Aká autosedačka je bezpečná pre dieťa vážiace 36 kg?

mijunik
11. okt 2013

Ahojte, prečítala som si zopár diskusíí, ale nenašla som konkrétnu odpoveď a tak sa chcem poradiť. Dcérka má 7 rokov, v decembri bude mať 8. Meria cca 135 cm, asi už aj viac a váži zhruba 36 kg. Ide mi o to, že jej potrebujeme kúpiť autosedačku, lebo máme dve autá, tak aby sme nemuseli jednu neustále prekladať. Teraz sa dcérka vozí na podsedáku, pretože kňučala, že jej je sedačka úzka na ramenách. Tak manžel dal chrbtovú časť sedačky preč a používame len podsedák už asi rok. Ja mám ale stále blbý pocit, že to nie je dostačujúce. Bola by som najradšej, ak by sa dcérka vozila stále v normálnej autosedačke, ktorá má aj bočnú ochranu hlavy. Páči sa mi napríklad Cybex. Ide však o to, že v rodine som za úzkostlivého a preháňajúceho blbečka... ☹ Podľa mojich rodičov je už dcérka veľká a stačí jej podsedák. Aj v ich aute má jeden. Ale v prípade potreby by neváhali na krátku (naozaj krátku) vzdialenosť (možno 1 - 2 km) viezť dcérku aj "len tak". Že veď policajti tam nebudú... 😨 Ako by nechápali že to nie je o policajtoch. A vidina toho, že podsedák je lacný, tá je motivujúca. Alebo argument, že rovnako stará sesternica sa tiež nevozí v autosedačke, ale na podsedáku. Mňa nezaujíma, v čom sa vozia ostatní, ale do čoho posadím svoje dieťa. Ešte som sa od maminy dopočula, keď som jej povedala o crashtestoch, ktoré sa robia pri rýchlosti 50 km/h, že "veď takou rýchlosťou nejazdíte"... 😕 Hm... Zaujímavý poznatok... A že "veď sa v tom vozí len po meste", ale hlavne, že aj na dovolenku 300 km sa viezla na podsedáku. Moji rodičia pritom obe naše deti zbožňujú, naozaj sú to skvelí starí rodičia, ale toto ma zaráža. Ja ale skôr vidím problém v tom, či vlastne nie je dcérka do autosedačky už ťažká. Či je autosedačka pre ňu dostatočne bezpečná. Lebo sú tu hneď argumenty, že "Ona je už aj tak ťažká, sedačka je len do 36 kg, tak načo ju kupovať?" Takže aby som to zhrnula - je autosedačka (napríklad Cybex) bezpečná aj pre deti, ktoré presiahli hranicu 36 kg, ale merajú zatiaľ len cca 140 cm?

janielikk
11. okt 2013

Na to posledne ti neviem odpovedat, ale jednoznacne by som este investovala do sedacky s opierkou, viem ze su aj vacsie, napr. vo Forstingeri som videla sedacku, co bola do 42, alebo 45 kil. Skus kuknut aj na heureku, ked si zadas autosedacku, dopln si parametre a ono ti to "vypluje" co je na nasom trhu dostupne.

digysa
11. okt 2013

@mijunik Mam syna rovnako stareho a ma tiez 36kg. Autosedacku nema uz od dobreeeeeeeeee 2 roky. Podsedak jej uplne staci............... neprehanaj......O rok uz ani podsedak nebude potrebovat.

Relax... 😉

ataz
11. okt 2013

tiež mám 8r. syna s váhou rovnakou ako tvoja dcéra a výš. 142cm.Na podsedáku je už rok a už to takto ostane, nakolko sa nám ledva vojdu dozadu 3autosedačky :D A tiež, ked sme mali nedávno malinké auto, tak sedel v predu na podsedáku, kedže mi 3 autosed. do zadu nevošli. A je to podľa predpisov správne. Neviem..ja by som už asi ozaj autosedačku neriešila. Pretože za 1-2 roky ti už aj tak do žiadnej nevojde. Ja viem, že z pohľadu bezpečnosti...aj ja by som najradšej bola, keby boli aj do 18 v poriadnej autosedačke 😀 Mne napr. 8r. syn už do autosedačky nesadne. ZA 1.Tú čo má mladší a je do 36kg, tak je mu uzučká a ZA 2. on vraví : taká je už len pre miminá 🙂