Jedno verzus dve deti v dnešnej dobe

hodiny22
23. máj 2022

Ja už neviem, mám 1,5 ročné dieťa. Vždy som chcela 2 deti, ale ako sa reálne pozerám na dnešnú dobu, čo sa týka zdražovania, tak začínam mať pocit že na dnešnú dobu stačí aj jedno. Má niektorá rovnaké pocity ako ja ? Len rozmýšľam, ze ci ma to v budúcnosti nebude mrzieť, že je jedináčik.

sense
23. máj 2022

@hodiny22 tak na toto ti nikto neodpovie niektorú mrzí ze ostali pri jedno, niektorú nie... Ak túžiš po druhom a nezadlzite sa kvôli tomu tak smelo do toho. Dôležité je aby ste ďalšie dieťa chceli s chlapom obaja

katka281
23. máj 2022

@hodiny22 podla mna bude 😉 zdrazuje sa od nepamati. Zalezi kolko si ulietavas na prvom dietatku, mne vzdy zostane trosku z tej almuznej co nazyvaju materska. Keby chcem a posnazim sa, zostane mi viac 😄 da sa kupit aj lacnejsie oblecenie, plienky atd. Vela ti zostane po prvom dietati - surodenec donosi. Nas ma tiez 1 a pol roka a mala som rovnake myslienky ako ty. Dve deti sa este financne daju zvladnut si myslim. Niektore mamicky maju aj 4 a zvladaju ich lavou zadnou, kazdopadne maju moj obdiv ✌

paciko9
23. máj 2022

@hodiny22 my sme sa rozhodli mat jedno dieta. Nic v tom nehra rolu. Proste su ludia co nechcu deti vobec a my sme si povedali ze chceme jedno.

denden77
23. máj 2022

ja som jedinacik.. a moja dcera bude tiez 🤷‍♀️😊

martinka13
23. máj 2022

Mne by bolo ľúto, keby mám jedináčika. Bez súrodencov je smutnejši a ťažší život. To je ale môj názor, každý si spraví podľa svojho.

elizabet173
23. máj 2022

@martinka13 niekedy je zivot smutnejsi prave s tymi surodencami, ked clovek postupne zistuje, ako je napriek tomu, ze ich ma na vsetko sam a kamarati mu pomozu viac, vypocuju ho, poradia

zina234
23. máj 2022

@hodiny22 riešime to isté. Mame syna, rok aj 8 mesiacov. A teda hovorí sa, že zdražovanie bolo vždy, ale to deti nenakrmi. My sme sa rozhodli ešte počkať.. Rok, dva, koľko bude treba a uvidíme, či sa situácia ustáli a trufneme si

alenka7777
23. máj 2022

no ja neviem, ale kedy sa mali ludia lepsie ako teraz? uz tolko ludi trpi obezitou, ze vobec nevyzerame na to, ze by sme sa mali zle

u2jana
23. máj 2022

@alenka7777 ale obezitou ludia trpia, lebo nezdrava strava je lacnejsia ako ta zdrava.

h2
23. máj 2022

Divím sa, že sa tu ešte neobjavil ani jeden príspevok, že "najlepšie, čo môžeš dieťaťu dať, je súrodenec". 😁

denden77
23. máj 2022

@h2 daj tomu par minut 🤣

laurar1
23. máj 2022

@hodiny22 My mame len jedno dieta a pri jednom aj ostaneme. Ale nie kvoli zdrazovaniu. Jednemu dietatu budeme vediet dat vsetko, ked sa rozhodne ist studovat do zahranicia a podobne. A my mame surodencov, ale ze by to bolo nevyhnutne pre zivot, to nie. Mam kopu inych ludi, s ktorymi som si daleko blizsia a surodenec je jeden z poslednych, na koho by som sa obratila o pomoc.

nafka0483
23. máj 2022

@katka281 Materska, ktora je vyssia ako tvoj cisty plat je podla teba almuzna? 😂 si robis srandu?

katarinka89
23. máj 2022

@hodiny22 poviem ti z vlastnej skúsenosti ako matka aj sestra. Mam 5 deti a vedia sa spolu aj zahrať, vedia si pomôcť, je pekne na nich pozerať......neviem ako budú spolu v budúcnosti fungovať ale .......som aj sestra- mam sestru a tie vztahy sú hrozne a to sme len 2. Je mladšia, čiže vždy od mala mala potrebu všetko po mne kopírovať, vybudovala si pozornosť a všetko čo sa jej stalo hodila na mňa. Takúto povahu ma aj dnes a to ma po 30tke a ona ma zatiaľ 1 chlapca- a to teda pozerám aký je rozmaznany, duše, vieska a plače, všetko je jeho, nič nepozicia a smutný je na neho pohľad keď vidím ako sa sám matka po dvere lebo sa nemá s kým hrať. Čiže všetko má svoje pre aj proti.

deti95060810
23. máj 2022

my máme 4 ... kríza - nezamest. , zdražovanie ... býva pod chvíľou takže je to skôr o niečom inom...

mamamasama
23. máj 2022

Mám súrodencov a aj keď som chcela jedináčika, po dvoch rokoch som zmenila názor. Malý je úžasný. Chcem ešte jedného takého. 😍

kvetinka75
23. máj 2022

@elizabet173 presne tak, ja mám 2 súrodencov ale vôbec sa nestretávame, nekomunikujeme spolu. oni nemajú záujem. Každý si žije svojim životom. Takže som ako jedináčik

kvetinka75
23. máj 2022

@u2jana presne tak. Veľa ľudí je na chlebe, prívarkoch, omáčkach. Na tom ušetrria, zasýti to a priberá sa z toho.

sissy27
23. máj 2022

@martinka13 po 42 rokoch vlastných skúseností si dovolím tvrdiť, že život jedináčika vôbec nie je smutný. A keď sa pozriem okolo seba na mnohé súrodenecké vzťahy, tak by som smelo povedala, že mám veselší a bezstarostnejší život ako poniektorí súrodenci, ktorí sa vedia pohádať o sústo chleba.
@hodiny22 toto čo píšeš by pre mňa vôbec nerozhodovalo o tom či mať alebo nemať druhé dieťa. Samozrejme neporodila by som ďalšie, keby tomu prvému nemám čo dať jesť a za čo plienky kúpiť, ale riešiť súčasnú situáciu mi príde zbytočné. O rok môže byť všetko inak. Nikdy tá situácia nie je úplne stabilná, vždy sa môže všetko zvrtnúť zo dňa na deň. Niekedy k horšiemu, niekedy k lepšiemu.
@katka281 materská a almužna? Veď tá sa vyrátava z platu, takže si sa mala lepšie učiť a nájsť si lepšie platenú prácu a mala by si viac ako len almužnu. Ale pri 1,5ročnom si už na rodičáku - a to tiež nie je almužna, 280/380 € len tak za nič je podľa mňa super. A áno, za nič, lebo na to, aby si dostala rodičák nemusíš celý život pohnúť prstom. Dieťa má snáď každá z nás dobrovoľne, takže nie štát sa má starať, ale rodičia.

zafir01
23. máj 2022

@hodiny22 neviem ci som ta správna, ktorá ti tu bude " radiť". Osobne som porodila 4 deti. Jedno mi zomrelo tesne pred pôrodom. Mam teraz tri. A žiadam do pestunstva jedno dieťatko z blízkej rodiny. Takže by boli 4 deti ak sa podarí...
Vždy som túžila mat 2 max 3.. Ja som z troch detí, so segrou nemáme vzťah takmer žiadny - sme si cudzie. A brat žije a ma rodinu v zahraničí, a takmer denne si voláme.
Muž je zo štyroch detí, a intenzívne sa stretáva len s jedným.. Takže fakt hlasy typu " súrodenec je darček...." s nimi sa nestotoznujem.

Z ekonomickej stránky, sme priemerne zarábajúca rodina, nový dom na hypo ( ešte necelých 50k a sme bez dlzob 🙏) dve staršie auta. Každoročne dovolenka pri mori, či v alpach alebo tatrách. Nedeľné výlety s deťmi mimo kres aspoň raz ci dva krát mesačne. A aspoň raz ročne predĺžený vykend niekde na sk.... A to muž pracuje ako šofér a ja som bola vo výrobe. Takže zvládame to myslím si, že celkom dobre.

A praktická stránka. So stráženim je trochu problém, priznám, že občas by sa pomoc zišla, najmä v čase, keď je jedno choré. A Š druhým treba ísť niekam na vyšetrenie, a tretieho zaviezt na krúžok ( ako napr tento týždeň). Ale je to dočasná situácia. Vždy sme to nejako zvladli. K to. Usme nezabudli na seba a aj manžel aj ja mame svoje koníčky, ktorým sa venujeme. Aby sme trochu vypli.

To rozhodnutie je však len na tebe a partnerovi. Občas sa môžme chcieť riadiť rozumom. A srdce nám povie iné. Občas môžme plánovať (ja som otehotnela minulý rok neplanovane tesne pred prijímačkymi na školu a týždeň pred nástupom do novej prace). No som vďačná, podarilo sa nám zdravé dievčatko, ktoré mi zaplnilo tu prázdnu diétu po strate dcérky.
Teda držím palce v rozhodnutí. Nech už je akékoľvek, verím, že nebudeš ľutovať ani jedno časom, pretože z každej situácie treba ťažiť to pozitívne, co ti prináša.

andrea_82
23. máj 2022

pri rozhodovaní o druhom dieťati som sa nikdy neriadila tým, či nebude prvému synovi smutno. Pretože podľa mňa sa zase tie súrodenecké vzťahy preceňujú. Ja mám brata, vychádzame spolu dobre, ale dôležitejšia je pre mňa súčasná rodina (manžel, syn).
A tiež by som nečakala kvôli súčasnému zdražovaniu. Ak vyslovene nemáte kopu pôžičiek a to dôležité dokážete zaplatiť, tak by som nečakala. Nikdy nevieš, či nebude situácia ešte horšia a potom si budeš nadávať, že si prepásla čas.
Niekomu vyhovuje jedno dieťa, niekto chce veľkú rodinu. Musíš si len určiť, do ktorej skupiny patríš ty.

rikarika
23. máj 2022

@u2jana obezitou ludia trpia v prvom rade preto ze jedia vela. Ak by obezni jedli stale to iste, len by vypustili poobedne jedla a vecere + alkohol, schudli by raz dva. Ale chapem ze aj v tomto pripade je lahsie hodit vinu na nieco ine.

sissy27
23. máj 2022

@zafir01 ani neviem prečo, ale toto je pre mňa jeden z najkrajších príspevkov aké som kedy na mk čítala ❤ Prajem všetko dobré, nech ste zdraví a šťastní 🌹

lubina
23. máj 2022

moja mama je jedinacik. Ja mam brata a mama mi vzdy hovorila "len neostan pri jednom dietati". A posluchla som ju a mame dve uzasne dcerky a som rada, ze sme neostali pri jednej 🙂

vilma7
23. máj 2022

Ja mám dve, vždy som chcela dve. Bolo nám veselo aj s jedným, ale s dvomi je oveľa veselšie 🤪

lesana25
23. máj 2022

Ja už začínam byt alergická na toto “v dnešnej dobe”. Kedy inokedy by ste chceli žiť. Za bývalého režimu, za druhej svetovej, v stredoveku alebo v dobe kamennej? V tejto dobe je vám zle, kedy mate volebné právo, slobodu vierovyznania, máte (kto sa teda o to dám pričinil) strechu nad hlavou nad ktorou vám nelietajú bomby, rodičák do troch rokov decka. Nič si neviete vážiť, ale že zhola nič, furt budete pindat že máte malo, ale urobiť niečo ku zlepšeniu, to už nie.

deti95060810
23. máj 2022

@kvetinka75 z chleba sa priberá???? omyl... to by som musela byť ako skriňa... chlieb a rožky s maslom je moje obľúbené jedlo - radšej nebudem obedovať, ale rožtek s maslom musí byť...

zmrzlinka2021
23. máj 2022

@martinka13 Prečo by mal byt zivot bez surodencov smutnejsi a tazsi?

deti95060810
23. máj 2022

@lesana25 tiež som toho názoru... ale je to o niečom inom - skôr o pohodlí...

h2
23. máj 2022

@lesana25 Klídek, ja si myslím, že tu je tou dnešnou dobou myslené obdobie cca posledných 2 rokov: korona, vojna na Ukrajine, rapídne zdražovanie všetkého...
Jasné, že sa máme 100x lepšie, než vo všetkých tých obdobiach, ktoré si spomenula.