Fakty a mýty o dojčení

bessdonna
23. júl 2023

Baby co si myslite o tom, ze niektore zeny musia pre kojenie robit vela. Spat s babom, prikladat kazdu chvilu, uzivat bylinky, bonding po porode, nespat skoro nic v prvych dnoch po porode... a niektore zeny bez akehokolvek prikladania, specialneho stravovania, kontaktu na druhy den od porodu maju brutalne vela mlieka. Znama porodila, ziadny bonding, kedze je anemicka a byva jej zle tak babo neni s nou, iba ho nosia kazde 3 hodiny na kojenie, v noci je tiez u sestriciek a vraj ma mrte vela mlieka.no ja si spominam, ako som bola s malou po porode nonstop a prikladala si ju kazdu chvilu, aby sa mliecko poriadne rozbehlo, ze prve 3 dni sa mi podarilo spat len 3 hodiny. By ma zaujimal nazor aj nejakej lp.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelicek26
23. júl 2023

Tak kazda ma inu prirodzenu hladinu prolaktinu... ja ani nekojim roky rokuce a prolaktin na hornej hranici a ked si stlacim prsia, stale nejake mlieko vyjde aj po rokoch... keby odsavam, mozem aj teraz kojit do par dni 🙄 V dobe kojenia si chodili po mlieko do mliecnej banky, vylievala som aj neskor na litre... Nestazujem sa len konstatujem, ako podakovanie za tento stav sa mi casto robia cysty na vajecnikoch... vsetko v tvojom tele riadia hormony, kazda to mame ine... niektore otehotneju na prvu supu - ine sa snazia roky... niektore koja bez rozmyslania nad tym - ine sa vytrapia alebo to nejde vobec... nemyslim, ze pomoze nad tym "preco" rozmyslat...

0silvia0
23. júl 2023

@bessdonna nieco bude asi aj na genetike. V nasej rodine z maminej strany maju vsetky zeny male prsia, ale vela mliekovych zliaz. Cize vsetky zeny dlhodobo dojcia bez problemov. Moja sestra dojcila dvojicky 3 roky, aj prvorodenu dceru. Ja tiez v pohode 3 roky.
Ked som bola v porodnici, mala som vela mlieka a odovzdavala ho na novorodenecke odd. Sestricky si robili srandu, ze by si ma tam najradsej nechali, aby mohli krmit ostatne deti mojim mliekom.

zuzanaa239
23. júl 2023

Presne to sa nedá ovplyvniť, podľa mna je to dane z hora už pri našej výbave, niekto má mlieka na rozdávanie žiaden problém s prisatim neriešil a niekto nevie čo urobiť, aby mohol dojčiť…. Ale to je vo všetkom tak, v niečo sme dostali a v niečom nie, taký je život.

majamat
23. júl 2023

@bessdonna vobec netusim cim to je, ale tak ako vo vsetkom, sme rozdielni.

ja so mala tiez velmi vela mlieka.
mala som koplikovany porod, anemicka. v den porodu trasfuzia, 2 dni po podrode opat. no co mozem povedat, za noralnych okolnosti mavam taky hemoglobin, ze som mala take hodnoty krvneho obrazu,a ke niektore zienky nemavaju ani mimo tehu.

mlieko sa mi orzbehlo dobre, porod poobede, az na par hodin, rpakticky do polnoci stale na porodnej sale, od polnoci druhy den na pooperacke. malu mi len nosili.
nic specialne som nerobila, dcera bola schopna uz v porodke vycucat 100ml mlieka.

do 6m sommala 2l mlieka za den. no dcera stihala, pila dobrych 1200ml.

diaalex
23. júl 2023

@bessdonna pri prvej som mohla robiť hocičo proste od 3.m som musela dokrmovať a pri 6.m som prestala, lebo som už nemala mliečko. Pri druhej kojím do dnes (20m), darovala som každý mesiac 6L až dokým nemala 1r (vtedy som prestala odsávať) a mliečko mám 🙏 neviem čím to je 🤷🏻‍♀️

zitaje
23. júl 2023

Neviem čím to je... ak je to genetikou, tak u nás ani to neplatí. Moja mama nekojila, nemala mlieko, deti jej chudli až kým nenasadila Sunar... moje obidve babky len tak, do pol roka. My dve so sestrou sme kojili jedna radosť veľa rokov po štyri deti, a niektoré boli riadne buchty čisto na mlieku.

mikadooo
23. júl 2023

@bessdonna mala som veľa mlieka a mojej malej trvalo viac než dva mesiace aby sa prisala... 🤷🤷🤷. Neviem či to bol výsmech prírody alebo čo to malo byť. Paradoxne, po tých dvoch mesiacoch a fľaškovaní od narodenia sa na sekundičku prisala. A potom na dve sekundičky. A potom už sa to postupne celé spravilo, že som po pol roku mohla fľašky zahodiť. Čo sa týka druhého a tretieho cucoša, tam nebol problém s prisatím, ale cca po týždni už obaja spali so mnou v posteli, lebo som myslela, že zomriem od únavy. To nebolo, že každé tri hodiny. To bolo každú hodinu. Našťastie, prežila som aj to. Dnes má najmladší 5 rokov a už na to len spomínam ako zatiaľ najťažšie (áno, zároveň aj krásne) roky môjho života. Ale som rada, že už nikdy viac... 😄. Ak sa snažíš kojiť, držím ti palce a hlavne sa neporovnávaj.

bessdonna
autor
23. júl 2023

@majamat pre boha ako je toto mozne.?100ml?wau.ja netusim kolko pila. Kojila som dookola vkuse, krasne priberala, grckala vela uz od druheho dna ale ja som odsavat nemusela ani raz.

bessdonna
autor
23. júl 2023

@mikadooo kojim, mala ma 6 mes, este nemala flasu v ustach. Ale dost som robila co odporuca mamila. Okrem spolocneho spania. Velku som kojila 3 r. A same strajky, problemy.

majamat
23. júl 2023

@bessdonna moja tiez grckala, parkrat sa aj dusila, mala reflux.
pila naozaj vela mlieka. a aj priberala vela, tusim niekedy aj 1kg za mesiac. v 6m mala cez 8kg. ako su aj tazsie deti,a le ona bola vyskovo drobnejsia, cize na svoju vysku to mala fakt vela.

a teda v porodke sme mali take tie stare vahy na izbach, odvazila som si ju po krmeni. pred krmenim mi ju odvazili - bola vizita. potom dobehla sestricka a ked som jej to hovorila, neverila mi, tak si ju prevazila a teda vysledok rovnaky.

majamat
23. júl 2023

@bessdonna a teda uz v porodke som po odsati mlieko davala na novorodenecke do chladnicky.

zuzinka888
23. júl 2023

Urcite to zalezi aj o babatka. Ci bolo dostatocne zrele a dokaze sa spravne prisat co podporuje dojcenie. Tiez porod ci bola sekcia, porod prirodzeny, bez liekov a vyvolavaciek.....

bessdonna
autor
23. júl 2023

@majamat tusim teba som uz citala pri refluxovej teme s tou sestrickou, ze kukala kolko vypila. My v DS nemame vahy na izbach. Babatka vazia oni denne raz-dvakrat, ci za ten den pribrali. Pred kojenim a po nevazia.

bessdonna
autor
23. júl 2023

@zuzinka888 praveze mala zly porod, omdlela, velka epiziotomia, malemu sa ruka ci plece zaseklo, je anemicka.

bessdonna
autor
23. júl 2023

@anjelicek26 zarazilo ma to, preto rozmyslam. Mamila pise, ze plati dopyt-ponuka, cim viac prikladas tym viac mlieka bude, ze bpnding podporuje tvorbu.... Nocne dojcenie. A zrazu sa mi to nechce verit.

anjelicek26
23. júl 2023

@bessdonna moje deti spali od 8 mesiacov celu noc... od narodenia sa budili len 1-2x za tych 10-12h nocny spanok... v 6 tyzdnoch zdvojnasobili porodnu hmotnost... mamila moze pisat co chce, nefunguje to u kazdej proste kazde telo je ine... kojeny boli aj do troch rokov ako ktory...

bessdonna
autor
23. júl 2023

@anjelicek26 to ze zo strachu som im nedavala cumlik, nech nekazi prisatie, ponukala som kojenie kazde 2 h, mensiu som si prikladala v noci po 3h v polospanku, lebo sa mi nebudila aj 6 hodin a vsetko zo strachu, aby som si tvorbu udrzala. A mozno by sa udrzala tak ci tak. Ako sa prisatie moze pokazit bez cumlika(otvara mi taku malu pusinku a fakt nema nic co kazi prisatie) nam sa spanie v pol roku pokazilo, budi sa mi kazdu hodinu, dve hodiny. Nemali ste taketo obdobie? Ja som normalne z tych dojciacich skupin musela odist lebo ked som sa nieco spytala, len dookola omielali, ze si mam zavolat lp, lebo za vsetkym je pokles tvorby mlieka, ze musim spat s babom, aby sa budilo same(rovnako spi v postielke a budi sa zrazu), proste tam nie je zlata stredna cesta.

anjelicek26
23. júl 2023

@bessdonna mali sme "stale cumel" a "obcas cumel" aj "palec" a aj nic dieta... kojili sa vsetci rovnako a spali pri mne v kosiku na spanie vedla postele vsetci rovnako.. len syn mal kratsiu podjazykovu uzdicku, to mu strihali este ako babatecku... ono ja som ich nikdy nedojcila "na uspatie", vzdy zobudenych do postielky, zaspavali az tam...tym padom nikdy nemali problem zaspat sami a ani regres spankovy (okrem najstarsej, som poucena) a teda ziadne kazdu hodinu hore hladat prso a ukludnit sa a spat... to je strasne blby sposob...teda blby, pre mamu strasne narocny... a vlastne aj pre dieta, ziadne kludne spanie nie je mozne...

selest
23. júl 2023

Mam 2 deti, prve som skoro podpisala zmluvu s diablom len nech sa konecne prisaje , trvalo vecnost kym sme sa to obaja "naucili". Vsetko bolo, prirodzeny porod, bonding, dieta sa odomna po porode nepohlo, sestricky radili, laktacna radila.. aj tak sme si to obaja orevali kym sme sa ako tak zladili a kojenie bol vzdy proces, vzdy presna poloha aby sa vedel prisat, na zaciatku som ho budila pocas kojenia, vyzliekala jeho aj seba atd. Dojcil sa aj 40 minut a za hodinu uz chcel zas. Napriek tomu sme to dobojovali a kojil sa do 1,5 roka. Druhe dieta sa narodilo, sice bol hned po porode pri mne ale napchali ho do perinky a potom zobrali a potom mi ho doniesli az na izbu. Dieta sa hned bez problemu prisalo, v perinke, bolo mu jedno ci lezim sedim dokonca som uz prvu noc hned po porode kojila postojacky co ma vsetko bolelo... Kojenie s nim som nikdy neriesila, kojil sa kdekolvek v akejkolvek polohe, za 5-10 minut bol hotovy aj na par hodin bol klud. V 8 mesiacoch sa si povedal ze uz sa kojit nechce, zacal sa v noci x krat budit, prsnik odmietal par dni. Este som tyzden dva bojovala, odsavala az som dala um a bol spokojny. A ja tiez. Obe moje deti mali cumel. Niekto sa moze aj na hlavu postavit a nejde to a niekomu staci vytiahnut prsnik. Ale zas nestoji vsetko len na dojceni..

mandarinka555
23. júl 2023

@bessdonna Aspoň vidíš, ako tá tvoja mamila trepe hlúposti...Keď to raz nejde, tak to nejde....Ale niektoré ste tak posadnuté dojčením, žeby ste aj vraždili....choré toto...

majamat
23. júl 2023

@bessdonna no zrejme to s komplikacie nema zasadny suvis.
ja som mala obojstrannu rupturu krvcka, zasila ma dr na porodnej sale, okrem toho som mala kompletnu rupturu hradze 4.stupen, zasival ma primar chirurgie v celkovej anesteze. k tomu som po pordoe este aj krvacala do amternice neslo to von, lebo som lezala. nikto to netusil. z maternic emi vytiahli liter krvi a zrazenin. preto tie transfuzie.

ja mam mimo tehu hemoglobin 155-160. pocas tehu som mala 135-140 ( pokles je prirodzeny, elbo sa riedi krv ), no po porode a po transfuzii som mala 80. nechcem vediet kolko som mala pred transfuzkou. zadychavala som sa, ked som v stala, bola som slabsia. preto mi dali transfuziu este o 2dni a uz bolo dobre, hemoglobin 100.

a mlieko sa rozbehlo dobre. kym som nedostala tu druhu transfuzku, dcera bola na novorodeneckom. bala som sa ju mat pri sebe, aby som s nou nepadla, ked ju budem cciet nakrmit. neviem ako teraz, ale v nemocke boli take vlemi vysoke postele. tak zle sa z nich zliezalo a vyliezalo a zvlast pre zasite meminy.

a teda dceru som doma vlacila stale na rukach, lebo bola dost uplakana, mala reflux, ale inak som neriesila to,a by bola v noci pri mne.

majamat
23. júl 2023

@bessdonna a dokonca po nejakych problemoch som skoncila pri odsavani mlieka a krmeni z flasky.

bessdonna
autor
24. júl 2023

@anjelicek26 asi pri 4 detoch by sa to ani nedalo. Mna toto znicilo s vacsou dcerou, spala so mnou a pytala si prso v 2roklch az 15-20krat za noc a ja som uz pracovala. Mne furt zaspi na prse pri vecernom kojeni. Do par minut. V postielke by plakala po case asi. Je super, ze si to vies takto porovnat. Prave kojim aj teraz, po sediacky, no neni to jedlo byt hore potom cely den a robit vsetko.