Alergia na kravskú bielkovinu zistená z krvi

miruskaam
5. máj 2021

Dobrý deň. Synovi zistila lekárka alergiu na kravskú bielkovinu z krvného vyšetrenia. Predchádzali tomu kožné problémy, ktoré sme dlhší čas nevedeli odstrániť. Vylúčiť mu zo stravy musím všetky mliečne výrobky a mám trochu obavy, čo bude jesť. Chcela by som vás poprosiť, mali ste s tým skúsenosti? Čo ste zaviedli do stravy deťom a čo sa vám osvedčilo? Po akom čase ste opäť začali skúšať kravské mlieko? Vopred ďakujem za všetky rady a skúsenosti.

makova333
5. máj 2021

@miruskaam ABKM je v podstate bezproblemova strava, mliecne veci nahradis rastlinnymi. Napriklad maslo rastlinnym naturli (bio obchody) alebo Alsan, mlieko rastlinnymi z DM, ostatne podla chuti. Kolace robim vsetky s ryzovym, manlovym aleko kokosovym mliekom (podla kolaca). Ak je alergia na BKM tak je velmi nepravdepodobne, ze zmizne. Ked vylicite mlieko a robili by mu opät krvne testy, mozu vyjst falosne negativne. Po par rokoch mozete vyskusat ci nieco odtoleruje. Ja mam ABKM 10 rokov, testy mam ukazkove a aj tak netolerujem nic mliecne. Jedina moznost ako by som to zistila by bolo opät vo velkom nasadit mliecne potraviny. Ale na tento experiment chut nemam 😀 Ak nieco potrebujes vediet, pokojne sa pytaj.

lucik194
5. máj 2021

@miruskaam je tu skupina alergia abim a intolerancia na laktozu, tam najdes vela rad, produktov.... odporucam sa pridat

miruskaam
autor
5. máj 2021

Ďakujem vám 🙂 Idem čo to poštudovať a ak by, rada sa opýtam v správe 🙂

sante81
5. máj 2021

@miruskaam skúsila by som vyšetrenie na gastre, sú tam presnejšie výsledky. Mne MUDr zistila tiež alergiu, ale nie kvôli kožným problemom, ale kvôli kašľu, 2 roky som nejedla mliečne výrobky a bývalá som chorá. Na gastre sa mi nič nepotvrdilo

janickacrazy
5. máj 2021

@sante81 no ale niekto má na gastro výsledky negatívne a na alergologii napr. kožné testy pozitívne, sú rôzne prípady

alexandra2010
6. máj 2021

Dcera ma 7 rokov a od 5.mes je na bezmliecnej (krava) strave. Vsetko ma rastlinneho povodu, co zje. Vysledky ma dobre, ekzemy odisli.
Na gastroskopii nepotvrdi sa ABK, tam sa posudzuje stav sliznice a odobera sa histologia. V Histo sa dokazuju znaky chron. zapalu napr pri celiakii. To Histo neukaze vyslovene alergiu na kravsku bielk., vysetruje sa v to krvi.

makova333
6. máj 2021

@sante81 na gastre ti nemaju preco vyjst pozitivna ABKM, ta sa zistuje len z krvi. Na gastro ti mozu zistit (z hadice) laktozovu intoleranciu, nie alergiu.

dzina007
6. máj 2021

Bezmliecna dieta sa zvladnut da. Len to chce kusok zvyku.

Existuju aj veganske syry, predavaju ich v kauflande napriklad ale je ti samy sacharid mne nechutia
Mlieka vymenit za ratlinne. Nam najviz chuti mandlovokokosove.
Velmi.dobre veganske jogurty teraz predava lidl ze su celkom chutne.

Ak nema problem so sojou je vela nahrad sojovych aj ako mkieka pudingy jogurty smotany ale ja sa soji radsej vyhybam myslim konzumovat vo velkom mnozstve.

Sladkosti je uz tiez dost. Z takych bezne dostuonych je oreo a manner keksiky ale najde sa viac len je potrebne citat etikety.

Horsie to uz je stravivat sa v restauraciach lebo tam mam pocit ze 90% jedal obsahuje 7 ale da sa vybrat pripadne vzdy pozmenit menu.

ivik111
6. máj 2021

@miruskaam ahoj,len malá inšpirácia sladkostí bez mlieka,pred pár dňami som fotila do inej skupiny🙂ak má BKM,radšej sa vyhnite aj sóji...

makova333
6. máj 2021

@ivik111 V Brumiku nie je mlieko? To je nejaky specialny?

dzina007
6. máj 2021

@ivik111 tie doppel keksy z DM su topka. Tam clovek neciti rozdiel. 🙂

makova333
6. máj 2021

@ivik111 a k Emco a Oreo mozu obsahovat mlieko, u mna je to no go

ivik111
6. máj 2021

@makova333 áno,sú označené že "môžu",nie že "obsahujú"....každý organizmus reaguje na stopové prvky inak.

ivik111
6. máj 2021

@makova333 nie ,nie je špeciálny,Brumík lodičky nemajú v zložení mlieko.len "môžu "obsahovať...

sheyla95622
6. máj 2021

@makova333 mne zistili na gastre intoleranciu na BKM a HIT. Bral mi krv na gastropanel. Takze aj na gastre sa da zistit...

miruskaam
autor
6. máj 2021

Ďakujem za všetky komentáre, pre upresnenie nám to zistila zatiaľ všeobecná lekárka, neposielala nás na gastro. Synček bude mať 3 roky, preto napr. mi napadá ešte otázka - sú tie produkty, ktoré nájdem v obchodoch vhodné aj pre malé dieťa, myslím tie mliečka, jogurty, lebo čo sa týka sójových bola by som opatrnejšia ako spomínate. Vnímam, že niektoré to zrejme používate aj na sebe ako dospelej osobe, tak len pre upresnenie sa pýtam. Ešte otázka, ako sa rieši strava v škôlke, budem mu nosiť z domu? Mám s tým radšej rátať?

dzina007
6. máj 2021

@makova333 ono to moze obsahovat mlieko pisu skoro vsade. musia. ale pravdebodobnost ze obsahuju mlieko je mala. ide len o stopove prvky ktore sa mozu vyskytnut z dovodu ze v danom zavode sa vyrabaju aj mliecne veci.

dzina007
6. máj 2021

@makova333 z hadice sa zyvcajne laktozova intolerancia nezistuje... ta sa zistuje krvou alebo vydychovym testom. a aj gasto ti vie urobit krvne testy.
Mnesa robili krvne testy na intolerancie laktozy mliecnej bilekoviny soje vajecneho bielka lepku (lebo aj tam moze byt rozdiel celiakia a intolerancia).

mne bolo vysvetlene aj to ze alergia casom mizne u dospelych je malokedy skor sa zmeni na intoleranciu. je to v podstate ten isty problem ale nieje.
Ta ale sa tazko urcuje pri ludoch ktory dlhodobo dietu drzia... pretoze nemaju uz protilatky v krvi kedze s danou potravinou sa dlho nestretli tak sa netvoria. nemaju dovod.

makova333
6. máj 2021

@sheyla95622 ale to je vysetrenie z krvi a mal by ho robit alergiolog, HIT sa zistuje z krvi, ale presnejsie je odobratie vzorky creva.
@dzina007 intolerancie vies zisti odobratim vzorky creva (hadica) je to presnejsie ako vydychovy test (aj ked ten sa robi castejsie). Alergia sa nemeni na intoleranciu u nikoho (ano dospelych ani deti), je to uplne iny princim. Co sa vsak moze stat je, ze ak mas alergiu a nevies o nej alebo ju ignorujes (napriklad tym, ze ved mam len ekzem) drazdis tenke crevo a dvanastnik a vypestujes si aj intoleranciu na laktozu alebo HIT. Jedine s cim suhlasim, ze ak drzis dietu, nema zmysel sa testovat, lebo bude clovek negativny. To som pisala aj vyssie. Ja mam ABKM, testy uz v norme (predtym neboli) a ak si dam mlieko, syr alebo jogurt alebo aj akekolvek stopove mnozstvo, tak mam problemy.

sheyla95622
6. máj 2021

@makova333 prosim ta a vedela by si ma nejako nasmerovat ze cim si naharadila mliecne vyrobky? Ďakujem je to u mna nieco nove. Ako som písala dr to zistil z krvi. Vzorky bral len zo zaludka z creva nie.. Tam robil iba rektoskopiu...

makova333
6. máj 2021

@miruskaam mliecka a podobne produkty moze aj dieta. Moj je na nich od 8 mesiacov (ABKM, Laktozova intolerancia, HIT). Potom vsak treba dbat na vyvazenu stravu- zeleninka, mak (zdroj vapniku), ovocie atd. Kolace a pecivo robim doma. Stava v skole zavisi od riaditelky. Zo zakona by vám mala bud prisposobit stravu (nasa skola vari aj pre bezlepkove aj pre bezmliecne deti, aj laktozovointolerantne, ale je to siroko daleko jedina skola a je to len vdaka ochotnej pani veducej kuchyne). V skolke sme s tym mali problem, ale tiez to bolo len riaditelkou. Aktualne stravu nosim (rano navarima dam do nadobky), ale my mame aj HIT a to uz je velmi indi vindi.

dzina007
6. máj 2021

@makova333 zle som sa vyjadrila nemyslela som doslovne ze alergia sa zmeni na intoleranciu. ale ze deti z tejto alergie este vedia vyrast a u dospelych sa preto tak casto nediagnostikuje. ale ostava im aj tak intolerancia. Maju zazivacie problemy ale uz nemaju priznaky alergie ako take.
Ale ano moze to byt ze moj lekar ma proste ine tvrdenia. Kazdy gastrac si to vysvetluje po svojom.

Hlavne sa treba bit za to aby sa vysetrenia urobili a spravne lebo co citam vela rodicom a aj dospelym lekari vravia ze tieto testy sa nerobia nedaju alebo ze ich nehradi poistovna. co je samozrejme blbost.

makova333
6. máj 2021

@sheyla95622 my pouzivame mliecka z DMk-ka, jogurty su chutovo dobre v Lidl Plantum (ale su polske a tam mam ja trosku...), "syry" violife (da sa kupit aj v Kaufland), ako kysla smotana sa da pouzit aj ten jogurt Plantum neochuteny, maslo pouzivam Naturli a vynimocne Alsan. Na pecenie je vsak lepsi Alsan lebo Naturli ma jemne slansiu chut. Slahackove/na varenie smotany sa daju nahradit rasltinnymi (bioobchody). Ak ti este nieco napadne pytaj sa 🙂

makova333
6. máj 2021

@dzina007 ukazem ti to na sebe. Alergiu na BKM som dostala ako dospela, dovtedy som ju bud nemala alebo sa u mna neprejavovala tak som si ju nemusela vsimnut. Ako dieta som pila mlieko na litre a jedla syry na kila a napriek tomu som bola 2-3 x do roka polamana (raz noha, raz ruka, prsty, koleno...) Takze je mozne, ze som ju aj ako dieta...neviem. Ale k veci, zacala sa mi prejavovat v dospelosti, alergia vysoko pozitivna, hodnoty na laktozu som mala 100% (vie ju moje telo travit na 100% a to vraj dr este nevidel). Cize tu problem nemam. Ak by som si dala bezlaktozovu potravinu bude mi zle, ale nie z mlecneho cukru, ale z kazeinu. Alergia na BKM sa moze prejavovat od zaziovacich potiazi, cez ekzemy az pol upchaty nos. Intolerancia detto. Ale! U alergie je ten nastup rychly (resp. max do par hodin, najcastejsie do hodiny), pri intolerancii je nastup problemom pomalsi (jedlo musi doputovat do creva) a tak problemy mozu nastat aj o par dni. K tomuto" "deti z tejto alergie este vedia vyrast" mozu aj nemusia, zavisi, aka je ich genetika a aj v akom veku ABKM vznikla, lebo dieta je aj 14 rocny pubertiak. "u dospelych sa preto tak casto nediagnostikuje. ale ostava im aj tak intolerancia" ziadna intolerancia im nemoze zostat ak mali/maju alergiu. Normalny doktor spravi riadnu diagnostiku aj dospelemu a nenecha ho vychutnat si anafylakticky sok pre pohar mlieka.

dzina007
6. máj 2021

@makova333 no mas rovnake priznaky ako ja a vsetyk priznaky po zjedeni mam do hodiny a mam potvrdene intolerancie aj na laktozu aj na BKM.
A presne ako pises aj ja som roky pila mlieko na litre a zrazu ako by utalo bolo len zle zle zle horsie. Ale ja mam teda z nicoho nic aj laktozu. Nikedy som jej tolerovala bez problemov potom postupne menej teraz vobec. Potom sa ale zistilo teda ze to nieje len laktoza ale aj BKM. tam mi hodnoty vyskocili teiz riadne vysoko aj IgA aj IGg. Takze aj u intolerancii je naozaj nabeh aj do hodiny.

makova333
6. máj 2021

@dzina007 ak mas aj aj, tak naozaj nemozes vediet z ktoreho z toho mas priznaky do hodiny, to da hadam logiku nie? 😀 Ci telo ti povie pozor teraz bude priznak do hodiny z alergie/intolerancie? Plati alergia sa prejavuje rychlejsie ako intolerancia (lebo je to crevna zalezitos- crevo nevie spracovat mliecny cukor), uz v ustach po vypiti mozes mat napriklad afty.

ivik111
6. máj 2021

@miruskaam toto si musíš zistiť sama vo svojej škôlke.u nás je to tak,že som musela doniesť papier od špecialistu(gastro,alergo...)pre vedúcu kuchyne a nosíme vlastnú stravu.niekde ešte vyžadujú povolenie od zriadovateľa škôlky nosiť vlastnú stravu(mesto,obec...).
Dobre rastlinné mlieka ma aj Dmko,ich vlastná značka,fajn vegánske jogurty kupujeme v Lidli,maslo používame konkrétne Alsan-dostat v bio potravinach

sheyla95622
6. máj 2021

@makova333 jej ty si zlata.. Ďakujem moc ❤️❤️ ako popravde ja som sa na 100% nasla aj v syndrome drazdiveho creva.. Ale o tom dr nespomenul nic.. Pre mna je podstatne ze nemam bolesti a nechudnem. Lebo citat internet je smrt v riadkoch 😊

ivik111
6. máj 2021

@miruskaam u nás ešte takto,syn má 3,5 roka🙂

dzina007
6. máj 2021

@makova333 nie ale ak si das bezlaktozovy produkt a aj tak do hodiny ti je zle vies se jw tk aj kravska bielkovin. 🙂