Mám ísť na pohreb, keď som v 1. trimestri?

29. sep 2020

Som tehotná a som doma. Som cca v 8tt. Zomrela mi kamarátka zo stredoškolských čias, je mi to veľmi ľúto. Ide o to, že som veľmi, veľmi citlivá a na pohreboch plačem aj keď som bola napríklad na pohrebe keď susede zomrel brat, ktorého som vôbec nepoznala. Vždy ma ta smutná atmosféra strašne strhne.
Chcela by som sa ísť s ňou rozlúčiť len mam trochu strach a rešpekt ako to zvládnem. Išli by ste na mojom mieste? Alebo zažili ste podobnú situáciu, ako ste ju riešili?
Omšu bude mať zajtra, pohreb v piatok a bude vlastne len vonku na cintoríne.

turga
29. sep 2020

Ak sa nato necitis nechod, mozes tam zajst neskor, isla by som len v pripade ak by sa jednalo o rodinneho prislusnika.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
suzitok
29. sep 2020

Ja som bola v 20tt dedkovi, ale nesla som ku rakve, iba dalej som stala...aj od hrobu som si drzala odstup, isla som, az ked zasypali a zacali obkladat vencami..
Ale je to k tom,ako sa citis, ja som sa citila tak, ako som to urobila

janulka1802
29. sep 2020

Ak Ti na tom záleží, choď. Ak cítiš, že je to priveľa, ostaň doma a choď neskor sama na cintorín, resp. s manželom.

marca12
29. sep 2020

Isla by som. Aj ja placem vzdy na pohreboch,som emotivna a staci mi pocut piesen a placem. Kamoska si zasluzi rozlucku. Ja sa zvyknem uchylit dalej od ludi a pozeram do zeme,aby som nevidela placucich a da sa to prezit.

codal
29. sep 2020

Byla jsem na pohřbu tatínka ve 20tt, nemyslím si, že pláč by miminku nějak ublížil.

viikkki
29. sep 2020

@codal tuším od 19tt bábätká cítia pocity matky a vplýva to na ich psychiku

h2
29. sep 2020

Neišla by som. Po prvé, si tehotná. Po druhé, si veľmi citlivá. Po tretie, situácia okolo korony.
A po štvrté, ak to bola kamarátka zo školy, tak bola v Tvojom veku, čiže zrejme mladá baba. Pohreb bude veľmi emočne náročný, niečo iné je, ak zomrie starý človek, kde sa to už očakáva. Viem, že sa chceš rozlúčiť, ale ono to vlastne ani nie je rozlúčka v pravom zmysle slova. Na cintorín k hrobu môžeš ísť aj potom.

zuzzzka18
29. sep 2020

Urob, ako to citis ty. Ja som minuly rok v 7tt na pohrebe bola, ale bola to blizka rodina a o tehotenstve som vedela iba ja a moj muz. Bratrancova manzelka cca v 6tom mesiaci sa na to necitila a kazdy to bez problemov pochopil.

tatiana1329
29. sep 2020

Bola som na pohrebe ked som bola asi v 4 ci 5tt ale este sme to nevedeli. Bol to manzelov dedko a tiez zazivam taketo situacie skoro rovnako ako ty. Vzdy ma to zoberie. Uvazenie je na tebe a dost aj zalezi ako ste sa dobre poznali a boli v kontakte. Ale osobne si myslim ze na tu chvilku by si to zvladla. Nemusis ist ku rakve. Drzim palce.

koaly119
29. sep 2020

Je to na tebe istotne ak mas pochybnosti nechod.ja som v 22tt bola na pohrebe svojej sestry. Bolo to hrozne ale nemyslim ze to poznaci dieta. Teda mohe to nepoznacilo....

adamka25
29. sep 2020

Plac dietatu nijak neublíži. Isla by som ale ty sama musis vediet na co sa citis

nika_m
29. sep 2020

Urob ako to citis ty...ak to bola velmi blizka kamaratka a chces ist tak chod, drz si odstup od rakvy, ak ti bude neprijemne stale mozes odist....ja som bola na pohrebe mojho naj dedka v 7m, pri rakve ani hrobe som nebola, babka ani rodicia ma nepustili blizsie, v kostole som bola len na zaciatku, nebolo mi to prijemne lebo mi ako keby zvieralo maternicu pri placi, isla som s muzom von radsej...dieta to nepoznacilo nijako...aj ked ma mnohi odhovarali, aby som vobec nesla tak som sa rozhodla podla seba...neodpustila by som si to nikdy, keby som tomuto dedkovi na pohrebe nebola

sapetka
29. sep 2020

Nesla by som

janinah
29. sep 2020

Nešla by som,treba sa venovať živým /babetko/,mrtvym už nepomôžeš....a rozlúčiť sa môžeš s ňou sama,v myšlienkach ,v modlitbe aj ísť na cintorín môžeš sama neskôr.

jeliz59
29. sep 2020

To musíš vedieť ty .... sama.....
chces? choď
nechceš? nechoď...

zontik
29. sep 2020

Ja som bola pri prvom baby v 7mesiaci babke, a pri druhom 4 dní pred pôrodom, svagrovej mame, s ktorou som mala dobrý vzťah, a nic sa mi nestalo. K rakve som nešla.☹️ Tiež som veľmi emotívna, pred 13 rokmi nám zomrel oco, a tak plačem na každom pohrebe, proste to neviem ovládať, ale aj to je forma liečenia..

kath1210
29. sep 2020

Bola.som na pohrebe v 37 týždni v horúčave a ešte som si sama na ten pohreb odsoferovala 150km tam a spat...

natalienka12
29. sep 2020

Ja by som isla, pohreb je smutny, ale patri k zivotu tak ako narodenie. A v zasade sa nikdy nikoho nepytam ci na pohreb ist, ci nie. Ak citim potrebu, idem. Ide o posledne gesto a uctu cloveku, ktoreho uz nikdy neuvidis. Bud silna.

lujza123
29. sep 2020

Tehotenstvo je nejaká prekážka pre ktorú žena nemôže ísť na pohreb?
Akože áno, pohreby sú smutné, ale je to taka rozlúčka so zosnulým, posledné zbohom a keď ide o dobrú kamošku a niečo pre teba znamenala tak prečo neísť?

diaalex
29. sep 2020

šla som na pohreb svojho ocka.... bolo to dosť emotívne a náročné, ale zvládla som to

taga
29. sep 2020

Bola som tehotna na pohrebe, ked mi umrela milovana starka. Odrevala som si to, odzialila, na tehotenstvo to ziadny vplyv nemalo. Ale keby to bola kamaratka, asi by som nesla 🤷‍♀️

vilma7
29. sep 2020

Ja som tiež schopná prerevať na pohrebe cudziemu človeku ktorého som ani nevidela.
Ako tehotná som bola klientke na pohrebe, bol to úplný začiatok tehotenstva. Plač ti nijako neublíži, nevidím dôvod neísť, hlavne ak to chceš.

lubiss
29. sep 2020

nechod,, teda ja by som nesla - pohreby mladych ludi byvaju este o to viac horsie, emotivnejsie, ja som bola byvalemu spoluziakovi ktoreho som nevidela 15 rokov, odrovnalo ma vidiet jeho uzialenu mamu bolo fakt velmi velmi tazke...

thoughtfulweirdo
29. sep 2020

Záleží aj na tom, ako veľmi si veriaca a ako veľa pre teba pohreb znamená. Ja napríklad nie som, z môjho pohľadu už nebohému nijako nepomôže, či tam ja prídem, takže ak by som mala pochybnosti, nešla by som. Šla by som až neskôr na cintorín sa rozlúčiť súkromne.

bafka
29. sep 2020

presne ako píše @h2 by som ti poradila aj ja

lila59
29. sep 2020

V 12 tt som bola na pohrebe najlepsiemu kamaratovi a v 30tt krstnemu :( som podobne ako ty velmi precitlivela, ale neviem si predstavit, ze by som tam nesla. Ja som sa musela rozlucit. Ako pisu baby vyssie, rob ako to citis. Plac a rozcitenie babu neublizia, ale nenut sa do niecoho co nechces.

krisbar
30. sep 2020

Od zajtra nie su pohreby povolene pre velke mnozstvo ludi, len obrady, cize aj tak sa nic konat nebude. Ja by som nesla, nie kvoli emocionalnej stranke, ale kvoli tomu, ze tieto stretnutia kde sa spajaju rozne skupiny ludi su najrizikovejsie z hladiska covid.

lauriema
30. sep 2020

Ahoj, mne takto zomrel dedko keď som bola tehu a nešla som na pohreb, bála som sa, emócie vieš, rodina to chapala

wikiwiki
30. sep 2020

Asi by som nešla aj keď akože viem, že ťa to ťah. No terajšia situácia je zlá sama o sebe a plus emócie ktoré by sa na teba navalili, by ani pre teba ani pre malinké neboli dobré. Radšej zostaň teda domka

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre