Ako ušetriť na výdavkoch?

2. feb 2023

Ahojte, s manželom ideme stavať dom a samozrejme bez vysokej splátky na hypotéke sa to nezaobíde. Máme jedno 2-ročné dieťatko a druhé na ceste. Hypo máme schválenú už a tu by som od Vás chcela zistiť ako čo najviac ušetriť na výdavkoch. To čo vy praktizujete, máte overené. Ako šetríte na strave, drogérii atď. Ďakujem

buberova
2. feb 2023

Možno ťa inšpiruje nejaká rada z týchto diskusií

dadis
2. feb 2023

Drogeriu - kupovat zakladne veci - lidl,dm, tesco vlastne znacky. Varit a piect doma. Robili to aj moji rodicia, ist do restauracie bol sviatok. V nedelu sa napiekol kolac. Vyuzivat lacnejsie druhy zeleniny - kapusta, mrkva, cuketa, salaty, redkovky, drahsiu zeleninu kupovat v akcii. Ovocie a zeleniu a pecivo kupovat v takych mnozstvach, aby si nevyhadzovala. A vyzivne a lacne su strukoviny. Ci uz na polievky, privarky, fasirky, salaty, natierky.

ukulela
2. feb 2023

Strava, drogeria to uz vela neusetris. Naplanovat jedalnicek, striedat aj lacnejsie jedla. Zavarat, robit vyzivu, varit do mraznicky,... Zamerajte sa aj na stavbu, co viete, urobte svojpomocne. Lacnejsie a uspornejsie materialy atd.

vikusjk
2. feb 2023

a k tomu, co tu bolo spomenute este by som dodala, ze pri ostatnych vydavkoch (nakupoch) hlavne rozlisovat, co chces a co skutocne potrebujes. Aspon mne to pomohlo a potom som si uvedomila, kolko zbytocnosti som nakupovala 🙈

liljana
2. feb 2023

V dnesnej dobe pri tych cenach stavebnin a vsetkeho stavat na hypoteku a z jedneho platu s zenou na materskej s 2 detmi je velka odvaha. Ale drzim palce.

baklik
2. feb 2023

hlavne sa treba zamysliet, ci chcete TOP materialy, alebo vam staci lepsi priemer, taktiez na vsetko preverovat ceny a kupovat najlacnejsie - to je cesta k najvacsim usporam.
samozrejme, take zbytocnosti ako restauracie, znackove predrazene oblecenie a drahe vylety, ci dovolenky asi ani netreba spominat, ze by bolo vhodne si v takej situacii odpustit. a nakupovat vsetko na zaklade zliav...
to je cele

ivangeline
2. feb 2023

Najviac sa da na jedle. Dieta nedat do skolky. Drogeria minimum. Ziadna kozm a kadern a ine obdoby.. Snacky,sladke len doma spravene.. Mat vsetko po ruke je super,teda nemusis cestovat.. Obzriet sa po okoli teda.. ci vylety,obchody,praca a skola.. Setrit s energiami.. Joj,dalo by sa pisat. Ja vsetky tieto veci robim automaticky,lebo som takto zvyknuta z domu...Vobec som nad tym donedavna tak nepremyslala. :D

luccija
2. feb 2023

Skontrolovat či nemáte drahé paušály na mobiloch, poistky...začala som si plánovať cca na pár dní jedálniček nekupujeme bezhlavo a čo vidím, obmedzila som nákup časopisov kupovala som ozaj veľa, v drogérii kúpim nutné nie x ty prípravok na dlážky, celkovo som obmedzila tu káva, tam koláč, tričko zbytočnosti.

autor
2. feb 2023

@liljana to nemusis riesit. Financne nam to vychadza, akurat, ze by som chcela viac setrit a menej rozhadzovat. Byt viac setrna. Nepytam sa na nazor ohladne tohto co riesis ty.

ciola
2. feb 2023

setrit sa da hlavne na veciach, ktore clovek nejak nepotrebuje alebo si vie kupit lacnejsie. je prakticky na tebe, co si tak povediac schopna obetovat, aby si usetrila, no stale sa citila komfortne

zmrzlinka2021
2. feb 2023

Za mna:
- minimalizmus, minimalizmus, minimalizmus
- ziadne donasky jedal, pravidelne restiky, varit si doma
- nekupovat to, co realne nepotrebujete len preto, lebo niekto iny si to kupil

danielinaa
2. feb 2023

Len ak si naucena rozhadzovat a nie si nutena, pochybujem ze to vydrzis iba preto, ze chcete nieco usetrit. Ludia sa nemenia, iba ked im ide krk. Napr. tazky uraz, strata prace, .. silno pochybujem ze zrazu dokazes sa uskromnovat a zit nekomfortne, ked si zvyknuta na nejaky standard

jaond19
2. feb 2023

Nejaku realnu sumu, ktoru by si si predstavovala usetrit, odloz hned ako pride vyplata a zvysok po zaplateni vsetkych uctov si rozdel na dni a sumu neprekracuj. Jedalny listok si rob aspon na tyzden, a kup suroviny len na to a ziadne zbytocnosti. Netreba mat plne skrinky, mat len tolko, kolko nevyhnutne potrebujes.... clovek bol nauceny mat nieco pod zub ku kavicke, vecer k telke, ci len tak mlsnoty.... malinovky, kofolky, dzusiky..... vsetko u nas skoncilo... mesacne na hovadiny padlo aj 100€

catherinah
2. feb 2023

Najviac ušetríš prave na stavbe domu.
To setrenie bud v sebe máš alebo nemáš. 🤔

catherinah
2. feb 2023

@danielinaa niekedy ani vtedy nie, niekto to jednoducho nevie, hlavne ak je zvyknutý na ajfon a pod. Poznam take pripady.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronika_pp
2. feb 2023

prednedávnom sme tiež dokončili stavbu domu. Počas toho ale sme si s mužom rozdelili úlohy, on mal na starosti stavbu domu a jeho budget a ja som mala na starosti domácnosť, deti a všetky výdavky súvisiace s jej chodom. Šetriť v tom období bola výzva, ale bez dobrej evidencie a motivácie sa to podľa mňa nedá. Ja som si sama pre seba urobila z toho "súťaž" - stanovila som si vždy reálny budget na týždeň, ktorý som ale potrebovala dodržiavať. Týmto štýlom fungujem doteraz a dokázali sme týmto štýlom ušetriť (respektíve presunúť) dosť veľa peňazí tam, kde sme potrebovali. Mne vyšiel budget na týždeň 200 eur, kde som mala zarátané jedlo, drogériu, benzín, oblečenie atď pre štvorčlennú rodinu a s tým som hospodárila. Jeden týždeň som si síce urobila zásoby jedla, ale druhý týždeň v rámci môjho budgetu som musela kúpiť niečo deťom do školy atď.. V priebehu troch rokov som si našetrila na všetky spotrebiče v domácnosti, čo bol len bonus, pretože na konci stavby sa rozpočet na dom výrazne stenčil. Držím palce a prajem veľa elánu 🙂 - zvládneš to určite.

veronika_pp
2. feb 2023

a ešte si myslím, že lacnejší materiál pri stavbe domu sa nevyplatí - v konečnom dôsledku staviaš ho len raz a hádam na celý život, takže mal by tam byť zachovaný určitý pomer cena/výkon..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jesenzima
2. feb 2023

Minimalizmus. Ale ak je človek naučený a zvyknutý na svoj štandard, je to ťažké ..a hlavne, nedaj sa ovplyvniť reklamou, okolím.. to že kupuješ menej a lacnejšie, neznamená, že si horší človek 🙂 . Moja kamoška nado mnou krúti hlavou, že som divná, práve kvôli tomuto minimalizmu.. to, čo ona minie za dva dni pre seba,mám ja na dva týždne pre rodinu ..

negymama
2. feb 2023

setrit treba v drobnom ale hlavne vo velkom.
stavba domu moye vela premrhat aj usetrit. Neviem ci uz mate projekt, ale odporucam z vlastnych skusenosti nejst do velkeho domu. Mate dve deti, predpokladam ze viac nebudete mat, tak k tomu vam staci 4izbovy, max 5izbovy dom. idealne jednopodlazny, ziadne pivnice garaze vnutri domu.

My mame 4 deti a staci nam 4izbovy dom. Dobre mozno by sa hlavne spociatku hodila i nejaka izba navyse, ale teraz ked mame vacsie deti /najstarsia 18,5 rocna/ a pomaly pojdu decka z domu - sme radi,, ze nezostaneme v zbytocne velkom baraku.

Velky dom vam predrazi vystavbu, budete stavat a dokoncovat, a dokoncovat...a rozpocet sa navysi /to skoro vzdy/ a velky dom nedajboze dokoncit a kym vsetko bude, uz to ani nevyuzijete a financne vas to vystavi. Plus energie uz lacne nebudu, velky dom vam spotrebuje vela energie na vytapanie a udrzbu. Toto ked vezmete minimalisticky, usetrite kopu penazi. Lebo nema zmysel nahanat centy na strave a minat tisice zbytocne.

Nezente sa za statusom , radsej si uzite deti, dovolenky, bazenik na zahrade, nez drahy interier ci exterier.

cecilia29
2. feb 2023

Nečítala som všetko ale o strave bolo popísané. Ja vidím u ľudí napr to, že 500 ale aj menej metrov do obchodu idú na aute (zbytocne plytvanie). Čiže.sa určite dá ušetriť na tom ako využívate auto - ci ho prestartujete 10x za deň na krátke trasy . Kupovanie bazarovych veci peknešetrí peniaze, šetrenie energií a vody (pracku naplnit, telka nie ako podmas cely den, nepustat silny prud vody bez dovodu, vypinat spotrebice zo zasuvky a pod. ) No a minimalizmus je všeobecne dôležitý. Nekupoval somariny ktoré sú zbytočné ani veľa kusov oblečenia. Drogéria- sóda a ocot sú super pomocníci do domácnosti. Všetko spomenuté je ekonomické i ekologické

autor
2. feb 2023

Nikdy to nebolo tak, ze by sme museli zgrlit. Kym som chodila do prace tak sme si dopriali presne to iste co aj teraz, iba s tym rozdielom, ze sme usetrili a odlozili viac eur na sporiaci ucet. Ako sa narodila dcera tak sme jej aj dost penazi poodkladali na jej sporiaci ucet, kym som mala matersku rovnaku ako plat. Ked uz som mala len RP, tak sme to stopli(vynimka ked peniaze dostane na sviatok) a povedali sme, ze jej zacneme zas odkladat, ked postavime.
Iphone sice mame obaja, aj dve autá, ale ja to svoje pouzivam mozno raz za tyzden vo vynimocnych pripadoch, takze benzin absolutne nie je velka polozka. Manzel do prace chodi autom. Inak baby dakujem za Vase rady. Urcite chcem robit 1x do tyzdna velky nakup a naplanovat si co vopred varit. Drahu kozmetiku, oblecenie atd si kupujem velmi zriedka nakolko radsej vzdy tie peniaze odkladam bokom, ked budeme kupovat veci do domu.
Co sa tyka stavebneho materialu, tak to ma v rezii moj manzel. Kopu sme zohnali za lacno doteraz.Zhanali sme priebezne. A ideme stavat svojpomocne. Este sa Vas chcem baby opytat..kolko asi tak miniete mesacne na stravu, drogeriu.. tie co to mate podobne ako my ze 2+1(zatial). A kolko mesacne minate na oblecenie atd a ci kupujete aj z druhej ruky. Dakujem
@cecilia29
@negymama
@jesenzima
@mamula20
@veronika_pp
@mamula20
@catherinah
@catherinah
@jaond19
@danielinaa
@zmrzlinka2021
@ciola
@luccija
@ivangeline
@baklik

cecilia29
2. feb 2023

My sme 2+2+bábätko. A miniem na stravu a drogerii možno 400E . Mame veľa vecí domáce. Oblečenia ale skutočne veľa nekupujem, a ak kupujem deťom tak z druhej ruky ci niekto posunie po svojoch, zatiaľ sú malí a nemá význam mat vsetko nové. Mesačne teda na oblečenie miniem bud nič alebo málo. Jediná väčšia položka sú topánky. Drogériukuoujem čapovanu - raz za čas, je koncentrovanjsia , dlhšie vydrží, často pouzivam ocot

luccija
2. feb 2023

Hlavne som prestala chodiť stále do obchodu pečivo, vianočku, mäso mám v mrazáku.A snažím sa ísť raz týždenne.

jesenzima
2. feb 2023

Strava plus drogéria tak do 500€, drogéria ale nie je veľká položka,oblečenie kupujem podľa potreby, deckam sezónne, obuv vždy nová, bundy, zimné nohavice a overaly z bazaru, ostatné sledujem výpredaje a akcie a nakupujem tak ... A sme 2+2

mogaa
2. feb 2023

najväčšia položka je práve strava...no pri 2malých deťoch tam veľmi neušetríš - ovocie, zelenina, mliečne výrobky, kvalitnejšie mäso.....

heln
2. feb 2023

sprav si rozpocet ma stravu, vyclen si nejaku sumu na mesiac, rozdel na dni a min len tolko kolko si si rozpocitala, ryzu, cestoviny, cukor atd kupuj v akcii...
drogeria je pre dieta, pokial nema kozne problemy ti staci jedno mydlo a sudokrem.
veci po prvom vyuzi pri druhom, je to krasne kupit dietatu v kazdom obchode hracku, euro sem, euro tam a peniaze su fuc. neviem ci pises pohlavie deti, ale kupuj take hracky, s ktorymi sa zabavia obe.
oblecenie, mnoho zien si zaklada na kvalite, ale dieta bude rovnako spokojne v bodycku z lidla za 4 eura ako z lindexu za 15 alebo za kolko. babo tiez nepotrebuje 100 hraciek, staci jedna hrkalka, nieco na zavesenie, nieco na zuzlanie a nieco na hryzenie. ani flasi a poharikov nepotrebujes 30, staci 2 - 3 kusy.

veronika_pp
2. feb 2023

Sme 4, deti v puberte. Stravujeme sa len doma a rozpočet na stravu a drogérku mám 450 eur mesačne. Čo sa týka oblečenia, tak myslím, že táto info bude zbytočná, pretože pre malé deti je táto položka iná ako pri dvoch dievčatách v puberte.. A veľa peňazí nám teda zhltne ešte stále dom, vybavenie, exteriér.. to sú tiež zaujímavé položky.

tomtom2
3. feb 2023

2 dospelí a jedno 2 ročné dieťa, BA, akurát včera som to pozeral a potraviny + drogéria cca 750€ za január.