Ake je to patologickée zadívanie sa dieťaťa?

9. sep 2022

Caute maminy, prosim vas, ake je to patologicke zadivanie/zahladenia sa u deti? Ved sa zahladime aj my dospeli a aj deti ved je to normalne. Ale co znamena patologicke zadivanie sa?

Dakujem

kaitlin3
9. sep 2022

Tak môže to byt prejav aj epilepsie, tzv blank seizure

heln
9. sep 2022

patologicke je asi take, ktore trva niekolko minut a osoba ktora je zadiva sa neda vyrusit, ked ju napriklad oslovis, pripadne si nepamata ze "bol mimo". normalne ked sa niekto zapozera " do blba" trva to par sekund a osoba vnima a ked ju oslovis, tak reaguje.

drake122
9. sep 2022

Náhle preruší čokoľvek robí, pozerá pred seba, trva to pár sekúnd, rozhodne nie minúty, a potom to prejde a pokračuje akoby sa nič nestalo. Je to vo veku cca 6-10 rokov, plus mínus, a niekedy to vieš vyprovokovať hyperventiláciou (povieš mu dýchaj z hlboka na pol minuty alebo tak). Má to viac krát za deň, aj 20-30x sa môžu vyskytovať denne. To sú detské absencie, forma epilepsie. Ak na to máš podozrenie, povedz obvodnej a nech Vás objedná na neurologiu.

autor
9. sep 2022

@drake122 dakujem za odpoved. Syncek ma iba 17 mesiacov a jasne ze sa zapozera, ved aj ja kolkokrat. Ale zareaguje, a nielen ze zareaguje ale je proste pri vedomi. Nieco sa ho pytam on sa zadiva ako keby rozmyslal a odpovie. 😅🤦🏻‍♀️ Aj v skole mi ucitelka velakrat nadavala aby som necumela do blba... Ja len som nevedela, ake to je patologicke a ako to odlisit. Dakujem ti

drake122
9. sep 2022

17 mesačné dieťa môže mať epilepsiu, ale nie klasické detské absencie. Podľa opisu toto naozaj u Vás nebude nič závažné. Treba sledovať, ak sa to časom bude prehlbovať.

autor
9. sep 2022

@drake122 jasne, ale ked takto normalne sa zapozera, tak to hlasit netreba, ze? Je to v poriadku? Ci tak male deticky by sa nemali zadivat? 🤔