Náhle ukončenie dojčenia zo zdravotných dôvodov

29. júl 2020

Prosím o skúsenosti s náhlim ukončením dojčenia.
Zo zdravotných dôvodov musím ukončiť dojčenie 6 mesačnému bábätku. Som z toho nesmierne nešťastná nakoľko malá je veľmi závislá na dojčení, často ju tým ukľudňujem a v noci si vyžaduje prsník 3- 4 krát Neviem si predstaviť ako to mám teraz poriešiť hlavne s tým nočným kŕmením. Ďakujem za reakcie.

luba41
29. júl 2020

ono nie vždy sa "musí"..záleží "aj od toho, čo to sú za zdravotné problemy.. vela zdr. problemov sa dokáže riešit aj popri dojčení..

autor
29. júl 2020

@luba41 Musím dlhodobo brať antibiotiká, ktoré idú do mlieka...liečba bude trvať asi 3 mesiace. Dovtedy malá aj zabudne, ak by som ju chcela znovu začať dojčiť po tých 3 mesiacoch ☹

kittykat22
29. júl 2020

podla WHO sa ma dieta dojcit prave do 6 mesiacov 🙂 Takze ziadne smutky. Kup flasu, mlieko a ides 😀 Na ukoncenie laktacie potrebujes lieky od gynekologa.

nikpa
29. júl 2020

Veľa možností nemáš, nasadiť UM plus prikrmy v jej veku ked uz prestane byť kojena. V noci cumel a pomojkat, zvykne si. Myslím, ze my matky toto odstavovanie prežívame horšie ako deti. Chapem, ze takto nečakane je to ťažšie ale ked nie je iná možnosť... Držím palce aby to šlo čo najľahšie pre obe.

luba41
29. júl 2020

ak chceš, poradia ti v skupine https://www.modrykonik.sk/group/8304/ inak ATB bežne ženy užívajú počas dojčenia..drvivá väčšina z nich je "neškodná" pre dieťa..

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzka565
30. júl 2020

Ja som tiež musela malého odstaviť z jedného dňa na druhý. Tiež kvôli zdravotným problémom. On mal síce vtedy 11mes. Som myslela ze to bude zle znášať lebo on sa za cicikom až triasol 😀. Ale zvládol to dobre. Pekne si zvykol na UM. Aj mne pekne odišlo mlieko. Zo začiatku som si odsavala keď som už cítila veľmi naliate prsníky.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leskky
30. júl 2020

Tiež som prvorodenu musela prestať kojiť keď mala 6 mesiacov. Zle som to znášala, potoky sĺz (to aj tie hormóny, no..)
Ale hlavu hore, ten najdôležitejší čas mate za sebou

rmm
30. júl 2020

@miriam11 Očividne je tu silou-mocou akurát tak autorka nútená ukončiť niečo, čo možno nemusí a ani nechce. Za zistenie ďalších informácií nič nedá a možno bude môcť pokračovať.

saja1
30. júl 2020

@kittykat22 who odporuca do 6 mesiacov vylucne dojcit. Potom dojcit spolu s prikrmami. Co je dost iny message ako si napisala 😊
Myslim ze by som skusila dohodnut sa s dr na inych antibiotikach, aby sa pri nich dalo dojcit. Niektori doktori su vyslovene odporcovia dojcenia ako keby to boli nejake nase vymysly tak ich ani nenapadne taku "blbost" riesit 😂 a ked to nie je mozne, asi by som zapojila manzela mozno pri nom by si rychlejsie zvykol na flasku 🤔

autor
30. júl 2020

@rmm práveže doktorka mi zakázala dojčiť pri týchto antibiotikách, mám potvrdenú boreliózu a začinajúce príznaky. Museli to riešiť razantne. Som z toho na nervy, dnes ju posledný krát dojčím, celú noc som pre to preplakala.....😢

dajana1983
30. júl 2020

Odkedy majú byť lekári akože proti dojčeniu???ak pani má brat tablety tri mesiace ,no tak to asi nebude malina podľa mňa.....pokiaľ tie tablety ovplyvňujú krvný obeh bolo by na hlavu to dieťa dojčiť,len aby bolo dojcene.....UM už fungujú u mnohých od narodenia a nemyslím že by boli na tom inak ako bábätká dojcene či po fyzickej alebo psychickej stránke.Skor je to o psychike matky.Pani musí vedieť či sa dajú tablety zmeniť za iné a nerobiť z komára somára.Pokial to nie je vážna choroba netreba sa tu z toho umárat a brat to ako je.Mam pocit že niektoré matky keď už nedojcia tak je to koniec sveta.

luba41
30. júl 2020

a zistila si si aj u ineho lekára, či nie je možné dojčit s ATB? ved takato choroba sa skoro bežne lieči..aj malé deti pri nej užívajú ATB..škoda urobit rázne rozhodnutie bez overenia si informacii..aké ATB predpísali?

autor
30. júl 2020

@dajana1983 vy ste si asi neprešli celým tým procesom dojčenia od začiatku a hlavne keď už máme svoje zaužívané rituály a teraz to musím okamžite prerušiť je to šok pre mňa aj pre to dieťa. Prečo by som mala robiť s komára somára. Neviete si predstaviť ako nám to všetkým uľahčovalo život to dojčenie. Malá je zvyknutá na prsníku zaspávať, mohli sme kdekoľvek cestovať, pretože som si nemusela robiť starosti, kde rozrobím mlieko...som z toho nešťastná ale prežijeme to.

luba41
30. júl 2020

napr. https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php... a takisto si možeš ATB takto overit na rozličných zahraničných stránkach , ktoré sa venujú toxikologii

dajana1983
30. júl 2020

Ja som nemohla,tak sme mali UM od začiatku a sme zdraví a spokojní.Moja kolegyňa z porodnickej izby sa z nemocnice poriadne nedostala,kvôli bábätku z dajakou vadou,to je horšie poviem Vám.Nie je katastrofa cestovať kdekoľvek .Asi to fakt závisí od toho ako to kto berie ,lebo ja už neviem.

andrea_ff
30. júl 2020

Ja som tiez musela zo zdravotnych dvovodov prestat z hodiny na hodinu. Dostala som tabletky na zastavenie laktacie. Tiez mi to bolo luto, mala mala 10 mesiacov...ale vobec to nepostrehla...zo zaciatku nechcela flasku, ale potom sa naucila a ma taky ritual pred spanim, ze dostane flasku. Tvoje zdravie je teraz dolezite, takze hlavu hore.... mimochodom, tiez si idem dat presetrit krv na boreliozu... ale verim, ze nebudem mat.... nemam ziadne priznaky zatial.
Drzim palce.... preskacete si toto a bude dobre 👍
To najdolezitejsie uz za tych 6 mesiacov dostala.

mogaa
30. júl 2020

Začala si s príkrmami? Hneď ako si sa dozvedela že musíš prestať s dojčením bolo treba skúšať či bude chcieť papať z flaše - práve to býva najväčší problém kojených detí - nechcú flašu.....

andrea_ff
30. júl 2020

A mimochodom.tiez som v noci dojcila...a od kedy je odstavena, spinka celu noc ☺

fiafia
30. júl 2020

Mne mala lepšie spala s um. Nevidela by som to tak čierne, keď sa nedá, tak sa nedá. Hlavne sa treba liečiť, borelióza vie narobiť riadne problemy. Mliečko sa dá zarobiť do minútky hocikde, hocikedy. Akurát tá finančná stránka je horšia. Mne vyhovovalo,že keď som niečo musela vybaviť mohol dať papať hocikto.

kittykat22
30. júl 2020

Neblazni, nebudes dojcit pri borelioze - to by si bola uplne sialena. Male deti nemaju uzatvorene mozgove komory. Normalne prestan a koniec.

kittykat22
30. júl 2020

Baby a ako sorry spravate sa zase ako sibnute kojo fasistky. Aj keby chcela prestat koncit lebo medved tak je to jej vec. Nechapem co zase moralizujete. Starajte sa o seba.

rmm
30. júl 2020

@kittykat22 A je normálne strašiť ju? Doktorka jej nezakázala prestať dojčiť okamžite, pretože sa to neprenáša mliekom. Reč je len o liekoch a možných rizikách. A ak sa vie, že sú antibiotiká, ktoré sa brať môžu popri dojčení, tak nie je problém. Veď rozhodnutie jej nikto ani neberie, ale zrejme nevedela o tom, že má ma výber. Teraz už vie.

ivangeline
30. júl 2020

Je mi to ľúto. Daj vedieť, ako si vediete. Určite skúšajú už teraz čím skôr fľašu. Ťažko si bude zvykať inak piť, inak bude ok. Malý od 8m je na fľaši ale popri tom bol aj prsník, takže si zvykal asi mesiac pred tým na fľašu. Pomaly mi odišlo mlieko a on, aby nehladoval, zvykol si a aj sa rýchlo rozpapkal. 🙃

dajana1983
30. júl 2020

@rmm veď o úryvok vyššie písala že razantne musí ukončiť na popud lekára 🤷ja teda neviem o žiadnych antibiotikách a už tobôž nie na takúto diagnózu ,ktoré by nezasiahli do organizmu,teda aj do tejto sféry.Iste že má na výber a treba to brať ako to je,nie je to koniec sveta.

bluka2
30. júl 2020

Skús salviovy čaj piť na litre. Možno pouvazuj na noc nechať s niekým iným, koho pozná. Spravte si nové rituály. Moc to neanalyzuj. Je to smola, ale zas ide sa ďalej. Prvých 6 mesiacov bolo aj tak najdôležitejších. Držím palce s tou boreliózou.
@kittykat22 nesir dezinformácie. Who odporúča kojit 2+ rokov

sonka333
17. jan 2022

Ahoj ....môžem vedieť ako ste to zvládli?☹môj synček má 10 mesiacov a je taktiež závislák na dojčenie ...stále mávam zdr problémy a nedaj Bože sa vyliečiť ...užívala som už 2 x atb ☹kt.som mohla popri dojceni...no keďže mi zistili aj helikobaktér tak zase 3 kombinácia atb ma čaká...a to už som odložila liečbu pretože malý odmieta všetky um.....2 dní som sa trápila a celé dní prereval. ....a aj noci ☹papal veľmi málo...a nonstop plač.....tak som to vzdala...a dojčím ďalej a liečba nebude...az po ukončení ☹ale najhoršie natom je že som mala akútny zápal lymfatických uzlín pod pazuchami...a musím ísť aj na infekčné....veľmi sa bojím že tam niečo zistia a už to neustojíme . ....nikdy by som si nemyslela že odstavovanie je tak ťažké aj pre matku a aj pre dieťa ☹staršia dcéra vyrastala na um

eviii11
29. jan 2022

@sonka333 ja som po vakcine, ktorou som sa zaockovala, aby som ochranila malu, dostala zihlavku...dali.mi zodac, s nim sa vraj v pohode moze kojit, ale neviem, beriem ho uz 6 tyzdnov a ustup zihlavky v nedohladne....malu som sa rozhodla odstavot, lebo aj ked je to vraj v pohode, neviem, som z toho na mervy,ze takto dlhodobo cica take mlieko....mala je v pohode a ja by som najradsej len plakala...mala ma uz 15 mes, ale prvu som nekojila a pri tejto som rozbiehala dojcenie 5 tyzdnov a pre mna to bola jedna z najkrajsich veci na svete....

snikas
8. mar 2024

Ja nebudem môcť kojit vôbec už teraz mi povedali doktorky kvôli liekom čo dlhodobo beriem a aj v tehotenstve, čiže má odstavia,. Ja mám zas problém povedať ostatným že prečo nefajčím 😀