Hypotrofia plodu. Mali ste niekto tento problém?

katka888
31. máj 2011

ahojte, je tu niekto, kto mal v tehu problem s podvyzivou plodu?
dnes som bola na ult, sme v 37 tt a maly je podla merani cca mesiac pozadu, ma udaje obvod hlavicky, dlzka stehen kostti na cca 36 tt ale obvod bruska na 33 tt. a vahu 2300 g.
meranie na tretom ult v cca 30 tt take hodnoty neukazovalo, vsetko bolo vtedy v norme.
prietoky pred 2 tyzdnami vraj tiez boli v poriadku, teraz porodnicka cosi poznamenala, ze ani prietoky sa jej nezdaju, ale mam prist o tyzden, ak by to nebolo lepsie, ze si ma tam nechaju.

ma niekto z Vas s tym skusenosti? este to moze maly dobehnut? moze byt do pondelka stav lepsi?
diky za rady a skusenosti

/obdobnu temu som nenasla, ak je, poprosim link /

eliska22
31. máj 2011

ja som mala obidve deti mesiac po zadu a narodili sa o trošku menšie, ale úplne v poriadku 🙂 doktori mi stále posúvali termín pôrodu 😝

katka888
autor
31. máj 2011

@eliska22
a narodili sa v termine, po termine, alebo skor? a prietoky boli v poriadku? cely vecer sa ukludnujem 🙂
vravim si, ze ak by bol problem s prietokmi, asi si ma tam hned nechaju..

katka888
autor
1. jún 2011

@pink_lady
dakujem, taky link som hladala, ale nenasla 🙂

andysok
1. jún 2011

@katka888 a to si ťa nenechali ani v nemocnici?ja ked som tam lezala bola tam baba s touto diagnozou a týždeň do nej prali glukozove infuzie a upravili sa ......prietoky mala ok

bobsent
1. jún 2011

@katka888 ako by si o mne písala ja v 36 t.t odrazu bruško stagnovalo na 31 t.t v 37 mi rýchlo robili cisár, bábo hypotrofické len 2020g, a dovtedy na každom sone veliké. neviem kde sa stala chyba, odrazu mi išiel hore tlak, preeklampsia ...prietoky boli na hranici, v deň pôrodu vraj by sme ešte pár dní vydržali ale nechceli riskovať.
myslím že to nedobehne, ono nie je dosť živené placentou ale si už v pokročilom štádiu tehu takže zrejme porodíš skôr. nepíšem to na strašenie ale nenechajú bábo trápiť sa.
dnes je všetko ok, v 6. mesiaci váži 10 kíl 🙂 len bolo to ťažké lebo hypotrofici sú zahladované deti a a po narodení až do cca 4 mesiaca stále jedol(každú hodinu) a strašne vyčíňal len čo sa prestal krmiť.za mesiac strojnásobil hmotnosť.
bála som sa následkov, obrny a tak, chodíme na rizikovú poradňu ale 37 t.t. nie je tak moc predčasne tak nás tam poslali len pre istotu.
o hypotrofikoch sledujem čo sa dá, zatiaľ to môžem zhrnúť že pokiaľ máš bábo s disproporciálnou hypotrofiou(t.j. iba chudne,čo bude tvoj prípad lebo nôžka je ok, ) tie deti doženú hmotnosť. ak by bolo bábo celé malé je to horšie lebo to sa nevyvíja-ale teba sa to netýka.
2300 je dobrá váha, má len o cca200-300 g menej takže po pôrode určite nebude v inkubátore.
ak by si niečo potrebovala vedieť, rada ti napíšem (ak si ukradnem chvíľku).
akurát je jedna vec-ako by som to napísala-tieto deti po pôrode vyzerajú trošku ako starý ľudia, môj nemal vlasy obočie ani mihalnice, celý bol vráskavý chudák..lebo nemal podkožný tuk. ☹ ale to je to najmenej, to sa spraví.
držím palce, neboj už v 37 t.t bez problémov môžeš rodiť.
ak by si cítila slabšie pohyby choď na pohotovosť, nečakaj.mne pohyby slabli od 35 t.t lebo už nemal silu kopať.
vývojovo(čo som sa bála ako je živený mozog) je ok, v mnohom aj dopredu. záleží ako dlho nebol živený v tvojom prípade len krátko.
v nemocnoci ma nechali len deň pred pôrodom 😖 aj keď som dva týždne nebola ok.

katka888
autor
1. jún 2011

@bobsent
velmi pekne dakujem za tak vela info...
no podla poslednych ult na poroadni to vyzera fakt, ze len posledne obdobie ma menej vyzivy, len to brusko je uzsie co naznacuje podla toho co som sa docitala, ze nema dostatok tuku, ostatne je hadam v poriadku.
zatial kope ako drak, co som rada, uvidime v pondelok co povedia.

este sa chcem opytat, posledne tyzdne som mavala casto krce, doki mi preto povedal, ze si ma davat magneziuum, ze postacuje sumiva tabletka. teraz mi to porodnicka zmenila na normalne tabletky 3x po 2 ks. myslis, ze prave tymi krcami mohlo odojst k tomu, ze nedostaval dostatok vyzivy? pomoze magnezium na prietoky? ja som riadny laik, doktorky som sa skoro nic nepytala, lebo v tom soku / doteraz na poradniach vsetko oki a ona mi teraz zahlasi, ze je mesiac dozadu, tak clovek sa vylaka /, mi prestal fungovat mozog a v rychlosti nevies co sa opytat......

bobsent
1. jún 2011

áno tiež si myslím že začal chudnúť len teraz. ja som zdrav. sestra takže nejaké info som mala ale nie až tak veľa, som s tým samozrejme nepočítala 😒
magnézium som brala od 4. mesiaca lebo mi tvrdlo bruško, ale s výživou plodu to nesúvisí. nedostatok výživy je zvyčajne keď prestáva fungovať placenta.môžu tam byť aj iné faktory ale toto je najčastejšie.mamičky majú aj vysoký tlak, začína preemklampsia.
magnézium na prietoky nepomôže, prietoky sú vlastne funkcia placenty.ale určite ho ber ak ti ho predpísala, lebo samozrejme že pri kŕči sa sťahuje maternica.
je šťastie, že ti to začalo tak neskoro, mnohým musia bábo vybrať aj v 30t.t. v tvojom prípade je už zrelé, zdravé len bude o niečo chudšie, ale to sa vyrovná.
aké si mala výsledky tripl. testov? myslím APF čo sa berie v 14.-16 t.t. ja som mala podozrenie na rázštep tak moc boli hodnoty vysoké. nič sa nenašlo, ale zistila som že to môže signalizovať problémy s placentou v posled. trimestri. všetci že nie, nie! a stalo sa.
bábo na sone bolo stále väčšie ako malo byť(a to mu zachránilo život, mal z čoho chudnúť)a odrazu bruško na 31.t.t.
u hypotr. je typické že sú dĺžkou ako majú byť len hmotnosť je malá.
asi by si si mala pripraviť veci na pôrod, možno aj cisár. od 38.t.t. sa plod považuje za donosený, takže asi nebudú riskovať.určite by nebolo dobré nechať bábo hladovať do termínu pôrodu.
ja som to dosť zle znášala potom psychicky, aj som mala popôrodnú depresiu lebo som si vyčítala že som ho neživila a trpel.je pravda že sme si s ním riadne užili, len jedol nespal a kričal. ale on chudák po pôrode dostal zápal pľúc(ale s hypotr. to nesúvisí) ja som bola imobilná po zlom spinále no stres a stres.takže to bol skôr s toho.
inak po pôrode sme boli 10 dní v nemocnici ale to len kvôli tomu čo som vyššie písala bral antib.
hypotrofici dostávajú často infúziou glukózu, tak ak by mal ihlu v hlavičke nevydes sa to ide len cukor kvôli výžive lež nabehne mliečko. ja som musela aj dokrmovať UM a kojenie sa ukončilo tak že doteraz odsávam lebo on neznášal hlad a z prsníka to tieklo pomaly.celkovo je strááášne citlivý na hlad lebo ho chudák poznal už v brušku.
ale samozrejme každé bábo je iné takže u tvojho toto všetko nemusí platiť.
neboj sa, je dobré že ti to zistili včas, duševne sa chystaj na skorší pôrod a menšie bábätko ale podstatné je že bude v poriadku 🙂
držím palce.

katka888
autor
1. jún 2011

@bobsent
ked pozeram spatna, ten druhy a treti ult kde sa robia merania / z prveho nalez ma asi doktor /, tak vsade mal hodnoty priblizne na dany tyzden, len brusko mal o tyzden pozadu.
ale si pamatam, ze vysledky boli v poriadku pri tom prvom ult NT ci ako sa vola, ze sice podla veku mi tam nahodilo nejake ine hodnoty, ale realne namerane hodnoty boli v poriadku
tlak zvyknem mavat nizsi, pri malej som mala tlak okolo 120 na neviem kolko, to brali ako normal, aj ked moj normal bol 90 na nieco ale tehoten bolo oki.
teraz mavam tlak okolo 100, 110 na nieco / spodnu si nikdy nepamatam /, cize tlak nie je vysoky.

takze mame ratat s tym, ze si ma v pondelok nechaju? teraz v pia mi zacina 38 tt? myslis ze ten bud tyzden by sme aj rodili?
nic by ma netrapilo, len musime poriesit kam dat malu , kto ju postrazi

bobsent
2. jún 2011

ak máš tlak dobrý, je to fajn. ak stúpa totiž žene tlak je to prejav zlyhávania obličiek-zvyčajne sa pridruží aj bielkovina v moči.
zrejme sa u teba hypotrofia plodu začala ozaj len nedávno, čo je dobre.
neviem odhadnúť čo spravia lekári, ale logicky a podľa skúsenosti mi vychádza že ak sono bude vykazovať spolu s prietokmi známky podvýživy plodu, vzhľadom na to že bábo v 38 t.t. je donosené asi čakať nebudú. a načo aj. ak placenta dobre nefunguje, môže ti začať stúpať tlak a placenta môže aj prasknúť, alebo sa u mamičky rozvinúť emklampsia.
asi si ťa tam nechajú-ale veď aj tak by si zakrátko išla rodiť. verím, že sa ti podarí vyriešiť stráženie malej.
ešte som si spomenula, že mi v pôrodnici hovorili že hyp. deti môžu byť náchylnejšie na choroby, ako nachladnutia a tak, ale je to individuálne. a zaváži aj aký bude mať pri narodení apgar, u môjho bol nad očakávanie super 9 a 10.
ak plod nie je dlho živený, centralizuje krvný obeh čiže sa snaží zásobovať hlavne mozog, srdce a pľúca a chudne hlavne na brušku.také sú tie chúdence bábätká múdre. 😉
chirurg kam chodíme na kontrolu s pruhom(keby sa tak uzatvoril spontánne!) mi povedal keď videl ako pribral že viete, hypotrofici sú nenažranci. žerú a žerú, nabaľujú hmotnosť ako guľa. ale okolo roku by sa to malo zastaviť 😀
neviem čo je to aj u iných detí tak, ale u nás to platí zatiaľ na 100% 😅 uvidím keď bude mať rok.
budem rada ak mi dáš potom vedieť ako sa Ondrejko má 😉 verím, že až na menšiu hmotnosť všetko bude OK.

katka888
autor
2. jún 2011

@bobsent
dakujem, urcite dam vediet ako dopadla kontrola ... bud budem spat doma, alebo napisem o tyzden , ze sme doma uz o jedneho viac 😀

katka888
autor
2. jún 2011

@bobsent
mozem este jednu otazku? citala som,ze take deticky sa aj malo hybu, lebo nemaju energiu, nas ale kope castejsie a ovela silnejsie ako kopala napr viki ked bola v brusku... myslis, ze je to "dobre znamenie"?

bobsent
2. jún 2011

áno je to pravda, môj chudák ledva kopol od slabosti posl. 2 týždne ☹ určite je to dobré znamenie,má dosť energie, aj srdiečko funguje 🙂

katka888
autor
2. jún 2011

@bobsent
🙂
no padlo nam opatrovanie viki bud tyzden, takze hadam nieco poriesime.....
inac, ako "casto" by sa babo malo hybat? nas je taky aktivny, ked rozmyslam, mozno kazde 2-3 hodky, nesledovala som to doteraz...... to len odhadom.... ja len preto sa o tom zmienujem, aby som vedela, ze kedy mam povazovat jeho "aktivitu" za slabu..... viem, ze je to individualne, ale ja som to ani pri vike nevedela "źhodnotit" ... sommsa dost obavala kvoli pupocnik. snure ci sa neomota kde netreba...

bobsent
3. jún 2011

no myslím že by sa malo hýbať cca 10 aktívnych pohybov za deň.
ale pozor na prudké šklbavé pohyby,to môže byť keď má bábo nedostatok kyslíka.nechcem ťa desiť aby si teraz sledovala aký je kt. pohyb, určite by si si uvedomila zmenu aj sama.
ja som slabšie pohyby začal cítiť tak že boli naozaj slabšie-t.j. kopance som cítila len tak akoby náznakom, jemne a predtým to boli riadne rany...
neboj do pondelka vydržíš. a o týždeň už možno budeš s bábom 😉

tita201
3. jún 2011

ahoj moj syn sa narodil ako hypotrofik mal 2360 gramov vyzeral ako žabka všetko dlhe a chudučke bol aj v inkubatore na nedonoseneckom po 4 dnoch ho vybrali bol tiež velky papkoš lubil moje mliečko ja som mu už aj mledzivo nosila lebo pani primarka povedala že pre dieťa je to ako keby dostal novu imunitu u nas došlo k takemu stavu pre to lebo som cele tehotenstvo mala vysoky tlak a brala som lieky na to v akom stave bola moja placenta ešte maly dobre obstal nasledky su take že sme cvičili vojtovku lebo nechcel držať hlavičku mal strašne slaby svalovy tonus a potom ked sme prestali cvičiť lebo sa dal do poriadku tak sa u nho prejavila epilepsia bral tabletku rano a večer a každe 3 mesiace kontrolne EEG a stav teraz naš Majko ma dva roky je bez zachvatov už skoro rok a pol lieky mu znižili na pol tabletky rano a večerstale na vyborne vysledky beha skače važi 12 KG je velmi mudry šikovny nestačim na nho proste vyrastol a zosilnel takže moj nazor je taky že aj taketo deti sa s toho dostanu len potrebuju viac času teraz by som nepovedala že prekonal to čo prekonal lebo je velky zbojnik a milujeme ho nadovšetkoale spomienky ostavaju a teraz ked čakame druhe babo tak sa len modlim aby sme to nezažili znova. ☹

katka888
autor
3. jún 2011

@tita201
joj, tazko sa to citalo, ale podstatne je, ze ste na tom ovela lepsie a drzim palceky, aby to bolo len a len lepsie a lepsie.

henrike
3. jún 2011

Zdravim! Mne sa tiez narodilo hypotroficke babo ... Ja som vsak v 27. tt dostala zapal oblicky a skoncila som v nemocnici so 40-tkami horuckammi a na antibiotikach. Po prepusteni domov (bola som doma iba 4 dni - cez Vianoce) sa na poradni Dr. nezdali rozmery dietatka, tak ma poslala na sono do nemocnice a uz ma ani nepustili domov. Bola som v podstate s malymi prestavkami v nemocnici az do porodu. Liali do mna glukozu a magnezium a pichali uz ani neviem nazov tych injekcii ... @bobsent je zdravotacka, urcite vie co mi to pichali na rozsirenie ciev. Prietoky sa raz upravili, potom boli znova zle a tak dokola. Babo mi v brusku nepriberalo ... Moja porodnicka ma pripravovala na sekciu, ale kedze ja som trvala na normalnom porode, urobila mi zatazovy test maternice a veru ze by normalny porod nedopadol dobre. Doslo k odlucovaniu placenty a masivnemu krvacaniu a mna urychlene brali na urgentnu sekciu. Mala sa narodila s vahou 2 130 g a 43 cm. Bola strasne malicka a potom este schudla na 2 040 g. Apgar vsak mala 10! Moj zlatusik. Tiez bola v inkubatore na antibiotikach a infuzkach a kedze ani po porode nepriberala, boli sme v nemocnici 11 dni. Doteraz je mala a chuda - ma 15 mesiacov a necelych 8,5 kg. Ale papat jej od roka celkom chuti, takze som rada. Ziadne ine problemy (okrem zvacsenej mozgovej komory - je sledovana neurologickou) sa zatial neprejavili a ja dufam, ze sa ani neprejavia!!! Hoci viem, ze este moze prist vselico ... DUFAM, ze bude OK!
Tak drzim palce Katka, aby vsetko dobre dopadlo a malicky bol v poriadku!

katka888
autor
3. jún 2011

@henrike
aj Vam drzim palceky, citam ze Vasa mala je taka stara ako nasa, nasa ma 10 kg. Verim, ze to bude lenlepsie, deticky su silne...

bobsent
3. jún 2011

@tita201 v ktorom t.t sa narodil? môj v 37 a mal 2020, schudol potom na 1890 😒
vojtu sme necvičili, vývoj v poriadku,ale ako mu začali epi záchvaty? lebo on pri zaspávaní v poslednej dobe vo fáze keď už má zaspať dostáva akoby výboje do tela, celý sa ohýba dozadu prudko, myká ho 😒 ešte som to u detí nevidela...
@henrike môj bude mať teraz 7 mesiacov a je obor 😀 váži 10 kíl..a je stráášne dlhý. bežne sa ma ľudia pýtajú či má chlapček rok alebo dva 😀
tiež dúfam že sa nič neobjaví-ale dieťa je to extrémne náročné, nespal, kričal, jeduje sa stále ☹

jania023
3. jún 2011

@katka888 ahoj mozem ta uistit ze vaha 2020 je super 😀 len to bude menej lebo na utz mi vraveli ze moja vazi 2000g a mala 1600g a schudla na 1300g..bola narodena na 36tt6dni..U mna zacali kontrakcie okolo 4 mesiaca a az do konca so pila magnesium ale nejak nepomohlo a nakoniec to skoncilo preklamsiou..Mala bola este mesiac v inkubatore ale vsetko je ok..tak sa nestrachuj mate celkom peknu vahu 😉

jania023
3. jún 2011

@katka888 a inac som zabudla moja mala ma 3rocky a vazi 13kg takze dodnes je taky maly sucharik..ale zato zdrava ako ryba 😉

henrike
4. jún 2011

@bobsent - to poznam, aj moja je riadna cholericka a neposeda. Neurologicka ma uz dopredu upozornovala, ze bude hyperaktivna - kvoli tej zvacsenej mozgovej komore. Ine nasledky sa zatial neprejavili. A este je napriek tomu, ze ju stale kojim, dost casto usoplena a ukaslana. To moze byt aj nasledok tych antibiotik hned po narodeni a ze mi ju nenosili na kojenie ... az od nejakeho 3-tieho dna, ked som na tom trvala.

tita201
5. jún 2011

@katka888 dakujeme velmi pekne sme vdačny lebo maly sa teraz drži a dufam že už len dobre bude 🙂
@bobsent narodil sa v 38 tyždni pani doktorka mi pichla rano magnezium a v noci som už rodila mala som ešte 17 dni do porodu ja si myslim že u našho došlo k epilepsiii pri porode lebo nikto v rodine toto ochorenie nema a to som patrala do generacii u nas sa prvy zachvat prejavil ked mal maly 5 a pol mesiaca avyzeralo to akoby mu bola zima triasli sa mu ručky a bradička a trvalo to 20 sekund hned som volala lekarke a ta povedala že je možne že nema dostatok neakeho mineralu v tele a u skor narodenych deti že sa to stava že mame prisť rano na krv ja som hned volala aj neurologičke aby sa na nho rano tiež pozrela rano sme sa zobudili a prišlo to znova s tym že maly už aj očka prevracal a trvalo to dlhšie a ked to odznelo začal strašne plakať manžel bol tak ducha pritomny že to natočil na telefon ukazal to lekarke ta spravila EEG a bohužiaľ potvrdila epilepsiu manžel bol uplne v šoku a ja čo som bola prekvapena som ostala s chladnou hlavou a len som kladla otazku za otazkou lekarka ma upokojila že nie je to take zle a že ked sa bude včas liečiť a spravne može s toho aj uplne vyrasť lebo detsky mozog sa vyvyja a meni a tak sme začali bojovať davam pozor na to čo papa vela spinka nepresilujem ho a z manželom sa mu snažime vytvoriť šťastne detsvo u nas to pomaha lebo od začiatku liečby nemal ešte nikdy zachvat takže verime že sa s toho dostane 🙂

bobsent
6. jún 2011

@tita201 no ja idem na konci júna na rizikovú poradňu, tak to chcem spomenúť neurologičke-asi ho tiež pošle na EEG. neviem si predstaviť ako mu to natočia, on sa hrozne bojí doktorov..nechcem ho zase niečim traumatizovať. ☹ viem že epi môže byť následok nedostatočnej výživy plodu-tak mám strach.
inak s tým nahraním na telefón dobrý nápad-už som o tom uvažovala aj ja,lebo mne pediatrička nič neverí(u nej leží jak lekvár a smeje sa). ale myslela som že by na mňa divne pozerali že som moc úzkostlivá. 😒

tita201
6. jún 2011

@bobsent ja by som na tvojom mieste nečakala ani deň a vyhladala by som neurologa v tvojom okrese a riešila to pretože každy zachvat či maly alebo velky može poškodiť mozog a hadam nechceš aby sa mu niečo stalo najhoršie je ked ma zachvaty ktore nie su liečene naš mal len dva večer a rano ked už sme šli k lekarke a odvtedy nič ale to už mal večer v sebe liek vieš čo na tvojom mieste by som sa nezaoberala tym že ako na mňa budu pozerať nech pozeraju jak chcu je to tvoje dieťa a je normalne že sa bojiš ja mam na našu lekarku aj čislo na mobil a ked sa mi niečo niekedy nezdalo tak som volala aj o pol noci a bolo my jedno čo si bude o mňe myslieť ak maš pediatričku ktorej nedoveruješ tak najdi inu my chodime z malym až 70 km do vzdialeneho mesta na neurologiu a detsku ma tiež 40km lenže viem že su obe dobre a oplati sa radšej pocestovať jak si nechať zničiť dieťa nespravnou liečbou dnes je svet kde maš na vyber a treba to využiť a neboj zvladne to u lekara naš Majko ich tiež nemusi a ked ma sedieť 20 minut z čiapkou na hlave tak sa naplače a my z manželom sme obaja mokry jak mišky ale je tam super pani sestrička ktora sama povedala že jej nevadi detsky plač a malemu sa snaži vytvoriť prijemne prostredie a o tom to je aby sa dieťa citilo podla možnosti čo najlepšie. 🙂

katka888
autor
6. jún 2011

@bobsent
ahojky, takze dnesna kontrola dopadla vynikajuco, maly ma cca 2700 g, prietoky su v poriadku, placenta vyzivuje, monitor v poriadku, brusko sice mensie / nevravela kolko a nemam z tohto ult vystup /, ale ze je to v norme.
a ze tazko povedat, preco bol min tyzden s takymi vysledkami, mam ist v stvr zas na monitor. tak si ani nevies predstavit aki sme radi 🙂

bobsent
7. jún 2011

super! takže hypotrofia nehrozí 😀
možno budeš nakoniec prenášať 😉

diocka
7. jún 2011

ahojte. prave som prisla od lekarky a len revem. termin na porod mam az v strede augusta, ale dnes lekarka namerala ze hlavicka aj nozicka je ok, dokonca mierne popredu (31. a 32. tyzden) ale brusko je o 2 tyzdne pozadu. prietoky su ok.ze ak sa mi to nezlepsi do tyzdna tak ma posle do nemocky a vyvolaju mi porod. 😢 😢 😢 babatko ma zatial vahu 1600 g.
mate tu niekto aj taketo malinke babatko tak skoro narodene v 31. tyzdni?

janula18
7. jún 2011

@diocka však ma peknu vahu, a moji drobci majú druško menšie o dva týždne a nepovedali mi nato nič zlé,
Neviem prečo ak máš prietoky ok by chceli vyvolavať pôrod

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre