Máte skúsenosť s patológiou placenty?

salome51
26. okt 2013

Ahoj budúce mamičky, som v 17 týždni a minulú stredu som bola v poradni a môj lekár ma nepríjemne zaskočil informáciou, že moje dieťatko je síce v úplnom poriadku, ale podstielka - placenta je nanič. Už som ho poriadne ani nepočúvala, lebo som samozrejme začala plakať. Sono mi robil snáď aj pol hodinu. Povedal mi, že mám placentu na boku a najlepšie by bolo, keby sa posunula hore, ale že to tak nevyzerá, že by sa chcela posunúť. Začal mi hovoriť ako mám rátať s tým, že dieťatko umrie a že to keď umrie len dieťa bude tá lepšia situácia, že môžem vykrvácať.... Ale povedal, že je nádej, že to všetko dobre dopadne, ale že určite bude musieť ísť dieťatko vonku hneď ako bude dobre vyvinuté. Nemáte niektorá podobné skúsenosti? Je to so mnou naozaj také beznádejne? Mám veľký strach a prežívam obrovské zúfalstvo.

hradnapani
26. okt 2013

@salome51 moje nervy, to je pristup 😠 Najlepsie, co mozes urobit, je hned v pondelok sa vybrat na konzultaciu za inym lekarom, alebo aj dvoma. Nedaj sa odbit, mas na to pravo. Verim, ze vsetko dobre dopadne. Len na povzbudenie: kamoske cely cas tvrdili, ze bude mat postihnute dieta, a bla bla,... narodilo sa absolutne zdrave! To len tolko k lekarskej diagnostike, tiez nevedia vsetko. Drzim ti palce, aj ked ti musi byt hrozne, ale skus aj trochu dufat, ze aj ten lekar sa moze mylit. Stava sa to casto.

salome51
autor
26. okt 2013

@hradnapani neostáva mi iné, len veriť, že moje dieťatko stále žije a bude žiť. Nedokážem si predstaviť inú možnosť. Ale naozaj sa bojím, v podstate mi nepovedal nič pozitívne. Ale verím v zázrak.

evakva
26. okt 2013

@salome51 Tvoj popis problemov s placentou mi sedi na placentu praevia (najma to krvacanie). No neboj sa. CAsto sa samo napravi (posunie na spravne miesto). Ja by som ti tiez odporucila konzultovat s inym lekarom.

bbarboraa
26. okt 2013

@hradnapani
@evakva mozno ste nejake pohorsene z toho co lekar povedal... ale ma nejaku komplikaciu v tehotenstve a nemohol sa na nu vyskerovat a hovorit ze aj ked je takata patologia vsetko bude cool a super a nic sa nemoze stat... povedal jej samozzrejme aj mozne komlikacie, ze v krajnom pripade je mozne to a to...a nie ze ked by sa teoreticky volaco stalo tak povie ze o nicom nevedela ved leakr povedal ze sa narodi v 40tt bez komplikacii.. to co by bolo to by jej klamal... kazdy ma pravo vediet o svojom zdarvotnom stave a hlavne ak ide o mladu zdraru zenu a dieta....
@salome51 a ty nebud zufala... musis byt optimisticka a verit ze vsetko bude dobre... lebo tak ako seba stresujes aj okolie a babatko... isto mozes konzultovat aj druheho lekara.. ale najma bud pokojna a setri sa... a uzivaj si tehotenstvo dalej ako doteraz... nebudes predsa teraz 23tyzdnov mysliet na to co by sa mohlo stat....
drzim palce nech je vsetko dobre ♥ a vidis aj on sam v zavere ta predsalen povzbudil ze veri ze vsetko dobre dopadne...

carol1ne
26. okt 2013

Placenta praevia vznika niekedy neskor pocas tehotenstva, ci je pritomna uz od zaciatku? V clankoch a na wiki som nenasla odpoved. Vdaka.

evakva
26. okt 2013

@bbarboraa Ja nie som pohorsena z lekara. Len oni niekedy povedia veci tak neludsky. Sama som to zazila a mozem povedat, ze som vobec nechapala, co to na mna vsetko vysipal. Polovici veci som nerozumela a druha bola hrozna. Az tu a na internete som zistila, o co sa presne jedna, ake su moznosti, co sa moze stat, ... Nehovorim tiez, ze bude vsetko ruzove, ale treba ju @salome51 podporit (ved aj o tom modry konik je) a ako aj ty sama pises, dietatko vsetko citi.

evakva
26. okt 2013

@carol1ne Mne bola diagnostikovana na zaciatku 16tt, no iste indicie boli od zaciatku (casto som spinila). Niekedy vsak zeny vobec nespinia a aj tak maju tuto diagnozu.

hradnapani
26. okt 2013

@bbarboraa ja som za to, aby lekar povedal pravdu, ale taketo spravy ma povedat jednak citlivo a jednak po dokladnom zvazeni, ze moze ist o takuto diagnozu s takouto perspektivou. Zial, za posledne roky mam viac ako dost skusenosti s lekarmi (kvoli mojej mame a dalsim pribuznym), a niektori boli fakt bezohladni a pritom aj omylni (v tomto pripade, nastastie!). Maluju castokrat hrozne scenare este predtym nez si pockaju na dalsie vysetrenia a zabudaju na to, ako hrozne mavaju s psychikou pacienta. A takyto pristup ma bude pohorsovat asi vzdy. ☹
A ako bolo spomenute, tu na fore ide najma o utechu, ked sem niekto v zufalstve napise.

janinah
27. okt 2013

lekár ti musel povedať všetky možné scénare,že to povedal necitlivo je iná vec /ale zas my sme tam neboli a žena v teh. je zvlášť precitlivelá,takže ja na lekáry by som nenadávala v tomto prípade/...kľudne choď aj za iným lekárom na konzultáciu,ale zrejme je to placenta praevia ako aj dievčatá ti píšu a tu ozaj je šanca na zdravé dieťatko...len treba prísny režim kľudový a napr. nesexovať,to ti hádam lekár povedal...

salome51
autor
8. nov 2013

ahoj dievčatá, tak v stredu som bola opäť v poradni. Moja placenta praevia marginalis sa trošku posunula. Primár bol celkom spokojný s vývojom situácie. Čakáme synčeka, krásne sa nám ukázal. Bol so mnou aj manžel, tak bol úplne dojatý.
Malý sa veselo hýbe a už ho úplne zreteľne cítim. Je to nádherný pocit. Veľmi sa tešíme. Musím si však dávať na seba pozor, pomaly chodiť, žiadne prudké pohyby, nič ťažké nedvíhať a nepreťažovať sa. Dúfam, že sa nič neskomplikuje a malého donosím 🙂 . Ďakujem vám za podporu

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre