Kortikoidná masť Doloproct u dieťaťa

kaluzka
12. nov 2018

Máte niekto skúsenosti s použitím kortikoidnej mastičky Doloproct u dieťaťa? Synovi ju predpísal na análnu trhlinku chirurg, má ju v pokročilom stave. Mám strach dať 12 ročnému synovi kortikoidy, je tam napísané, že sa nemá používať do 18 rokov. Bojím sa aby mu to neuškodilo vnútorne, hormonálne.

katmi
12. nov 2018

@kaluzka ja by som sebe nedala kortikoidnu mast a nie ešte dieťaťu.. 😒 skúšala by som nájsť určite iné liečivo, záleží však v akom štádiu a kde presne má tú trhlinu a ako veľkú.. veľa pomáha obyčajná dubová kôra gel na celkové stiahnutie, má dezinfekčné účinky... ani kúpelmi by ste nič nepokazila..len pozor.. dubová kôra veľmi farbí, najlepšie je urobiť sedací kúpel v nejakom starom hrnci napr.. držím palce

kaluzka
autor
12. nov 2018

@katmi práveže už vraj v pokročilom, hrozil aj operáciou, má veľkosť 15 mm, skúšali sme už všeličo možné a nič nepomohlo.

katmi
12. nov 2018

@kaluzka 😔

kaluzka
autor
12. nov 2018

@katmi čo mu môže ten kortikoid v masti spôsobiť? Máme natierať 2 x denne spolu s Canestenom...

doda818
12. nov 2018

Skuste este vyskúšať sprej prvej pomoci aloe vera, som zdravotnik a využívame na rozne rany, trhliny, krasne zaceluje, hoji, zastavuje krvacanie, upokojuje palenie aj bolest, urcite by som vyskusama este pred tym nez kortikoidy budete uxivat, popripade kombinovat to este s aloe vera gelly gelom, z toho sa aj cipky robia a vyborne pomáhajú aj na hemorodiy. Kľudne mi napíšte ak chcete viac poradiť

kaluzka
autor
12. nov 2018

@doda818 bojím sa, trápime sa s tým už dlho mastila som mu to všeličím možným, myslela som si že to je hemoroid ale je to pokročilá trhlina asi mesiac má na tom mieste už hrčku a mám strach že keď nedám túto masť dopracujem ho na operačný stôl. Dávala som Faktu mastičku, Mastu, Proctoglyvenol, zahojilo sa to vždy ale teraz tam má už hrčku. Potom sa to zase prasklo a tak dokola... čo mu tá kortikoidná mastička môže spôsobiť?

simsalabim
12. nov 2018

@kaluzka skus si pozriet letak k tej masticke - tam by to malo byt uvedene. Ale za mna osobne - aplikuje sa to lokalne a syn sa urcite trapi. Ja by som to na par dni vyskusala + skusila spolu s tym aj alternativne prostriedky - kupele, tinktury a pod. Mozno len treba telu napomoct tou mastickou a dalej to uz bude ok iba s alternativnymi prostriedkami. Kortikoidy su medzi beznymi ludmi velky strasiak, ale ked to inak nejde, tak to nejde.... seba by si tiez nechala takto sa trapit? Podotykam, je to len moj osobny nazor, nie som zdravotnik.... ale pribalove letaky citam poctivo ku vsetkemu, co mi predpisu, prekontrolujem si vsetko aj online a potom zvazim vsetky pre a proti a potom bud uzivam alebo nie. To iste pri detoch.

doda818
12. nov 2018

@kaluzka ako sa uz spominalo precitajte si pribalovy letak a ak mu ju chcete dat tak samozrejme dajte, to bola iba rada. Ja som si presla pri dcerke problemami s atopickym ekzemom a tam predpisovali kortikoidy ale teda u mna nehrozilo ze bybsom to pouzila (ja som na vyske mala farmakologiu a viem o co sa jedna). Ale samozrejme je to na vasom uvazeni, ak ste naozaj vyskusala vsetky dostupne prostriedky, ci uz prírodné ktoré mnohkrat zaberaju omoc lepsie a rychlejsie ako masticky z lekarne, alebo teda lekarenske masticky a nezaberá tak mu ju dajte. Je to na vas a na vašom uváženi, to bola len rada, kedze na vlastne oci som videla co dokaze aloe vera na nekroticke rany (odmierajuce tkanivo) a ako to ludom pomaha 😊

kaluzka
autor
12. nov 2018

@doda818 je pravda že prírodných vecí sme veľa neskúsili... a v letáku je napísané že sa neodporúča deťom do 18 rokov z dôvodu nedostatočných údajov o bezpečnosti a účinnosti...

katmi
12. nov 2018

@kaluzka kortikoid je svinstvo..nikto vám presne nepovie, čo vám môže spôsobiť, ale to si stačí čo to aj prečítať.. ja proste kortikoidy NIKDY.. tiež dcéra trpela ekzémom, stanovili atop (pritom to atop vôbec nebol) a nasadili čo? kortikoidy.. prvý moment som si ja blbá neprečítala, čo to môže spôsobiť, nehovoriac o tom, že dcéra mala v tom čase len 8mesiacov... až prišla kamoška a okamžite mi tú masť vyhodila, že či som normálna dávať také masti tak malému dieťaťu a mala pravdu.. tiež sme používali čisto prírodné "liečivá", aloe vera, masť na základe kyseliny mliečnej..len to som nevedela, aké následy bude mať do budúcna to použitie masti.. doteraz,keď sa dcéra v lete opáli na slniečku, v miestach, kde sa masť aplikovala, má úplne bielu, vyžratú kožu.. nikdy sa jej to neopálilo a už ani neopáli.. a do dnes jej musím vysvetľovať aká som bola s prepáčením hlúpa,že som si čo to o kortikoidoch nenašla skôr... stačí si prečítať nižšie a niet viac čo k tomu dodať... ☹

Nežiadúce účinky

užívanie kortikoidov má regulujúci vplyv na mobilizáciu a ukladanie telesných tukov, môže dochádzať k príznakom cushingnoidného syndrómu, ktorého príznaky sú mesiačikovitá tvár- ukladanie tuku v oblasti tváre, obezita- ukladanie tuku v oblasti brucha, zvýšený krvný tlak, akné, , svalová slabosť, impotencia, nadmerné ochlpenie, atď.
Dlhodobým užívaním kortikoidov, takmer u všetkých pacientov, dochádza k poruche metabolizmu glukózy, vplyvom čoho vzniká steroidný diabetes mellitus. Steroidný diabetes sa svojím charakterom podobá diabetu mellitus 2. typu. Lieči sa inzulínom alebo perorálnymi antidiabetikami.
Oslabenie imunitného systému, zníženie vnímavosti na bakteriálne, vírusové a fungálne infekcie, aktivácia latentných infekcií, zpomalené hojenie rán
Osteoporóza a osteopénia, pacienti, ktorí užívajú prednizón po dobu dlhšiu ako šesť mesiacov majú zvýšené riziko vzniku osteopénie, z ktorej sa môže vyvinúť osteoporóza. V prípade liečby kortikoidmi sa odporúča podstúpiť vyšetrenie hustoty kostnej hmoty. Taktiež sa odporúča užívanie kalcia.
Myopatia, ochorenie kostrového svalstva.
Šedý a zelený zákal.
Hypokalémia, nízka hladina draslíka v krvi.
Hypertenzia, zvýšený krvný tlak.
Útlm nadobličkových funkcií, nadobličky pacienta si ,,zvyknú´´ na prísun kortikoidov z vonkajších zdrojov, a prestanú ich tvoriť.
Žalúdočné vredy, kortikoidy spôsobujú blokovanie tvorby hlienu v žalúdku, ktorý má ochrannú funkciu pred kyselinou chlorovodíkovou, ktorá má v žalúdku fyziologickú úlohu. Vznikom žalúdočných vredov sú ohrození najmä pacienti, ktorí spolu s kortikoidmi užívajú nesteroidné antireumatiká.
Zhrubnutie hlasu.
Zvýšená zrážanlivosť krvi.
Zvýšená telesná teplota.
Poruchy menštruácie.
Pacienti, ktorí sú liečení kortikoidmi by mali dodržiavať niektoré opatrenia. Mali by sa vyhýbať sladkým jedlám. Kortikoidy zvyšujú chuť do jedla, preto by sa mali vyhýbať tiež tučným jedlám a jedlám, ktoré spôsobujú plynatosť. Dôležité je, jesť pravidelne menšie porcie , kortikoidy sa užívajú po jedle. Pacienti by si mali pravidelne kontrolovať hodnotu krvného tlaku, hladinu glykémie (cukru) v krvi, a hladinu draslíka.
Kortikoidy ovplyvňujú v organizme mnoho fyziologických funkcií, z toho vyplýva ich veľké množstvo nežiadúcich účinkov. Ich množstvo závisí od druhu liečiva, liekovej formy, dĺžky užívania a dávky.
Dôležité je si zapamätať , že aj keď liečba kortikoidmi je spojená so vznikom mnohých nežiadúcich účinkov, pacient by mal vždy postupovať podľa pokynov svojho lekára a predpísaný liek užívať pravidelne. Lekár pristupuje k liečbe každého pacienta individuálne, zvažuje pomer rizika a prínosu daného lieku.
Kortikoidy sú vysoko účinné liečivá s rýchlym nástupom účinku, avšak predstavujú riziko mnohých nežiadúcich účinkov. Avšak je podstatné prijať nežiadúcu reakciu v pripade, že ide o liečbu ochorenia, ktoré môže vyustiť do fatálnych následkov?

simsalabim
12. nov 2018

@katmi ty si uviedla mozne vedlajsie ucinky pri vnutornom uzivani a hlavne dlhodobom.... tu ide o masticku - ta sa natiera zvonka, nekonzumuje sa. Ano, to, co si uviedla, znie hrozivo. Ale zas si treba uvedomit, ze tu trhlinku treba nejako vyliecit, nech to neprerastie do chronickeho stadia. Myslim, ze je dolezite, aby si mamina zvazila vsetky pre a proti a rozhodla sa, ako ona citi. Vymenovanie tych vedlajsich ucinkov jej istotne nepomohlo, skor ju muselo vydesit. Ale este raz zopakujem - tie sa tykaju najma vnutorneho uzivania. Ak chlapec bude masticku uzivat dajme tomu 3 dni 2x do tyzdna a potom prejdu na prirodne prostredky, pochybujem, ze zacne trpiet na zaludocne vredy, mat vysoky krvny tlak a poruchy menstruacie...

Istotne treba vyskusat aj prirodne prostriedky - sedacie kupele, tinktury, masticky, zmakcovat stolicu, konecnik osetrovat mastnymi kremami. Zakladatelkin syn to musi mat uz dost v zlom stave, ked sa zvazuje aj chirurgicky zakrok. Je na nich, ci sa rozhodnu nesilit to a absolvovat chirurgicky zakrok, ci budu skusat vylucne prirodne prostriedky, pripadne skombinuju so spomenutou mastickou. Vyssie spomenute aloe vie so vselicim pomoct, urcite to stoji za vykusanie. Viem si predstavit, ze to musi byt velmi citlive a bolestive a chlapec sa - navyse v tomto veku! - urcite citi velmi neprijemne. Ved si staci spomenut, ako sa citi zena, ked ma napr. taku neprijemnu silnu mykozu.

doda818
12. nov 2018

@kaluzka tak vidíte, stále sú ešte možnosti a je ich veľa. Mojmu dedkovi zabralo aloe vera spominany sprej orvej pomoci v kombinacii a gelly gélom na diabeticku nohu!! A to mu hrozila amputacia. Kedze sama som zdravotnik a mala som taketo skúsenosti tak aj spolupracujem s forever a snazim sa pomahat ludom pomocou prirodnych vecí. Spolupracujem aj s lekarskym timom ako na slovensku tak aj v Čechách, su to realny doktori ktori tiež volia radsej takyto druh liečby čiže kludne ak mate otazky pytajte sa 😊

simsalabim
12. nov 2018

@katmi len tak som si vygooglila letak k tomu kremu https://www.zdravie.sk/liek/39141/pil/doloproct...

Tu su vedlajsie ucinky:
4. MOŽNÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Tak ako všetky lieky, aj Doloproct rektálny krém môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Počas liečby Doloproctom rektálnym krémom sa môžu vyskytnúť nasledovné vedľajšie účinky. Týkajú sa iba kože v oblasti konečníka:

Časté (vyskytujú sa u 1 až 10 pacientov zo 100):

pálenie kože

Menej časté (vyskytujú sa u 1 až 10 pacientov z 1 000):

podráždenie kože (napríklad sčervenenie, suchosť)

alergické reakcie (napríklad vyrážka)

Ak používate Doloproct rektálny krém počas dlhšieho obdobia (dlhšie ako 4 týždne), existuje riziko, že sa u vás môžu vyvinúť miestne kožné reakcie, ako je

stenčovanie kože (atrofia),

nepravidelné plochy kože, ktoré vyzerajú ako prúžky (strie) alebo

rozšírené krvné cievy, ktoré sú viditeľné na povrchu kože (teleangiektázia)

Ak začnete pociťovať akýkoľvek vedľajší účinok ako závažný alebo ak spozorujete vedľajšie účinky, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii pre používateľov, povedzte to, prosím, svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.

kaluzka
autor
12. nov 2018

Viete mi poradiť kvalitný prípravok s aloe vera?

majka238
12. nov 2018

@kaluzka ja by som teda neskusala ziadne prirodne recepty ak uz je to v zlom stave a co najrychlejsie zacala natierat. Lekar vie preco vam to predpisal. Par dni natierania na malu plochu mu nic hrozne nesposobi.

lety17
12. nov 2018

@kaluzka ja uzivam kortikoidy oralne dlhodobo a vdaka nim zijem. Ano maju neziaduce ucinky,ale je to zivot zachranujuci liek. Kludne dietatu natrite masticku,lekar vam ju predpisal preto,lebo je tam pravdepodobne vacsi zapal,ktory treba stiahnut a na to su kortikoidy idealne. Krem nema take neziaduce ucinky ako lieky. Neviem ci to mate len ranku alebo aj infekciu,ale pozor na to,ak to nebudete riesit mozu vzniknut ovela horsie komplikacie.

jure
13. nov 2018

@majka238 dobry den,ja krem Doloproct pouzivam,ked je to nutne a velmi mi pomoze.Som s nim spokojna ,dodrziavat hygienu a potierat a do 3 dni pokoj.Abolo by dobre upravit stravu.