Hnačka u 2,5 mesačného bábätka

shanin
20. feb 2015

Našla som tu veľa zaujímavých rád čo robiť keď má Vaše dieťa hnačku, ale všetko to bolo vhodné pre bábätká nad 4 mesiace,aspoň som to tak pochopila. Odkedy je pvhodné použiť na zmiernenie hnačky ryžový alebo mrkvový odvar, čierny pigi čajík alebo repík? A najmä v akom množstve? Máme hnačku už rovných 7 dní, kaká tak5-6x za deň.u doktorky sme boli hneď na začiatku, dala nám probiotiká BioGaia a celaskon v kvapkách ale nepomohlo to, teraz má ale doktorka dovolenku a zastupujúca berie len akútne stavy. Rozmýšľala som či by to nemohlo spôsobovať aj umelé mlieko. Trochu kojím a viac prikrmujem.Teraz máme Bebu HA 1, mama mi hovorí že by som jej mala dať starý klasický sunar ževraj beba nie je dobrá, ale aj tých sunarov je dnes veľa druhov, aké umelé mlieko by ste pri hnačke odporučili?vopred ďakujem za poradenia

jalucija
20. feb 2015

anti refluxne mliecka su hustejsie a obsahuju vlakninu, ja mam skusenost s Nutrilon AR. Prave pri hnacke by to mohlo spevnit tu stolicu.

kaktusik007
20. feb 2015

@shanin prepac, ale hnacka u 2,5 mesacneho babatka, ktora trva 7 dni, JE akutny stav...
Aj tri dni su pruuuuser a dost vazny.
Ak ide teda fakt o hnacku.

kaktusik007
20. feb 2015

aj u dospeleho cloveka je 7 dni trvajuca hnacka dost vaznym stavom koledujucim o infuzie predsa.

motovidlo
20. feb 2015

@kaktusik007 Súhlas.
@shanin Dieťa neplače, bruško ho nebolí? U môjho syna sa hnačkou prejavila intolerancia kravského mlieka, ja by som za lekárkou šla ešte raz.

shanin
autor
20. feb 2015

ahojte..práveže neplače,bruško ju nebolí,papá dobre smejká sa a spinká ako normálne.Jasné že sa chystám ešte raz od pondelka by tam už mala byť doktorka.Ja som sa k nej prirútila okamžite už v prvý deň lebo mala v stolici trošku krvičky a doktorka na to že nech nestresujem, že tá krv je z podráždenej sliznice črievka ako ked má človek nádchu a pustí sa mu krv z nosa pri fúkaní. (tá sa v stolici našťastie už viac neobjavila len ten jeden raz v prvý deň) a k hnačke sa mi nejak nevyjadrila len mi odporučila tie probiotiká a celaskon. V lekárni som sa bola pýtať aj na ten roztok rehydratačný kulíšek aby nebola dehydrovaná a lekárnička mi povedala že niektoré deti majú stolicu 5x za deň normálne že to by jej ona nedávala..a potom to vyzeralo že to ustupuje niekedy som našla v plienke len taký malý fliačik žltý..tak neviem ale pred tým kakala raz denne a odrazu 5X?podľa mňa to hnačka je. Chcela by som zmeniť to mlieko, lebo neviem môže mi hnačkovať z umelého mlieka?

shanin
autor
20. feb 2015

inak ďakujem za Váš názor..asi musím byť viac neodbytná pri tých doktoroch, keď sa na to spätne dívam tak tá doktorka vlastne mi nič neporadila 😠

amee
20. feb 2015

@shanin ak to ma ozaj hnacku, tak 7 dni je ozaj vela pri takom malinkom babatku. A ano, moze ju prehanat z mlieka (ak jej nepasuje). Ja som davala Bebu HA pri prvom synovi, znasal ju dobre, ale kazde dieta je ine. Ak sa ti stale nezda, zober malu na pohotovost. Nech ju prezru aj tam. Drzim palce nech sa to vyriesi co najskor 🙂

blska3
21. feb 2015

Ahoj,ja som mala ten isty problem,akurat ze moj malicky,v tedy este 5tyzdnovy chlapcek mal aj bolesti bruska,ktore sa stupnovali,takze sme skoncili na tyzden na antolskej☹ Zo vsetkych testov negativne,tak sme nastastie mohli ist domou🙂 Zmenila som mliecko,lebo ze kym sa nezisti alergia na laktozu a kravske mliecko,musi mat -kedze sme mali Nutrilon-tak ten Nutrilon HA,ale zas ho zacalo zapekat☹ Alergiu nam nezistili a lekarka vravela ze sa mozeme vratit k povodnemu,ale ani to nam uz nesadlo☹ pojdem vyskusat mliecko BABY Love Bio1-kupis v DM drogerie,dost vela deticiek s podobnymi problemami na tomto mliecku sa ustalili,tak dufam ze pomoze aj nam🙂 Stoji to mliecko600g cca oklo 5nieco e.Inak aka je ta stolica?ak je hodne vodnata-je zle,ak je taka krupicovita nemuselo by to znamenat ze ma hnacky,pred tym nez nam rozhadzali navyk na to mliecko co bral povodne,tak mi kadil 4xza den a lekarka vravela ze je to ok,aj 5x.Pokial nieje zelena alebo vodova,je to ok pri prikrmovanych detickach.

agnes28
21. feb 2015

a odkedy dávaš tu bebu? nemôže to byť reakcia na zmenu stravy?

blska3
21. feb 2015

Este ju nedavam.Uvidim ci sa to neupravy,lebo tie zmeny boli dost rychle a v kratkom case☹ ale nechcem ho ani trapit.Ustalit by sa to malo cca max do 5dni,kym prejde cez neho strava a dostane sa von a kym si creviky zvyknu na tu stravu.

luba41
21. feb 2015

a prečo si myslíš, že je to hnačka? bábätká cca do 3 mes aj dlhšie môžu mať stolicu aj 10x denne alebo nekakať aj niekolko dní... zbytočne ju napchávaš liekmi..skús popracovať radšej na plnom dojčení, nebudeš musieť riešiť aký druh UM zvoliť..laktačná poradkyna Ti rada poradí a vysvetlí ako na to...

durianka1973
21. feb 2015

Moja dcerka od narodenia (uz v porodnici) kakala skoro pri kazdom krmeni - niekedy aj 8x za den. Konzistencia stolice bola normalna ako pri novorodeniatkach, teda ako zlta prazenica. Ine problemy nemala, pytala som sa aj doktorky a povedala, ze je to v poriadku - niektore pramene udavaju, ze normalny pocet stolic je od 2-10 stolic denne u novorodeniatka. Na druhej strane cisto kojene babatko niekedy nemusi kakat aj dva-tri dni a je to v poriadku. Vseobecne pri UM asi deticky kakaju viac. Moja bola prikrmovana od 2 tyzdnov Nutrilonom (obycajnym), od dva a pol mesiaca potom bola uz cisto len na Nutrilone. A tiez sme raz mali taky malicky akoby slizicek krvi v stolici, tiez ma to vystrasilo a doktorka povedala, ze je to v poriadku. Potom neskor (mozno v 3 mesiacoch) sme zas mali obdobie, ze nekakala aj cely den a na dalsi to boli s prepacenim mega davky. Od obdobia prikrmov sa to potom upravilo na 1-2 krat denne. Takze ja si myslim, ze ak Tvoja dcerka nema ine problemy (nebodaj teplota, dehydratacia, apatia - to ale pises, ze nema), pokojne to moze byt v poriadku. Ale teda vzdy plati, ze ak su nejake pochybnosti, konzultovala by som s doktorkou - proste povies, ze povazujes tento stav za akutny.

liebling98
21. feb 2015

@durianka1973 aj môj najstarší syn bol taký, volala som ho prietokový ohrievač.
@shanin malé deti môžu mať stolicu aj niekoľko krát denne. Nepíšeš, koľko je tej stolice, či je to plná plienka alebo len taký farebný prd. Je možné, že ju prebaľuješ, keď si ona ešte svoje neskončila a tak druhá časť ide do novej plienky. Tiež nepíšeš, akú má stolica farbu, konzistenciu, primesy (písala si o troške krvi). Píšeš, že malá je v pohode, vysmiate bábo. Ak by mala 7 dní hnačky, v pohode by nebola. Tráviaci trakt sa vyvíja aj po narodení, pozorovala som to aj na mojich synoch. Mení sa frekvencia, konzistencia. Aj keď moji boli plne dojčení 6 mesiacov.
Dôležité je, aby nebola dehydratovaná.

radlinka
22. feb 2015

Probiotika sa beru pravidelne, BioGaia je velmi dobra, treba ju stale kvapkat do mliecka. Nie je to na par dni ani na tyzden. Tiez kombinacia materskeho aj umeleho mlieka, ziadne prikrmy ani mrkvove stavy a nedajboze sunar. Naco to vsetko kombinovat. Najlepsie by bolo urychlene zajst na pohotovost k detskemu pediatrovi alebo zastupujucemu, informovat s akym mliekom je prikrmovane, ci netreba zamenit za HA alebo AR podla potreby. Taky maly organizmus si nato vsetko este zvyka, neda sa umele mlieko obmienat kazdy tyzden podla potreby ci sa vykaka, ci ho prezenie, ci je mu lepsie alebo horsie. Tiez ma napadlo strava matky pocas dna a jej materske mlieko, pripadne nejaky virus. Treba skusit plne kojit a potom skakat na umele mlieka a kombinovat. Pit jedine cistu prevarenu vodu. Odporucam poradit sa s lekarom...odbornikom.

shanin
autor
23. feb 2015

Ďakujem za Vaše reakcie nevedela som že tak častá stolica je normálna, pretože mne stále kakala 1x za deň od narodenia prípadne raz za dva dni a ten piatok odrazu zničoho nič 5x a ešte aj krvička tak som si myslela že je to hnačka. Ja som rodila cisárskym a tak sa u mňa mliečko takmer vôbec nezačalo tvoriť.Kojím ju ale mám toho mlieka málo. Od narodenia sme mali tú bebu HA1 žiadne iné mlieko som neskúšala nebolo prečo. Ani lieky nedostávala žiadne len tie probiotiká na odporučenie doktorky a celaskon. Práveže od narodenia mala tú stolicu takú zelenú ale to vraj pri bebe môže, je to na nej napísané spôsobujú to nejaké baktérie v nej.Teraz keď sa tá stolica objavila z jedného dňa na druhý na 5x tak sa zmenila na takú ako žltá praženička, čo je asi ok. ale nie všetky stolice sú také pár z nich sú také ako žltá vodička,úplne sa to vsiakne do plienky množstvo je rôzne.preto som si myslela že má hnačku.
Boli sme dnes opäť u tej doktorky už má po dovolenke som jej vravela že jej to neprešlo, ona mi povedala že to môže byť normálne,že jej sa vidí malá úplne zdravá. Spravila ale pre istotu výter a zajtra mám doniesť ráno vzorku stolice.

shanin
autor
23. feb 2015

A ešte k tým "receptíkom" proti hnačke. Hodila som s doktorkou reč. Tie ryžové odvary a mrkvové v tomto veku absolutne neodporúča. Čierny čajíkpigi by mohla ale čaj obsahuje teín, čo je močopudná látka a to by ju mohlo viac dehydrovať. Repík môže kľudne aj deci, že to hojí črievka. Meniť značku mlieka keď hnačkuje vraj nie je práve najlepšia volba (ja som včera bola v lekárni keďže nám beba došla a kúpila som sunar nutra sense HA1), ale radšej kúpiť z tej istej značky také dietetické proti hnačke. Beba má sensitive alebo bezlaktózové. Tak máme oddnes to bezlaktózové, ale máme ho užívať len dva dni potom pokračovať v tom čo máme. Tak miniem ten sunar a potom ak bude dobrý tak v ňom budem pokračovať ak nie tak budem dávať bebu ale sensitive tú mi doktorka odporučila.
Tak uvidíme aké budú výsledky ale dúfam že je to normálne aj keď je to prudká zmena zničoho nič. 🙂

luba41
23. feb 2015

@shanin ešte aj pri tomto veku sa dá v pohode rozkojiť..to že si rodila sekciou na tvorbu MM nemá moc vplyv..na tvrobu MM má vplyv technika dojčenia, ak robíš niečo nesprávne, tak MM sa netvorí v dostatočnom množstve..ak skontaktuješ laktačnú poradkynu-podá Ti určite vysvetlenie aj ako je to s kombináciou MM a UM, ako je to so správaním dieťaťa,spánkom,vylučovaním, plačom atd...a Tvoja pediatrička Ťa nepodporila v dojčení?

shanin
autor
24. feb 2015

@luba41 nie, ona sa len spýta vždy či ešte dojčím a či prikrmujrm a čo je viac. a potom už nič k tomu nevraví. V pôrodnici mi sestrička čo to hovorila a tam mi aj povedali že pri cisárskom sa to mlieko tak netvorí lebo bábo nebolo hneď priložené a ťažšie sa to rozbieha. myslíš že aj teraz by sa to dojčenie dalo rozbehnúť?myslela som si že buď sa to rozbehne na začiatku alebo nie.

luba41
24. feb 2015

@shanin a typický obraz nášho zdravotníctva, podpora dojčenia žiadna..stále sa dojčenie dá rozbehnúť..hlavne ked sa dieťa ešte vie prisať, pretože mnohé detičky po podaní flaše odmietajú prsník-niektoré hned po pár krmeniach, ostatné po čase..takže možno ešte pár dní a už sa Tvoje dieťa neprisaje..prečítaj si stránku Mamila, lepšie odborné rady nikde inde nedostaneš..kontaktuj laktačnú čo najskôr, ak budeš Ty chcieť, tak sa Ti to podarí..ja som tiež počúvla "rady" ohladom dojčenia a dojčenie potom išlo tatam.. 😒 druhýkrát som bola už mudrejšia a dojčenie / síce tiež s problémami-ale podarilo sa mi ich vyriešiť/ som zachránila a dojčila som dlho.. 😉 http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

shanin
autor
25. feb 2015

@luba41 ahoj,ďakujem pozriem to 🙂 mamine mliečko = najlepšie mliečko 🙂

filipka3
29. apr 2015
Používateľ filipka3 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od filipka3.

ja chcem len povedat, ze aj my sme mali zo zaciatku hnacky a bolesti bruska. Doktorka nam poradila zmenu mlieka ale ta nepomohla. Pochopitelne ved aj to chvilu trva kym si mala zvykne na zmenu. Trvalo to ale dost dlho tak sme sa tiez bali co bude. Odporucili nam kvapky coliprev, tie sme uzivali asi 2-3 dni a potom bolest bruska s hnackou ustupili.

shanin
autor
29. apr 2015

Nám to nakoniec dopadlo tak, že všetky testy dopadli dobre, úplne zdravá...a aj častosť stolice sa potom vrátila na jednu za deň..tak neviem čo to bolo 🙂

maria_mama
23. aug 2016

necitala som celu konverzaciu, tak mozno sa opakujem...
bola som u lekarky so syncekom 2,5 mesiaca je na bebe HA1 hnacka 2dni bez horuciek,

odporucala mi:
namiesto vody co zarabam do Beby dat ryzovy odvar (vari sa 50g ryze na 2litre vody 1,5 hodiny-precedi sa to - ostane asi liter odvaru- ak menej treba ho doliat vodou aby bol liter- vydrzi 24 hodin v ladnicke)
+coliprev- kvapky (podla navodu, bez receptu)
(robili nam aj testy stolice ale este nemam vysledky)
takto to riesit asi 3 dni - nam to pomohlo hned!
drzim palce vsetkym