Tehotenská cukrovka

14. jan 2024

Dobrý deň prajem, začínam 31 týždeň tehotenstva, pri OGTT mi bola zistená mierne zvýšená hodnota nalačno a to 5,5, po hodine od vypití sirupu 9,4 a po 2 hodinách hodnota 7,8, to je vraj hraničná, dostala som glukomer a pravidelne si meriam cukor nalačno a 2x za deň po jedle… meriam si od začiatku decembra hodnoty nalačno mám väčšinou 4,7/4,9/5,0.. no raz som mala už 5,8 pretože som si zmerala až nejak hodinu po zobudení a vraj aj pri hlade sa cukor zvyšuje..inak je to vždy do 5,5 a po 2 hodinách po jedle som mala najvyššiu 7,0 vraj by mala byť do 8,0… tak som sa na to pýtala na kontrole po 3 týždňoch nalačno a bolo mi povedané že pokial sa do týchto hodnôt zmestim nalačno do 5,5 po jedle 8,0 tak môžem jesť normálne ako predtým.. kontrolný test som mala už v poriadku..avšak všade čítam ako je dôležité dietu dodržiavať.. odkedy mi to povedali tak jem všetko normálne ako predtým a zatiaľ sa do hodnôt zmestim, ale keď si dám nejakú čokoládu/sladenú vodu/niečo vyprážané mám celkom výčitky.. mali ste to niektorá takto ako ja, že pokial ste sa zmestili do hodnôt jedli ste všetko?? Keď som zo začiatku poriadne všetko dodržiavala mala som cukor práveže nízky po 4,0…
Najbližšie mám kontrolu 2 hodiny po jedle, skúsim sa ich to spýtať znova, len by som chcela vedieť či ste to mala niektorá podobne ako ja, jedli ste všetko a všetko bolo v poriadku?

lussy203
14. jan 2024

Po jedle meriaš po hodine alebo po dvoch?

autor
14. jan 2024

@lussy203 po dvoch

lussy203
14. jan 2024

Pri tehotenskej cukrovke treba merať 1 hodinu od začiatku jedenia a hodnota ma byt do 7.8

autor
14. jan 2024

@lussy203 myslím že kvôli tomu, že tie 2 hodiny po som mala vyššie si musím tak aj merať.. teraz som v pomykove 😀

anavixy
14. jan 2024

Ano, ja, mala som hranice zvysenu hodnotu tusim po prvej hodine, merala som si asi prvy tyzden, potom len obcas, hodnoty boli vzdy ok (aj po mc menu s colou a zmrzlinou 🙈), ziadnu speci diabeticku dietu som nedodrziavala, dieta rastlo normalne, po porode boli hladiny glukozy v norme aj u mna aj u dietata. Ano, dodrziavanie diety je dolezite, ked mas GDM, ale ked mas hodnoty v norme aj napriek tomu, ze dietu nedrzis, tak nevidim dovod, obzvlast ak ti to potvrdili aj na diabetologii.

dagas
14. jan 2024

Toto písala jedna pani v inej skupine: Tvoje hodnoty jsou (zatim) v poradku, ale asi jsi uplne nepochopila princip te diety. Mela by ses vyvarovat vseho, co obsahuje jednoduche cukry (ta vanocka treba) krom ovoce, protoze cukry se vstrebavaji do krve rychle, hodnoty vystreli vysoko a po hodine uz jsou realne v norme, ale skody uz napachaly. Tzn. snis cokoladu, za 10 min muzes mit hodnoty klidne pres 10mmol/l, ale za hodinu uz jsou normalni. Ale to dite tech 10mmol/l uz muselo regulovat, protoze tvoje slinivka na to nestaci. Je dulezite, aby hodnoty glykemie byly udrzovany v urcitych hladinach neustale a aby tam nebyly ty vykyvy. www.tehotenskacukrovka.cz je web, ktery by ti mohl napovedet.

-ja som sa tiež riadila tým že veď po sladkom nemám zvýšený cukor. No a malá bola dosť veľká.Teraz mám cukrovku znova,občas si niečo sladké dám ale teda snažím sa to dodržiavať aby neboli žiadne komplikácie. meriam si hodinu a pol po jedle

majamat
14. jan 2024

asi tam bude nizsia tolerancia sacharidvo,a le zrejme to zvladnes do kocna tehu velmi dobre.
hoci pises, ze nedrzis dietu, ale moze sa to trosku aj s postupujucim tehu zhorsit, urcite si treba davat pozor aspon na rychle sacharidy. nie je na skodu, troksu si toto redukovat.

moja sestra bola na tom podobne. v testoch jej vyskocil cukor, uz neviem ktorej faze testu bola nad normu, ale nasledne si kontrolovala gylkemie, trosku sa kontrolovala v jdeni,a le zvlada aj sviatky so zakuskami ( niektore recepty si upravila a snazila sa jest striedmo aj tie zakusky ) a zvladla to bez liecby.

autor
14. jan 2024

Našla som správu od lekára a je tam napísané že po 2 hodinách.. som sa zľakla že to robím mesiac zle.. Presne aj ja si dám pizzu McDonald’s zákusok a je to v norme.. bez toho sladkého by sa dalo vydrzat ak mám fakt obrovskú chuť dám si kocku čokolády za deň a je dobre, tu si dám hocikedy takze nie je to presne 2 hod pred meraním, niekedy mi to vyjde tesne pred meraním a niekedy hodinu pred a bolo to chvála bohu vždy v poriadku.. ale ako píšem bez toho by som vedela vydrzat no bez sladených nápojov je to horšie… vypijem 2l minerálky magnezii neochutenej ale medzi tým musí byť buď pohár Vinei alebo Coly… nie je to zas tak že by som sa prejedala sladkým, vyprážaným no niekedy si doprajem tak ako predtým ako mi vyšli zle hodnoty.. dúfam že to bude v poriadku.. ďakujem za reakcie každej z vás.☺️

dagas
14. jan 2024

To ti verím ja bez sladkej vody som hotová úplne ...občas si len trošičku cucnem..ale ozaj malá bola veľká na šastie nemala žiadne problémy a lebojím sa že druhé bude ešte väčšie a že by mohol mať niečo..ale hodnoty mávam celkom ok.občas mi vybehne trochu keď sa prejem..naposledy zo sviečkovej a knedle 🤭

lussy203
14. jan 2024

Ja som diétu dodržiavala, ale keď som sem tam zhrešila tak som si dala pol hodinovú prechádzku a hodnoty boli v norme 🙂 skús sa merať hodinu od zaciatku jedenia a uvidíš, či budeš mať hodnoty ok a podľa toho sa zariaď

monicatko20
14. jan 2024

Merať po 2 hodinách, tak isto jak pri klasickej cukrovke..🙏 Na lačno keď máš pod 5 tak je dobre, po jedle by si mala byť pod 7..mne už nad keď skákala vyhrožovali inzulínom..ale čo sledujem, tak každý lekár to ma inak..Skús dávať pozor na biele pečivo 😉 u mňa stačilo to obmedziť

bluemoon24
14. jan 2024

Podle tveho prispevku a tvych odpovedi dietu nedodrzujes, takze je asi tezko radit. Pri GDM je dulezite, aby hodnoty byly cely den vicemene konstantni, coz je pri tvoji strave nemozne. To ze ti hodnoty po 2h od jidla (coz je teda spatne, takto meri cukrovkari 2. typu, ty mas merit hodinu od prvniho sousta s hodnotou do 7,8mmol/l) vychazeji v norme je celkem normalni - kdyz ti to vyletelo, tak jsi to nezmerila. Zkus nekdy ze srandy zmerit 15-20min po tom, co si das pizzu, McDonald nebo zakusek a uvidis, jaka hodnota bude - a pak si vzpomen na to, ze kdykoliv je takto vysoka hodnota, musi to za tebe napravit tvoje dite a jednou z toho cukrovku mit muze. Se mnou na pokoji po porodu byla zena, ktera to dodrzovala asi jako ty, po 2h hodnoty ok, ja uz jsem mela po porodu a ona cekala na CS (kvuli velikosti plodu samozrejme) a vykladala, jak dieta byla jednoducha a smala se mi, ze jsem na sebe byla prisna, ale kdyz se ji pak dcera kazdych 10min klepala v zachvatech hypoglykemie a neustale ji museli dopichovat glukozu, tak plakala. Tak si na to vzdycky vzpomen, az si das vineu, colu, zakusek nebo McDonald.

autor
14. jan 2024

Skúšala som po tom zakusku asi 15 min pokedy sa to dostane do krvi a bolo to tiež v normre.. zato som vtedy zisťovala u sestričky či môžem :/ presne toto že vždy sa stretávajú 2 názory len som zisťovala že či to mal niekto ako ja že mohol jesť všetko a bolo všetko v poriadku.. je to zvláštne lebo aj žena ktorej cukrovka nebola potvrdená a dá si čokoládu tak jej cukor vyskočí.. asi tomu nejak nerozumiem musím si to ešte poriadne prebrať s diabetológom, len som chcela reálnu skusenosť. Ďakujem 🙂

majamat
14. jan 2024

U rozvinutého diabetika - všeobecné, sa cukor drží hore stále.
Pri začínajúcej cukrovke, ktorá nie je naplno rozvinutá, je problém nie v tom, že by nemohol mať človek vzssi cukor, ale v tom, ako rýchlo ho telo dokáže spracovať.

U zdravého človeka musí do 2hod poklesnúť na normu. U začínajúceho diabetika je spracovanie sacharidov spomalené.

majamat
14. jan 2024

A teda potraviny majú glykemický index - GI.

To znamená označenie, ako rýchlo sa cukor z potraviny dokáže uvoľniť. Vysoký je horší.

No rovnaká potravina v rôznej forme nebude mať rovnaký GI. Čím je potravina tuhšia/suchšia tým ťažšie telo ten cukor z nej doluje.
Tiež GI ovplyvňuje kombinácia. Ak potravinu pomiešame s bielkovinami a tukmi, GI sa znižuje.

Čerstvý mäkký biely chlieb buď mať vysoké GI.
Zníži sa, keď ho natrieme pomazankou, dáš šunky, či syr a pod. Tiež keď dáš suchár, alebo celozrnný chlieb. To všetko GI dokáže znížiť, ale neviem o koľko.

Pre diabetikov je lepšie, keď je GI nižší, no samozrejme sa tým množstvo sacharidov nemení, iba vstrebávanie je pomalšie.

A teda zákusky sú aj plne tukov, čiže vstrebávanie je pomalšie a za 15min ešte nemusí naplno zdvihnúť glykemiu

autor
14. jan 2024

@majamat ďakujem za vysvetlenie, každopádne to musím napraviť hádam ešte nie je neskoro a začať sa viac obmedzovať 🙂 ďakujem

yanni
14. jan 2024

@anavixy presne tak som mala aj ja. Uz som to tu niekde v inej teme pisala, hodnoty om mala vzdy dobre ci na lacno, ci po pizzi. Dietau som nakoniec nedrzala. Po po porode tiez boli moje aj hodnoty dietata v norme. Uzavreli to ako sposobene stresom.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre