zmení aspoň pár týchto červených vykričnikov na zelené fajky 😟
    #test_unigo

    #test_unigo vo štvrtok konečne prišli hodiny takže sa začalo ostré testovanie apky 😍 skoro ma slahlo kým prišli 😂 dizajn ok zapínanie super ako klasické hodinky keďže predtým som mala iné zapínanie a vďaka tomu som po 2rokoch prišla o hodinky.

    Piatok 32 min nohy, 12 min intenzívne bruško, 10 min strečing. Ak sa počasie umúdri tak poobede ešte bike. Do cieľa mi zostáva ešte 4,5 kg. Hovorí sa že tie posledné kila idu najťažšie a je to pravda 🤙🏽. Počet spálených kalórii v komente.
    Krásny víkend všetkým 🥳
    #test_unigo
    #konik_testuje