Depozit od bytu

boyche
27. aug 2021

Ahojte zdravím všetkých, prosím vás potrebujem súrne radu . Jedna sa ohľadom depozitu a jeho vrátenia. Byvame s priateľkou už vyše 2 roky v podnájme pri nástupe sme platili depozit 330 euro plus nájomné prvý mesiac . Zmluva bola na 2 roky . V máji bol u nás majitel a dohodli sme sa na novej zmluve na 1 rok ktoeu sme podpisali.následne na to v júli spomínal že byt bude predavat .. a o mesiac na to pri preberani najomneho nam oznamil ze to potrebuje vyfotit a ide ho predavat na hypotéku a že si máme začať hľadať nové bývanie ale že máme čas že to bude trvať mesiac -2 ..toto sa stalo 15.8 na to sme si začali hľadať bývanie a od 1.10 sme si našli 2 izbový byt a keď som to oznámil majiteľovi že teda od 1.10 máme byť že môžme v ten dátum odísť tak povedal že to je skoro že dovtedy si úver nevybavia a tým pádom nám nemôže vrátiť depozit 330 euro. Je toto v poriadku podľa vás alebo je niečo čo môžem robiť ďakujem za každú rozumnú odpoveď. Len pre info majitel sa volá marek bachratý z trnavy ak teda niekto plánuje uňho podnájom tak budte na pozore ohľadom depozitu.

bolarazjedna
27. aug 2021

No reálne skúsenosti nemám, ale tiež prenajímam byt ť, a nevyzadovala by som od najomnika, aby sa odsťahoval na presný termín, ako sa mne podarí vybaviť pôžička. On ruší zmluvu, nie ty. Ja si myslím, že máš nárok na vrátenie depozitu. Co keď vybaví predaj bytu až o 3 mesiace? Potom ta bude tam dovtedy držať? Však teoreticky nech tam niekoho ineho ubytuje na ten čas..

sapetka
27. aug 2021

@boyche zalezi co mate v zmluve alu vypovednu dobu. Ak mesacnu tak normalne odchadzate ku 30.9 s tym te zaloha sa vam vracia. Ak mate 2mesacnh je to na dohode s majitelom.

nafka0483
27. aug 2021

@boyche Ty si mal byt obozretny ked si podpisoval zmluvu - co sa v nej pise ohladom vypovede z najmu, skoncenie najmu, platenie depozitu, na co sluzi, kedy, za akych okolnosti sa depozit vracia?

Ak to v zmluve nemas osetrene, tak si daj dobry pozor aj pri novom byte.

k1k1na
27. aug 2021

@boyche pokial mate aj komunikaciu email alebo spravy kde vam oznamuje ze si mate hladat nove byvanie pretoze doslo v prvom rade k poruseniu zmluvy z jeho strany lebo ide byt predavat tak by som mu to vysvetlila a pozrite si zmluvu ci tam nahodou nemate napisane ze ak pride k poruseniu zmluvy jednou stranou je jedno ktorou tak je to sankciovane ak ano mozete pytat vy od neho ;)

boyche
autor
27. aug 2021

@nafka0483 to tam v zmluve je všetko ale ide o to ze on to ukončil v podstate slovné a nemám to na papieri keď sme mu platili nájom on povedal že máme si hľadať nové bývanie že tak o mesiac - 2 ..ako som napísal našli sme si k 1.10 a zrazu mu to nevyhovuje lebo už ma kupcu ale že to nestiha vybavit tu hypotéku ale to snad by nemal byť môj problém či? A keď som mu volal a oznámil mu to tak proste povedal že to je skoro že nam nevráti kauciu

k1k1na
27. aug 2021

@boyche spekulant mal vam to dat pisomne nabuduce budete vediet

boyche
autor
27. aug 2021

@k1k1na je tam napísané že iba ak my ukončíme skorej tak nemáme právo na vrátenie depozitu o tom že on ukončí skôr tam neni nič

k1k1na
27. aug 2021

@boyche to je tak ked si zmluvu robi prenajimatel za ucelom aby chranil vyhradne seba…

boyche
autor
27. aug 2021

@k1k1na takže v podstate s tým nemáme čo spraviť a zostane mu to správne?

boyche
autor
27. aug 2021

Inak tam máme toto výpovedná doba je 1 mesiac čiže teoreticky keď vypoviem od 1 septembra tak by to malo byť akurát či to zle chápem?

nafka0483
27. aug 2021

@boyche Riad sa zmluvou. To co povedal neplati, co nie je na papieri neplati. Cize ak vam nedal vypoved on, tak nadalej v byte byvate a nemusite sa nikam stahovat.
Ak ste si uz nasli novy a chcete teda k 1.10. odist, tak podaj vypoved z najmu ty. Drz sa zmluvy, aby si nic neporusil a potom budes mat narok aj na vratenie depozitu ;) Nech majitel nespekuluje, ak nieco chce, nech da pisomnu vypoved on.

nafka0483
27. aug 2021

@boyche A o com hovori bod 1 a 2? lebo podla 3 ty ako najomca mozes vypovedat zmluvu ak sa byt stal nesposobilym na uzivanie. Ine dovody tam nemas, icze ty ako najomca v podstate nemozes dat vypoved? Jedine v tom jednom jedniom pripade??

boyche
autor
27. aug 2021

@nafka0483 na prvej fotky sú tie body 1 a 2 a áno napadlo ma že môžem dať ja výpoveď ale podľa foto 2 bod 6 by som nemal potom nárok na vrátenie depozitu??

nafka0483
27. aug 2021

@boyche Mas tam v zmluve datum 18.04.2020. Koncis zmluvu skor? Nie. Jedine ze by si to mal zas upravene nejakym dodatkom.

Chyba bola, ze si si nepytal vypoved z najmu pisomne, ale stacilo ti ze to povedal a zacal si hladat iny byt. Mal si najprv dostat vypovd aby bolo jasne kdy ma najom skoncit.

K akemu datumu by prenajimatelovi vyhovovalo aby ste najom ukoncili?

boyche
autor
27. aug 2021

@nafka0483 to je ta prvá zmluva čo bola na 2 roky v tejto druhej je to isté presne len bez toho dátumu a dodatočne tam je napísané že s tým obe strany súhlasia.. on chce inak aby sme ukončili až k 1.11 ale keď nám kázal hľadať a my už sme našli tak ako neviem čo teraz zmatkuje a neviem čo mám urobiť lebo ak budem čakať ujde mi ten byt čo sme už našli a to je 2 izbový za rovnakú cenu ako sme mali doteraz jednoizbový.. a to by som bol nerád ale proste vyzerá to že ten depozit z neho nedostanem napriek tomu že byt a celkovo aj nábytok je neposkodeny..

nafka0483
27. aug 2021

@boyche Cize ak ty ukoncis zmluvu skor ako je dohodnuta doba najmu v tej zmluve, tak prides o depozit.
Ak by ste najom ukoncili k 1.11. tak depozit vrati? Ak ano, tak ukoncte najom tak. Od 1.10. ale byvajte v novom byte, ten stary nechajte prazdny, akurat ze ten jednomesacny najom este zaplatite - to vam pokryje prave ten depozit.
Alebo sa odstahujte 1.10. a depozit nedostanete.

To, co hovoril ustne je bezpredmetne, kedze ste nedostali pisomnu vypoved, nemuseli ste to brat vobec do uvahy. Je fajn mat dobre vztahy a verit tomu co sa povie ustne, ale vzdy vzdy vzdy treba take veci davat pisomne.

boyche
autor
27. aug 2021

@nafka0483 ďakujem za každú radu len nerozumiem prečo by som to predlžoval o 1 mesiac a zaplatím mu nájom a on mi vráti depozit je to rovnaká výška takže to by nič neriešilo a hej treba mať všetko písomne už viem ..no toto je škoda dosť velka

nafka0483
27. aug 2021

@boyche Len kvoli principu aby ti ten depozit vratil, ale minies ho na najom na ten mesiac.
Kedze nemas nic pisomne, tak bud tam ostanes byvat dovtedy ako mate uzavretu zmlucu, cize cely dalsi rok a povies mu, ze sa nestahujes, lebo nemas dovod. Ze ak chce aby ste odisli, nech ti da vypoved - musel by dat vypoved podla zmluvy, vypovednu dobu a vratit depozit.

juliet86
27. aug 2021
hiro
27. aug 2021

Depozit sa nikdy nevracia. Vzdy si prenajimatel najde vyhovorku preco ho nevratit. Nestoji to za namahu. Uz ked ho davas tak musis ratat s tym ze tie peniaze uz neuvidis.

draik
27. aug 2021

Nechajte si zmluvu analyzovať právnikom, aktuálny text. To ste zrejme neurobili pred podpisom, tak ste nevýhodnejšej pozícii. Zjavne ste si totiž nedohodli právo vypovedať zmluvu bez uvedenia dôvodu. Na druhej strane to ponechanie depozitu nie je formulované úplne najlepšie.

boyche
autor
27. aug 2021

@draik nie to som neurobil bol to môj prvý podnájom vôbec som netušil že niečo také treba spraviť žiaľ. Bohužiaľ bol som naivný myslel som si že sme normálny ľudia nič mu neposkodime, nedoplatky čo boli na energiach sme mu vždy doplatili že nebude žiadny problém s týmto no akonáhle príde na tému vrátenia depozitu tak je majiteľ nepríjemný a teda najskôr tvrdil aby sme si našli bývanie a keď si ho nájdeme tak je problém s tým že by tam mal nepokryty mesiac a z toho dôvodu nám to nechce dať

draik
27. aug 2021

@boyche
Vy ste sa v podstate dohodli, že dodržíte dobu nájmu. A ak ju nedodržíte, tak zaplatíte pokutu vo výške depozitu. To zas nie je úplne od veci. Iná záležitosť je, ako to je formulované (či právne v poriadku) a čo sa s tým dá robiť.

boyche
autor
27. aug 2021

@draik lenže on nám povedal aby sme si niečo hľadali pri tom tak isto ako aj on tak aj my podpísal predĺženie zmluvy ktorá by mala platiť do apríla 2022 a my sme tu plánovali zostať len k vôli tomu že to predáva tak sme hľadali a že sme našli skôr ako to jemu vyhovuje tak za to budeme platiť sa mi to celé nezdá ale čo už snáď sa mu to raz vráti

3009
27. aug 2021

@boyche pohroz mu právnikom a DÚ.

nafka0483
27. aug 2021

@boyche Povedal k akemu datumu si mate nieco hladat?

boyche
autor
27. aug 2021

@nafka0483 povedal to teraz v auguste že mesiac až dva a my sme si našli od toho 1.10 a akože neviem čo sa mu nepáči a čo sa týka toho daňového úradu ja viem nejako zistiť či tam je zaregistrovaný? Aby som len tak nepohrozoval a nič z toho

draik
27. aug 2021

@boyche
Splnenie registračnej povinnosti je povinný Vám preukázať. Ak by sa neregistroval, dostávate sa do výhodnejšieho postavenia.

juliet86
28. aug 2021

@boyche
@draik draik je pravnik. byt teebou sa radim jeho radami. akoze ak aj 100ku zaplatis pravnikovi ale ten depozit dostanes aj tak to nebola marna.snaha. ja pravnik nie som ale sama prenajimam nehnutelnosti. a to co sa stalo moralne je voci tebe nefer. v zivote by som takto nepytala peniaze od najomcu za tychto okolnosti....

roxanna
28. aug 2021

@boyche no, v zásade podľa stavu, aky si opísal, sa tá zmluva aktuálne nedá jednostranne vypovedať ani zo strany nájomcu ani zo strany prenajímateľa. Prenajímateľ ju môže vypovedať len na základe dôvodov uvedených v článku X, bod 2 a podľa nich predaj bytu nie je dôvodom na výpoveď zo zmluvy. Čiže, súčasný prenajímateľ byt síce predať môže, ale nájomná zmluva tým nezaniká, ale prechádza na kupujúceho bytu. Takže tam v kľude môžeš bývať do apríla 2022. Malo by teda byť v záujme prenajímateľa, aby ti vyšiel v ústrety a aby si sa bez problémov vysťahoval. Skús ho na toto upozorniť a spýtať sa, či kupca upozornil, že k bytu sa viaže tvoja nájomná zmluva. Najlepšie by bolo keby ste uzavreli písomnú dohodu o ukončení nájomnej zmluvy k 30.9.2021, pričom prenajímateľ sa zaviaže, že vráti depozit v plnej výške. Skoč so zmluvou za právnikom, vôbec tu situáciu nevidím ako beznádejnu.