Investovanie cez EIC - skúsenosti

23. nov 2021

Ahojte, máte prosím niekto skúsenosť s investovaním cez EIC (European Investment Centre)? Ste spokojní? Rozmýšľame medzi Finaxom a European Investment Centre. Čo je podľa vás lepšie? Chceme investovať mesačne v menších sumách cca 200€. Ďakujem za rady.

jakubvojcik
23. nov 2021

Cez EIC viete investovať iba cez poradcu/sprostredkovateľa. Ak je poradca kvalitný, EIC je lepšie z hľadiska poplatkov a teda čistého výnosu, ak zvolí účet číslo 2. Ak poradca kvalitný nie je, resp. vám ponúka manažované účty (6/7) celkovo s vysokými ročnými poplatkami a jeho individuálne poradenstvo nie je kvalitné alebo nie je vôbec, tak je lepší Finax.

Na druhú stranu treba zvážiť potom akým spôsobom budete investovať. Pretože 200€ nie je až taká "menšia suma". Ak by ste mali kvalitného poradcu a ušetrili tak poplatok 1% za každý rok z hodnoty účtu (napríklad prostrednítvom EIC účtu číslo 2), celkovo by ste tak ušetrili tisícky eur záleží od doby investovania (pri 20 rokoch to môže byť aj 15/20 tisíc eur).

Takéto sumy by som každopádnee neinvestoval na vlastnú päsť ak by som sa do toho až tak nevyznal, aj keby nebol rozdiel v ročných poplatkoch.

autor
23. nov 2021

@jakubvojcik dobrý večer, prosím vás a môžem sa opýtať ako zistím ktorý účet máme otvorený? Teda ktoré číslo? Manžel podpísal žiadosť o otvorenie účtu cez finančného poradcu, ale zatiaľ sme tam neposlali nič.

matthew84
24. nov 2021

Zdravím, za mňa maximálna spokojnosť. Pekná prehľadná aplikácia. Minimálne transakčné poplatky a cez indexové fondy sa mi za 24 mesiacov podarilo zhodnotiť peniaze natoľko že sa mi zaplatil vstupný poplatok a ešte aj niečo navyše. Asi najlepší obchodník s cennými papiermi z najnižšími poplatkami.

jakubvojcik
24. nov 2021

Mali by ste mat dokument “žiadosť o otvorenie účtu” a vľavo hore by ste mali svoj vlastný píd kód a pod tým číslo uctu. Keď sa vám číslo uctu začína 6kou alebo 7kou, máte manažovany účet. Ak 2kou, máte cieľový bez manažérskeho poplatku na strane finančníka.

Takisto aj v aplikácii by ste videli vašej číslo uctu s tam si to tiež môžete skontrolovať podľa prvej cifry.

katika901
24. nov 2021

@jakubvojcik dobrý deň. Dalo by sa porovnať aké sú poplatky na úcte č. 2 a účet č. 7? Vstupné, priebežne, za transakciu … pripadne modelový príklad. Ďakujem.

jakubvojcik
24. nov 2021

@katika901 poplatok za vykonanie je celkom irelevantný (0,003% z každého vkladu), no a čo sa týka vstupného a priebežného tie sú individuálne. Vstupné sú maximálne 5% zo zákona ale poradcovia si to vlastne nastavujú sami (alebo firmy majú nastavenú poplatkovú štruktúru, ktorú musia ich agenti dodržiavať) - takže vstupný môže byť aj 1% aj 4%.

Priebežné poplatky sú ale najdôležitejšie a najväčší žrúti peňazí. Tie sú zdvojené (na strane fondu a na strane sprostredkovateľa). Na cieľovom účte číslo 2 máte iba priebežné poplatky na strane fondu/fondov (tie môžu byť od 0% ročne až po aj 2,5% ročne, záleží od fondu). Na aktívnom účte číslo 7 je + k tomuto poplatku aj manažérsky na strane sprostredkovateľa, to je individuálne, každý to môže mať inak. Dáva sa to potom do zmluvy tak ako si to klient s poradcom určia.

lubomiraorsul11
24. nov 2021

Áno. Eic mam aj ja 6.rok, založila som aj svojim deťom aj manželovi. Spokojná. Investujeme mesačne a peniaze sa pekne zhodnocujú. Na dlhodobú investíciu najlepšia voľba 😉A dajú sa založiť rôzne typy účtov, podľa toho čo klient potrebuje 😉

autor
24. nov 2021

Keď ja mám strašný strach že tam budeme deťom sporiť 20 rokov a o 20rokov budeme mať menej ako sme dali

katika901
24. nov 2021

@jakubvojcik ďakujem. Mám účet č. 7, a som spokojná ako so svojim poradcom a aj doterajším zhodnotením. Do budúcna plánujem otvoriť ešte další účet možno dva na dlhodobé ciele 10 a 20 rokov. Zaujala ma aj ponuka finaxu, len neviem, či a ako sa tam nastavuje stratégia pripadne ako sa vyberajú fondy.

jakubvojcik
25. nov 2021

Ja to zas chápem že sa bojíte, takto to bývalo predtým ešte keď sa na investovanie riešili poistenia so sporením. Už sú ľudia k tomu skeptickí, ale čo sa týka kolektívneho investovania do trhu to je o niečom inom. Ak vám to správne vysvetlia, nebudete sa báť lebo pochopíte že to dava zmysel a výrazne sa to odlišuje od nekvalitných investícii.

jakubvojcik
25. nov 2021

@katika901 aj účet číslo 7 je dobrá voľba, síce je tam väčší manažérsky poplatok ale ak ste spokojná s poradcom a kvalitne sa o vás stará tak to nevadí.

Predsa len ak vám pomôže dosahovať vysoké dlhodobé výnosy a bude vas servisovat napríklad 10/20 rokov tak si zaslúži byt z menšej časti zaplatený aj on.

kalibra
5. dec 2021

Ja som spokojná 🙂 mám tam otvorené investície 🙂 mám to cez investičného špecialistu a nesúhlasím s pánom hore 🙂myslím si, že je to neodôvodnené. Ja cez pána nemám žiadny ročný poplatok a jeho stratégie majú mega zurocenie. A viete si to kontrolovať. Ja som maximálne spokojná a nemenila by som. Veľmi dobre mi všetko vysvetlil a neplatila som vôbec veľa a už mám pekne zhodnotenie. Len uznávam že treba dobre stratégie. Ak chcete napíšte a dám kontakt 🙂 už mi ponúkali kadečo ...ale zatiaľ tu som najviac spokojná

radka1233
18. jan 2022

@kalibra ahoj môžem kontakt na špecialistu ohľadom eic ??? Mám eic ale potrebujem nejaké info ďakujem

raduska27
6. feb 2022

Ahojte ja mám veľmi dobre skúsenosti s EIC a etf fondy : SP500IT , clean Water a Energy , pracujú výborne aj vstupné poplatky už mám vyrovnane , investujem pravidelne 200€ mesačne . 😊

majlanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katika901
11. feb 2022

@majlanka treba smerovať na @jakubvojcik - ďakujem

majlanka
11. feb 2022

@jakubvojcik Ja som práve podpísala založenie úctu v EIC a teraz som si všimla, že tam mám ten účet 6 s manažérskym poplatkom. Prišiel mi email z eic, že mam potvrdít manažovanie online. Čo sa stane ak to nepotvrdím. Je aj možnosť prerobiť tento účet príklad na ten 2. Alebo sa da ešte zrušiť ten účet s založiť časom iný. Ďakujem

jakubvojcik
11. feb 2022

@majlanka no tak to je asi na dohode s poradcom. Viete spraviť to, že tu nič neinvestovať a zrušiť účet + si otvoriť nový účet číslo 2, nedá sa urobiť to že sa to len prehodí.

majlanka
11. feb 2022

@jakubvojcik super. Ďakujem veľmi pekne. To som chcela počuť, že sa to dá zrušiť ;) a otvoriť nanovo s tou 2.

suzzinka44
9. apr 2022

@jakubvojcik Ahoj, v prvom rade ti chcem podakovat za to ze to tu takto super podrobne vysvetlujes, pozeram v appke eic moje konta, vidim ze sa zacinaju 2, co je teda asi dobre ale pri dvoch vidim v kolonke zisk/strata minusovu sumu - to znamena ze som na tom prerobila?! ano, viem ze by som s tym mala konfrontovat financneho poradcu no predtym nez ho z niecoho “obvinim” rada by som si to overila 🙂 ved uz najma pri dochodkovom sporeni mi pomohó ked mi prehodil 2 pilier na indexove fondy takze podla mna nie je zly ze by nevedel co robi. Dakujem 🙂

jakubvojcik
10. apr 2022

@suzzinka44 na účte číslo 2, a vlastne na každom kde sa platí vstupný poplatok tá strata bude na začiatku. Poviem príklad. Ak by ste investovali 50€ mesačne na 30 rokov so vstupným poplatok 3% z cieľovej sumy (50x30x12=18.000€) a zaplatili ho jednorázovo, hneď by ste boli na účte oficiálne v strate 540€. Po prvom roku by ste tam navkladali 600€ a mali by ste dajme tomu 660€ aj s výnosom. Stále by ste mali čistý zisk iba 60€ a čistú stratu (poplatky) 540€ plus pár eur alebo desiatok centov za transakcie. To ale nevadí, pretože ak by váš priemerný výnos bol za celé obdobie 8% ročne, na konci by ste mali v hrubom 75.000€ pri vložení 18.000€, mínus poplatky 540€ a pár desiatok eur za transakcie. Vy si pri účte číslo 2 na začiatku zaplatíte vstupným poplatok to, že celé obdobie investujete potom bez poplatkov, za pár rokov sa vám aj výnos výnos vyrovná a na konci bude ten poplatok oproti výnosu nič. Samozrejme, ak je správne nastavené portfólio, lebo ak portfólio neprofituje tak vtedy je problém.

suzzinka44
11. apr 2022

@jakubvojcik super dakujem, aj som si myslela ze je to tak ale tie vstupne poplatky sa mi zdali vysoke ale asi to tak bude ako pisete 🙂 Dakujem za vysvetlenie

a0ka
12. jún 2022

No super.Ja som sa nechala nalákať minulý rok, a odvtedy to ide stále dole(-30 000€). A moja brokerka operuje vojnou a vždy ma pekne odpálkuje, že čo som čakala

jaroslav81
23. okt 2022

@a0ka to ste tam museli investovat aspoň 100 000€ jednorazovo... EIC je vhodné iba na pravidelné dlhodobé investovanie 10 a viac rokov, nie na jednorazové vysoké sumy... Akcie môžu spraviť +30% ale aj - 30%, je to lotéria.... Preto treba investovať dlhodobo v menších sumách

tragy
30. okt 2022

Zdravím, ako vám to ide s eic v tejto dobe. Neviem stále som v červených číslach no neviem či mám správne nastavené portfólio

autor
30. okt 2022

@tragy ja dosť zle, stále to ide dole, trochu hore a späť dole. Už som aj ja rozmýšľala nad tým, či to nemám zle nastavené.

maruska1170
31. jan 2023

Pekný večer želám, ja by som sa chcela spýtať. mám otvorene účty cez EIC pre deti teda sporenie. K jednému účtu sa viem dostať ale k druhému účtu sa prihlásiť neviem, pritom v zmluve mám rovnaké číslo účtu...písala som EIC ako je možné že sa tam prihlásiť neviem. Odpoved ich bola že na druhom účte figuruje iná emailová adresa. Môžem sa spýtať ako je to možné že v zmluvach na oboch účtoch mám správne uvedené emailové adresy a zrazu na druhom účte figuruje iná emailová adresa? Je možné že má môj poradca oklamal?

maruska1170
31. jan 2023

@maruska1170 *rovnaké emailové adresy

kristiennov
22. feb 2023

Dobrý deň, na to EIC investujete cez aplikáciu EIC Fund Platform SK? Na AppStore má dosť malo hodnotení a tak sa pýtam. Toto investovanie mi ponúkol finančný poradca z Prosight a celkom sa mi to pozdáva no stále mam menšie pochybnosti.

jakubvojcik
22. feb 2023

@kristiennov vizuálne je tá aplikácia taká všelijaká, to preto má horšie hodnotenia, ale inak je EIC skvelá možnosť pre dlhodobé investovanie