Kúpa nehnuteľnosti v manželstve financovaná predajom vlastných nehnuteľností

17. mar 2024

ahojte. mate niekto skusenosti s nasledovnym? Manzelia byvaju v byte, ktory vlastni manzelka. Je na nom hypoteka, ktoru plati manzelka (toto asi nie je dolezite). Chcu kupit vacsiu nehnutelnost a financovat ju predajom bytu, v ktorom byvaju a tiez predajom druheho bytu, ktoreho vlastnikom je tiez len manzelka. Da sa nejak vyriesit to, aby vlastnikmi noveho bytu neboli narovnako obaja(BSM), ale aby bolo jasne, ze dajme tomu polka noveho bytu sa financovala z predaja dvoch starych bytov, ktore patrili len manzelke a teda ta polka je len jej a druha polka, na ktoru je hypoteka, bude v BSM. Ide o nejaku poistku do buducnosti, v pripade rozvodu, aby manzelka neprisla o to, co nadobudla pred manzelstvom. dakujem.

marseillefan
17. mar 2024

Nie som právnik, ale určite sa to musí dať... napríklad zúžiť BSM a vlastníctvo nového bytu rozdeliť v pomere 75:25 v prospech manželky (prípadne iný pomer)

anjelok
17. mar 2024

Je to mozne. U notara je potrebne spisat notarsku zapisnicu o zuzeni bsm, polovica novej nehnutelnosti bude manzelkina, druha polovica v bsm.

stanulienkat
17. mar 2024

Uvazujes rozumne. Urcite si to osetri. Ale som zvedava na reakcie tu znamych zien, ktore pokladaju automaticky, ze vsetok muzov majetok je automaticky aj zenin.

autor
17. mar 2024

Dakujem vam

zuzanka.zuzu
17. mar 2024

právne sa to sa bez problémov ale najskôr sa spýtaj v banke či vám to vôbec dovolia 😀 cash je v pohode, hypotéka už bude asi problém

autor
17. mar 2024

@zuzanka.zuzu nerozumiem, ako to myslis?

anjelok
17. mar 2024

Autorka, s hypo nema byt aky problem.

zuzanka.zuzu
17. mar 2024

či vám banka bude súhlasiť, tam by som začala zisťovať