Mám dosť mliečka a papá moje dieťatko dosť?

dugyna
14. máj 2011

Mám dosť mlieka ? Papá moje dieťatko dosť?
Mnoho mamičiek hlavne prvorodičiek si kladie otázku: Mám dosť mliečka? Papá moje dieťatko dosť?
Ako to zistíte?
Je to jednoduché, treba sledovať pauzy v pohybe brady bábätka počas kojenia. Ak je dieťatko správne prisaté, tak pauza znamená, že dieťa práve nasalo a prehltlo plné ústa mlieka. Čím je táto pauza dlhšia, tým viac mlieka dieťatko nasalo. Nie je podstatný čas, ktorý dieťatko strávi na prsníku, ale táto pauza. Pokiaľ sa „kojí“ dieťatko bez páuz, saje naprázdno,
A tým pádom môže byť na prsníku aj hodiny, ale stále bude hladné. Pokiaľ u dieťatka je počas kojenia vidieť pauzy, je možné, že si svoju „dávku“ vysaje už v priebehu 5 minút.
Keď prestane piť, treba ponúknuť druhý prsník.
Často krát mamičky trápi, že ich dieťatko si často pýta mliečko a potom si mysli, že ich mliečko nie je dosť „husté“ či nie je ako „smotana“, či nebodaj je ho málo. Mliečko mamičky je prispôsobené potrebám dieťatka, nielen veku dieťatka, ale aj počas dňa sa potreby dieťatka menia a tomu je materské mliečko prispôsobené.. Nenechajte sa „znechutiť poznámkami, že keď Vaše dieťatko chce prsník, každú hodinu a aj v noci, že je Vaše „mlieko“ nekvalitné alebo ho máte málo. Sú to len fámy. Ako aj to, že mlieko má byť husté alebo ako smotana. Nie je tomu, tak dieťatko si pýta mliečko, tak často ako potrebuje. Menšie deti častejšie. Je to individuálne od potrieb bábätka. Niekedy si môže, pýtať aj každú hodinu, inokedy bude spinkať aj päť hodín v kuse, no netreba ho budiť na kojenie.
Bábätko, ktoré sa správne prisaje na prsník a saje mliečko, ak je mliečka dosť je kľudné a pokojné.
To či dieťatko dosť papá môžeme odpozorovať aj od počtu plienok. Bábätko, ktoré sa dostatočne kojí má 6-8 ťažkých pocikaných plienok za deň a kaká do 3-6 tt asi tak 3-6 krát za deň. Kakať môže aj do každej plienky, ale aj nemusí niekoľko dní.
Kedy treba zlepšiť dojčenie? Ak je bábätko neustále spavé, môže byť na prsníku, ale nesaje.
Problém môže byť :
- nesprávne prisaté bábätko, či nesprávna technika dojčenia
- slabý tok prsníka –malé bábo pri ňom zaspáva, väčšie je počas kojenie nepokojné, tok zvýšime stláčaním prsník alebo výmenou prsníka, pri silnom toku má bábätko otvorené očká

Ak má bábätko dosť mliečka je spokojné a kľudné a nemalo by plakať, ak na to nemá inú príčinu.

Ak už aj nebodaj je problém, že je mliečka menej, tak tvorbu mliečka zvýšime odsávaním mliečka po kojení. Ak by sa odsávačka neplnila, nech Vás to neodradí. Do prsníka ide „stimul“ o tom, že treba viacej mliečka. Takisto môžu pomôcť bylinné čaje s obsahom feniklu, anízu, senovka grécka, benedikt lekárskya, takisto kôpor, majorán, rasca a preparátov na predpis Domeprium (Motilium, Costi).

riamim
15. máj 2011

Ahoj. Dcérku plne dojčím, má 5 týždňov. Papá v noci každé 3 hodiny, cez deň aj častejšie, trvá to priemerne 15 minút. Myslím, že mám mlieka dosť, pretože jej niekedy aj "zabehne", keď nestíha prehĺtať. Problém je ale v tom, že keď dopije (proste prestane sať a zaspáva, alebo len "dudlíkuje", čiže saje naprázdno), dám ju odgrgnúť, uložím ju a ona zase ručičkou ukazuje, že chce ísť na prsník. Priložím si ju znova, ale nepije, možno pár krát potiahne, len sa tak na mne ukľudňuje. Stal sa z toho už rituál a bežne ju takto dojčím aj na tri - štyri krát, čiže to potom trvá hrozne dlho, čo je nepríjemné najmä v noci alebo keď sa s ňou niekde chystám. Ak nedostane ten svoj pár glgový prídavok, spustí hrozný rev a ničím sa nedá utíšiť.
Dá sa s týmto niečo robiť, aby sa proste napapala na jeden krát???

dugyna
autor
15. máj 2011

@riamim 🙂 to ze zasava na prsniku je ok 🙂 vacsina deticiek to robi je to normalne presne ako popisujes dietatko najrpv saje mliecko, a potom uz len cucka maminku a zaspava.
ak ti takto zaspava nedavaj malu odrgnut vacsina deti to nepotrebuje ak su plne kojene vobec.
ak mas pocit ze nie je dost napapana, tak ked mala zacne slabsie sat ponukni jej druhy prsnik, a potom ju uz nechaj na tom druhom prsniku ,ked uz bude pomalsie sat ju mozes troska podporit v sani jemnym "stuchnutim" do bradicky..to este ju stimuluje troska si nasat a potom ju nachj vklude zaspinkat na prniku. bud jej dovol aby jej bradavka sama vypadla z pusinky ale ju jemne povytiahni ale ostan pri nej lebo je mozne ze ak este uplne nespinka zacne ju hladat aa zobudi sa.
presne ako popisujes ze uz netaha ale len par krat potiahnie , to sluzi skor len na ukludnenie a uujistenie ze si pri nej.
ten par glgovy defift moze byt sposobeny aj tym odgrgnutim ze sa preberie a ma potrebu sa opat uspat na prsniku.
cize sku ju nechat tak uplne zaspinkat.
druha moznost ktra ti vyriesit situaciu moze, lebo podla toho co pises mas mliecka dost. nespominas ze by mala plakala alebo nepriberala. tvoja dcerka proste tuzi byt pri tebe, ako bola v brusku. cize situaciu by vam vyriesila satka na nosenie alebo ergonomicke nositko ci manduca...s novorodencekou vlozkou. odporucam tu satku.
mala bude mat stali pocit ze je s tebou..a budes mas moznost robit s nou -spokojnou a spiacou co ti bude treba.
nepises to len tak o co tu popisujes som si zazila s mojou malo presne v tomto veku ako ste vy 😉 prislo mi to akoby si o nasej Miske pisal 😉 ,my sme nedavali odrgnut ale ked sa uplne neuspala na didke tak sa prebrala...tyzden sme fungovali takto...a potom sme objednali staku a problem sa vyriesil 😉

elinka27
15. máj 2011

@riamim @este by som dolplnila, skus ju ulozit na bok ak zaspi, ak si chcela odgrnut 🙂

riamim
15. máj 2011

@dugyna Ďakujem za odpoveď. Keď ju dávam odgrgnúť, skoro vždy si odgrgne, preto sa bojím, aby ju bez toho nebolelo bruško. Nie vždy sa celkom správne prisaje, niekedy je aj silnejší tok mlieka a určite sa nahltá veľa vzduchu.
Cez deň mi väčšinou pri dojčení nezaspí - ukončí si ho sama tak, že prestane piť a bradavku vypustí, ale oči má otvorené - vtedy môžem robiť čokoľvek - nosiť ju na rukách, hojdať, spievať, proste vždy sa rozplače a chce tie svoje prídavky.
Šatku doma mám, aj som skúšala ju nosiť, ale nejak sa mi to nepozdáva, sama si ju do nej neviem dať, ani ju z nej vybrať a aj keď ju v nej mám, musím jej pridržiavať hlavičku, lebo ju vždy nejako vystrčí von. To som skúšala viazanie do kríža s kapsou vo vnútri. 😒

riamim
15. máj 2011

A ešte doplním, že cez deň je to taký kolotoč - dojčenie, plač, dojčenie, plač až dokým sa neunaví a nezaspí. Keď sa zobudí, znova to isté. Takých chvíľ, že je hore a je kľudná, je hrozne málo. Už dokonca aj v kočíku začína byť nespokojná.

dugyna
autor
15. máj 2011

@riamim ako uz @elinka27 spomenula po kojeni malu napolohuj na bok a za chrbatik jej daj napr.kojaci vankus, to som zabudla som to spominala v inekj teme. brusko ju nebude boliet ak si neodrgne. odgrgavanie vzniklo na zaklade toho ze su deti dokrmovane UM cez flasku kde sa deti vzdy nahltaju vzduchu a treba ich dat odrgnut..a bohuzial toto sa stalo normou aj pre dojcene deti ktore vsak nepotrebuju odgrgavat..ziden cicavec nedava svoje dieta odgrgavat nechavaju svoje detciky zapat na didkach.ak uz aj das odrgnut dietatku ostane este miesto v brusku a treba ho nechat sa dokojit...aj ked by to malo byt 10min po kojeni.
skus malu nedat odgrgnut a napolohuj ju pekne na bok.
baj na sprvavne pri satie pri kojeni, skus zmenit polohu.niektorym detickam vyhovuju viec polohy kde je hlavicka a hrudnik vo vyssej polohe ako hlavicka ..a pripadne si pocas kojenia rovno odgrgne sama..
a napr daj pozor na to aby nemala prsom prekyrty nstek..tam by mohlo vznikat aj to ze saj vzduch pri kojeni, ak ma ucpaty nostek prsnikom...
to ze je nespokojna v kociku je normalne po mesiaci uz sa detickym v kociku nemusi pcit a pytaju sa na ruky rep.k maminke. to je o tom satkovani.nasa mala prvy mesiac mala rada kocik to sme nemali este satku po mesiaci uz kocik ostal odstaveny.
skus iny uvaz ak ti tento nevyhovuje. nam sa osvedcil kriz z vonkajsou kapsou, tam pekne prekryjes malej hlavicku a neda si ju von. ja osobne som kriz s kapsou dnu nemala rada.
a skus nacvik najrpv s plysakom alebo babikou, a prve tri razy nech ti niekto pomoze a potom sama to isto zvladnes...pred zrkadlom sa to najlespie viaze
😉
podla toho co pises nevyzera ze by si nemala mliecko..ale skor ze mala chce byt pri tebe/ skus este skontrolovat ci ma mala pauzy pocas kojenia ako pisem v uvodnom clanku/

este otazka place len ked je polozena v postielke? alebo place aj ked ju cicikas na rukach? vetriky jej odachadzaju? kaka normalne?ak na rukach neplace a ma vetry kaka a palce iba v postielke ci lehatku a kociku..mala chce byt proste pri tebe cize to nosenie...

pozri si polohy a sprvne prisatie
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn...

malamargaretka
15. máj 2011

@dugyna ja by som sa tiež chcela pridať do diskusie🙂...mam asi ten isty problem ako RIAMIN...maly drobec (ma dva tyzdne) mal uz asi 3krat taky den, že vobec nespal - plakal, pozeral, papal, kakal a cikal- je plne kojeny a tiež si pyta papať aj každu hodinu, co mi okolie vyhovara, ze to nie je normalne, aby dieta jedlo kazdu hodinu. V noci je to so spankom zatial bezproblemove- spinka celu noc a budi sa kazde 2, aj jednu hodinu na papanie. Len dnes sa nam stalo, ze sa priliz nahltal a cely obsah zaludka uplne vyzvrackal- islo to z neho prudom:( a tak pri dalsich kojeniach mu prsnich po niekolkych hltavych nasatiach vytahujem, aby sa zaludok upokojil a znova prilozim- robim dobre? Len ma trapi ta nespavost a plac cez den. Mame satku a dnes som ho tam len na skusku polozila (na 5min)- ale cely cas som trpla - ci ma chrbticu v sprvanj polohe- maly bol pokojny, ale potom som ho vylozila sama, lebo som si nebola ista spravnou polohou.

dugyna
autor
15. máj 2011

@dugyna
@malamargaretka
kocky tuto je link http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-b... v ramci tejto stranky su dva odkazy jeden na spravne a efektivne pitie babatka a druhy je babatko pije naprazdno.

snehulienka
15. máj 2011

kojila som 13 mes, skoro stale som mala lakt. krizy, aspon tak mi to prislo...nepolavit. ale odpoved je - instinkt ti napovie..

pomohla mi aj annag, tu na koniku

dugyna
autor
15. máj 2011

@malamargaretka ´precitaj si aj co som napisala raimin 🙂 . nenechaj sa odradit malamargaretka, koj satle maleho na poziadanie. to co pises este mozno ti pvie okolie ze by si mala dat drobcovi flasu a UM a pripadne ti povedia ze nemas dost huste mlieko..alebo povedia ze nams dobre mlieko lebo ti dietatko neprespi celu noc...aj s tymto vsetkym sa mozes stretnut..musis sa na to obrnit je to tazke ale nevsimaj si to..treba im to vyvratit...mliecko materske je akurat "vyrabane" pre potreby babatka tak ako ma byt,prisposobuje sa dietatku nielen veku tym ze na zaciatku je colostrum ktore sa mani na na zrele mlieko..ale mliecko sa meni celkovo aj pocas dna..cize zmena prebieha cyrkadiarne.
ak si si niekedy odstriekala mliecko vidis ze je mozno az prisvitne alebo len jemne biele ..je to tak v poriadku..necakaj ze bude mliecko jak smotana..to su len poveracky.
Urcite mas najlepsie mliecko pre svoje dietatko ako je treba, ine lepsie pre neho neexistuje 😉 ,iba to tvoje.
Podla toho co pises co sa vas dneska stalo : sa ta opytam co pyse dojcis naozaj na poziadanie? podla toho co pises sa mohlo stat ze drobec nebol dojceny na poziadanie a preto sa "nahltal" a potom vyvrackal.
Pokial zvracal ne raz a nema teplotku tak to nic vazne nie, asi sa naozaj velmi nahltal hltavo./Staci ak si drobca dala na prsnik neskoro..ze si ho predtym prebalovala ../
Ano to co pise ze drobce trpi nespavostou 🙂 poznam presne sme si to zazivali, kym k nam neprisla satka, a akonahle som malu vlozila do satky zaspinkala svpokojnost nadosvtko.Nosim ju doteraz az na to ze nas satkovy par sa rozrastol.
K tejto teme chytam tiez diskusiju a clanok -kolila takze si isto potom precitaj.
Ale odporucam ti satku pouzivat nemaj strach, chrbatik je v satke ok, pretoze dieatko sa rodi...ked sa narodi ma chrbticu v tvare pismenka C,tak ako bolo v brusku..potupne ako sa uci drzat svoje casti tela..hlavicku...a spevnuje svalstvo,tak sa vytvaraju zakryvenia. Nosenim dietatka mu prispievas k tomu aby sa svaltvo rychlesjie spevnovalo..tym ze dietatko vykonava pasivn pohyby tvojimi aktivnymi pohybmi.jedine na co musis dbat aby bol zadocek podsadeny nozicky pekne nasirko, cize sata od kolienka ku kolienku vnutorna i vonkajsia.
odporucam uvaz kriz z vonkajsou kapsou. niektore deti maju radi aj koliku rep.kolisku v krizi. nasa mala nemala tuto polohu rada ona iba KSK.

dugyna
autor
15. máj 2011

@riamim este si kuni na tomto linku dve videa jedno o spravnom papani a druhe nespravnom

snehulienka
15. máj 2011

ja som kojila asi 1,5 hod intervaly.
vsetko je to o psychike, vrav si idu mi potoky mlieka, mam ho dost pre dieta...
ked som sa stresovala ze mam malo, bolo este menej a ked som isla na vylet a vypla, tak hned bolo viac. dieta v 4a pol mes 4nozkovalo, necelych 6 mes sa postavilo a 9 a pol mes chodilo.
neboj, si dobra matka, vrav si vzdy.

dugyna
autor
15. máj 2011

@snehulienka presne ako pises 80% kojenia je o psychike a zbytok je ostatne..

snehulienka
15. máj 2011

mam velke cici cely zivot, a moja mala pila pomenej ale casto, proste sa jej viac nevoslo a mne sa vytvorilo len co chybalo. moje kamosky s malymi cici mali mlieka aj pre dvoch.
dodones mi moja mama (ktora ma kojila 3 mes) vycita, ze som dcere dala narazovo malo mlieka - nema pradu, ved keby som citila ze je hladna, tak jej dam. ved by plakala od hladu. proste potiahla narazovo malo a o hodku dve bola hladna zas.
pomohla mi podpora matiek - kamosiek, a odsavacka elektricka (odsala som po kojeni len 5ml), vypnut sa, vyspat sa...
aj teraz mala papa menej ma 2 r. a 4 mes a cca 95 cm a 14.5 kg, posobi vysoko a chudo, je na vrchu tabuliek,
mam v paze je co vravia ini a , davam jej co mozem, je spokojna. a ze je stihla? lepsie jak tucna. vysledky u dr. ma ok. je spokojna.
kaslite na to , co vravia ini, riadte sa sebou, matersky instinkt vam napovie. ste dobre matky.

dugyna
autor
15. máj 2011

@riamim skus malu dojcit vo zvysenej polohe ze hlavicka a trup bude vyssie ako zadocek, je to poloha ked si dietatko moze odgrgnut podla potreby aj pocas dojcenia.a dojci z jedneho prsnika 2-3hodky. potom vymen za druhy.
ide o to ze v uvode dojcenia babo vytiahne lahke mlieko- predné a až zadné mliečko.
Ak sa mliečka tvorí veľa, bábo vypije to ľahké, zaplní si žalúdok a zadne nevypije alebo len predne mlieko pije ak pije hltavo a ak ak malu prilozis v zapeti na ruhy prsnik opat vysaje len to predne mlieko.A teda skus malej ponukat to iste prsko opakovne 2-3hoh.. druhy prsnik ponukni az potom ked mala saje na prazdno cize bez pauz/v uvodnom clanku/.

dugyna
autor
15. máj 2011

@malamargaretka ste mi skus popisat ze co si s drobcom robila predtym nez papal a potom po papani predtym ako sa pogrckal..mozno sa s nim po jedeni viacej manipulovalo...a to uz som spominala ze isiel neskoro na prsnik.

dugyna
autor
15. máj 2011

@riamim skus este aj dojceni v antigravitacnych polohach ako je zvisla poloha http://www.kojeni.net/vsede.php#poloha4,a ty v leze a babo na tebe http://www.kojeni.net/vleze.php#poloha2
proste aby mliecko tielko proti gravitacii

malamargaretka
16. máj 2011

@dugyna --waw🙂 dakujem ti za rady🙂...som prvoMamicka a moje mami si vela zo svojich materskych cias nepametaju- takze mam pocit, ze tych otazok je niekdy velmi vela ohladne spravneho zaobchaduania s miminkom:/ a som ti nesmierne vdacna za kazdu radu a pochopenie...

Vcera - ked sa pozvrackal- po kojeni som ho (ako kaze cele okolie) dala odgrgnut, ale len do zvysenej polohy (asi 80stupnov), lebo bol v perinke a s perinkou som nechcela sermovat okolo pleca...a asi po 5 minutach takehoto drzania pustil maly tu grcku:/ cely vecer som ho dnes kojila s tymi prestavkami a rano tak isto...nakojila som ho s prestavkami a lezali sme - ked som ho asi po 20tich minutych zdvihla a isla s nim do obyvacky ...to je asi 10metrov- v obyvacke znova cely obsah bruska vyzvrackal. Mozno je dolezite dodat, ze uz asi tyzden sa nad ranom (vzdy len v noci) zacne tak "pucit". Akoby tlacil do plienky- aj vydava take "tlacive zvuky". Ale do plienky nic nejde. Teda pocas noci sa dva max trikrat pokaka a pocika, ale tieto tlacenia su nezavisle od toho a ako vytaihneme rolety...pride rano tieto tlacenia su prec. S cim to moze suvisiet?

A tie radym, ci mam dobre mliecko, ci je dost huste, ci ho mam dost- uz prisli:( dost do deprimuje a aj reci: "aj ja som kojila len tri tyzdne a tiez som na zaciatku mala veela mlieka a potom nic:(" ..ach ked to obrnenie je niekedy tazke...Myslim si, ze mliecka mam dost s tym problem nie je. Skor si myslim, ze to prisdatie je dost problematicke. Teda odhadnut, kedy babetko chce papat a kedy ma iny problem- a tu nastava rpoblem, ze niekedy ho davam na prsnik ked uz dost znacne place a viem ze tak by to nemalo byt:( ale ja uz asi mam strach aj z toho, ze s ami preje...ako v nemocnici ked som ho prikladala ked len otvoril ustocka a tak sa nam stalo, ze jeden vecer straaasne plakal a nozicky velmi zvyjal- az ho sestricka musela zobrat a vratila mi ho uplne pokojneho a vraj sa len vykakal (comu neverim, lebo ked by chcel kakat tak mohol aj so mnou- ved som ho uplne vselijako polohovala a masirovala - asi mu nieco dala, ale uz to neriesim). Preto mam strach uz asi aj prejedaenia, ale zarovej aj zo zleho a neskoreho prisatia. Tak rada by som rozumela svojmu babetku.

riamim
16. máj 2011

@dugyna Ďakujem za rady. Mlieka mám dosť, myslím, malá pije správne, tie pauzy a tak mám naštudované. Už som skúsila túto noc bez odgrgnutia a bolo to lepšie. Prsníky striedam tak ako píšeš, po 2 - 3 hodinách. Myslím, že malú bruško netrápi, kaká, prdí, všetko ako má byť, aj tak dosť plače - dokonca aj keď ju nosím na rukách, hojdám, čokoľvek robím - akonáhle si ju priložím, razom utíchne a je spokojná. Asi to budem musieť len vydržať, proste chce byť stále na mne, len dúfam, že toto obdobie rýchlo prejde. S tou šatkou budem skúšať ďalej, inak nemám šancu niečo cez deň porobiť.

malamargaretka
16. máj 2011

@dugyna ...jaj a este som zabudla- ja tiez maleho na rady z porodnice nadavam odgrgavat na plece, ale len ho napolohujem na bok, lebo doteraz sa nam stale stalo, ze pri kojeni zaspal. Ale ako pise aj riamin - kolotoč, ibaze moj place aj ked ho nosim aj ked ho položim. Esteze babky vypomahaju, ale nezaspi mi doobeda uz tyzden a poobede len ked ma asi dobry den. 😕

dugyna
autor
16. máj 2011

@riamim rado sa stalo, vam bude asi najviac vyhovovat to nosenie, ked pises ze robis ako som ti pisala. malaj by sa asi pacila poloha v koliske, alebo koliska v krizi....malej sa to bude mozno takto velmi pacit ked bude tesne pri prsniku. a da sa tak aj kojit.a popritom vysavat. inak skus malu pekne dat do satky a povysavat byt uvidis ako krasne zaspinka 🙂 .este co by ti moho pomoct -dietatako cii maminku podla pachu teda voni mliecka..mozes skusit tesne k malej polozit plienku s nakvapkanym tvojim mlieckom, aj kedy zrovna na nej lezala.

dugyna
autor
16. máj 2011

@malamargaretka 🙂 rada. neboj ty si jedna z 95% mamiciek ktore su na tom ta isto bezradne ako ty a vsetko sa ucia...a pripadne maju este za sebou dve mami kto re si uz nepamataju rep.nemaju si co pamata lebo v case komunizmu sa nedojcilo ale vsetky deti boli chovane na UM..cize po 3 tyznoch dojcenie koncilo...

cize maminy radsej odkaz na internet...nech si precitaju ake famy koluju o dojceni..a ze ta maju radsej podporit a nie deptat....

Takze ho re hlavu hlboky nadych a hlavne klud a nestresuj sa dojcenie je prirodzene ako aj starostlivost dietatka,,je to prirodzeny instikt maminkovksy ktory ti pomoze tiez..len ty si ako vacsina mamiciek z toho vystrasena . Malamargaretka kasli na to co doma hovoria a pkne si zacni uzivat drobca a aj kojenie..uzivaj si to ake je to krasne....

Podla toho co si pisala maly predpoklam ide neskor na prsnik ako ma, cize treba zmenit ...musi ist na prsnik skor...cize ak pred kojenim prabalujes to pocka aj po kojeni.....Lebo ak ide neskoro papa pahltne a moze nahltat vzdcuhc.Neboj za chvilku dojdes na to co aky plac znaci, kazdy z nas to nevedela hned.
Takisto skus kojit maleho das hlvicku a hrudnik vyssie ako zadocek- v tej polohe simoze odgrgavat a dat pauzu pocas kojenia, ta je taka mierna...alebo antigravitacne polohy - tak ze lezis na chrbte a drobce bude lezat brsukom na tebe http://www.kojeni.net/vleze.php#poloha2
alebo zvisla poloha http://www.kojeni.net/vsede.php#poloha4proste kazda poloha v ktorej tecie mliecko proti gravitacii.
taksito koj z jedneho prsnika opakovane 2-3hodky, az potom vymen za druhy ..alebo teda ked drobec saje na prazdno bez pauz mu ponukni este druhy prsnik. Ide ot o ze ak by papa malo a stale z roznych prsnikov tak papa len predne mlieko ktore sa rychlo travi a potom vznikaju obtiaze ako palenie zahy, kolika. s prednym mlieckom ma rychlo zaplneny zaludok.
s tym odrgavanim - kojene deti neni nutne vadat odgrgnut, kopec malickych detiiek takto zadpinka n prsniku.

kolko krat ti drobec zvracal? je plne dojceni nedavla si nic ine len svoje mliecko?nema cumel?

malamargaretka
17. máj 2011

@dugyna ...uf zase vycerpavajuca a velmi povzbudzujuca odpoved🙂 dakujem🙂

Co sa tyka zvracania - tak zvracal v nedelu a v pondelok rano....odvtedy mu davam papat tak, ze mu prsnik po niekolkych glgoch vatiahnem aby sa stihol aspon nadychnut🙂...asi je to v tom, ze ho prikladam neskoro, ale niekedy sa bojim ho prebalit az po- lebo ked ho budem obracat- aby mii vsetko nevyvratil. Ale budem to musiet tak robit.
Inak aj moja maminka ked tu bola a maleho som krmila na poziadanie kazdu hodinku- tak krutila hlavou a potom spravila aj taku vec, ze ked si najblizsie pytal, tak ho ucicikavala, aby vydrzal aspon dve hodiny:(...
A dnes mi papa od siestej tiez kazdu hodinku a svokra tiez krutila hlavou🙂...ach...ale dycham z hlboka a snazim sa robit podla seba🙂teraz na pocudovanie zaspal (predobedom mi uz tyzden nespal- vzdy spinka len poobede). A dnes vecer mal tiez tiez tie "tlaciace" stavy, ked tlaci tlaci a nic. Ale mimo tych stavov sa asi 4x pokakal a pocikal.

Co sa tyka inych prikrmov- nedavala som mu nic. Cumel sa babky rozhodli kupit, ked bol maly minuly tyzden dost rozruseny a uplakany cez den, ale odmieta ich. V nedelu som mu ho skusila dat, ked bol placlivy, ale vypluva a ja som mu ho ani netlacila do ust ako babicka:/...ale teraz uz ani neviem, ci to bolo po zvracani, alebo pred zvracanim. Skor asi hodne pred. A je plne dojceny.

Katka

malamargaretka
17. máj 2011

@dugyna --tie polohy su uzasne🙂...len sa nebat ich pouzit 🙂

dugyna
autor
17. máj 2011

@malamargaretka Katka musis mamine aj svokre povedat ze nech sa neurazia ale ak budu hladne dieta ucicikavat a nebude kojene na poziadanie ako ma byt tak to dopadne ako z ich kojenim... ☹ a hlavne dietatko sa koji aj pre hlad aj pre smad..cize nech sa necuduju ze sa koji kadzu hodinu..je to uplne normalne. a dojcit treba na poziadanie.
ano mozes to robit aj tak ked sa ti zda ze dychti po prsniku ze ho prerusis, ked vam to obom vyhovuje.ale lespie bude ked pojde na prsnik v spravnom case. skus ho naozaj prebalit az potom ako sa napapa.
to zvracanie ked bolo len 2krat tak je z toho ze sa vela napapkal nahltal sa vzduchu sa mu to tam vsetko premlelo...a potom vyslo von.ale je super ze si taka maminka ze sa zaujimas ze preco a ako a ko to mozes zmenit 🙂
cumlik niekde svojvaj dobre hlboko do skrine..lebo ak zacne maly dudlovat-tam si inak dava pusinka ako na psrko a pouzivaju sa ine svaly...mohlo by sa stat ze bude tak chce potom papat aj na prsku a to mu nepojde, takze cumlik urcite neodporucim a uz toboz nie prvy mesiac ked si osvojujes kojenie.
ak chce kojit tak cumlik a flaska urcite nie.ak treba davat mliecko napr ze by si si odsala a ides prec tak cez lyzicku alebo z poharika.

k tomu puceniu, je to take vyslovanie na kakanie? a prdka ti pritom?skusisla si pritom pomasirovat brusko? skus ked sa pucu mi rozopnut plienocku a nechat ho len tak na holo...

a babky jednym uchom dnu a druhym von 🙂

malamargaretka
18. máj 2011

@dugyna ....dnes v noci sa uz pucil menej (teda dufam, lebo som sa na jeho pucenie nebudila ako predtym- ci som len taka unavena, ze spim tak tvrdo?!?)...nuz pucil sa len tesne po jedle a tak som mu, ako si navrhla, trochu pomasiroval brusko a preslo to.

Co sa tyka tych poloh- skusali sme lezanie na brusku mojom - prvykrat sa nam to pekne podarilo- len on nedrzal hlavku ako na obrazku, ale on ju mal polozenu medzi mojimi prsiami a tak dudlal zboku- krasne zaspinkal po jedle a pocas spania na mne si aj krasne odgrgol🙂 ked sme to vsak skusali podvecer s inym prsom- uz mu to tak neslo, nevedel si ho uchytit. Skusali sme aj polohu, kde ja lezim na chrbte a on je zboku prisaty, ale trikrat sme to skusali a trikrat sa mierne rozkaslal pri jedeni. Takze tuto polohu nateraz vynechavame...
Dnes mame za sebou (skoro) znova den, ked len papa a placka a neche sa mu spat- zaspinka ked ho kojim (bez perinky) na rukach a ked ho prekladam, tak sa hned zobudi.:( no...idem ja, lebo manzelovi placka a placka...hoci pred pol hodinou jedol...

dugyna
autor
20. máj 2011

@malamargaretka super ze pucenie preslo. Katka bud vytrvala evidente sa mu ta polaho na tebe na brusku pacila. to ze mate jeden prsnik problem tak chytit je len o treningu treba skusat. a ked nie tak ho nakojit v tej zvysenej polohe vies chrbatik a hlavicka vyssie ako zadocek, pripadne aka vam vyhovuj.a na tom psku ktorom vam to ide kojit takto poleziaky. myslim ze to zvladas super sikulka a snazis sa.
je normalne ze diataku nejake polaha nevyhovuje cize si dobre spravila ze ste ju vylucili, a niekedy je poloha v ktorej druhe prsko nemusi vediet pekne uchopit ale casom sa to zmeni.
to co si napisala ze ze plca a ked zaspi na rukach haja a ked polozis zobudi sa....precitaj si tu na laktacej poradni uvodnik k teme kolika....-cize ja ti odporucam na to nosit nosit nosit a nosit 🙂 zacat pouzivat satku.skusit kolisku alebo kriz z vonkajsou kapou. a ked ti zaspi a vyviazes moze sa stat ze sa zobudi..ja ked mala spinkala a dalo som ju dole bola hore vzdy do 5 min 🙂

dugyna
autor
21. máj 2011

@riamim
@malamargaretka
Dievcata ako pokracujtete verim ze sam pokroky.

riamim
22. máj 2011

@dugyna Ahoj. No, dni a noci sú celkom fajn, ale tie večery... začne to, keď sa vrátime z prechádzky, cca o pol šiestej až kým ju neuložíme okolo ôsmej spať. To je v kuse plač, ukľudní sa len vtedy, keď si ju priložím. Ale nepije, iba cumlíkuje. Vtedy ani šatka nepomáha. Potom to u nás vyzerá tak, že muž ju nosí pár minút na rukách a keď sa plač vystupňuje, že sa už obávam aj o jej zdravie, tak si ju na pár minút priložím a takto stále dokola.

Ale som rada, že tie noci sú lepšie - prebaľujem ju, len keď cítim, že smrdí a nedávam ju odgrgávať - tým pádom sa tak nepreberie a keď ju po kŕmení uložím do postieľky, hneď zaspí. 🙂

dugyna
autor
22. máj 2011

@riamim tak som rada ze sa mate dobre a tie vecery su uz len na doadeni....vas vsetkych troch...nechaj ju troska cumlikovvat to nevadi...nenechaj ju plakat lebo mala potom zacne plakat viac a dietatko sa tazko utisi ak place preco ze place...lebo babao najprv prace pre pricinu ale ak sa nesdostavi to co chce tak potom plae viac a viac a nakoniec place preto ze place....inak utisujuci prostriedok je hojdaie na rukach, capkanie po ritke tak je mne po plienocke..alebo napr taky vysavac..skus vecer ked pridete z prechazdky zapnut vysavac...nechaj malu v satke napr a povysavaj byt 🙂 . inak nemohlo by to byt z oho ze malicka je uz unavena a chceala by spinkat?
este ci by ste mohli vyskusat neviem ako kupes malinku ale vo vedierku mozno aj to by vam pomohlo..uvolnit napatie z malej a celu..lebo ked je vo vedietku a tak ju kupes tak sa citi ako v brusku..je tam babo tak skrcene a stuplene a pekne si aj babo poprdka...
kym si zadovazis vedierko...tak osobna skusenost nam stacilo 10L vedierko od stierky 😉