Hypotéka v dnešnej dobe

7. máj 2022

Ahojte,
Ako tak nad tym rozmyslam a je mi doslova smutno že možno nikdy nebudeme mať nič svoje s priateľom. Máme jedno dieťatko, bývame naozaj v peknom prenajme 2 izbovom ale chceli by sme svoje niečo. Lenže ja na rodičovskom príspevku on začal nedávno pracovať v novej práci a žiaľ nemáme ani nič našetrené čo požaduje banka 10-20%. V dnešnej dobe bohužiaľ neni to ľahké zobrať si len tak hypotéku ako voľakedy. Neviem, stále rozmýšľam nad tým odkiaľ berú ľudia toľko peňazí že im dajú banky hypotéku aj 250000€. Tie ceny idú veľmi hore, buď o pár rokov naozaj nikto nebude si môcť dovoliť hypotéku alebo pôjdu naspäť nižšie. Preto chceme pár rokov ešte počkať medzitým si aj niečo našetrime aj ked nie veľa ale aspoň niečo. Chceli by sme aj druhé dieťa nakoľko nechceme aby vyrastalo samo, len viem žeby sme sa museli opäť sťahovať do väčšieho prenájmu. Ja neviem, ale pozorujem to len tu na svk. Všetci sú tu tak nastavený že keď máš dieťa tak musíš už mať aj niečo svoje, zahraničí to napríklad takto nefunguje, ľudia normálne žijú v prenajmoch. Neodsudzuju sa navzajom. A ano keď máš na to platiť si nájom máš aj na hypotéku, lenže žiaľ nie každému ju dajú. máš

vanda323
7. máj 2022

Tak ja neviem....nemôžeš dať malú do jaslí a ísť pracovať?
Hypo Vám daju neboj ak obaja budete mať prijem

autor
7. máj 2022

@vanda323 chceme ju dat až od dvoch rokov, lebo zdá sa mi že ešte je na to skoro, aj keď sa bojím ako to bude zvládať všetko, ine prostredie mna neuvidí 😒 neviem no..

adalmba
7. máj 2022

No neviem, ja som asi staromódna. U nás šlo prvé práca, bývanie ( svoje), svadba, dieťa. Do podnájmu by som nešla, platiť niečo,, cudzie,,.

kitycat
7. máj 2022

Tak je blbe ked dvaja mladi ludia maju nasetrene NIC, ale uz maju babo... Vtedy sa ozaj tazko setri. Mnohi mladi maju peniaze od rodicov, z uspor, alebo pracovali v zahranici a setrili... Ked sa na to ide z opacneho konca ide to tazsie

nnnuuunnn
7. máj 2022

Z dvoch príjmov to bude v pohode, keď sa vrátiš do práce. Predstav si že su aj single ľudia čo to musia riešiť sami 🙂

autor
7. máj 2022

@adalmba ved jasne každý ma na to svoj názor ale aj hypoteka na dom bude až o 30 rokov vaša až keď to splatíte, taktiež môžu nastať všelijaké situácie.

autor
7. máj 2022

@kitycat žiaľ bola doba kedy tie peniaze čo sme mali, minuli lebo sa ťažko žilo. Asi toľko k tomu a dieťatko prišlo neplanovane, lenže ja nie som taká matka že si ho dám preč

monuska112
7. máj 2022

ako si napisala v zahranici je uplne normalne ze ludia ziju v podnajmoch aj cely zivot...na to sa vykali ze vlastne byvanie praca a az potom dieta (to si mozu povedat ludia co dostavali za sociku byty zadarmo) od vtedy i ked mnohi idu tymto smerom nieje to az taka samozrejmost....al e tym sa ti tu nikto nepochvali lebo sme na konovi kde sa prezentuju len dokonale zivoty a "zodpovednost"...ved ak si s tym vpohode preco to tu riesis? ci je ti len luto ze ceny isli do neba? no isli a je to blbe. co konkretne hladas?

eva233
7. máj 2022

Veľa ľudí si napríklad pozícia od rodiny/kamarátov/ vezme pôžičku kde nepozerajú na príjem a dajú si to na účet ze nech vyzerá ze majú našetrné a potom keď im dajú hypo tak to vrátia vlastne akoby z tej hypotéky už je len na tom ako sa dohodneš s predávajúcim na tom co bude na papieri a to co mu reálne dáš.... Sú všelijaké machinácie a oblbnutia systému len sa v tom človek musí vyznat🤷‍♀️..... Na Slovensku je bežné povedomie ze musíš mat svoje bývanie lebo bohužiaľ keď sa dožije staroby z dôchodku nemáš šancu zaplatiť nájom.... Kdezto v západných krajinách je to bežné, že ľudia nemajú svoje lebo sa celý život sťahujú za prácou a žijú tam kde je im momentálne dobre, ale potom aj v starobe majú dôchodok z ktorého vedia aj nájom zaplatiť.... Samozrejme nehovorím, teraz o všetkých dochodcoch v zahraničí, ale jednoducho je to tam na rozdiel od nás bežné.... A áno aj my sme mali robota, svadba, bývanie, dieťa... Ale keď to tak niekto nemá, nuž musí hľadať spôsoby ako ďalej... Je na vás čo je momentálne pre vás prvoradé, či pôjdeš ty do roboty aby ste mohli dostať budúci rok hypo a potom ísť do vlastného a pripadne mat ďalšie bábo alebo radšej byť teraz v menšom venovať sa prvému dieťaťu a rodine a potom časom ísť do roboty dostať hypo atď.... Ani jedna možnosť podľa mňa nie je zla alebo dobrá.... Jednoducho je na vás ktorá vám viac vyhovuje.... A druha vec je l, že vždy si treba uvedomiť ze hypo treba aj vedieť dlhodobo splácať, takže nie len to, že kúpim pozemok/ kúpim neprerobeny dom/ holodom atď.... Ale ze jednoducho treba mať aj na živobytie aj vedieť splácať hypo.... Dúfam, že raz sa vám podarí vlastne bývanie aké chcete 😉

autor
7. máj 2022

@monuska112 to je pravda no, veľa ľudí nepovie to ze dostali pomoc od rodičov, zdedili niečo atď.. Nie každý má to šťastie dostať pomocnú ruku, nehovorím nájdu sa aj takí co pekne zarabaju a dostanú teu hypotéku ale v dnešnej dobe ich je tak mozno 30%. No mne je skôr ľúto to že aj mme rodičia vyčítajú že nikdy nebudeme mať nič svoje a okolie keď povieš že bývaš v prenájme s dieťaťom tak ma ide rozdrapiť keď povedia tak to si môžeš dovoliť aj hypotéku a nikdy by som ja nebola v podnajme s dieťaťom ako prečo, kvôli čomu? Kvôli tomu že to platíš súkromnej osobe a ty to platíš zapredanej banke? Kde ti hocikedy môže navýšiť splátku o stovky eur? Ja by som bola v pohode s tymto že bývame v podnajme mne to neprekáža a ak budeme mať ďalšie dieťa pojdeme do väčšieho. Len tí ľudia akí su v tomto skazeni, v minulosti naši rodicia mali socialne byty alebo domy za pár centov doslova ale teraz je žiaľ iná doba a asi je na čase sa s tým zmieriť..

autor
7. máj 2022

@eva233 ďakujem, verím že v živote bude tak všetko ako má byť a ak nie, treba sa s tým len zmieriť 🙂

sense
7. máj 2022

V zahraničí žije veľa ľudí v podnájme pretože hoci nezarabaju zle hypotéku by nedostali keďže tiež im treba 20-35% hodnoty nehnuteľnosti ci pri cca 800tis až milión potrebuješ mat nasetrrene cca 150-200tis a takisto prenajímajú viac realitky resp správcovské. Spoločnosti ako súkromné osoby a nájom nesmie presiahnuť 30perc príjmu.
Musíte začať šetriť, takisto si hľadaj robotu ty alebo aspoň brigádu.
A kde zoberú iný takú sumu aby im dala banka hypo? Zarábajú viac ako minimum a šetria, zafabaju obaja a šetria, niečo pomôžu rodiča ale išli do zahraničia aby zarobili. Alebo veľa paraov žije aj tak ze chlap odíde za lepšou prácou a chodia na týždňovky a doma sú len pár dní v mesiaci

monuska112
7. máj 2022

to ma mrzi...takychto ludi vacsinou selektujem ale je mi jasne ze nemozes selektovat vsetkych zvlast rodicov....

adalmba
7. máj 2022

Áno môžu, nehnuteľnosť sa dá vždy predať a vyriešiť situáciu.

luccija
7. máj 2022

Tak, keď to tebe nevadí, že ste v podnájme čo riešiš?Na druhých nepozeraj...
Buď si vezmete hypo, keď budeš pracovať, alebo budete v podnájme a platiť skoro toľko ako hypo.Ano teraz sú podmienky prísnejšie.A sociálny byt od mesta?

autor
7. máj 2022

@luccija ano od mesta, žiaľ aj na ten sme si podali sociálne byty teda teraz už sa to volá mestské byty kde max zaplatite najom do 400e 3 izbak,lenže aj tam v poradovniku čakáte dobre že nie 10 rokov.

sasa1310
7. máj 2022

tie alibistické reči typu "zapredaná banke" milujem. Čo si myslíš, že keď pôjdu úroky na hypotékach hore, že ceny podnájmov ostanú? Kdeže. Pôjdu rapídnejšie hore ako samotné hypotéky. Za prvé: už len z toho titulu, že veľa ľudí, ktorí prenajímajú byty, na tie byty majú hypotéky. Takže pôjdu tiež s cenou hore, aby neboli v mínuse. A druhá vec: viac ľudí bude hľadať prenájmy, nakoľko nebudú mať na hypotéky. Čiže bude vyšší dopyt ako teraz, tým pádom vyššie prenájmy. Nehovoriac o tom, že majitelia si budú vyberať, či si radšej vyberie pár bez dieťaťa alebo rodinu s 2 deťmi.
A ešte ti vysvetlím o čom je hypotéka. Nie je len o splácaní "zapredaným" bankám. Je o nadobudnutí majetku ako takého. Majetku, ktorý ti stúpa na hodnote. Posledný rok stúpa na hodnote ba priam každomesačne. Takže zatiaľ čo ty splácaš tvojmu nájomníkovi hypotéku. Neplatíš mu len tu, ale aj zhodnocuješ jeho majetok.

heleninamama
7. máj 2022

Bývanie v podnájme u súkromnej osoby a bývanie vo vlastnom byte s hypotékou nemôžeš ani porovnávať. A vôbec nie je výhodnejšie žiť v podnájme - to sa len utešuješ. Už z Tvojich vyjadrení a plánov je jasné, že si finančne úplne negramotná. Podnajomník totiž ťahá za krátší povraz. Platí roky a vo finále, na starobu, nemá nič. A pokojne môže skončiť vypršaním nájomnej zmluvy aj na ulici - o rodiny s viacerými deťmi sa totiž nájomcovia netrhajú. A rovnako, čo budeš robiť v starobe? Kto si nechá v podnájme starého, chorého človeka s nízkym slovenským dôchodkom? A takýto bezdomovec zvyčajne nič nezanechá ani svojim deťom - a kolotoč ukrivdenej chudoby bude pokračovať ďalšiu generáciu. Raz Ti možno bude tvoje dieťa vyčítať, prečo ono nedostalo nič na začiatok, ako jeho kamaráti. A zožierať sa závisťou a otázkami ako teraz Ty.
Treba rýchlo začať pracovať, našetriť pár tisíc (to dvaja pracujúci ľudia zvládnu) a zobrať si hypotéku na niečo svoje - hoci menšie. Až potom by som riešila druhé dieťa.

monuska112
7. máj 2022

@heleninamama myslim za z prispevku je zrejme ze autorka chce byvat vo vlastnom, chce si zobrat hypoteku, zial momentalne su pravidla ake su a nieje to pre nu realne. tak ako pre mnohych dalsich...no momentalne naozaj ak nic nedostanes a chces mat najskor hypoteku potom rodinu, mozes s tou rodinou pocitat kludne aj v 45 to jednoduco nie vsetci chcu. cize taketo prispevky jej asi nepomahaju. jednoducho ak to nejde tak to nejde a da sa zit aj v podnajme, i ked je to horsia varianta...a zavist??? to snad nemyslis seriozne

maranta_leuconeura
7. máj 2022

No neviem ci si tak nad vecou, ze ste v podnajme, ked to tu riesis. A nie, nie je nic zle na podnajme.
My teda sme hypo brali s nasetrenymi peniazmi plus nieco od rodicov (ale dali by nam aj vyssiu hypo bez toho), starsi byt, nie novostavba, na tu by sme nemali.
Inak podmienky sa stale sprisnuju a ceny stale stupaju a rozhodne tento trend bude pokracovat. Vacsi uver (teda hypo vratane vsetkych uverov, aj spotrebak, kreditka a pod) ako 8-nasobok rocneho cisteho prijmu nedostanete, co je momentalne najprisnejsie kriterium, hlavne na zapade sa to z jedneho prijmu snad ani neda.

vler
7. máj 2022

@monuska112 nuz autorka musi zacat pracovat aby na tu hypoteku niekedy dosiahla. Pravidelny plat jej umozni nasetrit aby vedela dat 20% a aby jej banka dala hypoteku. No ale ona chce tiez ostat doma do 2 rokov dietata a potom mat mozno aj dalsie dieta. Obidve varianty naraz su nezlucitelne... tak ako spomenul niekto vyssie, musi sa rozhodnut co je pre nu priorita

pieksamaki
7. máj 2022

Nie je dolezite od ktoreho bodu zacinas...dolezite je ako hospodaris a ako mas nadstaveny ciel....

petamich
7. máj 2022

nuz asi by som si druhe dieta rozmyslela 😬 nam nikto nic nedal, naopak my pomahame rodicom, manzel ma svoj byt na hypoteku, v tom case, ked ju bral si 15% nasetril tym, ze bol dlho na sluzobkach v zahranici a odkladal diety, teraz mame male dieta, som na rodicovskej, mame 2-izbovy byt a chyba nam minimalne jedna izba ak nie dve, lebo obaja mame pracu s home office, byvame v BA byt pod 350-400 tis. v dobrej lokalite a dobrym dispozicnym riesenim asi nezozenieme, no tak pojdem do prace skor a druhe dieta nebude 🤷‍♀️a 20% sme nasetrili pred tym, nez sme mali prve dieta aj ked som ho tym padom mala v 35 rokoch (ale aj manzela som stretla neskor, setrenie a mat dobru pracu a dobry prijem boli tiez dovody)

treba sa zamysliet co su vase priority, mat dve deti po sebe a setrit na byvanie to asi zlucit nepojde

gertys
7. máj 2022

Nepotrebujes mat nasetrene. My sme nemali nic a kupili sme holodom a aj dokoncili a dala nam na to banka. Staci vediet ako na to a mat dobreho hypotekarneho. Nasa hypo specialistka je doslova carodejnica. Dokaze ohybat banku ako je treba, existuje mnozstvo variant, da sa poziadat o rozne vynimky 🙂

nevenka
7. máj 2022

No neviem, moj muz zaraba dobre, ja som na RD, ked sme ziadali o hypo pred 2 rokmi, kupovali sme stary 60 rocny dom, ktory treba komplet prerobit, dostavat vrch, aby bolo dost miesta, s pidi zahradkou, proste tam bolo treba este aj zaklady spevnovat v jednej casti...Tak stalo to 140 tisic, nasetrenych sme tych 20% mali teda, zalozili sme byt aj tento dom, lebo samotny dom bol ohodnoteny s odretymi usami na 100 tis., aj to pri krajskom meste, len preto tolko. Kupcom pred nami to nevyslo, prave pre toto, ze nestacilo zalozit ten dom proste. Takze dom zalozit nestacilo. Ked som sla na matersku a na RD, navysovali sme, aby bolo co-to na prerabku, to sa aj muzovi zvysil prijem a dali nam max. 168 tis. celkovo. Muz robi programatora, takze fakt nezaraba malo, to ako keby som robila aj ja, ale kedze je to len 1 ziadatel v podstate a mame 3 deti, tak samozrejme, aj to do toho ide. Ale to mi rovno realitacka povedala, jeeej a nechcete ten novy holodom 4 izbovy za 300? Som jej povedala, vsak nam hypo nevyjde. A ona, ze veru nevyjde.
Teraz v jednej dedine postavili domceky, pod obrovskym kopcom, holodom za 400 litrov. Akoze kto si toto moze dovolit kupit? Ja proste neviem...🤔. Rovnako tak pozenky okolo 200 tisic. A to este je clovek rad, ked najde aj so sietami tu u nas, bezne "siete v dosahu" a suma 200 za meter stvorcovy. Sialene.
Vyjadruju sa tu poniektori, ako je nezodpovedne dieta priviest do podnajmu,...🤔 Lenze kym clovek nieco nasetri, zarobi, kupi alebo postavi, moze mat kludne aj 35 rokov a potom zene povedia, ze je stara na dieta, na co cakala alebo sa nedajboze nedari a su len oci pre plac alebo tazke tisice za umele oplodnenie. Podla mna, tu nie je na mieste autorke vycitat, ze si dovolila nechat neplanovane dieta. Ma moj odiv a sucitim s nou.

diamond007
7. máj 2022

Cesta môže byť kúpiť starý dom a prerobiť si ho

nevenka
7. máj 2022

@gertys tak daj typ, zisla by sa nam taka carodejnica 😅

nevenka
7. máj 2022

@diamond007 no neviem, v okoli BB napriklad idu stare domy tiez okolo 250-300 tisic, stare socialisticke kocky alebo aj starsie zo 60tych rokov. No fakt krasa toto. My sme mali stastie, ze sme zohnali pred 2 rokmi staru budu, kde zil ozran so psychicky chorou matkou, nechceli by ste vidiet ten stav domu. A ceny materialov tak sli hore, ze brrr...ak sa zmestime do 250 len dom, neratam dvor, garaz, terasa atd, tak budeme radi.

gertys
7. máj 2022

@nevenka no ak si z rovnakeho mesta mozem aj kontakt poslat 🙂 tak ja som bola v tej dobe tehotna a prijem som mala. Z rodicaku asi nedostanu nic ak partner nezaraba velke peniaze. Pointa skor bola ze sme od VUB banky dostali 100% pretoze ked si ziadas na holodom tak si mizes poziadat o kupu a rekonstrukciu. Takze ti daju 80% na kupu a potom podla hodnoty aj na rekonstrukciu co ti robi 100% a tych 20% si vykryjes uverom zo stavebnej 🙂 to je jeden z prikladov

vanda323
7. máj 2022

Chápem ťa....
Ja som pri tretej dcére odchádzala do práce keď mala pol roka bolo to skoro... držím ti palce teda Vám aby ste dostali hypo