Státie v práci počas tehotenstva

manda2632
26. okt 2021

Ahojte prosím existuje nejaký zákon, ktorý určuje žene v tehotenstve sedieť? Stojím v práci 8 hodín, 5 dní v týždni.. O bolestiach nôh nehovorím, po 8 hodinách bolesť bruška, preliate slzy... Čítala som niečo v zákonníku, ale úprimne moc tomu nerozumiem... Premýšľam nad PN, ale ak máte skúsenosti, počula som aj o pracovnom voľne s náhradou mzdy, inú prácu pre mňa nemajú. Poprípade ako to je s prestávkami počas 8 hodinového státia. Budem vám veľmi vďačná ❤️

nelca0510
26. okt 2021

@manda2632 uz si zamestnávateľovi oficiálne oznámila svoje tehotenstvo? Lebo od toho sa všetko odvija

manda2632
autor
26. okt 2021

@nelca0510 áno písomne, 5 týždňov dozadu

nelca0510
26. okt 2021

@manda2632 tak v tom prípade to ries s nadriadeným, resp. s gynekológom,ktorý môže dať papier že toto a toto nesmieš robiť

ivkazba
26. okt 2021

@manda2632 nie, zákonník práce nehovorí, že tehotná nemôže stáť. Zákonník hovorí, že tehotná môže požiadať zamestnávateľa o zmenu práce v prípade, že má lekársky posudok o tom, že jej práca ohrozuje tehotenstvo. Ak v takom prípade zamestnávateľ pre tehotnú inú prácu nemá, ostáva doma s plnou mzdou. Paragraf 162.

manda2632
autor
26. okt 2021

@ivkazba ďakujem toto som chcela vedieť ako to je... Či ísť na PN alebo skúsiť riešiť tú náhradu mzdy 🙂 aby som sa potom nedozvedela a nelutovala, že som mohla mať lepší mesačný príjem 🙂

ivkazba
26. okt 2021

@manda2632 osobne si ale myslím, že ak nie si rizikové tehotenstvo, tak žiadny lekár sa nepodpíše pod posudok, že státie ohrozuje tehotenstvo. Ale držím palce.

lacibo
26. okt 2021

@ivkazba ak ma potom bolesti, tak tie uz tehotenstvo ohrozovat mozu..

lacibo
26. okt 2021

@manda2632 skus tu nahradu urcite a keby nevyslo PN nemoze byt problem- bolest krizov, noh, bruska- mozes do porodu premarodit, ja osobne si neviem predstavit takto travit najkrajsie obdobie zivota a takto trpiet...spokojna mama, spokojne dieta, a otec dietata co na to ? On by mohol mat teraz aj 2 roboty ak sa da...drzim palce

manda2632
autor
26. okt 2021

@ivkazba mňa lekárka chcela vypísať už 2x na PN, ale povedala som jej, že skúsim ísť do práce, vtedy ma nohy nebolelo ani bruško... Ja mám patove ostrohy, zatiaľ som s nimi mala po liečbe pokoj ale posledný týždeň sa to zo dňa na deň stupňuje, nemôžem ísť ako tehotná ani na ožarovanie.. Viem, že s PN problém nie je, len som že ak by som mohla využiť viac peňazí tak využijem
@lacibo ďakujem, otec dieťaťa nemá problém s mojou PN, on zarobí veľmi dobre v jednej práci, druhú nemôže mať kvôli svojmu povolaniu, peniaze nám chýbať nebudú, len keď som počula o náhrade mzdy, tak budme k sebe úprimne radšej by som využila to 🙂 robím na pumpach a tu sa človek nezastaví a odkedy som tehotná, moje nohy prestali spolupracovať čo sa odvíja aj na brušku 🙂 radšej PN ako ohroziť drobca 🙂

ivkazba
26. okt 2021

@lacibo bolesti sú na PN, nie na lekársky posudok. Lekársky posudok hovoriaci o tom, že práca ohrozuje tehotenstvo musí mať inú diagnózu, nie že ju bolia nohy, lebo má ostrohy. To píšem ako fakt, niežeby som to autorke nepriala. Ale nebudem jej písať, že určite jej lekár na toto posudok dá a bude môcť ostať doma s plnou mzdou a nebudem jej robiť plané nádeje.

manda2632
autor
26. okt 2021

@ivkazba preto som sa pýtala skôr ako budem riešiť náhradu mzdy 🙂 ďakujem veľmi pekne, úprimne napísané a presné 🙂

lacibo
26. okt 2021

@ivkazba chapem ako to myslis

lacibo
26. okt 2021

@manda2632 uplne ta chapem, ze chces vyuzit nahradu mzdy...moja sesterka v DE robila vo firme na spracovanie odpadu a sef jej sam od seba povedal ze nema pre nu vhodnejsiu pracu tak bola doma na plnom plate..a to robila v kancli, nie priamo s odpadom...skratka tomu hovorim socialny stat, nie toto, co mi tu mame..urcite vyskusaj ten posudok..drzim palce..

ivkazba
26. okt 2021

@lacibo ústretový šéf nemá nič spoločné s tým, či je štát sociálny alebo nie. To je o zamestnávateľovi. U nás je veľa pokútnych zamestnávateľov, ale nie preto, že štát je zlý. Preto, že ľudia sú ochotní pracovať za minimálku, že sú ochotní dostávať peniaze na ruku, že sú ochotní pracovať nadčasy zadarmo a že si nechajú skákať po hlave. Nemec či Rakúšan si toto nenechá a preto sa tí zamestnávatelia správajú inak. Takže to je o ľuďoch, nie o štáte.

nevenka
26. okt 2021

@ivkazba suhlasim, len jednotlivec s tym vela nespravi, kedze on potrebuje pracu a plat, berie, ako to je, lebo ked sa Ti nepaci, tak mame nahradu za Teba. A nie jednu. Toto treba riesit systemovo, jednotlivec moc nemoze vyskakovat a preto sa to nemeni...

andulka1988
26. okt 2021

@manda2632 myslím že je nejaký zákon o Tom,ale treba oznámiť zamestnávateľovi skutočnosť o tehotenstve. Vtedy by Vám mal umožniť pracovať 4 hodiny v stoji 4 hodiny v sede.nejak tak to mala moja kolegyňa

ivkazba
26. okt 2021

@andulka1988 nič také v žiadnom zákone neexistuje a ani nikdy neexistovalo. Jediné, čo existuje, je to, čo som napísala ja. Ak to mala kolegyňa tak ako píšeš, tak preto, lebo jej to umožnil zamestnávateľ.

andulka1988
26. okt 2021

@ivkazba Preradenie na inú prácu

Môže ma zamestnávateľ preradiť na inú prácu keď som tehotná?

Tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo zo zdravotných príčin spočívajúcich v jej osobe. To platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacej žene.

Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná, alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
Ak úprava pracovných podmienok nie je možná, zamestnávateľ je v súlade s § 55 ods. 2 Zákonníka práce povinný preradiť tehotnú ženu na inú prácu, ktorá je pre ňu vhodná vzhľadom na jej schopnosti a kvalifikáciu a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy. Ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu. Ak nie je možné preradenie na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy.
Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu (zákon č. 461/2003 o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov).
Zamestnávateľ je tiež povinný preradiť tehotnú ženu pracujúcu v noci na dennú prácu, ak o toto preradenie tehotná žena požiada. Ak ju nemožno preradiť na dennú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
Ak by zamestnávateľ nepreradil tehotnú ženu na inú prácu hoci bol povinný, zamestnankyňa má právo odmietnuť ďalší výkon práce. Ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa v zmysle § 142 Zákonníka práce, pri ktorej zamestnankyni prislúcha náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku. Táto náhrada jej patrí aj vtedy, ak zamestnávateľ preukázateľne nemá pre ňu inú prácu, na ktorú by ju preradil.
Do úvahy tiež pripadá okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca, ak v súlade s § 69 ods. 1 písm. a zamestnanec podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu.
5.Tehotenstvo a skončenie pracovného pomeru

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe

Od 1. septembra 2011 platí, že zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné (§ 72 ods. 1 Zákonníka práce).

Skončenie pracovného pomeru na dobu určitú

Pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu sa skončí uplynutím dohodnutej doby, bez ohľadu na tehotenstvo. Pred uplynutím dohodnutej doby sa môže skončiť aj inými spôsobmi, ktoré pozná Zákonník práce.

Okamžité skončenie pracovného pomeru

Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou na materskej dovolenke alebo so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, alebo so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Môže však s nimi s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1) skončiť pracovný pomer výpoveďou, ak bol zamestnanec právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin alebo porušil závažne pracovnú disciplínu.

Výpoveď daná zamestnávateľom

Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.

Uvedené neplatí v prípade, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje. Za týchto okolností by bola výpoveď platná.

Ak je daná výpoveď z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je v tomto prípade

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,
b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov,
c) jeden mesiac, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval menej ako rok.
Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak ZP neustanovuje inak.

Zamestnankyňa má v prípade výpovede z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. V takom prípade jej patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.

Výpoveď daná zamestnancom

Tehotná zamestnankyňa môže skončiť pracovný pomer výpoveďou kedykoľvek, a to aj bez udania dôvodu. Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace. V prípade, že pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

Okamžité skončenie pracovného pomeru zamestnancom

Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak:

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.
Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Žena a tehotenstvo
Príprava na zdravé a šťastné tehotenstvo
Každá žena by mala vedieť aké má práva počas tehotenstva a materskej dovolenky
Som tehotná? Najčastejšie príznaky
Čo je dôležité počas tehotenstva? Typy pre zdravé tehotenstvo.
Ako funguje menštruačný cyklus?
Predmenštruačný syndróm - PMS
Ovulácia
Mimomaternicové tehotenstvo

ivkazba
26. okt 2021

@andulka1988 preboha, načo toto kopíruješ? Ja ovládam ZP, radím aj v skupine Právne poradenstvo. Jedna vec je prečítať si takéto články a druhá vedieť si aj vyložiť zákon. Ty si napísala, že kolegyňa robila 4 hodiny po stojačky a 4 sedela. A že myslíš, že to tak je v zákone. Tak som napísala, že to tak v zákone nie je a je to tak, ako som napísala. Ak dá žena lekársky posudok, že jej práca ohrozuje tehotenstvo, tak je zamestnávateľ povinný ju preradiť na iné miesto. Alebo ak robí prácu, ktorá patrí medzi práce, ktoré tehotné robiť nemôžu. Inak je to len na dobrej vôli zamestnávateľa. V prípade autorky otázky (pretože tej radíme, takže riešme tento konkrétny prípad), dostane úľavu ak bude mať lekársky posudok, pretože jej práca ako taká tehotenstvo neohrozuje, nie je pre tehotné nebezpečná a že ju bolia nohy kvôli pätovej ostrohe už vôbec nie je na to dôvod.

lacibo
26. okt 2021

@ivkazba ano suhlasim ale zamysli sa preco je to tak, lebo ked si nenecham skakat po hlave ako hovoris, stale je xy potencialnych zamestnancov ktori pojdu na moje miesto..odvija sa to aj od toho ze tu mame nizke mzdy a malo pracovnych prilezitosti, preto si to zamestnavatelia mozu dovolit taketo jednanie..vadi mi tu na sk ze sa v pohode nedodrziava zakon a nikomu to nevadi, kto na nieco upozorni, tak leti..super

lacibo
26. okt 2021

@ivkazba Tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Pod toto podla mna spada aj 8 hodinove statie, ak ma po nom nasledne obrovske bolesti.

lacibo
26. okt 2021

@lacibo rovnako ako vykladanie, nakladanie bremien, malo prestavok....a tiez je dost individualne, co vsetko moze skodit organizmu tehotnej, moze to byt aj zapach, chemikalie, prievan, chlad, riziko poranenia ostrymi predmetmi..

simca06022011
26. okt 2021

@lacibo na tieto veci mama bozp a zdravotnu sluzbu, kazda firma... aj fimra pracuje s chemikaliami, ziarenim, bremenami a kadecim inym, tak su to prave oni co riesia, tehotna zena nie je chora. Kazda zvladne nieco ine a ziadne zakony alebo predpisy nepisu co mozu, nemozu robit. Vzdy je to na dohode, na tom co zena chce/moez robit. Zamestnavatel v provom rade potrebuje zamestnanca na danu pracu, a za to plati. TO je fakt. NIe je to ziadne, co si kto necha robit so sebou atd.

ma moznost povedat lekarovi aj zamestnavatelovi, ze nevladze toto robit za tychto podmienok. Ak zamestnavatel nevyhovie, moze ist na PN. Ak vyhovie, bude mat zamestnanca, ktory si sem tam sadne ale bude v praci... (zalezi teda aj od pracovnej naplne).

zuzliq
26. okt 2021

@lacibo ahoj, u nás je to tiež bežné, ale musíš pracovať v nepriaznivom prostredí. Ja pracujem pre farmaceutickú firmu, keď otehotnie žena z výroby alebo z labákov, hneď po oznámení tehotenstva ju prezradia do kancelárie. Ak takú prácu pre ňu nemajú, je doma s náhradou mzdy.

mogaa
26. okt 2021

@manda2632 ono záleží od povahy práce...ak je to nenáročná práca , tka státie nie je prekážkou....pochybujem že to bude dôvod na PN...nikde nie je písané že tehotná nesmie stáť v práci....nesmie vykonávať ťažkú manuálnu prácu ale stáť môže....

mandarinka555
26. okt 2021

@manda2632 Na to, že ťa bolia nohy, ti žiaden lekár posudok nenapíše...ani PN by ti nemal dať, lebo to nie je žiadna diagnóza...minule som tu čítala v jednej diskusii, že ženská ešte len ošťala test a už išla na PN, aby "neohrozila" dieťa, a to robila obyčajnú kancelársku robotu.....skoro ma vykotilo 😂

lacibo
26. okt 2021

@mandarinka555 vyjadrujes sa velmi vulgarne o zenach pritom si sama zena, dokonca o matkach..kazdy nech si robi ako vie a ako to citi, ja som sa tiez hned dala vypisat, mala som uz svoj vek pri tretom, astmu a pracujem v skolstve, co je aj bez tehotenstva narocna, stresujuca a na infekcie a choroby rizikova praca...je na kazdej, nakolko bude podstupovat riziko v suvislosti s vlastnym zdravim a zdravim dietata..nema to kto co komentovat..poznam aj take pripady, co odviezli rovno z prace do porod. Ale aj tie deti to mali potom tazke, komplikacie so zdravim, preplakali cele dni, skratka cele zle...

lacibo
26. okt 2021

@simca06022011 dobre pises, nikde nie je uvedene, co konkretne komu skodi..v ZP je zadefinovane ze nemoze skodit organizmu tehotnej....a to je velmi siroky pojem...ak ma autorka ostrohy a nemoze si ich v tehu adekvatne liecit, tak jej skodi aj to statie..

mandarinka555
26. okt 2021

@lacibo Keď to nemám komentovať, tak načo je tu potom voľná diskusia ? A nebola som vulgárna na žiadnu ženu...čo to táraš za nezmysly ? A ináč som očakávala, že ktorá hus prvá zagága...

lacibo
27. okt 2021

@mandarinka555 autorka sa tu p niecom radi to kludne komentuj ale nekomentuj jej rozhodnutie prosim ta..je to jej vec, ci ostane doma alebo nie..a s tou husou nechapem...nevadi..kazdy si zariadi zivot ako uzna za vhodne, ak sa to tebe nepaci, tvoj problem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre