Atopický ekzém a strava 18 mesačného dieťaťa

andrea_imrichova
9. feb 2022

Synček 18m ma odmalička atopicky ekzém. Kožnu doktorku navštevujeme, ma predpísanú liečbu, ktorá sa posledne týždne vôbec neosvedcila. Oblečenie mu periem v bio prášku, z kozmetiky sa nám osvedčila Bioderma a kupem ho v ovsenom kúpeli. Co sa týka stravy, tak odsledované mam, že sa začne skriabat keď zje čokoládu, citrusové ovocie a paradajky. Ma niektorá mamička skúsenosti s inými potravinami? Totiž posledné týždne sa strašne skriabe a nechcem stále doňho pchať Fenistil. A už ani robene mastičky na predpis nepomáhajú.

banalu
9. feb 2022

Mliecne vyrobky, gluten a vajicka mozu tiez spôsobovať ekzem.

solange7
9. feb 2022

@andrea_imrichova nezaberaju pretoze ich zrejme prilis casto a nepravidelne natieras. Trebalo by antihistiminika a dietu. Ale taku riadnu dlhodobu, ze budes znovu skusat co vadi a co nie. Ale ani dieta zial nieje zarukou zmiznutia ekzemu. Dostane sa len do latentnej fazy a moze sa znovu objavit bez dovodu. Cokoladu, rajciny a citrusy mu nedavaj vobec to si vymenovala svatu trojicu sposobujucu ekzem.
Bioderma a ovseny kupel je super. Na tom moj maly fical roky aj preventivne, vlastne aj teraz sa kremujeme len biodermou cela rodina.

adrianasmolko
9. feb 2022

ahoj aj my mame atopika kakako paradajky su v zozname potravin nevhodbych pre atopikov vajicka ale len bielko my nasmu robievame len zo zltka prazenicu a chlebik vo vajicku kedze to ma rad dalej myslim ze tam su cucoriedky jahody
nas bude mat 4 r takze kupele uz nemava len rychle sprchy mozno by som aj to obmedzila trebarz striedat kupel sprcha a mastime linolou mali sme aj miesane tie zaberali najlepsie ale myslim ze uz sa mu to troska zlepsuje uz si da napr aj kecup a paradajkovu polievku a celkom fajn
tak drzim prsty

adrianasmolko
9. feb 2022

a bvlnene oblecenie neviem kde ma tvoj syn nas pod kolenami takze pancuchy v zime nehrozia len tensie teplaky do iveralu

andrea_imrichova
autor
9. feb 2022

@solange7 práveže natieram pravidelne, takže nechápem tomu... Už len tá strava mi vychádza 🤔

andrea_imrichova
autor
9. feb 2022

@adrianasmolko ďakujem za informácie... Ma to najhoršie okolo celého krku, pod kolenami a zápästia... Pančuchy mu dávam len občas, lebo tiež to ma horšie červené keď ich ma oblečené

marianarem
9. feb 2022

@andrea_imrichova A co jedava, aku ma stravu? Jedava uz to co vy? Kakao, paradajky a citrusy maju vysoky obsah histaminu. Mozu mu vadit aj ine veci s histaminom. Tam patri vlastne vsetko, co nie je uplne cerstve, cize aj viacdnove chladene maso, obed odlozeny do vecere alebo do druheho dna a podobne. Plus vela dalsich potravin, daju sa najst zoznamy na nete.

matabb73
9. feb 2022

@andrea_imrichova moja dcéra mala atypický ekzém od troch mesiacov. Hneď jej nasadili antihistaminiká a brala ich dlhodobo niekoľko rokov. Konkrétne Zirtec kvapky. Dôležitá je dieta. To znamená žiadne citrusy, čokoládu a všetko, čo mu robí zle. Silný alergén sú aj orechy, paradajky a paprika. Ona do troch rokov nič z tohto nejedla. Len to je cesta ako dieťaťu pomôcť. Treba spraviť aj kožné a krvné testy, aby sa zistili prípadné alergie. Kamaratkin syn mal silnú alergiu na mliečnu bielkovinu a museli úplne vylúčiť mliečne výrobky. Ja som moju natierala Dexerilom, ten jej pomáhal najviac. Keď bolo treba, tak jej lekárka predpísala Locoid.

lasoli
10. feb 2022

@andrea_imrichova ahoj,my mame le tak slabsi daka nam ten siruo euruus a mast kortikoidovu,nic jej nedavam ,len oremastujem kremom z lekarne.Ale aom si vsimla ze skor zabera ak vyradim ovocie,ku to ale neskrabe,ktovie ci to ma aj atopiu lebo dr rychlo rychlo ju odbila.
Nam sa zhorsuje aj po arasidoch,orechoch,hl citrusy,vraj aj zeler a oetrzlen su alergenne potraviny,to ale moja nezje.

stormie
10. feb 2022

@andrea_imrichova opdporucam vysetrenie u alergo aby si zistila vsetky potrraviny co skodia, nestaci ze mas odsledovanych tych par ked dalsich x robi problemy. U nas po zisteni alergenov, vysadeni zo stravy ale uplne ze komplet bez vynimky (a to ich ma teda dost) je koza uplne cista a nepotrebuje ziadne maste ani lieky

andrea_imrichova
autor
10. feb 2022

@marianarem jedáva všetko, je dobrý papkač, nevymyšľa... Paradajky mu veľmi chutili, takže mi bolo ľúto, keď som mu ich musela prestať dávať.

lasoli
10. feb 2022

@stormie presne hlavne skodlive lieky,ten sirup a zidaky tiez nieje sranda davat detom od mlicka ,nie?A tie kortikoidove maste.tiez niesu vyhra

andrea_imrichova
autor
10. feb 2022

@stormie vďaka za radu...
@lasoli synček nemal žiadne doplňujúce lieky okrem robených mastičiek, nemal ani kortikoidy... Sem tam Fenistil kvapky keď už sa veľmi skriabe... A ešte používam mastičku Linola.

stormie
10. feb 2022

@lasoli ja som mojmu dala kortikoidove maste presne 3 dni lebo mal stav na hospitalizaciu a rovno mi povedali ze v nemocnici mu aj tak nic ine nedaju len kortikoidy 🤷‍♀️Takze som (ne)dostala na vyber…. A tie maste co sa spominaju tu a aj v inych diskusiach 🙈 staci precitat pribalovy letak, pouzit zdravy rozum a maste letia do kosa - je to sama chemia, parfem ale hlavne ze prat treba v bio prasku …..

matabb73
10. feb 2022

@lasoli niekedy nie je iná možnosť. Moja dcéra brala Zirtec dlhodobo a ako ročná už mala ekzém stabilizovaný a ako trojročná len výnimočne, v zime. Kamarátka sa liečbe bránila a trápili sa s ekzémom ešte v škole. Ja som tiež alergička a v sezóne beriem lieky tri až štyri mesiace. Bez nich sa idem zadusiť. Takže, nie je dobré sa brániť liečbe, ak je potrebná. Kortikoidové maste sa dávajú krátkodobo, len v akútnej fáze. Moja dcéra sa škriabala do krvi keď mala silný ekzém. Vždy bolo lepšie dať na týždeň masť a potom sme mali na dlho pokoj ako ju nechať trápiť sa.

matabb73
10. feb 2022

@andrea_imrichova dieta je veľmi dôležitá. Paradajky sú veľmi silný alergém. Ja som tiež alergička a po paradajkách tiež mávam niekedy ekzém. Treba to vydržať, lebo sa s tým budete trápiť dlho, ak nevylúčite zo stravy to, čo ekzém spúšťa. Ja som napríklad alergická na jablká. Jablká som mala vždy rada a veľmi som trpela, že ich nemôžem jesť, ale iná cesta nebola, ak som nechcela skončiť v nemocnici a anafilaktickým šokom. Môžem si dať len trošku, ale potom ma škriabe v krku a svrbia oči, tak ich radšej nejem vôbec. Dá sa na to zvyknúť.

lasoli
10. feb 2022

@matabb73 ved jasne ked nieje ina koznost jasne ze sa neda ale da sa vyhnut,myslim ze ta strava dost pi oze snad,nie?I ked ja sa v tom moc nevyznam.

lasoli
10. feb 2022

@matabb73 lebo mne napriklad dr hned dala diagnozu atopik ale ona to ma len na licku a neskrabe sa skor take suche a cervene,dala nam kortikoidovu mast a ten sirup aurerius ale ja som len oremastiovala a nedavam to co jej v strave robi zle.Kebyze to ma take zle asi by so tiez musela davat to co predpise ale zasa ore mna je dolezita hlavne strava,a ked sa aj takto da pomoct radaej taku cestu budem volit,pojial sa to samozrejme nezborsi

matabb73
10. feb 2022

@lasoli pri slabom ekzéme stačí premasťovať a dieta. Pri silnom len to nepomôže. Mám osobnú skúsenosť s mojou dcérou, ktorá mala veľmi zlý priebeh ekzému a podarilo sa mi ju s pomocou lekárky vyliečiť. To premasťovanie je tiež veľmi dôležité. Taká koža je potom odolnejšia a menej reaguje. My sme boli aj na alergo testoch. Všetko mala negatívne a aj tak silný ekzém. Ona bola vtedy dojčená, tak ja som musela zo stravy vylúčiť všetko čo dráždi a môže spúšťať ekzém. Na tri mesiace aj mlieko a mliečne výrobky a na ďalšie tri mlieko. Pomohlo to. Koža sa jej úplne vyčistila a po roku sme už ani kontikoidy nepoužívali. Len výnimočne, keď sa vysypala v zime. Teraz má 13 a kožu má úplne bez ekzému už dlhé roky. Asi od 5, 6 rokov nemáva ani v zime. Už sa ani ničím nenatiera, nie je to potrebné.

asocial
10. feb 2022

@andrea_imrichova ja ta nepotesim. Skusali sme x diet, a nic. Skusali milion kremov a nic. Synovi sa to objavilo, ked mal asi 5 mesiacov, teraz ma 9 rokov. Nastastie, teraz to ma (ale permanentne) len pod kolenami. Vysla mu qlergia na prach a bejake stromy. Teraz mu to slo na dychaciu sustavu, strieka si (teraz uz len raz denne) kortikoidy.