Je to mimomaternicové tehotenstvo?

veronickamirko
22. feb 2017

Ahojte mamičky .
Je to zhruba týždeň čo mi test ukázal 2 čiarky. Dnes som bola navštíviť doktora pre silné bolesti v podbrušku ktorí mi oznámil že sa zrejme jedná o mimomaternicové tehotenstvo. Nad sonom krútil fúzami a skúmal ma zhruba 20 min. V záverečnej správe mi napísal : bez známok IUgr. Ovaria do 26mm vľavo anech 20mm.
Nájde sa prosím medzi vami maminka ktorá má s týmto skúsenosť a nerobilo by jej problém sa o to podeliť?
Prípadne čo nastáva potom keď sa mimomaternicové tehu potvrdí?
Ďakujem

veronika33
22. feb 2017

@veronickamirko ak mal podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, tak ťa mal ihneď poslať do nemocnice pretože sa jedná o život ohrozujúci stav. Ak sa embryo uchytí inde ako v maternici - väčšinou vo vajíčkovode, ten môže vplyvom narastajúceho embrya prasknúť ... Určite choď k inému - skúsenejšiemu lekárovi, nech sa k tomu vyjadrí. Je dosť veľká pravdepodobnosť, že sa bude jednať o normálnu graviditu, len tvoj gynekológ v rannom štádiu tehotenstva nevidí dobre na ultrazvuku - to čo by mal vidieť.

veronickamirko
autor
22. feb 2017

@veronika33 doktor je jeden z najlepších na SK. Povedal mi že ak budú bolesti pretrvávať počas dňa okamžite mám ísť do nemocnice. Ak by to nebolo velmi zlé mám prísť zajtrá ráno k nemu po výsledky z odberu krvi a zistiť čo dalej. Nevedel mi naisto povedať či je to normálne tehu alebo nie no povedal že na 90% sa jedná o mimomaternicové + mi našiel 2 cisty a že zajtra po výsledkoch by mal byť múdrejší.

bets
22. feb 2017

Ja som bolesti hneď nemala, ale spinila, myslím ze to bolo v 6tt. Doktor ma pozrel a kedže nič v maternici nenašiel, hneď ma hospitalizoval a tam som čakala, sledovali nárast hcg každé dva dni a skoro každý deň hľadali oplodnené vajíčko, nepamätám koľko som tam takto bola, okolo 10 dni až som v noci mala silnejšie bolesti vpravo, doktorka co mala službu dôkladne pozrela oblasť vpravo a nasla. Kedže bolesti sa začínali stupňovať, uz nečakali, isla som na laparoskopiu, kde najskôr si potvrdili, ze naozaj tam je vajíčko a potom odstránili cely vajcovod.

mamka_lenka
22. feb 2017

Aj ja som mala pred dvoma rokmi mimomaternicové tehotenstvo. Začalo sa to špinením a silnými bolesťami v podbrušku. Najprv som tomu nevenovala pozornosť, lebo podobné symptómy som mala aj pri prvom tehotenstve. Keďže sa bolesti tak vystupňovali, že som nebola schopná chodiť, zavolali mi do práce sanitku a odviezli do nemocnice. Tam to uzavreli ako zamĺknutý potrat, vyčistili ma a na druhý deň poslali domov. V stredu som sa vrátila do nemocnice naspäť s bolesťami. Najprv si mysleli, že je to slepé črevo, ale výsledky odberov ani sono to nepotvrdili. Potom ma hospitalizovali, večer urobili laparoskopiu a potvrdilo sa mimomaternicové tehotenstvo. Odstránili mi celý vajcovod a vyčistili, lebo som už mala krv v brušnej dutine. Celé to dopadlo dobre, keď som neskôr čítala, že je to život ohrozujúci stav.

veronika33
22. feb 2017

@veronickamirko potom nerozumiem, prečo ťa pustil s takýmito prognózami domov, ak sa na 90% jedná o mimomaternicové, je to naozaj život ohrozujúci stav

bykaterina
22. feb 2017

ja som mala dve mmt, zbytocne sa nestresuj pockaj co bude zajtra.. ak ti bude horsie uteka ja na pohotovost. mne ani pri 2600 hcg neukazalo kde je. oni podla HCG zistia ako stupa .. neboj dr ta bude urcite kazde 2-3 dni sledovat aby si nemusel ist na odstranenie vajcovodu..

sykorkauhliarka
22. feb 2017

ja som mala mimomaternicove pred dvoma rokmi priznak bol jediny ten ze som krvacala mimo cyklu..nie vela, jasne cervenu krvicku aj bolest bola ale nie nonstop...gynekolog nevidel na ultrazvuku nic tak mi dal duphaston...mal dovolenku a ja som v zufalosti sla na pohotovost lebo dietatko sme chceli a mala som fyzicky narocnu pracu..a tam si ma nehali na pozorovani ....hladali kazdy den ...asi 3 dni a potom ma pustili na dva dni domov a potom na kontrole uz bolo jasne vidiet kde vo vajickovode sa uchytilo...hned mi robili vysetrenia...potom prisla anesteziologicka supla mi tabletky..nikdy nezabudnem asi na ten pocit hrozi a ako ma klepalo od strachu a zimy...( nechcem ta strasit) ja som sa bala uspavania

bzsiska
22. feb 2017

@veronickamirko ja som práve pred mesiacom absolvovala. Podľa poslednej MS som mala byť v šiestom týždni. Ešte som nemala potvrdené tehotenstvo. Začala som trochu špiniť. Nie veľa, len tak na toaletnom som našla krv, ale bola tmavo hnedá, až hrudkovitá. Hneď na druhý deň som išla na sono, nech to pozrú. Na maternici nič. Urobili mi odbery a poslali ma domov s tým, že podľa hcg uvidíme, čo ďalej. Cca od hcg 1000 už by mal byť vidieť plod. Nie každé podozrenie na mimomaternicové tehu musí ísť hneď do nemocnice. Záleží od toho, či máš bolesti,v ktorom týždni by si mala byť a tak. Mne hcg stúpalo ako pri normálnom tehotenstve, tak mi to sledovali len ambulantne, každý druhý deň. Žiaľ,o 6 dní sa potvrdilo mimo, začala som mať bolesti. Takže laparka a vajcovod preč. Nechávajú len výnimočne, aby sa narobila potom ešte väčšia šarapata.
No ale pre povzbudenie, pri synovi mi tvrdil zase môj predchadzajuci gynekológ tiež, že je to mimo. Lenže som otehotnela neskôr, ako on vypočítal a bábo ešte nebolo vidieť. 🙂 Nakoniec sa tam krpec ukázal. Takže ak máš vysoké hcg a plod nevidno, tak pravdepodobne to bude mimo. Ale ak si v nejakom piatom tt, tak to je ešte skoro, aby ti naisto potvrdili, či je to normálne alebo mimo.
Držím palce, nech je fazuľka tam, kde má byť. A daj vediet, čo bolo ďalej, som zvedavá. ;)

bzsiska
22. feb 2017

@veronickamirko No a tej laparky sa až tak neboj. Samozrejme, je to operácia, ale je oveľa menej invazívna, ako klasická. Do troch týždňov som bola fyzicky úplne v poriadku.

Ako píše @sykorkauhliarka , ja som sa tiež bála anestézy, ale to len chvíľu, bo potom som zaspala. :D

veronickamirko
autor
23. feb 2017

Tak dnes prišli výsledky krvy. Hcg je 1140 plod nieje vidiet resp. Doktor zbadal malilinku priam mikroskopickú bodočku priamo uprostred maternice. Povedal že nieje s istotou možné zistiť či je to gravidita. Avšak mimo maternice mi našiel (na sone to tak vyzeralo) obrovský prázdny vačok. Prišlo mi to ako bublina z bublifuku. Poslal ma do nemocnice ale nemôžem si dovoliť byť hospitalizovaná lebo neviem kto by ostal so synom. A dalšia vec je že mi povedal že je jasne hmatatelná zhrubnutá lavá strana a niečo v nej (pravdepodobne to čo videl na sone) no a teraz už neviem naozaj.

sykorkauhliarka
23. feb 2017

tak nemozem si dovolit byt hospitalizovana ale mozes si dovolit zomriet...boze to je logika

bykaterina
23. feb 2017

@veronickamirko no tak riskuj že praskne vajcovod... od 1500 je až niečo vidieť takže asi pan doktor berie niečo

veronika33
23. feb 2017

@veronickamirko ak ti praskne vajíčkovod, potom môže byť aj neskoro a kto bude s tvojim synom potom .....

dagaz
23. feb 2017

@veronickamirko nemozes si dovolit byt hospitalizovana? A to myslis ze dobehne tim k tebe domov a zoperuju ta? Boze..vies ako moze skoncit GEU? Od prasknutia mas par minut na zachranu vlastneho zivota..potom uz bude asi jedno kto bude so synom? Viem o com hovorim. Mam 3 Geu za sebou😒

zlte_kuriatko
2. mar 2017

No ako si dopadla??citala som si tobtu ked som bola pred...a teraz som uz po tom

kayla_gombosova
15. nov 2017

Ahojte číta to tu ešte niekto? 🙂 21.7.2017 som porodila krásnu dcérku. Po sestonedeli som začala užívať hormonálnu antikoncepciu. 26.9.2017 som dostala prvú menštruáciu. Trvala skoro dva týždne... Odvtedy doteraz nič.. V pondelok som si urobila test. Samozrejme čo čert nechcel dve čiarky. Nechápem ako cez tabletky :( jedna je silna a druhá slabšia. V utorok čiže včera som bola na krv, sono mi nerobili. Dnes mi volala sestrička, že hodnoty HCG sú nízke. Mali by byť niečo cez tisíc, a moje HCG je 180,8...budúci týždeň mám ísť na ultrazvuk, aby doktorka vedeli potvrdiť alebo vylúčiť mimomaternicove tehotenstvo. A dovtedy mám v strese čakať. Nešpiním ani nekrvacam, ale mám pichanie v podbrušku. Asi pred piatimi dňami ma pichalo, a dnes ráno. Ale dnes ako kontrakcie  . Ako ste to mali vy?

tanicka696
6. aug 2018

@bykaterina ahoj,citam ze si po dvoch mmt,prosim ta robili ti po 4. Mesiacoch opakovany ster? Teraz mi volal lekar,ze z labaku odporucili opakovany ster po 4. Mesiacoch ,teraz ma klepe preco,naco co tam bolo alebo co najdu ,ci je to bezne,ze to robia vsetkym po mmt 😞

bykaterina
6. aug 2018

@tanicka696 ahoj nie nerobili mi ale stale som chodila k DR a bola som na hysteroskopii potom preto mi to asi nerobili. neboj radsej chod ved keby nieco aspon preliecia 🙂 drzim ti palce

darja12
23. aug 2018

@bzsiska ahoj ja som mala v 5tt+3d 23000 a plod nebolo vidieť.. ale gestačný vak áno.. len ma trochu pichá aj v ľavej časti brucha, akoby vo vajcovode.. môže to byť mmt?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre