Som v 34. týždni a budem mať plánovanú sekciu kvôli nízko položenej placente

simona1712
30. máj 2021

Ahojte tehulky, som v 34tt,mam mat plánovanú sekciu kvôli nízko položenej placenta.. Tie ktoré ju mali čo mám očakávať, a kedy budem fit. Bojím sa toho, chcela som ísť rodiť normálne. Je pravda ze pôjdem skôr rodiť, ako mám napísane v knižke?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angi07
30. máj 2021

@simona1712 ja som mala 2x sekciu prva bola horsia a druha bola v pohode lebo vedela som co ma caka😏treba sa k tomu.postavit pozitivne, boliet to boli no cim viac budes s babom a b7des kojit bude to lepsie.po cisarskom akonahle budes mat cit v nohaz, zacni cvicit, tahat nohy pomalicky hore dole , ohybat v kolene aby si sa vedela cim skor postavit. U mna kojenie fungocalo ako analgetikum cim viac som ju mala na prsniku tym menej som citila bolest😊drzim palce

tara42
30. máj 2021

@simona1712 ja som mala planovanu sekciu, vobec som sa toho nebala ani nestresovala. Uplne super som to zvladla. Bolet ta to bude par dni po ale to moze aj prirodzeny porod. Ja som sa dala dokopy velmi rychlo. Termin som mala 21.6. a sekciu naplanovanu 14.6, takze tyzden pred. Rodila som na Antolskej. Drzim palce. 🙂

1katus1
30. máj 2021

@simona1712 cisársky sa robí cca 8-10 dní pred termínom. Ja som bola ok celkom rýchlo. Pri oboch som si deti niesla z pôrodnice v autosedačke sama do auta. Normálne sa dá fungovať. Len sa neboj.

lenuska9999
30. máj 2021

@simona1712 neboj sa nie je to nič strašné. Tiež som mala plánovanú a tiež som sa bála , no teraz hneď po zákroku som si povedala, že som stresovala zbytočne. Áno pôjdeš do nemocnice o pár dní skôr pred pôrodom, urobia všetky vyšetrenia atd. Mňa sa pýtal anestéziológ tesne pred sekciou či chcem spinal alebo má majú uspať. Bolo mi povedané, že po celkovej narkoze sa budem z toho dlhšie dostávať, tak som zvolila spinal. Vpich nebolel, bolo to akurát nepríjemné. Samostny zákrok trval asi pol hodinu, malého mi dali hneď na chvíľu na ruky. Po sekcii som išla na pooperacnu izbu , kde mi dávali infúzie a lieky od bolesti. Na druhý deň som musela vstať z postele a ísť sa umyť. Bolelo to , ale dalo sa to zvládnuť. Hneď ma preložili na druhú izbu a malého som si popytala už k sebe. V ten deň ešte som ho tam kocikovala po chodbe. Snažila som sa to rozchodiť. Domov nás pustili na 3 deň keďže sme boli bez komplikácií, na ďalší deň som prišla akurát vybrať svorky. Hneď ako som prišla domov som normálne fungovala, vysavala atď.. čo bolo pre mňa na tom celom najhoršie asi bolo ako mi sestričky stlacali to brucho, ze vraj aby zo mňa vyšli tie krvavé hrudky či čo ..

cookie29
30. máj 2021

No úprimne záleží od veľa veci a každý z nás je iný a každá sekcia je iná. Ja som nemala plánovanú ale akútnu. Takze výhoda je v tom, že sa na to môžeš pripraviť.
Keď čítam príspevky vyššie, tak mám pocit, že sekcia je pohoda a dúfam že to bude tvoj prípad, ale nie je to vždy tak a nie je to len otázka prístupu. Ja mám relatívne vysoký prah bolesti a pevnú vôľu. Ale sekcia zostava operácia, chirurgicky zákrok, kde To rozrežú brucho a zasivaju 7 vrstiev tkanív. Takze prechádzka ružovou záhradou to nie je. Ja som o 6 ráno bola ešte na stole a okolo obeda už chodila na WC. A áno boli to. A napriek snahe a volí mi trvalo týždne kým som sa ako tak dokopala k normálnemu fungovaniu. Prvé dni sú najhoršie, máš pocit že boli cely človek a musíš si nájsť spôsoby ako sa posadiť či vstať bez brusakov. Nesmiat sa, nekychat a nekašľať. Zdvihnúť bábätko aj ľahšie môže byt problém. Ale dá sa. Netreba to vzdať. Aj ja som chodila s dieťaťom v autosedačke a nosila, nemala som na vyber. Ale cítiť to. Nedrží napríklad chrbát... problém môže byt aj mala a veľká potreba, pocity sú úplne iné.
Ale dá sa. Bábätko Ti moc nedá na vyber a zároveň bude tvojou motiváciou

heln
31. máj 2021

@simona1712 ahoj, aj ja som mala nizko placentu, sekciu mi naplanovali na 38 tyzden.

heln
31. máj 2021

@simona1712 kedy budes fit je velmi individualne. Po prvej sekcii som bola v pohode, po druhej som sa citila fit po troch mesiacoch. Ale urcite nerobit hrdinku ale iba to co zvladnes, nedvihat tazke veci, aby sa jazva zahojila.

mikasz
1. jún 2021

Ja som mala planovanu sekciu na 39tt+3.
Ano prve postavenie boli, ale to po hociktorej operacii, kazde dalsie uz bolo lepsie. Prvy denmi nosili maleho, od dalsieho dna som ho mala uz pri sebe nastalo. Domov som isla uplne v pohode, este by som povedala, ze som fungovala lepsie ako sestra po vaginalnom porode.
Drzim palce
Treba sa pozitivne nastavit a dobre bude

skajkalet
1. jún 2021

@simona1712 pekný deň, tiež som mala sekciu, musím povedať, nemala som extrémne bolesti..popravde najviac ma bolel chrbát, vďaka za polohovateľnú posteľ v nemocnici. Aj hojenie malo ľahký priebeh, už po 2 dňoch mi vybrali 2 z 5 štichov a po 6 dňoch zvyšné 3. Odporúčam hlavne potom chodiť a veľa vetrať ranu. Najlepšie počas teplých dní byť úplne na voľno, a čistou vodou sa sprchovat, žiadne prípravky. A určite sa netreba naháňať a umývať okná a pod aspoň to 600 nedelie. Skôr mať kľudový režim. Aj napriek sekcii sa mi mliečko spustilo a kojím stále. Už to bude čo chvíľa rok. Ako písali vyššie, určite treba prijať ten fakt, že to bude sekcia.. Treba aj psychiku k tomu naladiť. Držím palce nech všetko dobre dopadne, to malé klbko radosti, vám aj tak všetko vráti a ani si nespomeniete. Je to možno klišé, ale 100% pravdivé. ❤️🙏

skajkalet
1. jún 2021

Ešte dodám, dávajte si pozor na smiech, plač, vstávanie, mali by vám ukázať ako sa posadiť cez bok..A ešte záleží, či budete v celkovej anestéze alebo len spinal. Ja som mala celkovú a pol dňa sa mi potom točila hlava, aj keď som si 1x šla sadnúť, som mysela, že skolabujem. Inak ja som dostala záchvat smiechu v pôrodnici a teda, bolelo ma to, snažte sa vyvarovať naozaj extrémne vtipným situáciám 😂

val80
1. jún 2021

@simona1712 Dobry den.Robili vam aj MR? MR sa robi pre zistenie, ci sa placenta nahodou nevrastla do maternice. Pri nizkopolozenej placente je riziko,ze placenta sa vie vrast/prirast do maternice. Mne robili sekciu v plnej narkoze (v pripade komplikacii ako je ta vrastena placenta) a musela som tesne pred sekciou podpisat papier,ze v pripade ak to bude nutne bude odstranena maternica. Pri nizkopolozenej placente sa robi sekcia okolo 37tyz. Je to na rozhodnuti lekara. Mate placenta praevia centralis?

pomarancu
1. jún 2021

@simona1712 zalezi ako je na tom vasa placenta. Nizko polozena alebo centralna? Od toho rozhoduje aj zakrok aj casovanie aj operacia..Tak ako pisla val80, tak moze byt vrastena a komplikacie.
Ja som mala 3 cisarsky, vedeli sme o placenta previa, vrastena..cisarsky naplanovany na 35+5 nakoniec urgentne 35+3, spinal, vertikalny Rez, velka krvna strata plus komplikacie cize ma uspali, nakoniec obetovali maternicu.
Po operacii ma boleli krize a krk asi kvoli narkoze alebo chladnemu operacnemu..to som najviac riesila..ja som mala komplikovanejsiu rekonvalescenciu ale to bolo sposobene 4l krvou stratou a transfuziami..no po 3 dnoch som uz ako tak stala na nohach..na 7 den som isla domov..
Setrite sa,to je jedine co mozem poradit! Ja som to podcenila,mozno keby som bola na lozku priputana,ale mala som 2 male deti doma..

lejluska
3. jún 2021

Aj ja som mala plánovanú 3 sekciu kvôli placente preavii centrálnej, naplánovali ma na 37+3...sekcia komplikovaná, pri pôrode sa zistilo, že placenta je vrastena...ale zvládli sme to 💪 a mám krásneho 8 mesačného synčeka... samozrejme kvôli diagnóze som celé tehotenstvo ležala...
Držím palce nech všetko dobre dopadne ❤️🙏🙂

lenkaaninka
28. jún 2021

Momentálne som 33tt. Placenta praevia centralis. Zatiaľ všetko ôk. Poradňa 36tt a uvidí sa co a ako. CS ešte termín nemám ale predbežne povedal ze pri takejto placente sa robí v 38tt.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre