5 týždňová dcérka sama nekaká. Poradíte mi?

smoulinka375
19. feb 2015

Prosim vas mam 5 tyzdnovu dcerku a od tretieho tyzdna nekaka. Pomaham jej kazdy den s rektalnou rurkou a vtedy to ide. Ked spinka tak sa budi nato ze strasne tlaci a nic nejde len prdiky.. Cvicime,masirujeme davame feniklovy caj aj pupik sme skusali a nic nepomaha.. Je plne dojcena.. Dakujem za pomoc.

gretocka
19. feb 2015

Dojcene deti nemusia kakat kazdy den a s tou rektalnou rurkou pravdepodobne nepomahas z dlhodobeho hladiska. Konecnik a creva sa musia naucit pracovat same. Konzultovala by som s detskou lekarkou, ale rektalna rurka nie....

meusicka
19. feb 2015

ahoj, mne napada, ze by si mohla pit nejaky cajik ty aby dostavala aj cez mlieko. inac nepises ci ma malinka stolicu tvrdu, alebo normalnu. skus si dat nejake probiotika . my sme mali pri malej Hylac forte, nam zial biogaia sposobovala bolest bruska.
male deticky vraj nemusia pravidelne kakat, ale zase moja skusenost je, ze radsej sa snazit o castejsiu stolicu a nie cakat tyzden.
nepisala si , ze ked jej rektalnou rurkou nepomozes, kolko jej trva kym to pride samo? nejake 3-4 dni by som ja este aj pockala, a skusala ked vidids ze ju tlaci tak brusko len pomasirovat, a pocvicit nozickami ako so zabiatkom. a tiez pomaha dat na brusko a nechat troska tak. s rztiahnutymi nozickami ako zabku. drzim palce a hlavne nestresuj, asi je to tvoje prve babatko, tak maminky su vtedy este viac vystresovane. neboj sa, urcite robis vsetko spravne len este musite s malou najst spolocnu rec 😉

ervenka
19. feb 2015

Keby bola rektalna rurka taka super, preco je potom v niektorych krajinach- vratene NL- zakazana? Dojcene babatka nemusia kakat kazdy den, ani kazdy tyzden... Nas drobec mal koliky do 3mesiaca, museli si jeho crievka jednoducho zvyknut na pracu. Jemu pomohol infacol.
Mimochodom- tato otazka ohladne rekt. rurky sa tu objavuje pravidelne, naposledy vcera. https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dvojmesacne-dieta-kaka-len-cez-rurku-poradite/

lucik194
19. feb 2015

nasa starsia (plne dojcena) nekakala 10 dni, vraj aj 2 tyzdne u plne dojceneho dietata su este v norme.... aj ked uz na ten 10 den co dola zo seba.... uf hrncek var je slabota..... skusaj masirovat brusko, aby crievka zacali pracovat pravidelne, rektalna trubicka je fajn ale nie z dlhodobeho hladiska, to sa neodporuca.... my sme masirovali brusko, cvicili nozickami a davali na brusko teple obklady (tie z DM kostky ceresnove nahriali a potom s nimi akoze masirovali....)

ivetlo
19. feb 2015

Ahoj, aj mne malý plne kojený kakal raz za 7 dní. Je to úplne normálne. A keď som videla že ho bolí bruško, od prdíkov tak som použila rektálnu trubičku ale len toľko aby sa vyprdkal a nie aby aj kakal. Musí sa naučiť vyprázdňovať a nie aby si ty "kakala za neho"- bude problém do budúcna. Alebo skús kvapky pri kojení na zmiernenie prdíkov a uvidíš sama. Ale určite by som nerobila to čo robíš ty.

senka111
19. feb 2015

Plne kojena nemusí aj 12dní.Určite ne pomáhať. Ona spotrebuje všetko to mliecko. To Vám povie aj lekár.

tanickaskorokubikova
19. feb 2015

Aj ja som skoro do tretieho mesiaca malému pomáhala, bol maličký chudučký a asi nevládal vytlačiť, postupne ako rástol silnel sa naučil aj sám. Podľa mňa ak jej vieš pomôcť tak jej pomôž, netráp sa tým že ešte nevie sama časom sa naučí. Držím palce a verím že to zvládnete 😉

andy48
19. feb 2015

Keď ju plne dojčíš nemusí kakať aj týždeň. Je to v poriadku. Prosím Vás, s tou rektálnou rúrkou - ja som s mojim malým kakala cez rúrku aj niekolko krat denne do 3 mes. Ako sme prešli na "normálnu" stravu tak kaká v pohode sám každý deň. Aj lekárka mi vtedy povedala, že ak sa mu nedá tak mu mám s rúrkou "pomôcť".

spoony
19. feb 2015

Ahoj, môj synček tiež kakával tak raz za 5 - 7 dní, doktorka mi vtedy povedala, že u kojených detí v poriadku. V období kolík (od cca 6 týždňov do 6 mesiacov) sme mu pri bolesti dávali Sabsimplex. Rektálnu rúrku sme nikdy nepoužili.

ivanula
19. feb 2015

AHoj, my sme to mali podobne, ale pomohla mi jednoducha vec. Ked sa malicky trapil a plakal, sadla som si na zem alebo na postel, chytila som ho ako keby si mal sadnut na nocnik - bez plienocky, par cm od podlozky, brusko mu polavilo a krasne sa vyprdkal a vykakal (do rozlozenej plienky na posteli a neskor rovno do nocnika). Do 8. mesiaca sa mi uz potom nevykakal ani raz do plienky ale si pockal, ze ho chytim a "posadim". Fungovalo to aj pri dalsom synovi.

andromeda_ja
19. feb 2015

Ako uz viacere mamicky pisali. Plne dojcene dietatko kludne niekolko dni nekaka - u nas bolo bezne vykakat sa na treti den. Rektalnu rurku by som odlozila prec. Nikdy sme ju nepotrebovali. Zbytocne drazdis crievko. Detske telicko vie materske mliecko dokonale spracovat. Na prdiky staci pocvicit. Dvihnut jednu nozicku k brusku a jemne o brusko pritlacit a potom druhu nozicku. Takto par krat vystriedat a potom trosku oboma nozickami naraz.

martinalaco
19. feb 2015

mila mamicka aj my sme mali s tym problem pouzivali sme rektalnu rurku a maly si nanu zvykol bez nej kakat nechcel,ale potom mi poradili mamicky vyvar z vlociek a to som im bola velmi vdacna odvtedy sa mi maly stale vykakal 🙂 ked som mu robila vecer mlieko tak stale z vyvarom ;)

kadan
19. feb 2015

tak ako píšu ostatné maminky, malinká nemusí kakať aj niekoľko dní, rektálnu rúrku nepoužívaj
vývar z vločiek by mohol pomôcť, ak ju veľmi bolí bruško skús espumisan, aj sebe obohať stravu na vlákniny 😉
držím palce

p_etrisha
19. feb 2015

Ahoj, aj my sme mali problem...Ale mala nebola dojcena, na UM od narodenia. Ked vidis, ze je zle, snazi sa kakat, tlaci, tak urcite nepocuvaj, ze nemusi kakat. Zrejme musi, ale neda sa.
My sme boli v nemocnici (nie kvoli kakaniu) a tam mi rurku zakazovali, ale zial, nepotrebovala som dieta stresovat este viac takze sme rurkovali cely pobyt v nemocnici, aj doma a to dost dlhu dobu (neprehanam ak poviem do 3 mesiacov, ale nepamatam presne). A jedneho dna ju starka vzala na ruky a mala sa jej pokakala. Dojatejsia som nebola asi ani pri jej narodeni 😀 A odvtedy kaka sama. Vzdy. Takze ano, nemalo by sa to, ano, moze si zvyknut na rurku (potom je nutny chirurgicky zakrok), ale tiez nemusi. Skusaj vela tekutin, tie odvary z vlociek su tiez fajn a ked kojis, jedz ty vela ovocia, vlakniny, nech jej to posuvas 🙂
Vela sil,kym sa to vyriesi, ale nedaj sa stresovat!

oladuna
19. feb 2015

@smoulinka375 ked je kojena tak je vsetko ako ma byt aj ked 10 dni nekaka.materske mlieko sa tak dobre vstrebava ze tam je minimalny odpad u dietata.vobec sa netrap.davas aj fenikl cajik takze to je vsetko co mozrs robit.ja som od 12 tyzdnov musela davat riedene ovocne stavy Bio Hipp ale moje dvojicky boli obidve vyslovene na UM od narodenia.

adka31
19. feb 2015

moj syn ma 12 mesiacov. stale je dojceny. prestal kakat po 2 mesiacoch. kakal raz za 6,7 aj 9 dni. po 6 mesiaci sme zacali s prikrmami a stale kakal raz za tyzden. az v priblizne 10 mesiacoch zacal pravidelnejsie a az teraz ako rocny kaka kazdy den. takze sa neboj, ako pisu mamicky, plne dojcene deti nemusia kakat dlhsiu dobu. samozrejme, pokial neplace od bolesti a pod.

dena10
19. feb 2015

Dojčené dieťatko nemusí kakať každý deň, ako uviedli mamičky - je to aj v literatúre a pýta sa na to detská lekárka pri každej kontrole (mala by)! Mne kakali raz za 3 - 7 dní...
Rektálnou rúrkou sa zbytočne dráždi konečník...