Diabetes a laserová operácia očí v tehotenstve

ewellinkanr
23. júl 2015

Ahojte buduce maminky 🙂 mam 21 rokov cukrovku, z toho 14 rokov mam pumpu, som v 12 tt. a predvcerom mi na ocnom zistili, ze mam v ociach nejake cievky, ktore tam byt nemaju a dr. povedala, ze mi ich musia odstranit laserom a ze to musi byt co najskor. Nikdy som ziadne problemy s ocami nemala a aj teraz vidim ako orol. Chcem sa opytat, ci ma niektora z vas s takouto laserovou operaciou skusenosti, ako prebieha a ci to nemoze nejak ublizit dietatku? Vopred dakujem za vsetky odpovede.

lubkalubka1
23. júl 2015

poškodené cievky na oku máš z cukrovky, keďže ju máš toľko rokov, mnoho operáciii oka sa robí iba v lokálnej anestéze, keďže laserom ti to chcú robiť, tak aj u teba to tak bude. Po logickej stránke, keďže ťa uspávať nebudú, tak by to dieťatku nemalo uškodiť. Veď aj u zubára dávajú lokálnu anestézu a veľa žien má ťažkosti so zubami počas tehotenstva.....Veď uvidíš, čo ti poradia páni doktori. Držím palce.

ewellinkanr
autor
24. júl 2015

@lubkalubka1 dakujem, trosku si ma ukludnila.....no, moja diabetologicka povedala, ze ona by s tym pockala a dve ocne povedali, ze treba to urobit hned, tak neviem, koho mam radsej pocuvnut...

lubkalubka1
24. júl 2015

očné lekárky do toho lepšie vidia, keďže je to ich odbor a ich diagnóza, diabetologička sa bojí asi fázy hojenia. pretože diabetikom sa rany ťažšie hoja, asi preto ma taký názor a spýtaj sa aj gynekológa, čo si on o tom myslí a uvidíš....držím palce.

ewellinkanr
autor
24. júl 2015

@lubkalubka1 diabetologicka nechce aj preto, ze nech sa zbytocne nevystavujem v tehotenstve stresu, lebo sa toho bojim, sice neviem preco....radsej by som si nechala zuby trhat nez toto absolvovat, bolesti som sa nikdy nebala, a to som toho zazila uz dost, ale na oci som taka hakliva, aj kvapky mi maju problem nakvapkat. Chcela som sa ist aj gynekologa spytat, ale az kym mam ist na tu laserovu operaciu, tak ma dovolenku ☹ aj ty mas cukrovku?

lubkalubka1
24. júl 2015

nie, cukrovku nemám, som sestrička, tak mám trošičku prehľad...uvidíš, čo ti povie ešte gynekológ. Na jeho mienke teraz najviac záleží. On pozná Tvoje tehotenstvo a určí, či to bude lepšie teraz alebo potom. Keď porodíš, tak to bude zas iné, že budeš mať dieťa, budeš sa báť oň, aj toho, že ho budeš musieť s niekym nechať kým budeš v nemocnici a tak. Držím palce, aby si sa rozhodla správne.

zuzana93
25. júl 2015

Skús oftalmológa, prof. Izáka. jednoznačne odporúčam! Určite poradí odborne! http://www.izakvisioncenter.sk/

ewellinkanr
autor
25. júl 2015

@zuzana93 dakujem za kontakt, urcite sa tam budem informovat.

ewellinkanr
autor
25. júl 2015

@lubkalubka1 táto laserova operacia sa vraj robi len ambulantne a trva nejakych 15 minut...nejak to uz prezijem...drz mi 3.8. o 13:00 palce 🙂

zuzana93
25. júl 2015

@ewellinkanr Určite to skús, pán profesor je uznávaná kapacita. Všetko dobré! 🙂

lucinkaboz
25. júl 2015

ahoj, ty mas 14 rokov pumpu?

ewellinkanr
autor
26. júl 2015

@lucinkaboz ahoj,ano, od decembra 2001.Preco?

lucinkaboz
26. júl 2015

pumpu? som nevedela ze odvtedy boli pumpy....

lucka1987
26. júl 2015

@lucinkaboz ja som sa docitala ze v cz su inz.pumpy od 2001 😉 mozno aj na sk ich vtedy zacali pouzivat, alebo mas inu znalost ? 😕

kiki68
27. júl 2015

ak treba tak spravit, ten laser je etrny, anesteza je iba lokalna, v podstate Ti znecitlivia oko, dnes uz sa to robi aj iba roztokom, ziadne injekcie. Ten laser je taky,ze keby sa pohnes alebo co ihned zastavi, je to uz vyspela technologia. Vobec by som sa toho nebala,ze by to malo nejaky vplyv na tehu. Akurat rodit potom urcite cisarskym, aby sa s tymi ocami a vobec nieco nestalo. Hlavne odstranenie nejakych cievok je lepsie ako korekcia zraku, myslim dioptrii.

lucinkaboz
27. júl 2015

@lucka1987
inu znalost???? nerozumiem ?

lucinkaboz
27. júl 2015

pumpy na určitej urovni po schvaleni Všzp a lepsím zazmluvnením sa prideluju pacientom vo velkom asi od roku 2006, dovtedy ich mal malokto a boli inak prepracované,

lucka1987
27. júl 2015

@lucinkaboz no znalost som myslela informaciu.. ja nemam ani dia. diagnozu ani nic, len ma zaujala info odkedy su inzulinove pumpy na trhu, ked som videla tvoju otazku, tak som poguglila a vyskakovalo mi vsade ze od 2001 ju pouzivalo napr v cechach cca 1300 pacientov ( veru pomerne malo ) .. preto mi prislo ale stale realne ze zakladatelka temy pumpu mat mohla.. aj ked sa vtedy len rozbiehali

lucinkaboz
27. júl 2015

ved ja netvrdim že nie, ale nič som negulila..načo

ewellinkanr
autor
28. júl 2015

@kiki68 dakujem ti za podrobnejsie info 🙂 a ked si spomenula ten cisarsky...nevies aky je priblizny cas,na ktory by ma museli uspat?ja som v takychto veciach uplne neznala.....vopred dakujem 🙂

ewellinkanr
autor
28. júl 2015

@lucinkaboz ked som ja v tom roku 2001 dostala pumpu, tak viem, ze vtedy ich bolo na Slovensku, oproti dnesku, minimum. V Nitre som bola tusim druha alebo tretia, co ju mali. Vtedy, ked som niekomu povedala, ze mam pumpu, tak na mna pozerali ako na zazrak 😀 vtedy ju dostavali len katastrofalne kompenzovani pacienti (aspon ja by som to tak povedala). Z vtedajsieho glykovaneho 14 (ak sa dobre pamatam) by som sa, aspon ja urcite nie, pomocou pier na dnesnych 5,7 urcite v zivote nedostala. Ak by bolo na mne, tak by som rozdavala pumpy rad radom kazdemu diabetikovi 🙂

kiki68
28. júl 2015

@ewellinkanr akoze pocas cisaraku? 15-30 minut max myslim, tiez nemusia uspavat,da sa robit aj v spinalke. Vacsinou tie planovane sa robia v spinalke, lebo je tam cas to cele zahajit, nemusis rata sekundy.

Mne to s tymi dioptriami ak sa to upravuje a o viac dioprtrii hovorila moja teta, je vystudovana opticka, pracuje v tomto fachu,takze ma know how.

lucinkaboz
28. júl 2015

@ewellinkanr uúúú, super, glykovany mas super...ja mam pumpu,ale nie som velmi poriadna, alebo aj by som bola ,ale kedze v práci sa mi nikto neprisposobi a nemožem byt na hrane 5-7 ....mam glykovany 9
hbac 14....bolo dost zle,ale poznam práve diabetika čo pumpu dostal ako prvy na sk, mal neveriach 20 glykovany...

ewellinkanr
autor
29. júl 2015

@kiki68 dakujem ti aj za info ohladom toho cisarskeho 🙂

ewellinkanr
autor
29. júl 2015

@lucinkaboz ze mal 20 glykovany....a to som si ja myslela, ze som mala tych 14 neviem aky vysoky...ale oproti nemu to nic nebolo 🙂 taky glykovany mam len teraz v poslednom case, lebo sme velmi chceli uz babatko,tak som si povedala, ze pre to urobim vsetko 🙂 ale myslim si, ze najvacsiu ulohu pri znizovani hbac zohrala u mna psychicka pohoda 🙂 a kolko rokov mas pumpu ty? aj mas nejake deticky?

monhla
29. júl 2015

@ewellinkanr Ja síce diadetes nemám no absolvovala som laserovú operáciu očí /netehotná/ i zubársky zákrok /tehulka/ a teda rozdiel poriadny 😝
Laserová operácia v poho - až na štípanie očí a pocit akoby som v nich mala piesok. Kvapky pomáhali. No bolo to skôr nepríjemné ako bolestivé.
Zub vytrhnúť si už asi nikdy nedám 😝 Kým účinkovala lok. anestézia bolo ako tak, no potom som si tie bolesti "užila".
Rozdiel je hlavne v tom, že do očí si kvapnúť niečo od bolesti môžeš aj v tehu, no jesť tabletky od bolesti pri zuboch Ti moc nedovolia - len nevyhnutne.

P.S. Jediná rada je v tom, že ak by sa operácia dala odložiť, tak je to lepšie v 2. trimesti. Mne napr. zubár v 1. trimesti zub nevtrhol a čakali sme 2 týždne. No bola som sledovaná kvôli zápalom. Takže skús zistiť, či tá nutnosť nevydrží do 2. trimestru - ak nie, tak sa to dá prežiť bez stresu aj v 12tt. Hlavne sa nestresuj - to škodí viac.

Prajem príjemné tehulkovanie.

lucinkaboz
29. júl 2015

@ewellinkanr no on mal aj glykemia stale nad 15....ja mam diabetes 8 rokov, 6 rokov pumpu...a s pumpou si robim čo chcem, nie žeby som mala stale zly...ale striedavy cukor ....na noc ok ale cez den je to uz horsie, deti nemám, rok po roku to odkladám, tam treba aj oplodnenie, aj nastavenie v lubochni...to je dlhá cesta a rokov mam uz tiež dosť...a ty si teraz tehotná, teda čakate bábo?

ewellinkanr
autor
6. aug 2015

No, takže prvá laserová operácia očí je úspešne za mnou,ešte ma čakajú tri.Môj strach bol úplne neopodstatnený - nič ma nebolelo, neštípalo ani nič iného 🙂 ešte aj doktorka ma pochválila, že som to super zvládla 🙂 sestrička mi poriadne niekoľkokrát rozkvapkala oči a potom to celé trvalo asi dvadsať minút (obe oči). Potom som asi tri hodinky videla trošku rozmazane a vadilo mi chvíľu slnko, ale potom už bolo všetko ok. teraz si musím 4x denne kvapkať také štipľavé kvapky do očí.

ewellinkanr
autor
6. aug 2015

@lucinkaboz preco by ta museli nastavovat v Lubochni? ja mám cukrovku 21 rokov a nikdy ma tam nikto neposlal.
Aktuálne som v 14. tt, včera som bola na sone, malinké je v úplnom poriadku a pevne verím, že to tak bude navždy 🙂
Mne najprv moja diabetologička stále hovorila, že mám ešte počkať s tehotenstvom a tak to išlo rok po roku a potom mi o 30 rokov mladšia diabetologička povedala, že vôbec už čakať nemusím a môj priateľ sa hneď toho chytil 🙂 a bolo 🙂 Ani očná a ani nefrologička nič nenamietajú.

lucinkaboz
6. aug 2015

do Lubochne hodim na nastavenie rada, su tam velmi mili lekari, urobia mi všetky vysetrenia, pomohli mi ,ked ma hceli nastavovat na internom , mesiac sa im to nepodarilo, Lubochna ma vtedy zachránila....

ewellinkanr
autor
6. aug 2015

@lucinkaboz sice som v Lubochni nikdy nebola hospitalizovana, velmi rada tam chodievam s priatelom na vylety, je tam taky klud...a hlavne tie lesy, tie su uplne super 🙂 ja som pocula, ze su tam velmi mili doktori, tak asi nieco naozaj na tom bude, ked to aj ty tvrdis 🙂 a ty byvas niekde tam na blizku?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre