1."Biela vrana" polemiky okolo mmr očkovania

balkolenka
11. aug 2015

V mojom okolí mám viacerých blízkych, ktorí buď vychovávajú dieťa s diagnózou autizmu, alebo sa týmto deťom venujú ako pedagógovia. Táto téma je pre mňa preto veľmi citlivá. Momentálne ma zaujala informácia o tom, že William Thompson, vedec pracujúci pre americké CDC (Center of Disease Control) sa viac ako po desiatich rokoch priznal, že veľká reprezentatívna štúdia z roku 2004, ktorej záverom bolo vylúčenie pravdepodobnosti prepojenia medzi MMR a poruchou autistického spektra, bola, podľa jeho slov, pred svojím uverejnením významne pozmenená. Pôvodné výsledky hovorili vraj o opaku, najmä v kontrolnej skupine očkovaných chlapcov. Až teraz sa Thompson rozhodol posykytnúť materiály z pôvodného výskumu kongresmanovi Billovi Poseymu. Ten s nimi pre pár dňami, 29.7. 2015 vystúpil v kongrese a vyzval politikov na širšiu diskusiu. Link na video-záznam z jeho prejavu:
http://www.c-span.org/video/?c4546421/rep-bill-...
Thompson je len jeden zo spoluautorov štúdie, no jeho priznanie je výnimočné v tom, že doteraz bol diskreditovaný prednostne výskum tých vedcov, ktorí brali do úvahy aj svedectvo narastajúceho počtu tých z rodičov, ktorých dieťa sa do istého časového bodu vyvíjalo štandardne a potom v krátkom čase nastal signifikantný obrat (neutíšiteľný plač, strata očného kontaktu, útlm verbálnej a nonverbálnej komunikácie) Typickým je prípad výskumu britského gastroenterológa Andrewa Wakefielda, ktorý ako jeden z prvých spolu s jedenástimi kolegami z londýnskej Royal Free Hosital od r. 1998 začal uverejňovať odborné články vychádzajúce z, v tej dobe ešte netypického, doplnenia psychiatrickej diagnostiky autistických detí o diagnostiku gastroenterologickú (náznak, že autistická porucha psychiky môže byť prepojená s poruchou tráviaceho a autoimunitného systému a že liečba zápalu tráviaceho systému môže priniesť pozitívne výsledky v zmiernení agresivity, ustálení spánkového režimu... Wakefield navyše zobral vo svojej prípadovej štúdii 12 malých pacientov do úvahy aj tvrdenie ich rodičov, ktorí zmenu v správaní svojho dieťaťa zaznamenali v krátkom časovom období po vakcinácií MMR. Publikoval o tom článok v odbornom časopise Lancet a na tlačovej konferencii odporučil neočkovať trojzložkovou vakcínou, ale jednozložkovými vakcínami. O polroka však boli jednozložkové vakcíny proti osýpkam stiahnuté z britského trhu,monopol na trhu získala MMR. Wakefield začal byť označovaný za odporcu očkovania. Myslím, že v súčasnosti je možné zaočkovať sa jednozložkovou vakcínou proti osýpkam už iba vo Švajčiarsku. Polemika okolo tohto problému sa vyhrocovala a Wakefield bol v roku 2004 obvinený z falšovania svojho vlastného výskumu, neobvinil ho vedec, ale britský reportér Brianom Deerom, ktorý predtým publikoval provakcinačné články, myslím, že najmä v Sunday Times ( najprv písal novinové články, potom natočil dokumentárny film, nakoniec bol natoľko iniciatívny, že poslal obvinenie na britské GSM, obdoba amerického CDC, ktoré následne zbavilo Wakefielda licencie - je zaujímavé pozrieť si verzie oboch strán sporu - Deerov dokument, ako aj Wakefieldova obhajoba opodstatnenosti výskumu sú dostupné napr. aj na YouTube...v tomto spore je podľa mňa dôležité to,že na strane Dr. Wakefielda zostali stáť rodičia autistických detí, ktorým jeho rozšírenie diagnostiky pomohlo zmierniť toto ochorenie). Práve v súvislosti s aktuálnym priznaním vedca Williama Thomsona (ktorého označujú za prvého potenciálneho whistblowera pozadia prepojenia vysokej politiky a farmaceutických spoločností) sa opäť začína hovoriť o Wakefieldovom prípade a možnosti rehabilitácie jeho práce.

https://www.youtube.com/watch?v=DHrgYxqcU0w

(list rodičov 12 autistických detí, v ktorom obhajujú jeho výskum)
Ak má niekto energiu do porovnania oboch stanovísk: Wakefield/Deer a do následnej korektnej polemiky...

balkolenka
autor
11. aug 2015

Oprava,nie GSM, ale GMC.

adsumus
12. aug 2015

@balkolenka v skutočnosti len osem rodičov podpísalo ten list.

adsumus
12. aug 2015

wakefield kupuje od deti krv na synovej party. http://briandeer.com/wakefield/birthday-blood.htm

vroni
12. aug 2015

@adsumus, pri vsetkej ucte, ale pouzit tohto pana ako relevantny zdroj je dost mimo. Jeho informacie su rovnaky "odborny " kaliber ako Filove, len holt z druhej strany.

adsumus
12. aug 2015

@vroni a prečo? čo je zlé na nom ako zdroji?

vroni
12. aug 2015

@adsumus, to iste, co na slobode v ockovani. Je to fanatik, ktory fakty vyklada zasadne sposobom, ktory vyhovuje jeho teorii. Plus to, ze je to novinar, nahanajuci senzacie a okolo medicinskeho vzdelania ani len nesiel.

adsumus
12. aug 2015

@vroni rovnako ako deer sa vyjadruje o wkf aj ben goldacre aj tu aj vo svojej knihe paveda, či zlá veda, kde zaradil aj wkf

https://www.youtube.com/watch?v=bz1qKXWTT9Q

aj ten je podla teba fantik?

vroni
12. aug 2015

@adsumus, on nie je fanatik preto, lebo ma taky ci onaky nazor na niekoho. Wakefield je bezosporu diskutabilna osoba, Deer je fanatik, lebo si vymysli nepriatela a tomu "faktu" potom prisposobuje aj vsetko ostatne (nejde len o Wakefieldov pripad, Deer agitoval identickym sposobom vo viacerych pripadoch a jeho meno v novinarskych kruhoch nema o nic lepsiu povest nez Wakefieldovo v lekarskych) Cim nechcem povedat, ze Wakefield nie je podvodnik, mozno je, ale ked zlodej krici: "chytte zlodeja!", tak silno spozorniem. Toho druheho pana nepoznam a ani jeho knihu som necitala (pocula som o nej, ale v ruke som ju nemala), takze k tomu sa vyjadrit neviem. Ale to, ze maju dvaja (desiati, osemnasti..) ludia rovnaky nazor este zdaleka neznamena, ze su vsetci fanatici. Ale mylit sa vsetci mozu (nemusia, ako hovorim, Wakefielda sa rozhodne zastavat nechcem, tak celkom cistu vestu v tomto pripade rozhodne nemal)

adsumus
12. aug 2015

@vroni vieš, ma zaujímaju fakty, prečo označuješ deera za fantika,ktorý si vymyslí nepriatela ja som si pozorne prešla informácie, ktoré dáva na svojej stranke a nedošli mi ani zaujaté, ani fanatické, skor normálne fakty, rovnako vnímam aj goldacra, ten tiež upozornuje na javy, ktoré nie su v poriadku a to na základe faktov. wkf na druhej strane zatajil príliš veľa aby mohol mať moju doveru. takže označiť niekho nálepkou to je pre mna smiešne pokial nemáš podložené faktami, obyčajne ohováranie.

vroni
12. aug 2015

@adsumus, pozri si informacie o Deerovi MIMO jeho stranky (snad neveris, ze na vlastnej stranke napise objektivne informacie sam o sebe). Nemam cas a ani chut ta presviedcat, anglicky vies, informacii je dost, kto chce, najde. Co ti poviem, nijako zvlast mi na tom nezalezi, ci s mojim nazorom suhlasis ci nie. Upozornujem na neobjektivitu tvojho zdroja, pre mna je tymto diskusia uzavreta, na zabomysie dohadovanie tu mam predpubertalnu dceru nie modreho kona.

adsumus
12. aug 2015

@vroni konkretne aké neobjektívne informácie su na jeho stránke?

katka1981
12. aug 2015

Farmacia je spinavy priemysel a vyskumy maju vzdy vysledok, aky je potrebny. Je to biznis, nic ine. Ja som toho nazoru, ze na kazdej sprave (klebete) je vzdy kus pravdy. A toto forum by nemalo byt o hadkach a zastavani sa jednej ci druhej strany, ale o tom, aby ludia mali dostatok informacii a podla toho si urobili svoj vlastny zaver. Vzdy vznikne nejake halooo, ake je to ci ono skodlive. V zapati je to vyvratene a ludia su zmateni. Casom vyplava pravda na povrch. Aky bol boom mikrovlniek, ze? A dnes ich naopak ludia vyhadzuju. Treba byt otvoreny novym informaciam a byt za ne vdacni. Ajtak ma kazdy svoj vlastny rozum a urobi si z toho svoj usudok.

aristka
12. aug 2015

@katka1981 aj obchodovanie s alternatívou je špinavý biznis tak isto aj zarabanie na dravom životnom štýle je len biznis ...taká čistička už pitnej vody za nejakých 300 eur ,super výsavač cenu radšej nechcem vedieť a čo biznis s vit C ak sa nemylim jedna infúzia 20 eur a tabletková forma ani nehovorím .....mne nech niekto už konečne vysvetlí ako môže oslabený vírus ,ktorý nie je schopný sa dostať do ľudskej bunky a rozmnožovať sa ako môže spôsobiť autizmus ,keď sa do mozgovej bunky nijak nedostane ......a prečo také choroby obsiahnuté v mmr ak ich prekonáme počas života nemajú komplikácie ani popisované autizmus a pritom sú to vírusy žive ,schopne prejsť do ľudskej bunky a rozmnožovať a a tým padom prejsť krvnou cestou do mozgu a napadať tam mozgove bunky ....takže už mi niekto povie ako alternatíva oslabeného vírusu neschopného preniknuť do ľudskej bunky ma spôsobiť autizmus a alternatíva živého silného vírusu ,ktorý postihuje ľudské bunky autizmus nespôsobia ,keďže je ich podľa av lepšie tieto choroby prekonať......niekto by už mal napísať patofyziologiu ako sa to má diať ,keďže logika v teorii autizmu spôsobený mmr nie je....

katka1981
12. aug 2015

@aristka, vsetko je biznis, na tomto je postaveny dnesny svet. Jedno uskodi, ine pomoze. Ja ta nejdem presviedcat o nicom, ani nikoho. Tak ako sa nedokazem rozculovat ked je niekto striktne proti ockovaniu a naopak ked ho niekto propaguje. Toto su veci, kt. mna vobec nerozhadzu. Takze, nejdem ti vysvetlovat nic 🙂 Ale mozno najdes vhodne zdroje na nete, kt. ti k tomu pomozu. A co sa tyka vakciin, nie virusy v nich su to najhorsie, ale tie dobrotky primiesane k tomu. A samozrejme k tomu masko z obchodu, zeleninka samy postrek, znecistene ziv. prostredie, amici, kt. hlinikom ochladuju ovzdusie po celom svete, tak ze praskuju z lietadiel cely svet, atd.......

katka1981
12. aug 2015

@aristka, jedno ti vsak mozem s istotou povedat, ze lekari su nauceni do ludi tlacit len cistu chemiu, nicomu inemu neveria, a prave ta chemia je to, vdaka comu mame oslabenu imunitu a sme chori. Nedavno som citala, ze co maju robit zeny kt. po pohl. styku maju hned zapal mechura. Odpoved lekara bola, preventivne brat ATB. Skvele. Treba nieco dodat? Ja na zapal mechura beriem kapucinku, vyliecila aj moju kamaratku, kt. mala dlhodoby zapal mechura, lekari do nej tlacili ATB, nepomohli jej ani dvoje po sebe a Kapucinka, cista bylinka pomohla. Tak radsej si zaplatim za bylinky aj ked kopec penazi ale vyriesia mi problem, ako do seba nasypat ATB, doplacam menej, lebo cast preplati poistovna, dosere mi to celu imunitu a necha nasledky. Ja rozmyslam tymto smerom. A co sa vody tyka, je rozdiel pit chlorovanu vodu z hrdzaveho potrubia, ako chem. neupravenu, filtrovanu so zasaditym PH obohatenu o antioxidanty. Ale to je o cloveku, niekto je presvedceny o opaku, je to jeho vec, nikoho do toho nic nie je. Kazdy ma slobodnu volbu.

adsumus
12. aug 2015

@katka1981 tie bylinky, myslíš že neobsahuju ako ty nazývaš dobrotky hlavne ked vyrastaju nad skládkami? a kopec liekov je založených na bylinnných extraktoch a štátom kontrolovaných, ja tiež dám prednosť bylinným prípravkom, ale isto nie, že niekde pri ceste nazbieraným, prípadne ani neviem kde, prípadne odkupenými na nete. a napríklad čo sa ešte byliniek týka, tak ja som mala tiež problém, že mi atb nezaberali a zabrali mi až bylinky, ale problém sa vrátil a potom mi už nezabrali ani tie. a posielm link, že za zamorenie prostredia si možeme sami a nie nejakí amíci, čo tu na nás posypuju hliník asi podla teba. https://dennikn.sk/122634/pod-bratislavou-je-to...

zuzanaete
12. aug 2015

Rehabilitovat Wakefieldovu pracu? Ved sa sam priznal, ze zverejnene vysledky jeho vyskumu nie su pravdive, cele si to vymyslel.

katka1981
12. aug 2015

@adsumus, jasne vsetci aj oni. Nevravela som ze len oni. Pokojne si daj ATB, aj bylinky, co len chces. ja nemam v zaujme nikoho prehovarat. A kazda choroba sa vrati pokial sa uplne neocistis a nezmenis stravu a zivotny styl.

aristka
12. aug 2015

@katka1981 preventivne podavanie atb pri zapale moc mechura.....vies ono aj tie bylinky su plne pesticidov a tazkych kovov ,su najvačši alergen a ich uzivanie je obmedzene,plus ak tvoja kamoska ma chron zapal moc mechura problem moze byt hlbsi a to nejaka vyvojova vada oblicky alebo patologia ,ktora zabranuje spravnej funkcii oblicky a dochdza tam k usidleniu bakterii alebo jednoducho malo pije a moc nie je dostatocne zriedeny a je to vhodne prostredie na premnozenie bakterii....takze kapucinka riesi kedze ma atb ucinky bakterie ,ale neriesi mozny problem v oblickach ,ktory moze prerast do velkych problemov a urcite to potrebuje vys u odborneho dr....a prosim ta kde beries tu vodu neupravenu a obohatenu o antioxidanty a ake antioxidanty to su....inak znecistenie nasej maticky zeme sa datuje do obdobia burzoazie kedy bol obrovsky rozmach priemyslu a samozrejme bez akejkolvek znalosti dopadu na ziv.prostredie a bohuzial na tie roky a roky potom doplacame doteraz ,kedze vtedy boli napachane obrovske skody na ziv.prostredi.....inak amici sa asi malo snazia s tym hlinikom ,aby ochladzovali ovzdusie alebo monstop vynechavaju kaliforniu a mozno aj ine staty ,kde ich pravidelne zužuju poziare z horucav.....inak ake primesi su v mmr ,ten bordel ....

katka1981
12. aug 2015

@aristka, lekari jej nezistili absolutne nic. Vsetky vysledky mala negativne. A sorry ja ozaj nemam naladu viezt taketo debaty, ja nemam zaujem nikoho presviedcat nech si kazdy ako chce, mna to netrapi. Ake su primesy v liekoch a ockovaniach si najdes na nete. Nie som tu za propagovanie neockovania ani za propagaciu ockovania. A som skor za bylinky ako za ATB. Tym nevravim, ze ATB za ziadnu cenu. Pokojne maj opacny nazor, je to tvoja volba, mne to ozaj zily netrha a nemam najmensi dovod teba alebo kohokolvek o niecom presvedcat, vazne ma to nebavi. Mam pocit, ze ludia sa sem chodia len hadat, ja nemam potrebu nikoho presviedcat ze ja mam pravdu, nech si zije kazdy ako chce, ajkeby miesto vody aceton pil, mne to je ozaj jedno. A ked sa ta tak dotkli ti amici, skus si pozriet dokumenty, je ich dost a je to tam natocene. A ked spochybnujes co pisem, tak neryp, never tomu, aj to mi je uplne jedno. Len prosim ta uz mi nevypisuj v tomto zmysle, nie som typ co sa tu bude hadat. Zi a nechaj zit, ja fungujem tak. Pokial sa to netyka mojej rodiny, mne je to ukradnute kto si co robi a kto comu veri. A este k tej vode, mame stiudnu, voda tecie zo skaly, z rozboru je negativna, nema chemicku upravu a mame ju upravenu, viac ti pisat nebudem, nejdem ti to nukat ani predavat ani nic a prosim ta pokojne tomu never, nemusis.

balkolenka
autor
12. aug 2015

@adsumus Áno, bolo ich len osem - jeden z mojich preklepov, v štúdii ich bolo zastúpených 12, za listom stálo 8 rodičov. Príspevok som písala neskoro v noci, po práci a po uspávaní dcéry, za nepresnosť sa ospravedlňujem.

balkolenka
autor
12. aug 2015

@adsumus K tomu ospravedlneniu sa ohľadom preklepu ešte doplním, že list je z 22.12. 2008, 8 rodičov ho priamo podpísalo, z tých zostávajúcich jeden vyjadril podporu mailom, ďalší už nemal pobyt v Británii a na zvyšných dvoch už nebol žiaden kontakt (či doslovný preklad "boli nevystopovateľní" - ale to je skôr výraz ako z románu Karla Maya 🙂 Pre mňa je podstatné najmä to, že sa v liste nikto z rodičov sa na prácu lekárskeho a vedeckého tímu nesťažoval, ale naopak ocenil ju. Doteraz som si totiž myslela, že odobratie licencie bolo realizované na základe sťažností rodičov. Až aktuálna správa o tom, že sa priznanie o sfalšovaní štúdie vylučujúcej riziká očkovania MMR z roku 2004 dostalo na verejnosť formou oficiálneho vystúpenia politika Billa Poseyho (reprezentant štátu Florida) v americkom kongrese 29.7. 2015 (a nie cez nejaký pokútny konšpiráciami posadnutý dezinformačný kanál typu Zem a vek) ma motivovala k tomu, aby som si o Wakefieldovej štúdii prečítala a pozrela viac z oboch strán sporu. Napríklad som tiež nevedela, že vyšetrenia detí nerobil Wakefield, ale poprední detskí gastroenterológovia prof. John Walker-Smith a Simon Murch, Wakefield je v štúdii uvádzaný len ako "lead investigator" - čiže osoba vytvárajúca myšlienkovú koncepciu výskumu. Obvinenia o jeho drastickom zachádzaní s detskými pacientmi sa mi teda javia ako vykonštruované, keďže vyšetrenia delegoval na vtedajšie britské špičky v obore pediatrickej gastroenterológie. Vyšetrenia nemali byť samoúčelné, ale mali viesť k následnej čo najúčinnejšej terapii. V Deerovom prístupe k prípadu mi chýba práve absencia komunikácie so samotnými rodičmi, teda tými ktorých sa celá vec bytostne dotýka - v Deerovom dokumente z roku 2004 je diagnóza autizmu prezentovaná len na jednom príklade - tým spôsobom, že zaznamenáva svoju návštevu rodiny, ktorá vychováva autistické dievčatko. Trávi s nimi čas v ich obývačke, potom ich sprevádza na detskom ihrisku: približuje problémy dievčatka napríklad pretlmočením postrehu rodičov, že malá musí mať na vetrovke zips vždy na tom istom mieste, inak je problém. Dievčatko sa hojdá na hojdačke, lozí po preliezkach - zo záberov sa to javí tak, že napriek výbuchom hnevu je schopné aj spontánnej hry a istej miery pozitívnej emocionálnej interakcie s rodičmi. Jej otec sa na záver vyjadrí, že v ich rodine sa tieto problémy vyskytujú aj u iných prislušníkov a že nadobúda presvedčenie, že je to jednoduche dedičné. Nechcem nijak zľahčovať problémy danej rodiny, no prejavy dievčatka sa mi zdajú bližšie ľahšej forme porúch autistického spektra, najskôr diagnóze obsesívno-kompulzívnej poruchy, než ťažšej forme autizmu (strata reči, sebaubližovania si - napríklad formou búchania si hlavy o stenu, fyzické neprospievanie - vychudnutosť "na kosť", zápaly tráviaceho ústrojenstva spojené v niektorých prípadoch až s nutnosťou odstránenia niektorých častí čreva), ktorou sa zaoberal koncom 90. rokoch Andrew Wakefield. V súvislosti s autizmom zohráva určite podstatnú úlohu dedičnosť, no miera, akou sa gény prejavia podľa mňa závisí aj od vonkajších vplyvov prostredia. Toxicita hliníka prítomného ako adjuvant v MMR vakcíne môže byť jedným z kandidátov (v danej štúdii ale nebol riešený hliník, ten začína byť podozrivý až v posledných rokoch, štúdia sa podľa mne dostupných informácii zamerala na skúmanie prítomností vírusu osýpok v zapálenom tkanive tráviaceho ústrojenstva). V rámci vakcín ide o komplikovaný problém ( je to vedecký, ale pomaly aj politický problém, podľa mňa potrebujeme najmä nezaujatú kontrolu ich bezpečnosti), mne ako laikovi aspoň trocha skonkrétnila predstavu publikácia od nemeckého pediatra Dr. Martina Hirteho, taktiež konzultácia s našou nemeckou pediatričkou (na rozdiel od skúsenosti zo Slovenska, tu je v Nemecku napr. možné nechať dieťa zaočkovať jednozložkovou vakcínou proti detskej obrne (IPV Mérieux), ktorá hliník ani thiomersal neobsahuje, ako konzerzačná látka tu slúži 2-Phenoxylethanol, /to tiež nie je žiadne neviniatko, no v porovnaní s inými prídavnými látkami sa dá označiť tzv. menšie zlo, prípadne nechať si zakúpiť monovalentnú vakcináciu proti osýpkam vo Švajčiarsku a očkovať tou, existuje tu fond na odškodnenie pacientov s postihnutím vzniknutým následkom vakcinácie, očkovací kalendár možno prispôsobiť tomu, či je dieťa predčasne narodné, prípadne jeho momentálneho zdravotného stavu...proste mám pocit, že tu k detskému pacientovi pristupujú serióznejšie) a nemecká webová stránka "Doktori pre individuálne rozhodnutie súvisiace s očkovaním" https://www.individuelle-impfentscheidung.de/ - v rámci ktorej som našla zdroj informácii od samotných lekárov, ktorí sa vyhýbajú "zemovekovskej" posadnutosti konšpiráciami.

balkolenka
autor
12. aug 2015

@adsumus K tomu ospravedlneniu sa ohľadom preklepu ešte doplním, že list je z 22.12. 2008, 8 rodičov ho priamo podpísalo, z tých zostávajúcich jeden vyjadril podporu mailom, ďalší už nemal pobyt v Británii a na zvyšných dvoch už nebol žiaden kontakt (či doslovný preklad "boli nevystopovateľní" - ale to je skôr výraz ako z románu Karla Maya 🙂 Pre mňa je podstatné najmä to, že sa v liste nikto z rodičov sa na prácu lekárskeho a vedeckého tímu nesťažoval, ale naopak ocenil ju. Doteraz som si totiž myslela, že odobratie licencie bolo realizované na základe sťažností rodičov. Až aktuálna správa o tom, že sa priznanie o sfalšovaní štúdie vylučujúcej riziká očkovania MMR z roku 2004 dostalo na verejnosť formou oficiálneho vystúpenia politika Billa Poseyho (reprezentant štátu Florida) v americkom kongrese 29.7. 2015 (a nie cez nejaký pokútny konšpiráciami posadnutý dezinformačný kanál typu Zem a vek) ma motivovala k tomu, aby som si o Wakefieldovej štúdii prečítala a pozrela viac z oboch strán sporu. Napríklad som tiež nevedela, že vyšetrenia detí nerobil Wakefield, ale poprední detskí gastroenterológovia prof. John Walker-Smith a Simon Murch, Wakefield je v štúdii uvádzaný len ako "lead investigator" - čiže osoba vytvárajúca myšlienkovú koncepciu výskumu. Obvinenia o jeho drastickom zachádzaní s detskými pacientmi sa mi teda javia ako vykonštruované, keďže vyšetrenia delegoval na vtedajšie britské špičky v obore pediatrickej gastroenterológie. Vyšetrenia nemali byť samoúčelné, ale mali viesť k následnej čo najúčinnejšej terapii. V Deerovom prístupe k prípadu mi chýba práve absencia komunikácie so samotnými rodičmi, teda tými ktorých sa celá vec bytostne dotýka - v Deerovom dokumente z roku 2004 je diagnóza autizmu prezentovaná len na jednom príklade - tým spôsobom, že zaznamenáva svoju návštevu rodiny, ktorá vychováva autistické dievčatko. Trávi s nimi čas v ich obývačke, potom ich sprevádza na detskom ihrisku: približuje problémy dievčatka napríklad pretlmočením postrehu rodičov, že malá musí mať na vetrovke zips vždy na tom istom mieste, inak je problém. Dievčatko sa hojdá na hojdačke, lozí po preliezkach - zo záberov sa to javí tak, že napriek výbuchom hnevu je schopné aj spontánnej hry a istej miery pozitívnej emocionálnej interakcie s rodičmi. Jej otec sa na záver vyjadrí, že v ich rodine sa tieto problémy vyskytujú aj u iných prislušníkov a že nadobúda presvedčenie, že je to jednoduche dedičné. Nechcem nijak zľahčovať problémy danej rodiny, no prejavy dievčatka sa mi zdajú bližšie ľahšej forme porúch autistického spektra, najskôr diagnóze obsesívno-kompulzívnej poruchy, než ťažšej forme autizmu (strata reči, sebaubližovania si - napríklad formou búchania si hlavy o stenu, fyzické neprospievanie - vychudnutosť "na kosť", zápaly tráviaceho ústrojenstva spojené v niektorých prípadoch až s nutnosťou odstránenia niektorých častí čreva), ktorou sa zaoberal koncom 90. rokoch Andrew Wakefield. V súvislosti s autizmom zohráva určite podstatnú úlohu dedičnosť, no miera, akou sa gény prejavia podľa mňa závisí aj od vonkajších vplyvov prostredia. Toxicita hliníka prítomného ako adjuvant v MMR vakcíne môže byť jedným z kandidátov (v danej štúdii ale nebol riešený hliník, ten začína byť podozrivý až v posledných rokoch, štúdia sa podľa mne dostupných informácii zamerala na skúmanie prítomností vírusu osýpok v zapálenom tkanive tráviaceho ústrojenstva). V rámci vakcín ide o komplikovaný problém ( je to vedecký, ale pomaly aj politický problém, podľa mňa potrebujeme najmä nezaujatú kontrolu ich bezpečnosti), mne ako laikovi aspoň trocha skonkrétnila predstavu publikácia od nemeckého pediatra Dr. Martina Hirteho, taktiež konzultácia s našou nemeckou pediatričkou (na rozdiel od skúsenosti zo Slovenska, tu je v Nemecku napr. možné nechať dieťa zaočkovať jednozložkovou vakcínou proti detskej obrne (IPV Mérieux), ktorá hliník ani thiomersal neobsahuje, ako konzerzačná látka tu slúži 2-Phenoxylethanol, /to tiež nie je žiadne neviniatko, no v porovnaní s inými prídavnými látkami sa dá označiť tzv. menšie zlo, prípadne nechať si zakúpiť monovalentnú vakcináciu proti osýpkam vo Švajčiarsku a očkovať tou, existuje tu fond na odškodnenie pacientov s postihnutím vzniknutým následkom vakcinácie, očkovací kalendár možno prispôsobiť tomu, či je dieťa predčasne narodené, prípadne jeho momentálneho zdravotného stavu...proste mám pocit, že tu k detskému pacientovi pristupujú serióznejšie) Za zmienku možno slúži aj nemecká webová stránka "Doktori pre individuálne rozhodnutie súvisiace s očkovaním" https://www.individuelle-impfentscheidung.de/ - v rámci ktorej som našla zdroj informácii od samotných lekárov, ktorí sa vyhýbajú "zemovekovskej" posadnutosti konšpiráciami.

aristka
12. aug 2015

@katka1981 ked malo pije kamoska nic jej zistit nemuseli ,zjavne chodis k dr s nou .....a s tymi atb a spojitosti so mnou si zabila .....vies ja nevidim veci cierne alebo biele ,ale volim strednu cestu ....inak z tej skaly netrci hrdzava trubka ,aby sa vodicka dostala na povrch..... 😀

katka1981
13. aug 2015

@aristka, nie moja netrci, lebo vsetky trubjy mame medene a laskavo mi uz nepis, lebo ty ma tak dobre aj moju kamosku poznas aj mojich lekarov, ze vies o mne viac, nez ja sama o sebe, odpovedaj si na svoje duchaplne otazky sama, lebo ty najlepsie vies kde je pravda. Ty nevolis strednu cestu, ty rypes, doslova rypes. A ja s takym clovekom nebudem stracat cas. @adsumus, sa chcela podelit o nejake info, tak bud jej podakujem za info, alebo diskutujem, ale nie za kazdu cenu len oponovat, vyryvat a stale len svoje nazory presadzovat a pytat si dokazy, akoby si bola sudca a my obzalovani. Zlata stredna cesta je ok, ale nie do kazdeho rypat a robit na okolo len dusno. To je tiez idealna cesta k chorobam. Vela zdravia a radosti zo zivota ti prajem, myslim to uprimne 🙂

adsumus
13. aug 2015

@balkolenka Neviem ani čo ti mám napísať na toto všetko, čo píšeš, máš tam veľa nezrovnalosti, možno tebe sa budu zdať nepodstatné, ale naozaj na nich záleží, informácie o tom, čo ty označuješ ako falšovanie študie vydal sám thomspon verejne asi pred rokom,sledovala som to pozorne krok za krokom, odvtedy ale mlčí, nebol to posey, okrem toho o žiadne falšovanie studie nešlo, autori studie vysvetluju prečo afroamerickým chlapcom vyšlo vyššie riziko autizmu a nebolo to sposobené očkovaním. tu to máš celé komplet aj so stiahnutou studiou, ktorá mala dokazovať, že thompson má pravdu. http://scienceblogs.com/insolence/2014/08/22/br...

Co sa mmr týka a autizmu existuje vyše stovka studii, že očkovanie ho nesposobuje, ani nespušťa, ani u detí s autistickými surodencami nezvyšuje riziko autizmu. https://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_contr...
A posledná taká väčšia vec, že hliník nemôže v MMR byť podozrivý zo vzniku autizmu, nakolko ho vakcína neobsahuje.

Co sa fondov týka, tak existuju na odškodnenia a ja aj občas sledujem rozhodnutia, pretože tam popisuju, čo može a nemože sposobiť očkovanie, medzi tie, čo neodškodnuju patrí cukrovka, autizmus, rakovina a iné, nikto ešte nedokázal, že možu byť sposobené očkovaním, pritom si myslím, že to nemôže byť až také ťažké, ak by to teda bolo realne. http://www.uscfc.uscourts.gov/vaccine-programof...

to, že bol wkf leading author znamená, že mal najväčšiu zodpovednosť za testy, ktoré vykonávali na detoch, kedže ich navrhoval. napríklad lumbálku aleno kolonoskopiu, pri ktorej dokonca pretrhli dieťatu črievko. Prečítaj si to celé, on nebol vyškrtnutý zo zo znamu lekárov len na základe vypovedí deera, tam sa zúčastnilo množstvo ludí, ktorí vypovedali a jeho prešlapy boli jasne dokázané.

adsumus
13. aug 2015

@katka1981 len som chcela k tomu očisťovaniu, že ako by to malo prebiehať? žeby sa choroba nevracala.dakujem.

adsumus
13. aug 2015

@aristka my tu máme tiež nedaleko vodičku zo skaly, vyborná na travenie, akurát, že tam jeden čas visel oznam, že je niečím znečistená, zo skaly, či nie zo skaly, ale tak kto chce zo skaly, nech pije zo skaly. 😉

aristka
13. aug 2015

@katka1981 doporucena davka medi pre dospeleho je 1_2mg. Jej velky prijem moze sposobit mnozstvo zdr.problemov ak poskodenie obliciek ,pecene,vznik anemie a v extremoch aj smrt...castice medi dychame ,vstrebava sa nam cez kozu ,prijmame stravou a pijeme v pitnej vode ....v niektorych pripadoch sa moze v pitnej vode vyskytovat abnormalne zvys hodnota medi ,ktora je spsobena uvolnovanim medi z medeneho potrubia ,ktorou je voda privadzana ...ak si predstavime ,ze med sa nachadza vsade a my ju nevedome prijmame ,co v normalnych davkach je pre nas prospesne ,jej nadmerne prijmanie napr .kontaminovanou vodou z medenych trubiek ,ktorou je privadzana moze viest k nezvratnemu poskodeniu zdravia.....takze si ver ,ze robis najlepsie pre seba a svoju rodinu ,ci kamosku ,ked pijete zasadne len tuto obohatanu vodu o med....

katka1981
Odpoveď bola odstránená
Zobraz