Porucha štítnej žľazy a vitamíny v tehotenstve

fiirsttiime
8. júl 2022

Ahojte je tu daka žienka co ma zníženú funkciu štítnej zlazy a berie tehotenske vitaminy? Ja som brala ogestan a potom som si všimla ze nie je vhodný pri poruchách štítnej zlazy... lenže čo čítam vsetky tieto vitaminy obsahujú jód...

andrea_82
8. júl 2022

ja som tiež práve z tohto dôvodu nebrala v tehotenstve nič okrem kyseliny listovej a neskôr magnézia, ktoré mi predpísal lekár. Syn je zdravý, pri pôrode mal 4 kg. Pokiaľ máš vyváženú stravu, netreba žiadne doplnkové vitamíny.

fiirsttiime
autor
8. júl 2022

@andrea_82 no mala som ešte malo vitamínu D tak ze aby som nebrala 3 rôzne tabletky ze v jednej 🙂 v prvom tehu som ani ja nic nebrala...

0_0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
8. júl 2022

opataj sa u dr. no jod ma asi tendeciu skor zvysovat funkciu stitky. ved pri nedostatku jodu sa funkcia znizuje. takze toto by snad nemal byt velky problem, pokial budes mat prislusne k tomu nadstavenu lecbu na stitku.

nevenka
8. júl 2022

@majamat toto tak pausalne neplati, ja som napriklad brala vysoke davky jodu po druhom tehotenstve na hyperfunkciu stitnej zlazy a zabralo mi to, funkcia sa znizila, teda znormalizovala. Vacsinou ide o autoimunitne poruchy a tam je jod diskutabilny, niekomu vadi, niekomu nie, niekto ho potrebuje a iny clovek nie. Po tretom tehotenstve mi to uz nerobilo dobre a musela som prejst na tyreostatika.
Toto je prisne individualne, ale vseobecne je pravda, ze jodu mame nedostatok, on je totiz prchavy a rychlo vyprcha aj z tej soli, kde sa pridava. Takze za mna - ja sa doplnkom s jodom ani pri hyperfunkcii ani hypo (mam totiz obe choroby na striedacku), nevyhybam a nema to na mna ziadny negativny vplyv...Takze tazko to nejak pausalizovat, no...

fiirsttiime
autor
8. júl 2022

Ďakujem kocky za odpovede. Určite som to riešila aj s doktorom len som chcela ci sa tu aj reálne taka mamička nachádza 😊

ervenka
8. júl 2022

@fiirsttiime myslim,ze na svk su vitaminy bez jodu, len treba hladat. Ak este nemas liecbu nastavenu, alebo aj keby si mala,ak sa rozhodnes pre extra jod bolo by dobre to oznamit lekarovi, lebo je dost pravdepodobne,ze to zamava s hladinou hormonov. Aj na pribalovov letaku ku tabletkam na sz by si mala mat napisane,comu sa mas vyhybat.

Inak damy, tsh sa rodi v jednom z lalokov v hypofyze, ochoreniam sz by sa uz nepripisuju nedostatku jodu (ktory je malo pravdepodobny) ale skor stresu,hormonalnej nerovnovahe, zivotny styl, prostredie,vycarpaniu hypofyzi. Btw Minuly rok tu v nl prebehol vyskum ohladne funkovania hrubeho creva a sz. A este jeden dodatok, keby bol jod taky zachranca, holandania ako primorsky narod s narodnym rybacim jedlom by potom nemali byt chori na sz. Opak je pravdou.
PS: toto je nazor nl organizacie pacientov na sz, ak sa rozhodnete experimentovat, branit v tom nebudem. Ani hadat tu na mk. Pekny piatkovy den prajem

majamat
8. júl 2022

@nevenka ja viem, prave preto ak sa jedna o autoimunne ochorenie, tak potom sa teda netreba bat uzivania jodu. ak je hypofunocia, tka uz vobec nie. a teda pri hyperfunkcii ej to otazne. ale to je snad jedine, pri com sa treba obavat jodu, ze nemusi zapasovat. netvrdim, ze sa uzivat uplne nesmie, ale skor po porade s dr.

majamat
8. júl 2022

@ervenka v TSH problem nie je. je to len kontrolka. keby sme to brali do detailu, tak TSH ani nei je hormon stitnej zlazy. je to hormon rgulujuci cinnost stinej zlazy, ale netvori sa v nej. pri ochoreniach stitnej zlazy je problem skor v zmenach T3,T4.

ervenka
8. júl 2022

@majamat toto vsetko viem. 😉 len som chcela poukazat,ze jod ako spasitel je zastarany nazor. Skor treba hladat inde.

majamat
8. júl 2022

@ervenka nie je zastaraly nazor. ide o to, ze hypothyreoza ma rozne priciny a jednou z nich je nedostatok jod. nie vzdy sa jedna o autoimunne ochorenie. a mnoho ludi nevie, co konkretne maju.
napr, dcera ma hypothyreozu,a le autoprotilatky mala vzdy v norme. netvrdim, ze ma nedostatok jodu, ale zatial sa to nejavi ako autoimunne ochorenie. cize je to ina dg.

majamat
8. júl 2022

@ervenka aj ked to sa uz asi ani moc nevyskytuje,lebo az takym nedostatkom netrpime.

ervenka
8. júl 2022

@majamat ale ved hypo nemusi byt vzdy len autoimunne ochorenie. Hypo je hypo, ktora sa moze ale nemusi zvrhnut na hashimoto- to je autoimunne ochorenie. Ved je cca 10 druhov ochoreni sz, a to neratam rozne druhy rakoviny stitnej. Ci na slovensku ucia inak?

majamat
8. júl 2022

@ervenka ved o tom pisem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre