Prejavom akých chorôb je malinový jazyk?

marika258
26. mar 2016

ahojte chcela by som sa poradiť ak máte osobnú skúsenosť - 4 ročná dcérka má od rána úplne červený jazyk pokrytý drobnými pupencami čo býva typickým príznakom šarlachu .. neviete náhodou ktoré ešte iné "bežnejšie" ťažkosti resp. choroby sa môžu takto prejaviť?
Na vysvetlenie - dcérka mala šarlach v januári, boli sme aj hospitalizovaní v nemocnici, mala vysoké horúčky, vracanie, kožný ekzém a presne takýto jazyk ako teraz ... po antibiotikách bola čo sa šarlachu týkalo v poriadku, potom ešte vo februári aj začiatkom marca bola opäť chorá ale to boli zvýšená teplota, upchatý nos (dostala pamycon, solmucol a prešlo jej to) - typický škôlkarsky kolotoč týždeň v škôlke dva týždne doma ... teraz chodila necelé dva týždne zas do škôlky a v stredu už mala v noci 38,5 teplotu, na druhý deň znova upchatý nos a mierny kašeľ nič nenasvedčovalo tomu žeby to malo byť niečo vážnejšie tak som jej začala dávať "žltý" Trifed (prosím nekritizujte ma veľmi že som to urobila bez návštevy lekára ale naozaj sme tam tak často že už máme nejaké tie lieky odskúšané tak sa mi Trifed zdal celkom vhodný) .. iné príznaky ako vtedy pri šarlachu nemá žiadne vysoké horúčky, ani vracanie len ma teraz veľmi zneistil ten červený "pupencový" jazyk ... ak jej to neprejde určite s ňou k lekárke zájdem len som sa s vami chcela poradiť či ste niekedy niečo podobné nemali u svojich detí ... ďakujem.

luliu
26. mar 2016

@marika258 streptokokova angína - jeden z priznakov je malinovy jazyk

stepanka274
26. mar 2016

No moje deti mali sarlach aj krat, dr dkratpovedala, ze ich je vela variacii, ten druhy uz nemal taky prudky priebeh, ale nebol tak keatko po sebe, bolo to s odstupom rokov. Diagnozu vsak najlepsie urci lekar. Skore uzdravenie zelam

adagan
26. mar 2016

S najväčšou pravdepodobnosťou má znova šarlachovú angínu, syn mal opakovane v priebehu roka 5x, dokonca aj počas 3-mesačnej liečby ATB, ktoré bral cielene potom, ako mu zistili vysoké ASLO z krvi po týchto streptokokových angínach. Pomohol nakoniec výber krčných mandlí, od vtedy to nemal. Držím palce a dajte vyšetriť ASLO.

lilka78
28. feb 2019

@marika258 Ahoj, prosím Ťa, som v podobnej sitácii ako popisuješ. V januári mala dcérka príznamky šarlachu - ten sa ale z výterov nepotvrdil, užívala Penbene 10 dni, opakovaný ster po ATB už bol bez nálezu. Teraz skoro po dvoch mesiacoch nemá žiadne iné príznaky, bez teploty, bez výsypu, bez zdurených uzlín - len ten jazyk (v hrdle tvrdí, že ju nebolí, len mala trošku soplíky ak tomu kašeľ minulý týždeň). Ako ste dopadli prosím dopadli vy?

luliu
28. feb 2019

@lilka78 malinový jazyk je príznakom streptokokovej anginy