Autizmus alebo len oneskorený vývin z dôvodu 3-jazyčnej rodiny

321janka
3. nov 2023

Dobrý deň, hľadám radu od mamičiek, ktoré sa s niečim podobným stretli nakoľko naša pediatrička povedala, že zatiaľ máme čakať a mne to nedá spat a pomaly padám to čiernej diery videí autistickych detičiek 🙈.

Sme 3- jazycna rodina, ja Slovenka, manžel Rumun a medzi sebou hovoríme anglicky. Žijeme v ČR a teda od 2 rokov by maly mal nastúpiť do jaslí a tam mal k tomu všetkému ešte češtinu.

Mame 18-mesačného syna, ktorý doteraz napredoval podľa mna normálne. Až pri vyplnovani dotazníku pred 18 mesačnou kontrolou som si začala všímať že neukazuje prstekom alebo keď sa mu snažím ukázať lietadlo na oblohe tak nevie presne kam sa dívať. Taktiež sa nehrá ako na niečo.

Na meno (80% keď nie je niečim zaujatý ) hneď reaguje a otočí hlavičku a aj sa na nás pozrie. Ked sa usmejem, usmeje sa na nás, keď robí niečo čo nemá a poviem mu Nono a ukazem aj prstom, hneď to pusti z ruky a prestane.
Rad sa hra na schovavacky, keď si zakryjem tvar že plačem, príde a dá mi preč ruky aby sa na mna pozrel. Keď mu poviem pod ideme sa kúpať, daj ruky hore, dáme dolu tričko, vyber si cumel s pusinky ideme piť mliecko, toto rozumie a aj to urobi.
Na ľudí a aj nových ľudí reaguje krásne, pozrie sa na nich a usmeje alebo za nimi chodí kým sa oni nepozrú na neho a usmeje sa na nich. S deťmi sa nejak extra nehrá ale nemá s nimi problém. Doteraz som to brala že je proste ešte maly (je to moje prvé dieťa).

Ale nerozpráva skoro nič. Teraz neviem či je to tým že chudák má v hlavičke z tých jazykov guláš alebo je tam horší problém.
Jedna vec čo robí posledný mesiac je, že keď mu nevenujeme pozornost tak ide k dverám alebo k nábytku a začne si búchať hlavu a pritom sa dívať uprene na nás až kým mu nepovieme nono, prestaň. Vtedy prestane a začne sa smiať a pribehne k nám. Toto mi nejde do hlavy , že by bol autizmus lebo vsade čítam že tieto deticky nemajú skoro žiadny očný kontakt.

Budem vďačná za akýkoľvek názor.

Ďakujem

pribinak
3. nov 2023

Nemyslím si že je autista. Akú reč chceš od neho? Však nemá ani 2 roky
Deti v jeho veku väčšinou ovládajú pár slovíčok alebo rozprávajú svojiu hatlaninou

vahcaac
3. nov 2023

To že nehovorí je v poriadku a veľmi to ovplyvňuje to, že počúva viacero jazykov. Ukazovať by už mal, mal by už vedieť nasledovať to čo ukazujes, ale nemusí ísť o autizmus, moze ísť o oneskorený vývin reči, ktorý dobehne. A môže ísť aj o napríklad narušenú komunikačnú schopnosť. Nejakého nizkofunkcneho autizmu sa podľa mna obávať nemusíš 🙂

nickpick
3. nov 2023

@321janka deti ktore sa pohybuju vo viacjazycnpm prostredi zacinaju hovorit neskor, u nas doma sa hovori slovensky, dcerka chodila do anglickej skolky estw pred dovrsenim 2 roku, babka s ktorou bola denne na nu hovorila po madarsky, tiez som stresovala, v porovnani s o rok mladsou sesternicou hovorila minimalne, teraz ma 4 roky a usta sa jej nezastavia, prelomilo sa to priblizne medzi 3-4. rokom nastupom do slovenskej skolky… inak doma na nas hovorila mixom slovenciny a anglictiny…

blunka
3. nov 2023

18 mesiacov vážne ?????? Moja dcéra mala 2 roky a 11 mesiacov (plne slovenská rodina na slovensku a už rok chodila do slovenských jasličiek) a vedela povedať menej ako 10 slov (tak max. 5-6 slov ešte si to dobre pamätám teraz má len 4 roky).
O mesiac pribúdalo 50 slov/mesačne a do pol roka plynule hovorila ako rovesníci.
Ani na sekundu som si nemyslela že má nejakú rečovú vadu (napriek tomu že jej o 12 mesiacov mladší brat už hovoril 😀 😀 😀 😀 😀 😀) lebo skrátka som videla že také deti sú čo sú skrátka do 3 rokov ticho a potom začnú. Vedela som že všetko mi rozumie a všetko ja rozumiem jej aj bez slov (až ma to fascinovalo).
Doktorka na prehliadkach to nikdy nekomentovala že nehovorí (ja som sa nikdy teda na to jej ani nepýtala som vedela že do 3r sa to nerieši) videla že jej rozumie. V živote to ani v jasličkách nik neriešil (a to boli štátne jasle s detskými sestričkami) bežne tam majú aj hovoriace aj mlčiace deti.

amelia89
3. nov 2023

Zijeme v CR,manzel spaniel = rovnaka situacia.
Mam 2 synov - 3 roky a 18 mesiacov.
Ani jeden z nich v 18 mesiacov “nerozpraval”. Veci ako mama,papa, a hlasky ba ma pa ano. co sa tyka reči, dieta by v dvoch rokoch mal vediet priblizne 50 slov a zacinat tvorit 2 slovne vety ako mama pod,auto bum. Na tento urovni prvy syn v 2 rokoch nebol,isiel vzdy o par mesiacov pozadu ale zato v oboch jazykoch na rovnakej urovni.

Ale porozumenie ok,ukazovanie prstom ok. Len ta reč sa rozbiehala pomalsie. To rozhodne nemusi byt znakom autizmu.

Ake je jeho zdielanie pozornosti? Pride ti ukazat nieco len tak?
Nebala by som sa,je naozaj este velmi velmi maly.

wawusha
3. nov 2023

@321janka poslala som ti spravu

pani_holubova
3. nov 2023

Skúste si stiahnuť aplikáciu ASDetect a spraviť si ju. A kontaktovať vo svojom okolí centrum včasnej intervencie

thereisabear
3. nov 2023

@321janka môj autista napr. v tom veku dobre reagoval na meno, vždy keď sme sa naňho usmiali, tak sa usmial naspäť. Aj očný kontakt mal s rodinou dobrý. Cudzých sa bál, ale to je povahou. Tým každodenným veciam (papať, spinkať) rozumel, iné pokyny nie. Aj "no no" vedel, prestal keď sme povedali.
Rozprávať nemusí, ale porozumenie by malo byť už lepšie.

anonymnasnazilka
3. nov 2023

mozu mat aj autisti ocny kontakt.. (ne)ukazovanie prstekom je jeden zo znakov, ale este je malicky.. ja by som sa vobec nestresovala s autizmom na tvojom mieste.. a to, ze este nehovori, je uplne v poriadku. my sme trojjazycna rodina a oneskorenie reci je uplne bezne. plus chlapci zacinaju ovela neskor hovorit nez dievcata. takze sa vobec nestresuj 🙂

321janka
autor
3. nov 2023

@thereisabear ako ste potom z toho neskôr zistili že má PAS? Môj maly napríklad sedí pri radiatore, búcha po tom hračkou, diva sa na mna a čaká kým mu poviem prestaň. Vtedy prestane a začne sa smiať a ide sa hrať s niečim iným.

321janka
autor
3. nov 2023

@anonymnasnazilka áno, s tým jazykom som ešte trpezlivá ale to že neukazuje prstekom a nediva sa na to čo mu ukazujeme má veľmi trápi. Vsade čítam že ukazovanie prstom by malo prísť automaticky do 18 mesiaca .

321janka
autor
3. nov 2023

@amelia89 nie, veru moc nepride. Tu pozornosť práve nezdiela a ani neukazuje prstekom. Keď chce zo stolu svojho zajka tak na to neukáže iba začne vydávať nejaký zvuk akokeby sa chcel pomaly hnevať a snažiť sa dostať na ten stol sám, nesnaží sa nás poprosiť o pomoc .

anonymnasnazilka
3. nov 2023

@321janka daj mu este cas 🙂. nas najmensi neukazoval, potom neskor bral moju ruku, aby nieco ukazal a bol mu diagnostikovany autizmus aj kvoli reci. teraz ma 6 rokov a na rediagnostike uz autizmus nediagnostikovali... niektore deti potrebuju skratka len viac casu 🙂

321janka
autor
3. nov 2023

@blunka ďakujem za odpoved.
Mna viac trápi to ukazovanie prstekom a porozumenie a zdieľanie pozornosti. Chápem že s tým jazykom potrebuje asi ešte len čas .

thereisabear
3. nov 2023

@321janka neukazoval prstom, nezdieľal, nenosil nám nič, neopakoval činnosti. Náš napr. čakal pri elektrickej zásuvke (s poistkou) a keď sme povedali nono, tak sa zasmial a prestal.

321janka
autor
3. nov 2023

@vahcaac ďakujem, budem dúfať že to je len oneskorený vývin reci.

martul
3. nov 2023

@321janka akú oneskorený preboha! Má 18 mesiacov. V tomto veku deti úplne bežne nehovoria a to v čisto jednojazycnych rodinách.
Ja neviem toto je najnovšia móda, každý deň nové témy či je moje dieťa autista.
Ja som taká šťastná že som svoje deti vychovala v dobe bez internetových diagnóz a užívala si ich detstvo.

anonymnasnazilka
3. nov 2023

@martul vacsinou je impulz od pediatrov, pretoze deti nesplnaju "tabulky". kedysi sa to takto vobec neriesilo..

vahcaac
3. nov 2023

@martul keby si čítala s porozumením, tak vidíš čo autorku trápi. Keby si vedela o čom píšeš, tak by si rozumela, prečo sa obava. Ale nerozumieš a zosmiešnuješ ustráchanú matku. Prosím vás ženy nerobte zo všímavých matiek hysterky, ktoré hľadajú dieťaťu diagnózy. Naozaj to vôbec nepomaha keď napíšete, že je všetko ok, ale pritom ani neviete o čom píšete. To že 18 mesačne dieťa neukazuje prstom, nezdieľajú pozornosť je mimo normy ! Nemusí to byť vôbec autizmus, ale musí sa to sledovať

martul
3. nov 2023

@vahcaac viem o čom píšem, nezosmiešňujem, rozumiem až moc dobre z vlastnej skúsenosti. Sleduj trošku témy dennodenne.

alison11
3. nov 2023

@321janka My máme 2 jazyčnú rodinku a tak ako píšeš,1,5ročný ani moji nenahovorili veľa len 2 slabičné slová ale nie sú autisti a to že sa na vás pozrie a aj usmeje,tak len chce svoju pozornosť 🙂

alison11
3. nov 2023

@321janka Prštekom asi nei všetky detičky ukazujú od rovnakého veku.Skús spítaj sa kde je autíčko alebo maco nech Ti ukáže prštekom a on sa to naučí,mojich som sa tak pítávala a naučili sa ukazovať.

guiseppinka
3. nov 2023

Sesterkin maly si trieskal hlavou o stenu, podlahu, dvere... Nereagoval vzdy na meno, nerozpraval poriadne a tusim bol uz aj starsi ako tvoj... Nakoniec a nim sla sesterka na orl a zistili, ze mal nejaku "zatku" v uchu a pocul vsetko akoby vo vode... Po preplachu usi to vsetko vymizlo... To buchanie hlavou moze byt kvoli bolesti hlavy...

sasesoe
3. nov 2023

@321janka ahoj, pravdepodobne i v CR bude nieco ako obdoba nasho Centra vcasnej intervencie, ja by som sa tam spytala/informovala, dala si nejaku konzultaciu, mozno Ta nejako nasmeruju...
Este by som mozno zvazila znakovanie/gesta - to by mohol byt taky "prienik", ze 1 znak = 1 vyznam ako si nieco vypytat univerzalne... ano/nie/daj/este/dost/...a pouzivat to spolu s jazykom (mozno to aj prirodzene robis)
Druha vec, co mi tam vyskakuje je "pytanie si pozornosti" - co je uplne normalne a je na Tebe, ci mu budes venovat vedomu pozornost az ked urobi nieco negativne (bucha si hlavu) al mu mozes skusat to davkovat skor (jasne, ze sa neda byt vzdy 24/7, mam na mysli nejake intenzivne/vedome casy napr 30min spolocna hra v case, kedy on chce, sposobom, kt chce... - k tomu odporucam pozriet/nacitat nieco o Filialnej terapii - mozes vyuzit i len niektore prvky z nej podla vasich moznosti a potrieb.

321janka
autor
3. nov 2023

@guiseppinka ďakujem, toto je zaujímavé . Určite pôjdem aj na toto vyšetrenie.

kkovacovak
3. nov 2023

@321janka veď má len 1,5 roka ....čo od neho chcete?🤷‍♀️

321janka
autor
3. nov 2023

@kkovacovak tak napríklad ukazovanie prstom, hranie na akože niečo, pozretie za prstom keď sa mu niečo ukáže na druhej strane miestnosti . To u neho nie je a malo by byt do 18 mesiaca.

bora0123
3. nov 2023

Ja si myslim ze sa nemusis bat, s prvym synom sme to mali podobne, tiez sme viacjazycna rodina (korejcina, japoncina, slovencina a cestina, obcas zvykne aj anglictinu zapocut ale z nej skoro nic nerozumie 😅) trosku pomalsie bolo aj u nas to ukazovanie prstekom aj rec, ale krasne a rychlo to dobehol, deticky sa v tomto veku este stale vyvíjajú skokovo, o mesiac dva uz mozno bude twinkle twinkle little star spievat ;)
Mladsi syn bol rychlejsi vo vsetkom, asi ho starsi bracek potiahol viac 🙂 no tiez si myslim ak by tam bola porucha autistickeho spektra, skor by sa hneval ked mu narusis porozkladanie hraciek, nechapal by co po nom chcete a kontakt s ludmi by skoro vobec neriesil 😅 nestresuj sa zbytocne 🙂

321janka
autor
3. nov 2023

@bora0123 dovolím si napísať ti spravu

taktotedanie
4. nov 2023

@321janka a dovtedy prstekom neukazoval vobec? Ked ste citali knizky napriklad a kde je auto kde je pes neukazoval vobec?