Psie plemeno

memula
29. feb 2024

Ake psie plemeno odporúčate pre človeka ktorý ide “vychovávať” prvého psa? Do domu.. Taký ktorý má rad pohyb :D či to ho musím naučiť ja…? Mám ešte dlhu cestu zbierania informácii pred tým než si nejakého adaptujem;D

lakebabe
29. feb 2024

@memula do domu a aktívneho mame weimarskeho stavaca na začiatok odporúčam výcvik keďže je to poľovník ale je to také neškodné teliatko a akčné aj k deťom aj k starým ľuďom. Ešte ma napadol retriever ale z okolia co majú nie sú moc aktivne

medda_beda
29. feb 2024

@lakebabe Sú aktívne.Aspoň náš je extrémne aktívny len na to musí mať aj príležitosť a hlavne záleží od veku.Po 5 rokoch zvyknú byť kľudnejší.
Chodíme s ním ku vode, na turistiku, všade.Miluje deti aj iné psy.

larinka552
29. feb 2024

@memula Jack russel miluje pohyb. A nemecky ovciak tiez, boxer ti su dobri na vycvik, lahko sa ucia. Potom napr aj labrador, aj ked ten nema zase az tolko energie alebo borderka. Vseobecne pastierske psy su dobre na vycvik

dominikamacakova
29. feb 2024

My sme mali nemeckú dogu a bol super vycvičený. On bol doslova človek 😅

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubrianka
29. feb 2024

Poľovnícke plemená a weimarského úrčite nie. Juck Russel je príliš akčný a podľa jednej chovateľky ťažko sa učí.

Autorka, chválim tvoj zodpovedný prístup. Poraď sa s kynológmi. Aj v rámci plemien existujú povahy psov. Keď sa už pre nejakého rozhodneš, osobne viac krát navštív chovateľku a informuj sa o vrhu, ako sa šteniatka chovajú a ktoré je aké. Pes by mal prísť k tebe, mala by si mu byť sympatická, lebo ide o obojstranný vzťah. Porozmýšľaj aj nad vekom dožitia, srsťou či budeš ochotná strihať. Nad oblasťou kde žiješ (ja by som si napríklad nekúpila hrubosrstého psa na juh SR).

thereisabear
29. feb 2024

Ako prvého psa za mňa labradora.

mikasa_ackerman
29. feb 2024

@larinka552 borderku ako prvého psíka 10000% nie

momoftwo
1. mar 2024

Boxera, to je najuzasnejsie plemeno ake som kedy mala🙂 Lahko sa cvici, velmi rozumny pes..odporucam fenku, su kludnejsie. A jednoznacne s papiermi. Miluje nas, miluje deti, ma rada pohyb qle ked sa mi nechce cely den prelezi. Ale ked je vonku minus a okolo nuly, mala by byt vnutri.

nika1971
1. mar 2024

zlaty retriever

rutyruth
1. mar 2024

Prvého psa učite labradora alebo zlatého retrievera. Aj keď veľakrát záleží od povahy. Akékoľvek plemeno ak je dominantné tak je to náročnejšie. Najlepšie je "vychytat" submisivneho. Na internete je aj návod aké črty ma mat submisivne šteňa. Za mňa odporúčam ísť do psa s papiermi a vybrať si kontaktné šteňa, nie to ktoré je utiahnute. Veľa šťastia.

marca12
1. mar 2024

Boxer alebo labrador obaja sa hodia aj k detom,su tak primerane aktivny.

lakebabe
1. mar 2024

@jakubrianka preco nie ako prvého psa úplní laici sme mali JRT vychovali sme z nej neskutocneho psa poslusneho inteligentného psa, ktoru všetci naokolo milovali. Za svoj zivot neznicila jednu loptičku.
Stačilo si co to naštudovať o tréningu. Druhého mame weimara to iste treba mat len silnu vôľu a chuť s tým psom pracovať. Za mňa poľovnícke plemena sú najlepšie, inteligenté, dobre sa s nimi pracuje a do domu ako stvorené. Milujú deti psy ľudí každé plemeno sa dá pokaziť zlým výcvikom. Všetko je o majiteľovi.

trema
1. mar 2024

1. sme mali retrievera, teraz mame chodského psa.. obaja velmi rozumni, lahko sa ucia, miluju pohyb aj lenosenie.. treba hlavne socializovat s ludmi a s inymi psami uz od steniatka, naucit na rozne zvuky, situacie

lakebabe
1. mar 2024

@medda_beda tak to je super lebo v susedstve mame dva a majitelia sa sťažujú že sú také lenivsie ale to je asi od kusu.

babulkomale
1. mar 2024

@memula chod vylucovacou metodou, v prvych komentaroch padol stavac, terier, to by som pre zaciatocnika uplne vylucila.
Tiez bigla, jazvecikov, mopsa, svorkovo sa spravajuce psy atd . Urcite sa niekomu bude chciet viac pisat a dobre poradi.

jakubrianka
1. mar 2024

@lakebabe absolútne nie ako prvý pes. Ja sama by som si Weimara netrúfla a mám celý život psa prakticky. Poľovnícke psy sú ostražité, stačí milisekunda pri nesprávnom vedení. Ohľadom spomínaného počula som iné príbehy či všetko poničili z frustrácie.

zuzka565
1. mar 2024

My máme dvoch nemeckých ovčiakov. Sú to mama a syn (pes je vykastrovany). Sú strašné zlatý. Mám dve malé deti ale tak ich vedia vonka na dvore zabaviť. A ešte ako ich strážia. Sú obaja vycvičený. A to som ich ja doma učila a veľmi rýchlo sa všetko naučili. Chodíme s nimi na prechádzky do lesa. V snehu sa vedia vyblázniť.

simca06022011
1. mar 2024

@jakubrianka prečo nie poľovnícke plemena? :D

daniela2202
1. mar 2024

@memula práve majú knihu o psích plemenách v lidl

tykat
1. mar 2024

@memula za mna bisonik alebo pudel

lakebabe
1. mar 2024

@jakubrianka ja hovorím z vlastných skúseností . JRT bol nás prvý pes a nikdy sme to neolutovali. Keď som kamarátke, co ma vycvikovu školu povedala, ze sme kúpili JRT povedala nech si ho cvičím sama, ona na to nemá nervy. Prvý rok sme sa venovali výcviku denné a všetko sa nám krásne vrátilo. Stacilo si trochu naštudovať. Posluchála na slovo a vedela milión trikov. V okolí potom pribudli štyri kusy a s jedným bol veľmi veľký problém všetko ničil, presne preto ze nulový výcvik a pes celý den zavretý sám. Jrt je veľmi kontaktný potrebuje spoločnosť preto do domu iba ak s prístupom neobmedzeným dnu, aby bol s vami.
Co sa týka weimara je to miláčik ma osem rokov a výcvik bol ľahší ako u jrt pritom to je pes nie fena. Miluje deti ľudí všetkých, ale vie aj krásne ustrážiť dom. A je dost samostatny oproti jrt sa vie viac prebavit sám.
Takže za mňa kľudne poľovník, ale musí mu venovať čas a energiu a všetko sa to potom vráti. Ak zanedba prvý rok a pubertu bude zle. A v okolí mame veľa poľovníkov co boli prvé psy a to aké sú je len o vycvikum

daniela2202
1. mar 2024

@simca06022011 my máme jazvečíka a je neovládateĺný 😂😂😂👉

lakebabe
1. mar 2024

@simca06022011 lebo jedna pani povedala nas tiež odradzali výcvikari, lebo sa im lepšie cvičia pracovné psy poľovníci sú extrémne inteligenté psy on vie co od neho chceš, ale musíš ho presvedčiť prečo by ta mal poslúchať. Na to si máloktorá vycvikova škola trufne. Aj jrt aj weimara nám odmietli vziať na výcvik, Vypiplali sme si ich sami a už do smrti chceme len poľovníkov. V plane je ďalší JRT casom

fajnova
1. mar 2024

@memula tiež hlasujem za labradora. Naša sa dožila 13 rokov a bol to úžasný psík, bola láskavá, milá, dobrucka, pokojná a ochraňujúca. Teraz máme borderku a ako prvého psa ju rozhodne neodporúčam. Ma doslova nevyčerpateľnu energiu a niekedy má slahnute nápady. Je zlatá, ale každý deň potrebuje uvoľniť energiu, muž s ňou chodí niekoľko kilometrov, vkuse behá a pláva. Určite si zadováž kľudné plemeno.

simca06022011
1. mar 2024

Ja mam teda viszlu a iného by som nikdy nechcela. Jediná vec co je negatívna na tomto plemene pri psovi ( fenka neviem), treba mať riadny plot :D aktívny, veľmi ľahko trenovatelny, poslušný pes, rodinný miláčik, dlho je to taky pojaseny pes . S kľudom vydrží aj vonku ak nie je -15 aj keď sa dnes razí teória ze patrí na gauč, lebo moderné plemeno.
Ešte je tam na zváženie naviazanie na rodinu, lebo viszla je pes co bez spoločnosti veľmi nevydrží, čiže treba sa mu venovať. Nie je taky flegmatik ze mu je jedno ak je na dvore a celá rodina je zavretá cely den v dome. Suchý zips jej hovoríme medzi chovatelmi.
Inak ja osobne by som.dlhosrste plemeno veľmi nechcela. Jednak údržba, česanie atď = dá sa zvládnuť raz za čas, ale ak budete aktívne niekam chodiť do prírody je to neustalo boj s kadecom v srsti ( bodliaky atd), kliešte sú tazko viditeľné...
Ja osobne by som nešla do vlčiaka, ani do ničoho menšieho ako viszla...na dvore pes má mať aspoň stredný vzrast ( pre mna). Rovnako nemám.v oblube uslintane plemena. Možno.by si mohla skočiť na nejakú výstavu, zvyknú začať na jar... ja si myslím ze pre každého existuje plemeno, ktoré mu hneď padne do oka a už iné nebudeš chcieť. Pripadne pozrieš 2-3 q vyberieš podľa povahovych čŕt ( ale zase aj psy sa líšia povahou, ako aj ľudia, výchovou človek najviac ovplyvní správanie). Na zváženie je aj labrador, má aj fajn povahu.

lakebabe
1. mar 2024

@daniela2202 my máme v susedstve čivava a všetci sa jej bojime😁 mamu včera pohrýzol škaredo susedin maltezak takže všetko je o majiteľovi a vychove

daniela2202
1. mar 2024

@lakebabe môže byť .... hav hav 😁🐈

nicoletta98
1. mar 2024

Hlavne je dôležité vyberať si psa z CHS. Ak sa pozeráš po bazoši, tak je to úplne jedno v podstate akého psa si vyberieš.. môže to vyzerať ako labrador, ovčiak, boxer atď, ale ta povaha absolútne nemusí byť taká, ako sa popisuje dané plemeno. Najlepšie si spraviť nejaký užší výber a kontaktovať priamo CHS s danými plemenami a chovatelia ti najlepšie poradia na základe toho, čo psovi ponúkáš ty, čo očakaváš od psa a pod.

lakebabe
1. mar 2024

@nicoletta98 presne to je základ