Môžem dojčiť, aj keď mám ranky na bradavkách?

12. nov 2023

Dievcata pred tyzdnom sa mi narodilo babatko. Samozrejme od zaciatku sme prikladali, syncek sa aj pekne prisal a zacali sme dojcit, mliecko sa postupne spustilo.
no cim viac kojim tym je to pre mna bolestivejsie. Citim bolest bradaviek, vzdy ked sa prisaje a ked taha, ani dotknut sa ich sama nemozem.. az sa mi na bradavkach urobili drobne krvave ranky. Samozrejme natieram cistym lanolinom..
Citala som mnoho diskusii kde zeny pisu ze zo zaciatku to moze boliet. No co robit s tymi az krvacajucimi bradavkami? Moze dietatko napriek tomu pit z prsnika? Ci co s tym?

deti95060810
12. nov 2023

v lekárni som kupovala také chladivé náplaste - vždy po kojení som si priložila na bradavku....
ak som mala veľkú a bolestivú ranku tak som si mliečko odsala a dala cez fľašku.

tehotna40
12. nov 2023

Pripnem sa

dominiicka
12. nov 2023

Ahoj , toto som aj ja mala teraz pri treťom synovi.
Nakoniec v 2 mesiacoch , som to už nedávala a dala si klobuciky. No bolo to ešte horsie. Malý mi jedol aj vyše hodiny. Namiesto aby jedol tak dudkal klobúčik 🙈nakoniec som klobuciky zahodila. Začala som si natierať nonstop bradavky lanolinovou masťou. Plus vždy po kojeni studenou vodou umyla. A potom zas natrela. Bolelo to jak fras , ale dala som to. Teraz ma malý 8 mesiacov a koji sa o šesť. Kojiť môžeš ďalej, len si natieraj bradavky stále aby neboli hlavne suché.
Držím prsty 🤞

miadi
12. nov 2023

Musis mu dat prsnik hlbsie do ust. Novorodenci si vezmu len bradavku a potom sa ta koža derie. Malo by to byt tak ze skoro neuvidis aureolu. Lanolin si davaj koj dalej a Ono sa to za par dni zahoji.

kp7333
12. nov 2023

To je bezne, bradavky si musia zvyknut. Po kazdom dojceni si nechaj na bradavke zaschnut kvapku materskeho mlieka, to urychli hojenie ran.

bolarazjedna
12. nov 2023

Áno, dojčiť môžeš, aj keby dieťatko nasaalo tvoju krv, nič sa mu nestane.... Mne veľmi pomáhali Multi-mam compresses naplaste, dá sa to kúpiť aj v DM. Píše tuším ze nechávať max 1 hodinu, ja som ich nechávala do nasledujúceho dojčenia, najmä v noci. Je to drahé, ale dobrá vec, urýchľuje hojenie a zároveň chladí.
Postupne si bradavky zvyknú a bude lepšie. My sme sa zo začiatku trápili so správnym prisatim, a tak na jednom prsníku sa mi zahojili ragady az ked mal malý 9 týždňov.

nika23t
12. nov 2023

No, hlavne maličký musí byť dobre prisaty, do pusy mu daj co najväčšiu časť dvorca, nielen samotnu bradavku. Piť môže, ale poznám tu bolesť, kojila som a taka rezava bolesť, že keď som skončila, bola som spotená a normálne sa mi ruky triasli. Mala sa vôbec nevedela prisať, len mi ťahala bradavku a s mliekom aj krv, ktorú potom grcala. A to bola tretia dcérka, prvé dve kojene, neverila som, že môžem nevedieť kojiť. Bradavky som mala také doriadené po 10 dňoch, že som sa nemohla dotknúť sama seba... Nakoniec som skončila s kojenim a mlieko som odsavala pol roka. Pracne, veľa času zaberalo celé odsávanie a ohrievanie a čistenie. Ale tak urobila som, čo som mohla. Kojiť môžeš, ale musíš skúšať, aby si našla dobrú techniku, nech netrpis. Držím Ti palce ❤️

alexka89
12. nov 2023

Ja som to mala v pôrodnici už som ku koncu pobytu ani nemohla kojit lebo som sykala keď sa prisal...doma som si už dala klobúčiky tie silikónové bradavky a bolesť som ani necítila...po pár dňoch sa mi prsia zahojili.

patulka410
12. nov 2023

Ahoj. mne pomohli multi mum náplaste. Za mňa lepšie ako lanolin (na to ma upozornila dr,že nie je dobré dávať na rany,aby nezačali hnisat). A určite zavolať laktačnú,aby skontrolovala prisatie a dať skontrolovať uzdičky,ak nemá ešte kontrolované. Dojčenie by nemalo bolieť. Držím palce ☺️

asdfka
12. nov 2023

kupte si cerstve aloe vera a natierajte si tym. lacne a ucinne. ja som kojila 3 tyzdne s dierami v bradavkach, je to pre mna najhorsie obdobie v živote. a az aloe vera mi pomohlo

lenkike
12. nov 2023

@deti95060810 mňa odsávanie bolelo viac ako dojčenie a aj to podľa mňa viac ubližuje už poranenej bradavke ako dojčenie, keďže pri odsávaní odsávačka dosť naťahuje bradavky. Pri dojčení bábätko jazykom bradavku stláča, je to na poškodenú bradavku menej invazívne ako odsávanie, aj keď to tiež bolí. @autorka skús multi-mam hojivé náplaste alebo strieborné klobúčiky, obe liečia poškodené bradavky. A áno, na začiatku dojčenia si bradavky musia "zvyknúť", ale ich poškodenie a následná bolesť môže byť spôsobená aj nesprávnych pristátím bábätká. Možno skús kontaktovať laktačnú poradkyňu, nech príde skontrolovať prisatie a tiež uzdicky, lebo skrátené uzdicky bránia správnemu prisatiu a efektívnemu dojčeniu. Mojej dcérke zistila silnú podjazykovu uzdicku pediatricka, keď sme prišli po týždni na prevazenie a dcérka vôbec nepribrala.

maryetta
12. nov 2023

Kazdopasne pozor na spravne prisatie. Aby bolo babo ma dvorci. Nie na bradavke.
Pomoze po dojceni nechat na prsniku aj mliecko. Pripadne krem.
Niekto lanolin neodporuca. Resp celkovo kremy lebo ze mozu “dusit” a priviest aj kvasinky ci mykozu ci co.

Mne pri prvom zachranili dojcenie multimam naplaste. Pre mna to bol ozaj zazrak.

anavixy
12. nov 2023

Je to bezne, ale nie je to az take normalne ako sa na MK pise… lanolin na bradavky s rankami uz nedavat, riziko kvasinnkovej infekcie. Multimam naplaste, silver nurse strieborne klobucika a materske mlieko su vyborne. No v prvom rade odporucam poriesit prisatie, je naozaj dieta prisate spravne? Dostatocne hlboko?
Dieta mozes dojcit aj s poranenymi bradavkami, ak to tebe nevadi, dokonca aj s krvacajucimi bradavkami, ale neprekvap sa ak dieta bude zvracat krv alebo ju najdes v plienke (nevadi to, ale nezlakni sa ze krvaca dieta..).
Odporucam naozaj pozriet sa na to prisatie, ak zvazujes alebo budes zvazovat laktacnu, najdi si konzultantku, nie poradkynu, teda niekoho cez institut pre podporu dojcenia (da sa na stranke vyhladat konkretna osoba podla miesta bydliska). Ano, povieme si ze bradavky si zvyknu, lenze mohno to bude skor tym, ze dieta narastie, zosilnie, bude lepsie otvarat usta a tym sa aj prisatie niekedy samo upravi, ale naco sa trapit ked sa to da vyriesit.

lenkike
12. nov 2023

A ešte dodám, ak máš na bradavke poranenie, nakoľko je to možné, nenos podprsenku, len voľné vzdušné tričko, aby sa tá ranka vetrala a vysusovala, aby sa skôr zahojila. Prajem veľa sily a nech to vybojujete, nie je to ľahké, ale stojí to za to 😊

bubuzu
12. nov 2023

Ahoj, určite si zavolaj laktačnú, uprav prisatie. A multi mam náplaste sú zázrak, lanolinove mastičky ti moc nepomôžu, ak už máš ragady. Alebo ako to tu už niekto písal, čerstvé aloe. To je aj základnou zložkou tých náplastii.

ysseba
12. nov 2023

Mne sa ešte v pôrodnici stalo - odsávala som si mlieko pre malého a zrazu krv. Išla som za sestričkou, že toto sa mi stalo a ona že to nevadí, že môžem to normálne dať malému. No ja sa priznám, že som mu to nedala. Bolo mi to tak trochu nechutné - mlieko s krvou 😖 Dávala som mu z druhého prsníka, to "poškodené" som chvíľu nechala tak, asi to bola malá ranka, za chvíľu sa mi to zacelilo a už to nekrvácalo.

autor
12. nov 2023

Dievcata velmi pekne vam dakujem. Este v porodnici som konzultovala prisatie s jednou laktacnou, povedala ze je v poriadku. A okrem toho je vzdy po napapani aj spokojny, takze aj z toho sudim ze je dobre prisaty. Ale aj tak este zvazujem nad dalsou laktacnou.
Skusim aj tie multimam naplaste aj klobucik, ako radite, uvidime. a ano prsia vetram, chodim momentalne bez podprsenky,kedze som skoro stale doma.
Tiez ma to cele zaskocilo, s kojenim prveho dietata som taketo problemy nemala, preto ma ani len nenapadlo, ze sa to moze stat pri druhom
Kazdopadne budeme dojcit dalej, nechcem to vzdavat, lebo je to za mna nielen lepsie pre dieta ale aj pohodlnejsie pre mamu- vytiahnes a das 😄😄
Dakujem este raz.