Poistná udalosť - prasknuté čelné sklo

evelina86
2. apr 2024

Ahojte, viete mi prosím poradiť? Keď som išla ráno do práce, frkol mi kamienok od auta predomnou do čelného skla a sklo následne prasklo. Mám odfotenú ŠPZ auta. Havarijné poistenie nemám. Na koho sa obrátiť aby mi bola uhradená škoda? Ďakujem

alenah31
2. apr 2024

@evelina86 ako si stihla počas jazdy fotiť auto pred sebou ? Ako dokážeš, že tebou odfotené auto škodu spôsobilo? Nemáš šancu - pokiaľ nemáš v PZP pripoistené čelné sklo - budeš si ho platiť sama.

petracandle
2. apr 2024

@evelina86 pokiaľ nemáš havarijné alebo minimálne pripoistenie PZP na čelné sklo tak nič - platíš si opravu sama. Čo s tým má to auto 😀 teda pokiaľ ti cielene nehodil na auto balvan 😀

evelina86
autor
2. apr 2024

@alenah31 ok, dakujem za info, fotil to spolujazdec, nie ja
@petracandle

melanta
2. apr 2024

@evelina86 máš v rámci PZP aj poistenie čelného skla? Pretože nie je štandardnou súčasťou PZP.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evelina86
autor
2. apr 2024

@chodec15 dakujem, rozumiem. Nemam kameru, ani havarijné, uhradíme si zo svojho vrecka, nič iné mi neostava. Len som si chcela byt istá.

evelina86
autor
2. apr 2024

@melanta nie, nemám bohužial.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabrm
2. apr 2024

@evelina86
Pokiaľ ti sklo rozbilo auto idúce pred tebou,tak si pravdepodobne nedodržala bezpečnú vzdialenosť a žiadna poisťovňa ti škodu neuzná a neuhradí.

evelina86
autor
2. apr 2024

@chodec15 tak snád až takú smolu mať nebudem ☹ či ako sa hovorí na pos*ateho aj hajzel padne? 🙂

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jennky13
2. apr 2024

@evelina86 zalezi aj kde je prasklinka (ci je v zornom uhle vodica) a aka je velka. Mozno sa to bude dat len zalepit a nie hned vymienat cele sklo.

evelina86
autor
2. apr 2024

@jennky13 je to dosť veľké, tiahne sa to od kraja skla až skoro po stred, výmena bude bohužial nutná.

livi
2. apr 2024

@gabrm netrep..ešte si asi nevidel do akej vzdialenosti dokáže doletieť taký odrazený kameň.. jazdím 20 rokov a toto je bežná a častá vec.
@evelina86 niekedy to bolo v pzp, že preplácali ak ti odletel kamienok, no už niekoľko rokov to nerobia, keďže klasika- poisťovniam sa nechce platiť. Navyše po cestách jazdia drahé autá, ktorých opravy nestíha pokryť tá nízka suma, ktorú ľudia za pzp platia. Preto už aj poisťovne avizujú navýšenie v blízkej budúcnosti

evelina86
autor
2. apr 2024

@gabrm vždy si držím dostatočný odstup od áut. Všade po cestách je kopu kameňov a toto bolo veľké nákladné auto ☹

gabrm
2. apr 2024

@livi
Neviem kto z nás dvoch tu trepe.. a nejdem sa hádam,kto tu toho viacej videl 🤣. Ja jazdím 29 rokov,ako s kamiónom,tak s autobusom. A keď som osobne zažil túto situáciu,nebol som si vedomý že by som spôsobil škodu,tak som trval na privolaní polície a keď som použil tento argument tak mi aj policajti dali za pravdu. 😀👍

simsalabim
2. apr 2024

@gabrm tak neviem, ci staci dodrzat bezpecny odstup... ten si myslim, ze odrziavam (az moc dakedy) a uz som to riesila 2x. Raz v ramci havarijneho a raz s pripositenim celneho skla. Pri tom mnozstve aut v BA fakt nie je problem dostat kamienkom do celneho skla. Raz mi ten kamienok na celnom skle pristal od oproti iduceho auta.

gabrm
2. apr 2024

@simsalabim
Áno väčšinou rozbije sklo protiidúce auto. Ale veľakrát vidím v zrkadle,ako idú auta pár metrov za mnou,tak sa ani nečudujem koľko je tých poškodených skiel. A áno,jazdím aj po BA,ale aj po iných európskych mestách.
@evelina86
Áno ja ti verím,ale tu naozaj asi nevyriešiš nič a pokiaľ nemáš sklo vyslovene poistené,budeš si ho musieť zaplatiť zo svojho. A je jedno aké to bolo auto,skôr ti rozbije osobné auto ako nákladné,na nákladných nemáme na pneu lamely ako majú osobné na zimných pneu do ktorých sa chytajú kamienky a nákladné aj jazdia podstatne pomalšie ako osobné autá.

livi
2. apr 2024

@gabrm tak nehnevaj sa, ale keď tvrdíš, že iba takto sa dá dostať kameňom do okna, tak keď jazdíš 29 rokov, mal by si vedieť, že kameň sa dostane aj na väčšiu vzdialenosť a nenapíšeš tu takúto blbosť..autorke to fakt pomôže..

gabrm
2. apr 2024

@livi
Dobre

jarka_black
2. apr 2024

@evelina86 Pre plnenie z PZP iného auta treba dokázať, že to bolo ono a vinník to musí nahlásiť tiež. Z dôvodu ťažkosti dokazovania je preto lepšie sklá pripoistit, ročné poistné je od 30 € vyššie.