Príznaky autizmu u detičiek do jedného roka

katika1811
14. apr 2021

Ahojte ake su prve Priznaky autizmu u deticiek do jedneho roka? Mame 6m synceka a odkedy je v pohybe viac tak proste sa hra a ma ma totalne nieked na salame pri hre ho zavolam neotoci sa aj pri papani nieje taky ako kedysi ze sa uskrnal blabotaz blaboce len sem tam... Ale inak reaguje na dcerku ze sa nanu stale pozrie usmeje... Aj na manzela ma ten ocny kontakt aj pri hre ked sa namna sústredí sa pozera.. Ale odked sa pretaca vo velkom a snazi sa posuvat dopredu sleduje uplne vsetko naokolo... Myslite ze je to ok a moje obavy su len zbytočne?? Sledujem to len pisledne 2 dni... Vysli nam aj 2 zubky a mozno sa tlacia dalsie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasa1310
14. apr 2021

@katika1811 odporúčam navštíviť odborníka buď psychológa alebo psychiatra. Ale nie na vyšetrenie dieťaťa, ale teba.

duduska25
14. apr 2021

@sasa1310 ano, toho aj ja odporucam. Autizmus sa diagnostikuje detom 5-6 rocnym. Nie 6 mesacnym.

panelacikova
14. apr 2021

@katika1811 čo by som dala ja, keby moja dcéra v tomto veku na mňa nezareagovala 😀 😀 tá visela v jednom kuse na mne. buď rada, že sa ti vyhrá, podľa toho, čo píšeš, je absolútne zdravý a v pohode. nehľadaj problémy, kde nie sú, uškodíš sama sebe. a ako píšu vyššie, prípadné takéto diagnózy sa odhaľujú až na ZŠ alebo tesne pred nástupom na ZŠ...

makova333
14. apr 2021

@katika1811 nech by sme ti tu vymenovali akekolvek priznaky PAS, u 6 mesacneho dietata by to aj tak bolo uplne irelevantne, kedze v tomto veku sa PAS neda zistit. Ale tak minule tu hladala jedna priznaky PAS u 9 tyzdnoveho, takze si v norme.

elizabeth88
14. apr 2021

@katika1811 Tak niekedy su priznaky aj u deti mladsich ako rok,no ten rodic autistickeho dietata si na to spomenie potom spatne.V tom case to zvycajne nevnima,lebo je dieta male...Teraz je este skoro riesit,ale daj na svoj pocit a rozvijaj oblasti,ktore rozvijat treba podlaTeba.Sleduj milniky vo vyvoji a okolo roka a pol,dvoch uz mava castokrat podozrenie nejake opodstatnenie...Drzim palce,nech ste o.k.:-)

katika1811
autor
14. apr 2021

@elizabeth88 ďakujem 🙂

klarka56
14. apr 2021

@duduska25 blbosť.

@katika1811 to je ešte maličké dieťatko. Aj veľmi skúsený odborník nediagnostikuje takto skoro. Tie príznaky, ktoré si všimne rodič laik sú zväčša okolo 2 - 2,5 roka. Podľa mňa má teraz iný pohľad na svet, keď už len neleží ale aj sa hýbe, je fascinovaný, spoznáva. V tomto veku by som neriešila 🙂 A to píšem z vlastnej skúsenosti. Myslím si, že netreba psychológa dieťaťu ani tebe. A co sa týka obáv a diagnóz, isto nie fórum tu.

katika1811
autor
14. apr 2021

@klarka56 ďakujem ti velmi velmi pekne druha normalna odpoved ktorá ma neukamenuje.. Clovek uz sa tu hocco spýtať ani nemoze 🙄ano aj ja si myslim ze je velmi fascinovaný vecmi naokolo a preto ma ma na haku.... Ale to ze neblaboce ma teosku znepokojuje ako. On vydava zvuky ze vava atd ale maalo 😂

robin30
14. apr 2021

@katika1811 ja mam autisticke dieta a ty to svoje prehnane sledujes..jasne,ze ta ukmenuju ja tiez krutim hlavou nad tebou.V 6mesiacoch a uz robis dietatu diagnostiku.🤦‍♀️🙄prepac no nemozem inak autismus sa diagnostikuje niekedy okolo.troch rokov a trva to mesiace,nie je to o jednom vysetreni.Nechces aby tvoje dieta ovladalo v pol roku latinu?Hod sa do kludu a neprivolavaj co nie je

klarka56
14. apr 2021

@katika1811 ako ja ti rozumiem, ale ešte by som počkala, ozaj je maličký a každé dieťa má iné tempo. Ja som si všimla okolo 2 rokov príznaky, resp aj skôr. Pred jedným rokom by ma to nenapadlo, aj keď možno spätne tam niečo bolo... V 6 mesiacoch je ozaj skoro, ved pre svoj pokoj si vsimaj odchýlky ak sa ti niečo nezdá, ale vôbec to nemusí nič znamenať. To aj odborník povie, že je ešte maličký a bude sa meniť zo dňa na deň. Co ta teraz trápi alebo sa ti nezdá môže byť o mesiac minulosť. A nestresuj sa tu na fórach, to by som vylúčila ako prvé 🙂 Teraz je taky boom autizmu, že sa o ňom aj viac hovorí a píše, tak možno aj preto si viac mamiciek môže dať niektoré veci do súvisu, ale tam toho musí byť viac, aby bola diagnóza.

pininka1
14. apr 2021

@duduska25 .5, 6 rocnym sa diagnostikuje autizmus, to odkial mas taku somarinu. Uz dvojrocne deti s touto diagnozou mame u nas v specialnej skolke a velmi casto si to rodicia vsimnu skoro, hlavne ak uz maju jedno dieta

makova333
14. apr 2021

@pininka1 tie deti v škôlke urcite nemaju PAS uzavrety, pretoze v tomto veku to môžu byt aj ine diagnozy, preto sa robi rediagnostika a nie jedna. Okolo tych 5-6 rokoch by sme sa o tom mohli bavit ako o diagnoze. Ale zas zalezi ci je dietatko AS (tam sa diagnostikuje neskor), atypicky autizmus atd. To, ze je dieta v speci skolke npr.autistickej este neznamena, ze ma urcite PAS. Pokojne sa z toho nakoniec moze vyklut NKS.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pininka1
15. apr 2021

@makova333 u nas mozu byt deti prijate len na zaklade diagnozy, ziadnej akoze diagnozy. Este ani raz sa nam nestalo zeby sa diagnoza zmenila a bol z toho len NKS. Skor sa ukaze len to a to sa aj urcuje v 6 rokoch ci to dieta bude mat aj mentalne postihnutie alebo nie. Asperger sa chova uplne inak od zaciatku ako ostatni autisti a ani jedneho aspergera v speci skolke nemame, pretoze to niesu miesta urcene pre nich.

makova333
15. apr 2021

@pininka1 v tomto veku sa dava predbezna diagnoza (ja nehovorim o ziadnej akoze diagnoze) a v tomto veku (2-3 roky) ju neuzavrie ani Janosikova. Väcsina deti potrebuje rediagnostiku. Deti s NKS sa prejavuju velmi podobne ako deticky s PAS a rovnako potrebuju pomoc kartickami, Visual readingom a podobne. AS tiez spada do porucha autistickeho spektra a prejavy mozu byt velmi rozne niekedy velmi podobne ako prejavy deti s iynm typom autizmu, ale normointelektom. Kazdopadne, vo veku 6 mesiacov az 3-4 rokov nikto nic neuzavrie.

seahorse27
15. apr 2021

Na You tube su videa babatiek do 1 roka, kde sa daju vidiet prve priznaky...mozes si popozerat a porovnat.

evka_s
15. apr 2021

@katika1811 to že zrovna neblaboce v obvyklé míře není příznak autismu. Až to, že nebude dlouho reálně mluvit může (a nemusí) být. Náš blábotal od rána do večera furt, oční kontakt měl, na jméno reagoval. A i tak má PAS.

alvaluka
15. apr 2021

@klarka56 vies napisat nejaky z tych priznakov, mozno aj spatne, co si uvedomujes, ze by mohlo nieco naznacovat autizmus?

Mala bude mat rok a pol a vobec nehovori. Reaguje kyvanim hlavy ano/nie, rozumie ked jej nieco poviem typu, rozopni si topanky, daj mame dolu ciapku, odnes plienku, dones tanierik. Nema fixaciu na nejaku jednu hracku, ale ked sme vonku tak sa stale otaca za autami ak nejake ide. Ona ale aj zacala blabotat neskoro, az na konci 10. mesiaca, potom prestala a asi v 13. mesiacoch zacala zas viac. Vydava zvuky, gaga, haha, ba, ma, brum, ale nejake opakovanie ze ako robi macicka, havko nehrozi a to citame, pozerame obrazky. Vie aj ukazat casti tela svojho, aj na mne.

Snazim sa ju az tak velmi nesledovat, ale ked zbadam podobnu temu, tak ma znovu premkne strach. Pediatricka povedala, ze ma aj dieta, co v troch rokoch nerozpravalo.

makova333
15. apr 2021

@alvaluka podla popisu uplne normalne dieta (psych.)

makova333
15. apr 2021

@evka_s moj neblabotal, neukazoval, nezdielal pozornost, nerozpraval, zaoberal sa jednou vecou dokola (napriklad skladal za sebou auticka do radu hodiny) a nema PAS ale NKS. Len tu nevysvetlis, ze v tomto veku, ako ma autorka, PAS diagnostikovat nejde a uz vobec nie podla videa.

katika1811
autor
15. apr 2021

@makova333 dakujem pekne za popis... Nas maly sa otaca za vecmi aj za zvukovymi aj ked okolo neho niekto prejde pozera ako radar aj sa pousmeje, na meno obcas sa pozrie alebo na zavolanie...je vesely.. Len 4 den sa mi zda divny akoby bez nalady proste ked ho mam na rukach vsade mozne sa otaca ale nepozrie sa namna nebiem ci to mam pripisovat tomu, ze tersz hi vsetko okolo dost zaujima.. Pretože odkedy sa aj dost zacal hybat vkuse sa len otaca na hrscej podlozke cuva pohybuje sa dopredu... Akurat to ze veľmi neblaboce sem tam povie ked ma nieco v ruke ze aaa - wawa atd ale zriedka (o tyzden ma 6m) a dost sa aj puci a take zvlastne zvuky vydava ale to ked mu nieje dobre nepaci sa mu.. Idu mu pravdepodobne aj horne zubky pretoze dolne uz 2 vysli a teraz vyzera ze horne dam dudel a gelik a je spokojny... Myslis si ze to bude zubkami ze nemam mat obavy? Viem ze niesi odbornik ale aspon podla mojho popisu co ti pisem 🙂 dakujem vopred

katika1811
autor
15. apr 2021

@katika1811 a este som zabudla dodať on je od malička kludny dcerka bola dost umnaucana on sa rozplakal uz parkrat ale inak neplace velmi len ked sa udrie alebo zlakne ked dcerka velni zakrici😂alebo svokra ho zobrala po dost dohej dobe tak to bolo plavu ze kde je 🙄

makova333
15. apr 2021

@katika1811 kazde dietatko je ine, niektore pokojnejsie, ine zivsie, ved ani my nie sme cez kopirak. Podla toho co si popisala uplne normalne vyvijajuce sa dieta (som psych., ale nie odbornik na PAS). V pohode moze mat par dni takych, par dni inych, meni sa, idu zuby, boli brusku, vnima nove zaujimave podnety (co predtym vzhladom na vek neregistroval, aj ked tam boli...) atd. Pekne sa venuj dietatu, davaj mu podbety vhodne k jeho veku, uzivajte si chvile spolu a zatial neries, nie je na to dovod. Ak by nenapredoval v reci (nerozprava, neukazuje, nezdiela pozornost, nesnazi sa ta zapojit do hry...) vyhladaj odbornika. Ale na to je este dost casu (tak okolo 1,5-2 rokov).

katika1811
autor
15. apr 2021

@makova333 dakujem ti velmi velmi pekne za tvoju odpoved upokojila si ma 🙂

duduska25
15. apr 2021

@makova333 presne tak. 👍Autisticke deti mavaju aj poruchu reci, a kolke deti ani v 3 rokoch nerozpravaju. Od tych 4 az 5 rokov mozu potvrdit diagnozu.

skaja_111
13. jan 2024

Ahoj, ako ste na tom dnes?

sasesoe
13. jan 2024

@katika1811 ahoj, prejdi na poradni s pediatrom. Prípadne ešte pozri v okolí centrum včasnej intervencii. Mnohé znaky pás však patria k istému veku a ako znaky pás sú až neskôr... Taktiež každý človek má do istej miery niektoré znaky, tam ide o ich súhrn, množstvo, laicky povedané....