Očkovanie vakcínou rubeola, mums, osýpky po predošlých komplikáciach

iwesska
10. máj 2012

Mile mamicky,

Na uvod by som rada upozornila adminov, aby nezamykali tuto temu, nakolko nie je zalozena za ucelom ziskania informacii o MMR ockovani vseobecne, ale je to o konkretnych komplikaciach s predchadzajucou zivou vakcinou BCG a jej dopadoch na MMR ockovanie, co v teme o MMR nezistim, lebo je az prilis vseobecna. Dakujem za pochopenie.

A teraz k podstate diskusie...Pomaly sa nam blizi termin ockovania MMR vakcinou, kedze nase dietko dovrsilo 15.mesiac. Avsak, iba teraz sme boli zaockovany 3.davkou Hexy + Prevenar z dovodu posunu celkoveho ockovania po komplikaciach s BCG vakcinou. Nam nehnisalo ramienko ako vacsine deti, ale lymfaticka uzlina v oblasti klucnej kosti sa nam zvacsila na velkost 2x1,5cm ☹ Malemu to bolo viditelne volnym okom. Nasledovali sona a pravidelne kontroly na kalmetizacii, kde musime chodit pred a po kazdom ockovani, nakolko nikto nevie, ako ta lymfaticka uzlina moze opatovne zareagovat. Syn ju uz ma sice mensiu, tak 1x1cm, ale stale tam drieme. Zatial ju staci sledovat, ale ak by sa velmi zvacila musi okamzite von ☹ Nakolko tuto komplikaciu sposobila ziva vakcina, obavam sa ockovania dalsou zivou vakcinou MMR. Zvazujem odmietnutie po dohode s lekarkou z kalmetizacie. Dovod, preco som zalozila tuto diskusiu, je ten, ze by som chcela poznat aj skusenosti inych mamiciek, ktorych deti mali komplikacie po BCG a napriek tomu sa rozhodli pre ockovanie MMR, ako to deticky zvladli. Ci nemali neprimerane reakcie kvoli predoslym komplikaciam so zivou vakcinou. Budem vam velmi vdacna za vase nazory a skusenosti.

tea333
10. máj 2012

@iwesska ja nastastie takuto skusenost nemam so synom.ked som bola mala, boli vakciny odlisne a mna po prvej vakcinacii museli rezat - totiz na ramienku som mala obrovsku hnisavu hrcu, ktora sa nie a nie zahojit. mam tam jazvu - po dalsej (mama si nepamata ci 2. alebo 3. vakcinacii) som dostala velmi silnu reakciu na vakcinu, okrem teplot som mala na celej tvari herpes (hlavne na pravej strane tvare), a odvtedy mam silne alergie. som alergicka na travy, pele, mam potravinove alergie..spustilo ich ockovanie a ako prejav alergie mi ostali aj tie herpesy na pravej strane tvare, ktore prestali az v puberte.
svojho syna som slaboducho dala zaockovat v porodnici, ale potom som sa rozhodla vsetky ostatne ockovania odmietnut, a vo vyssom veku dietata zvazit, ci a ktore z nich potrebuje.
Syn ma alergiu a atopicky ekzem.Vakcina absolutne narusuje imunitny system. je to katastrofa najma pre tych, ktorych telo sa s tym nevie vysporiadat, alebo maju alergie a rozne ochorenia dane dedicne.
Po tvojej skusenosti by som neuvazovala nad vakcinaciou, zvlast ak sa jedna o MMR vakcinu, o ktorej si mozes precitat tony a tony velmi neprijemne znejucich informacii a skusenosti.

iwesska
autor
10. máj 2012

@tea333 Dakujem ti za nazor. Hexu a Prevenar som dala, lebo su tam choroby proti ktorym chcem aby bolo moje dieta ockovane a su obe nezive. Ale slovo "ziva vakcina MMR" mi nahana husiu kozu. Aj ked moja Dr. to berie s takou lahkostou, ze vsak ta uzlina sa prirodzene zvacsila a ostala zvacsena a ze nic hrozne to nie je. Ale na kalmetizacii mi jasne napisali do spravy, ze je to komplikacia po BCG vakcine, este aj sono preukazalo, ze tam ma latky z tej vakciny. Ja som len rada ze sa mu to zmensilo. Maly uz totiz raz pod narkozou ako 3 mesacny bol ked mu operovali pruh. To sme zial ovplyvnit nemohli, ale ak mu toto budu musiet vyrezavat, kvoli ich testovaniu vakciny na dalsom telicku, tak si to neodpustim nikdy. Vies, zatial je to LEN uzlina. Ale ta uzlina je v mieste kde bezne uliny nebyvaju a ak ano, tak su vacsinou zhubneho povodu. Najrpv som sa bala najhorsieho ked som ju nasla, nastastie sono to vyvratilo, ale bojim sa ze sa prave tou vakcinou moze nieco nastartovat. Tak cele dni patram a hladam info, ako dalej a som zvedava ci tu najdem aj mamicky, ktore mali tu odvahu aj napriek predchadzajucim skusenostiam dat aplikovat aj tuto vakcinu. 😒

sisaha
10. máj 2012

@iwesska mojej kolegyni syn mal rovnaky problem s uzlinou ako vy. Jemu nakoniec celu hrcku museli vybrat. Teraz je v pohode, ale neporadim ti co sa tyka MMR, lebo on nema este ani rok...A ako to bude riesit potom este ani ona nevie.

sirael
10. máj 2012

Ahoj, moja dcerka mala tri mesiace problemy po ockovani BCG vakcinou. Nie az take ako vy, ale mala zahnisane ramienko, museli sme chodit na cistenie na plucne a tam som videla na vlastne oci, kolko deticiek ma z toho tie hnusne uzlinky a ako pri tom deti trpia, aj moja dcerka pri tom cisteni - nikdy som ju nepocula tak plakat, ako tam ☹ A po tomto sa nam tiez posunulo ockovanie Prevenar a Hexa, zvladli sme dve, po druhej davke tiez komplikacie, tak som uz tretiu davku odmietla a o MMR som ani neuvazovala. Ked uz mala taketo problemy pri dvoch vakcinach, MMR jednoducho uz vobec nepripadala v uvahu a som za to velmi rada! Drzim palce, aby si sa dobre rozhodla, a myslim, ze niekde vo svojom vnutri aj rozhodnuta si, pretoze ohrozit takto svoje babenko, ked uz vies, co s nim spravila uz jedna vakcina? Je to samozrejme na tebe, bude to tazke rozhodovanie a drzim palce este raz 🙂

kaja73
10. máj 2012

http://simonka.webnode.sk/o-nas/ tu je jeden pribeh-dievcatko zareagovalo uz na prvu hexu-tvorenim hnisu v TBC ranke a vznikom nadoru na krku ☹ mamicka funguje aj tu na MK,mozno sa ti ozve.

aduskatt
10. máj 2012

@kaja73 a nech mi este niekto tvrdi, ze ockovanie je bezpecne a banalita.............

marcela.m
11. máj 2012

@iwesska Ahoj, určite by som nedala očkovať... ale je to na tebe...

alenkam.
11. máj 2012

@iwesska my sme sice tbc ockovanie zvladli uplne v pohode, ale bolo to prve a posledne, co tak prebehlo.. prevenar a hexa sme po kazdej vakcine mali teplot nad 39, dokonca aj cez 40 tu prvu...tretie nam skusili rozdelit a dali kazdu po mesiaci, aj tak nepomohlo... mmr sme posunuli na ukoneceny 19. mesiac. Bolo to pred tyzdnom, maly ma uz tyzden teploty cez 40, nic nezabera, vsetky vytery ok, takze ak bude teplota este aj dnes vecer, uz budeme nuteni nastupit na hospitalizaciu. Toto vediet, v zivote vakcinu pichnut nedovolim... a som sa zaprisahala, ze ak bude druhe dieta, ockovane nebude... a nech si hovori kto chce co chce, moj nazor sa po tomto ockovani zmenil. Doteraz som razila teoriu, ze sme zvladli my, zvladnu aj moje deti, ale NIE NIE NE...

anjelicek26
11. máj 2012

Temu ti mozno nezamknu, ale o MMR je tu velika diskusia, aj tam maminy popisali zle vedlajsie ucinky MMR, podla mna je to dost informativn, netreba to pisat 2-3x... ked ti dieta zle zareagovalo na ockovanie, tak si tiez myslim, ze tri zive virusy naraz mozu uz urobit uplnu pohromu. Len pred mesiacom tu maminke umrelo dietatko na zapal mozgu po ockovani. Moj maly MMR nema a dcerka tiez nema preockovanie... a som rada, ze som sa tak rozhodla.

iwesska
autor
11. máj 2012

@alenkam. Och, toto je na zaplakanie ☹ Dufam, ze do tej nemocky nakoniec nebudete musiet ☹ Vsak toto, ze kym su tie ockovania v pohode, clovek nejak nema potrebu riesit to. Moj maly mal tiez po druhej Hexe nezrazitelne teploty dva dni, ale nastastie presli a tentoraz tu poslednu zvladol celkom dobre, ale tu MMR som uz viac ako na 80% rozhodnuta ze nedam. Este co to postudujem, aby som mala argumenty. 😉

lucula73
11. máj 2012

@iwesska určite nedaj očkovať,kým nemáte problém s uzlinkou vyriešený......máš právo odmietnuť......
ja som nedala a nedám mmr tiež,sa bojím tej vakcíny ako čert kríža 😔

@anjelicek26 po akom očkovaní to bolo...zápal mozgu? 😢

iwesska
autor
11. máj 2012

@anjelicek26 Tak ja som sa hrabala v tej diskusii o MMR, ale tam pisu skor o tom, ake mali po vakcine neziaduce ucinky. Tazko v tych xy stranach najdem kombinaciu nasledkov po BCG a dalsieho ockovania MMR - vidis, dala som to ako zvlast temu a takmer nikto zatial nemal rovnaky problem ako prave riesim. To na margo novej diskusie 😉
Inak preco pises 3 zive virusy ? Ved Hexa + Prevenar su nezive pokial viem a Rotarix nemame nastastie. Ale je fakt ze uz som viac rozhodnuta proti, ako za. Dufam ze ma ta lekarka na plucnom pochopi a da mi na to papier, aby som nemusela s Dr. dalej nic riesit.
O tom babe co umrelo viem, ale ono vraj dostalo naraz zivu aj nezivu- Hexu a Rotarix a tie sa neznasaju. Neviem, kolko deti este musia znicit aby zistili ze to nebola len "vcelicka" a "sirupcek" 😠

katrinka8
11. máj 2012

@iwesska - kamaratka mala podobny problem s dcerkou ako Ty, ale uzlina musela v 10 mesiacoch von - narkoza, vybratie uzliny, odobranie vzorky na histologiu - nastastie nebola zhubna! Ockovat uz nedali potom nic (ani hexu s prevenarom) - dcerka bude mat v juli 2 roky.

anjelicek26
11. máj 2012

@iwesska - mmr su tri zive virusy - mumps, rubeola, osypky, kazde su kultivovane a vstrekovane zive do tela.

Ak ta potesi, Sasku som kedysi dala ockovat, este v stadiu mlada-blba resp. ani ma nenapadlo klast otazky, ani som nevedela, co jej pichli, mala MMR a ockovanie po TBC jej hnisalo prve 4 mesiace... tri razy jej to cistili a vytlacali. Ona nikdy zle nereagovala na ziadne ockovanie, vdaka bohu... ale to je len o stasti.

iwesska
autor
12. máj 2012

@katrinka8 Takze podobny pripad ako my ☹ Ja som bola vtedy taka rozculena, aj ustrachana zaroven ked som mu tu hrcu nasla. Chudak, 3 mesiace mal, tesne po operacii pruhu, a oznamia mi, ze ak to bude rast musi to von, ze to nikto nevie odkial sa to tam vzalo. Najlepsie bolo ako ma presviedcali, ze musel byt chory, ked sa mu tak zvacsila. A pritom ani soplik nemal od narodenia, ale oni si furt mleli svoje.

iwesska
autor
12. máj 2012

@anjelicek26 Dakujem za info, uz som v obraze 😉 Ja som tiez bola taka blba, ze som ani len netusila, ze ockuje sa uz v porodnici proti TBC - nejak som sa k tejto info nedostala pocas tehotenstva. Keby som vedela co je to za vakcinu, tak to odmietnem uz tam. Len smutne na tom je to, ze lekar by mal byt ten, ktory je zodpovedny za zdravie pacienta a nie aby clovek dopredu vsetko studoval alebo zistoval si info ked uz je zle a oni daju potom od toho ruky prec. Zvlastne na tom je to, ze ked nedas zaockovat a dieta nahodou tu-ktoru chorobu chyti, tak vsetko je tvoja vina automaticky, si nezodpovedna, ale ked zaockovat das a dieta ma komplikacie, tak uz s tym zrazu nikto nic nema a vsetko je len osud a nahoda. 😠

katrinka8
12. máj 2012

@iwesska - no im hned povedali, ze to ma z vakciny ☹ Je to naozaj smutne, ako funguje tento nas system zdravotny... Mimochodom, aj my sme mali problemy s ockovanim - aj s BCG vakcinou (sice nie az take obrovske ako Vy, ale tiez sme si par mesiacov uzili svoje), no a potom s oboma hexami+prevenarom (po druhej sme dokonca skoncili v nemocnici). Tretiu hexu+prevenar sme zatial nemali, a tuto MMr ideme odmietnut isto! Dcerka uz ma skoro 2 roky, tak uvidime, co sa bude diat.

aklimka81
12. máj 2012

ja mam tiez velku dilemu, ci odmietnut MMR. Mali by sme ist o dva tyzdne na ockovanie, uz dlhsie rozmyslam, ze odmietnem. Mojej dcery nevlastny brat je pozorovany na Kramaroch kvoli jednej genetickej chorobe (maju spolocneho otca, pricom obidvaja rodicia maju geneticke testy v poriadku). Mala ma, aj ked nepatrne, uz urcite znaky tejto choroby, tak sa pripravujem na to, ze tuto vakcinu odmietnem, kedze MMR by teoreticky mohlo byt spustacom.. Tie co odmietli, ako sa k tomu postavili vase pediatricky?

bobocka
12. máj 2012

@iwesska moj maly nemal tak vaznu reakciu na bcg ako tvoj,no mal skaredo zapalene rameno a napriek pretrvavajucej reakcii bol ockovany hexa+prevenar+rotarix.len pri tej prvej davke mal neziaduce ucinky.ked preslo bolave rameno a nastala dalsia davka ockovania hexa+prevenar+rotarix,tak to uz zvladol dobre.aj tretiu davku.MMR som dost riesila,no nakoniec sme ockovat dali s pomocou homeo ,ale neockovala som v 15tom mesiaci,ale v 18tom.je tam trojmesacne rozmedzie,tak nechapem co sa vsetci pediatri plasia na ten 15ty mesiac 😠 .dolezite je,aby min mesiac pred a po MMR ockovani neboli ziadne ine.mna dr upozornila,ze je to ziva vakcina a musi sa podavat samotna.
teraz spatne sa ockovaniu venuje trosku hlbkovejsie a dakujem vsetkym svatym,ze to moj syn zvladol aspon tak ako to zvladol a dalsie ockovanie je pre mna velmi otazne.
kedze malo tvoje dieta tazkosti po ockovani,tak mas naozaj padny dovod to ockovanie prinajmensom posunut.dovtedy si zisti dostatocne info co a ako a rozhodnes sa.ale kedze mal tvoj drobec len nedavno hexu+prevenar,tak by som veru este cakala.
ockovat veru nie je sranda.kazda jedna vakcina nesie so sebou vela rizik.
prave teraz pozeram jeden dokument o ockovani a je tam(teraz parafrazujem) povedane,ze iste percento ludi je vlastne obetovanych koli sirsej populacii.farma firmy priznavaju,ze iste neziaduce ucinky u vakcin su,ale podla nich je to tak zanedbatelne percento,ze ozaj vakciny ludom dobre sluzia.no tak nech to vysvetlia tomu podla nich zanedbatelnemu percentu 😠

terina25
12. máj 2012

Tak ja toto očkovanie na 100% odmietam.Dcéra má všetky očkovania a synovi chýba už len toto očkovanie.Lenže táto vakcína obsahuje vajce a na to je moj syn alergický.V piatok sme boli na alergologii a žiadala som papier od lekárky ,aby mi dala ,že neodporúča očkovanie, nakoľko syn je alergik na vajce.A ona mi povedala,že to vraj nie je dovod,prečo nemá byť očkovaný a že ona ho odporúča zaočkovať.Vraj taký papier može dať len neurolog.a že náš syn má len slabú alergiu a očkujú sa dokonca aj taký,ktorý ju majú na 6.stupni,náš má 1.stupeň(resp.mal min.rok,teraz mu robili testy nanovo a výsledok bude bud.týždeň) Vraj v takých prípadoch očkujú v nemocnici .Máme mu podať 2 dni pred očkovaním rectodelt čípky 😠 Takže nám povedala,že musíme to odmietnuť sami a že ona nám nedá žiadne potvrdenie.myslela som si,že tak aspoň budeme ,,krytý,, pred pokutou,ale tak čerta s ňou.Prednejšie mi je dieťa ako nejaká pokuta.nechápem ako možu vobec očkovať aj deti,kt.majú alergiu.veď ako to telíčko može zareagovať,keď má alergiu na vajce?to si ani nechcem predstaviť,čo všetko to može v tele urobiť.takže ja by som ti poradila neočkovať.

ja osobne som prekonala aj mumps aj rubeolu a žijem.A čo som sa bavila s naším pediatrom,tak skor tieto choroby sú nebezpečné pre dievčatá ako pre chlapcov.

abbey1
12. máj 2012

@aklimka81 My sme u malej odmietli všetky očkovania. teraz sme boli na posudkovom a čakáme ich vyjadrenie a pokutu. Neviem, či zaplatíme, alebo sa budeme súdiť. 😠
Ale rozhodne je môj strach o dieťa obrovský, aby som riskovala a očkovala. My sme u pediatričky v januári minulého roka odmietli očkovania, následne sme v 3/2011 dostali list z úradu, že o nás vedia a teraz nás predvolali.

abbey1
12. máj 2012

@terina25 Ja ten postoj lekárov nechápem. Ja mám silnú intoleranciu laktózy a viem, čo mi urobí len jedna malilinká tabletka s jej obsahom a dr to tiež nedokázala pochopiť. Idem z toho umrieť. Pohár mlieka by som nevypila ani s pištolou pri hlave.
A teraz si predstav, čo urobí tá podaná vakcína dieťatku?! 😠 😠 😠
V samotnom príbalovom letáku sa píše, že ju nemôžu dostať osoby s alergiou na niektorú jej zložku! 😠

gugu
12. máj 2012

Nas Matko mal taktiez zlu reakcou na ockovanie proti TBC, ale zial som to vtedy este vobec neriesila. Dvakrat mu ranku prepichovali a cistili, chudatko....strasne plakal. Hexu + Prevenar mal s odkladom. Po kazdom ockovani mal zvysene teploty, ale to pediatricka len mavla rukou, ze to je normalne. Nieje to normalne.....a ziaden lekar taketo "banalne" negativne reakcie nehlasi. A to nehovorim o horsich reakciach. No a ked malo prist ockovanie MMR vakcinou, nieco ma "osvietilo" a zacala som sa vypytovat a veeeela citat. Nakoniec som ockovanie odmietla. Nelutujem a uz mu nic pichnut nedam. Je to svinstvo, ktore totalne naburava krehku imunitu malickych deticiek a ani jedna choroba nieje smrtelna, da sa liecit. Lekarka nam, samozrejme zakazdym nezabudne pripomenut, ze vela citam internet, ale vdaka zan....cim viac informacii, tym lepsie. A to, ze zrusili ockovanie BCG vakcinou asi o niecom svedci.

eniii
12. máj 2012

@iwesska boze moj ako mozete vobec co i len uvazovat nad dalsim ockovanim a pichanim tych jedov do dietatka po tolkych problemoch co uz musel zazit v tak mladom veku??? 😢 😢

terina25
12. máj 2012

@abbey1 ja som ten leták tiež čítala na nete.a rovnako tomu nerozumiem ako možu chcieť dať dieťa očkovať.ja som svojmu synovi od kedy sa narodil nikdy nedala ani len ochutnať kravské mlieko a ani vajce .Mám mu dávať lieky na alergiu a oni odo mna chcú,aby som mu dala túto vakcínu,ked sa od narodenia lieči na alergiu na vajce?a vraj je to len ,,malá,,alergia a že aj horším alergikom dávajú očkovať.Ale ked mám raz predsa napr.alergiu na ATB,tak mi ich lekár nemá dávať,či áno?a tu neplatí to isté?to mám dať svoje dieťa očkovať s tým vedomím,že ho možu zabiť? celé to naše zdravotníctvo je na hlavu...

gugu
12. máj 2012

Maminky, ked pokutu zaplatite, priznate "vinu". Odporucam, citajte www.slobodavockovani.sk, je tam mnozstvo rad, ako reagovat, ked vas predvolaju. Nas zatial nepredvolali, ockovanie som odmietla vlani tusim niekedy koncom leta.

abbey1
12. máj 2012

@gugu Ale ak sa nemieniš súdiť, máš jedinú možnosť pokutu zaplatiť. Proti rozhodnutiu RÚVZ sa môžeš odvolať, ale následne rozhodnutieÚVZ je už definitívne a nasleduje už len možnosť súdiť sa. A to nie je ľahké, ani lacné. Zaplatíš pokutu a už ti viac nič nemôžu. ja som im dala vyhlásenie, kde rezolútne odmietam, že by sme spáchali nejaký priestupok a zvažujeme aj súd. Ale to sú roky nervov a neskutočne veľa peňazí.

abbey1
12. máj 2012

@terina25 Je to tak. Celé je to na hlavu. Prečítaš si leták s nežiadúcimi účinkami priamo od výrobcov a je tizle. Tak ako ťa niekto môže nútiť?! Je to debilina a nezákonné. My mse rodičia a máme prvoradú povinnosť- svoje dieťa chrániť!

jerryjanka
12. máj 2012

myslím si to isté ako eniii - proste uvažovať o očkovaní hlavne mmr po takomto niečom to je cesta do pekla. my sme zastavili očkovanie po druhej hexe, pre neurologické problémy. ale doporučenie neočkovať sme nedostali aj tak, odmietli sme teda sami. potom neskôr aj mmr. druhé dieťa nedame očkovať vôbec. takže ak aj chceš tak študuj študuj študuj očkovanie aspon odlož o pár mesiacov a medzi tým sa rozhodneš čo dalej.

terina25
12. máj 2012

len jednu vec nechápem.ak dostanem tú pokutu,tak moje dieťa aj tak nebude očkované a nič sa tým nezmení.takže aký to má vlastne zmysel? asi len ten,že si chce niekto nabaliť vrecká.ked dáš očkovať,niekto za to dostane peniaze.ak nedáš očkovať = zaplatíš pokutu.Tu vobec neide o zdravie detí ,ale len o tie peniaze.