Pomôžete pri doplnení jedálničku pre 16 mesačnú?

pimpulienka
29. okt 2011

Potrebovala by som poradiť s jedalničkom,. respektive doplniť.. Vyzera asi takto. Dcerka ma 16 mesiacov. Rano okolo 7:30 MM okolo 9:00-9:15 nasleduje desiata ta pozostava z ovocia napr. bananik s jablčkom,. jogurt s ovocim a ovsenymi vločkami, pšenična kaša, vyživa s piškotkami a pod. Obed je okolo 11:15, lebo už o 12:00 tvrdo spime a ten pozostava aj z kupovanych prikrmov aj z uvarenych 5x mäsovo zeleninove, 1x rybka a 1x žĺtko do tyždňa.. Rôzne prilohy samozrejme a nesolim, nekorenim.Ponukam vodičku, alebo nesladeny čajik. Olovrant je okolo 14:30 chlebik, rožtek striedam tmave pečivo so svetlym, maslo,lučina, platok syra eidam, vždy zelenina k tomu: uhorka, paprika, paradajka,niekedy baby šunka, domaci džem.. Ešte za tym ponuknem trošku ovocia a okolo 16, 16:30 ešte aj zopar baby sušienok. Večera pred 18 kašička rôzne druhy 200 ml a okolo 19 po procedurkach MM pred spanim. Stači to? Čo by ste mi poradili doplniť?Hlavne sa chcem spytať čo s raňajkami to mame len MM a o taku hodinku už desiatu.. A musi byť mäso 5,6x do tyzdňa? Ja napr. skoro vôbec niesom mäsovy typ.. Ďakujem 🙂

karmelka77
29. okt 2011

Za seba mozem povedat ze my uz papame vsetko co varim, aj vo vasich mesiacoch sme uz papali, aj solili trochu ale solili, ked niekde ide korenie tak trosku pridam, ja sice koreniny nepouzivam, iba cierne korenie a cervenu papriku...Mas super ze ti papa aj desiatu, netrap sa s ranajkami, my napr. desiatujeme za pochodu vonku jablcko alebo nejake susienky a potom obed, lebo my nechcel obedovat ked sa nadesiatoval...preco tak dodrziavas tie veci ze 5 x do tyzdna masko, 1 x rybka, to uz nemusis tak striktne dodrziavat, ako to tebe vyhovuje a na co mas chut🙂)) a s tym zltkom tiez uz,od roka mozu deti jest uz aj bielok a je to lepsie zaradit,lebo neviem ci ste uz boli napr. na ockovani osypky, mumps, rubeola ale tam je dolezite zistit ci mala nema nahodou alergiu na bielok....🙂) takze ja doporucujem uz davat vsetko co Vy si robite, samozrejme bez tych korenin a nebudes mat problem🙂))

gaby21
29. okt 2011

Ak sa stravujes zdravo a rozumne, pouzivas kvalitne suroviny na varenie, moze spapat presne to co ty. Akurat ja by som vynechala kupovane prikrmy, ale to je len cisto moj osobny nazor, nedoverujem nicomu co je hotove a kupene v obchode. U nas sa ranajkuju kazde rano vlocky, zaliate mliekom, so susenym ovocim, kupovanym v bio obchodikoch, ale s tym sme nabehli az po odstaveni od kojenia. 🙂

vejinka
29. okt 2011

precitala soms i len zbezne ale preco ju stravujes ako keby mala 8 mesiacov? zltko? preco nie cele vajicko je milion pomazaniek s chlebikom rozkom bagetkou proste sa mi tvoj jedalnicek zda velmi slabucky pre tak stare dieta..nas mladsi ma rok a uz papa co to my ..na vlas rovnake menej sa soli a len "maruskou" ta ma v sebe fluor myslim ...a papa takto nejak: 5.00 MM 6.00 MM 7.30 jogurt rozne druhy aj tvarohove aj smotanove zajeda rozkom 9.00 MM 10.00 oocie rozne podla toho co mame doma medzi tym pije vodicku alebo cajik alebo sirup z domacich lekvarov 11.30 polievka presne ta co jeme my..ak ma priliz velke kusy tak mixnem ale uz som dlho nemixovala zda sa ze uz toleruje aj kusky jedla. druhe to iste co my len mnozstvo je samozrejme mensie vie "povedat" kedy ma dost potom o 13.00 MM a ide spat zobudi sa o 16.30 to dame bud kolacik alebo ovocie a o 17.00 je vecera papa podla toho co bolo na obed a ci mu chutilo pripadne chlebik s maslom dzemom medom alebo pomazanky rozne druhy napije sa a do kupania o 18.30 papa somarinky bud dadikov..kukuricne chrumky bez soly alebo sladke kukuricne alebo sunarka keksiky proste co mame po ruke..vyhybam sa kupovanym sladkym "cukrom" a o 19.00 po kupani MM. a spat v noci kojim este cca 5-6 krat .teraz nam lezu zuby takze je to o hubu

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monika15
29. okt 2011

Mi mame rok a 2 mesiace, ale ja uz vsetko davam co papame mi....
ako nic mastne nevarim.... a len domace..... velmi nekorenim....
+ jogurty.... ovocie....

bealondyn
29. okt 2011

ahoj, moja mala tiez uz papa vsetko to co my okrem stiplavych alebo vyprazanych jedal. 🙂 aj solim a korenim, samozrejme nie vela. tiez vobec nedodrziavam ze by mala maso 6x do tyzdna, ryby jej velmi nechutia a vajicka papa cele. 😉 inak mame jedalnicek dost podobny vasmu len trochu poprehadzovany. 😀 na ranajky ma bud muesli alebo cornflaky s mlieckom (uz nekojim) a na desiatu len ovocie. a kasicky teda nepapa vobec, na veceru ma bud to co na obed alebo chlebik s niecim a pred spanim mlieko.

lussy666
29. okt 2011

no, my mame trochu iny rezim..velmi som sa snazila to zmenit, ale kedze mala pribera, rastie dostatocne - 15 mesiacov a 11, 5 kg - uz to neriesim..doktorka povedala, ze ak jej to staci nemam sa tym zatazovat, papa vyvazene a pestro, tak snad je to ok...takze u nas to vyzera takto - okolo 6, 00 kojenie, o 9, 00 ranajky - chlebik, rozok s niecim alebo biely jogurt..o 12, 00 kojenie a spanok, medzitym zobne jablcko, cervika, ale velmi malo, skor len pozuzle🙂. vstava okolo 14, 30, vtedy obed - to co mame my - ak mame nejaku somarinu, co jej nechcem davat, tak ma hustu polievku alebo cestoviny, ryza s maskom a zeleninou...olovrant ma malokedy, vacsinou zas len chrume jablcko, hrusku, marhulu...uz som prestala na "olovrant" aj kojit, lebo potom jednoducho nezje veceru...no a na veceru, okolo 19, 00 bud co mala na obed alebo jogurt alebo kasu - zo vsetkeho ovela mensie mnozstvo ako cez den. no a po kupani a bla bla kojim a spat...mne sa to zda dost malo, hlavne poobede, ale snazim sa, aby mala poruke vzdy nakrajane ovocie, nech ma co zobkat. sladkosti nedavam vobec. sem tam kupovane prikrmy - btw to je snad jedine, co zje cele a vzdy 😀

mata1001
30. okt 2011

ahoj tak ti napisem co papame cez den my:mame 15mes.:ranajky-krupicova kasa,desiata-chlebik s maslom,syrom,vajickovou pomazankou+jogurt,obed polievka,ide sa spat,potom druhe jedlo-to co mame my.solim malo,olovrant-croisant,ovocie,vyziva,vecera - chlebik,rozok....jogurt... a pre spanim UM...

anazetka
30. okt 2011

Ahoj no ja mam 12 mesacnu dceru a ta uz je normalne jedla ako my len bez soli, tak sa neboj byt odvaznejsia. Na ranajky davame MM a jogurt s musli, prazenicu, ovocie atd a obed su ako nase najma polievky jej chutia kuracia so slizami, mrkvou a masom na kusky, zemiaky, ryza, brokolica, karfiol atd.. skus tvarohove rezance, plnene masove gulky v paradajkovej omacke, bolognske spagety, rizoto, rozne zapekane veci ako francuzske zemiaky, polievka minestrone ta je super lebo tam ide vela zeleniny aj paradajky a ma to aj spagety, to mne mala je uplne v pohode... na mlsanie sa daju upiect zdrave mufiny kde das rozne ovocie aj zeleninu..

zhrkz
2. nov 2011

My mame 16 mesiacov, este si cez den zapyta aj materske mliecko. Papa: ranajky mm a potom tmavy/celozrnny/grahamovy chlebik/zemla/rohlik s maslom a/alebo dzemom/cottage syrom/natierkou z vajicka (aj bielko), ryby, mrkvy.../obcas sunka/ tvrdy syr... viacmenej to co mam ja na ranajky. Obcas aj tukove pecivo - vianocka, makovka s maslom. K tomu trochu bieleho jogurtu.
Desiata - ochutene acidko/pribinacik/termix ale zriedene bielym jogurtom (pride mi to strasne sladke), k tomu ovocie (akekolvek okrem nejakej desnej exotiky), zacali sme uz aj mandarinky, ale len trosku. Pocas doobedia este chrume co mu pride - kukucervy, raciochlebik, piskoty... - ma to volne dostupne v miske.
Obed - mm ak si vypyta. Varim zvacsa v dvoch hrncoch, ale paralelne to iste. Jemu davam o hooodne menej soli, a vynecham nejake drazdive koreniny ako napr. kari, cili a pod. Inak pouzivam do varenia vsetky mozne i nemozne bylinky ako bazalka, tymian, oregano, rozmarin, majoran, safran, rasca, cesnak, vnatky magi, petrzlen, kopor. Pouzivam aj korenia ako cervenu papriku, s mierou a jemne cierne alebo biele korenie.
Nechce nam jest polievky, nanajvys par lyziciek riedkeho a potom ak, tak len huste. Varim co mi napadne pre nas tak s obmenou pre neho, od kolozvarskej kapusty, cez svieckovu, perkelt (paprikas), privarky, rizota az po chili con carne. Maso cca 6 dni v tyzdni, vsetky druhy - kuracie, morcacie, hovadzie, bravcove, uz aj diviu jedol. Ryby moc doma nepapame. Prilohy vsetky tradicne, plus zeleninka musi byt. Ked sa mi nechce varit alebo sme mimo, tak Hami z flasky (1-2x tyzdenne).
Olovrant - ovocie/ovocne pyre, piskotky, domaci ovocny alebo tvarohovy kolacik, co si uzobne.
Nema rad tvaroh (len ak ho dobre zamaskujem), bryndzu, ani napr. Brumikov a ine detske sladkosti, takze to mu bud nedavam, alebo len obcas ponuknem, ci nahodou nezmenil nazor.
Vecera - nema rad kase, takze to, co mal na obed. Plus, ak ma chut tak este chlebik (ako na ranajky) a ak si vypyta tak aj mm.
Oblubene jedlo: perkelt s cestovinou, a este mu velmi chutili ciste neochutene, ale aspon uvarene spagety ;)

stanislavao
3. nov 2011

opat tema, co tu uz bola preberana, len pre mensie dieta. to nemyslite vazne, ze 16 mesacnemu dietatu riesite, co jest? ved vsetko, co jete aj vy. toto je uz fakt na zaplakanie, ved to je uz podla mna tyranie deti, ked im nedate poriadne vsetko jest. potom pride do skolky a nebyude poznat 2/3 jedal, co im tam budu varit.

luciana157
3. nov 2011

ahojky,no a ako to tu citam tak niektore maminy davaju tolko jedla,ze keby sme my tolko jedli,tak malinka je ako bomba 😀 ja davam malinkej papat uz to co mame my,okrem vysmazaneho,stiplaveho,udeneho,bravcoveho.nedavam ani moc sunky ani parky,lebo je v nich bravcove,aj v tych detskych niektorych. my papame asi takto: rano cca 7:00 UM, cca 9:00 ranajky ( jogurt,pribinacik,ovocie,chlebik s tuniakom,syrom,uz papala aj prazenicu raz,paradajka - vzdy nieco z tohto), o cca 11-12 polievocka ( hocijaka...rajcinova,brokolicova,slepacia,papa take ako aj my,aj posolene a okorenene i ked menej), cca 14:00 obed ( to co mame aj my,ak mame nieco co este nemoze tak davam kupovany hipp pohar,to velmi zriadka,ale ten spapa vzdy cely 🙂 alebo jej navarim nieco extra pre nu,spapa vsetko okrem sladkych jedal,tie nelubi ). veceru mame o cca 18:00 a to vacsinou chlebik alebo detsku kasu.medzitym si sem tam spapa kukuricny alebo cerealny chlebik,piskotky. sladkosti nedavam vobec. co sa tyka pitia,tak pijeme caje a tie musim osladit inak dokaze aj cely den trucovat bez pitia 😖 vodu velmi malo.takze papame vlastne 3x denne,ranajky,obed z 2 chodov a vecera a bohato to staci.mame 15 mes a 12,2 kg 😀 a este nase oblubene jedla su smotanovy paprikas s knedlou, florida prsia s ryzou, vselijake druhy ciny,zapekane brokolicove cestoviny.

mimi21mimi
3. nov 2011

Ahoj... ja dam rano hocijaky chlebik s natierkou, rajcinou a pazitkou, sojove parky, sladky rozok s dzemom alebo medom.... (okolo 7:30)
cca o 10:00 nejaké ovocie, fit tyčinku alebo piškóty (medzitým vyžobre v obchode ešte kúsok rožka)
okolo 13:00 obed - to čo my, buď polievku alebo druhý chod, podľa toho, čo máme
potom okolo 15:30 zvykne dzobnúť nejaký rožtek, ovocie alebo syrové korbáčiky
17:30 - večera - chlieb s nátierkou, jogurt, puding, krupičná kaša, polievka....

A medzitým ešte sem-tam niečo vezme od nás z taniera, ale zatiaľ váži podľa mňa dosť máličko, tak ju neobmedzujem (9,3 kg). Mlieko pije len večer v spánku, inak nechce.

weirdo
4. nov 2011

Ahojte,
v prvom rade take akcne reakcie typu tyranie deti a podobne su neni na mieste, kedze kazda mamina si robi tak, ako uzna za vhodne. Ci uz dava udene v pol roku alebo nedava este bielko v roku a pol, je to vec kazdej jednej z nich.
Myslim si, ze by si postupne mala vymenit kupovane vyzivky za to, co jedavate vy, lebo mozno mala nebude chcet take dospelacke jedlo. Menej sol vase jedla a mozes kludne davat to, co jedavate vy, teda pokial kazdy den nemate na obed udene rebro, vyprazany rezen alebo opekanu slaninu 😀.
Kazdopadne ja davam nasej malej to, co jedavame my, ale tiez je to este opatrnejsie, jednak ma atopicky ekzem a teda vela alergenov som povyhadzovala a este ma citlive brusko a aj tak je haklivka na silensjie chute. Pred tyzdnom som prestala kojit, ziadne mlieko nechce, kravske som este nedavala, iba vo varenych veciach, krupicna kasa napriklad. UM teda odmieta, nas den vyzera takto:
6:30 ranajky - to je chlebik s maslom, sunkou, eidam do ruky (to som jej teraz zacala davat ako nahradu mlieka, doteraz to moc nejedla, uz som skusala)
10:00 desiata - jogurt s ovsenymi vlockami, kedysi smotanove, ovocne vobec nechcela, teraz fachci na takom, ako ja, biela hollandia zmiesana so sladkou activiou, banan kusok
12:30-13:00 - obed, polievky moc nechce, ale zacinam jej ich skusat varit a postupne ju na ne ucit, aspon trosku. Druhe to co my, dnes napriklad koliekna s vajcom, i ked ju vajicko naduva, ale postupne sa uci ...
Potom si tak chrumka bud racio chlebicky alebo tie s jogurtovou polevou, slane tycinky nesolene a vecer chlebik, krupicna kasa, cestoviny ... tak rozne, ale najcastejsie je to ten chlebik a trosku kase sa jej snazim dat, lebo mliecko uz pred spanim ani v noci nechce. Pije vodu. Sem tam caj, ale to len trosku. Teraz som jej zarobila vodu s agavovym sirupom, do toho vitamin C, lebo je chora a nechce to, len tu vodu by pila 😀

henikav
4. nov 2011

Vo veku 16 mesiacov jedol maly prakticky vsetko co my. Ked bolo jedlo takmer hotove, odobrala som z neho do mensieho hrnca pre syna a zvysok som dochutila, dokorenila... pre dospelych. No a okrem toho mal samozrejme stale mliecko, z ktoreho ako rastol presiel na kakavko

exupery
4. nov 2011

Myslim,ze uz by mala papat takmar vsetko-samozrejme nie hranolky a rezen,ale uz je dost velka nato,aby mohla papat vsetko ,co ostatni-teda spolu s vami...nie jej davat stravu akoby mala este len 10mesiacov....Myslim,ze uz by si ju mala ucit na klasicku stravu...
Ved chleba s maslom,vianocku,klasika vareny obed,domaci puding,krupica,...je vela moznosti....

merikac
5. nov 2011

kezde niektor maminy so snahou pomoct pridaju aj par posmeskov a urazlivych slov, nic si z toho nerob 😉 ( mozno sa to odraza v style aj ich vychovy, alebo boli tak vychovavane- nie vysvetlit ale aj ponizit a urazit),,,,,,,ale vacsina radi dobre- tvoje dietatko by malo papat vsetko co papate uz vy, jasne, menej solte,,ale uplne bez solenia to tiez nieje tiez az tak uplne zdrave,,,,,,vyhybat sa podavaniu sladkosit, ako cokolad, keksikov, lizaniek a tiez vyprazanych jedal,hranoliek, ,,,,ale to vo vseobecnosti plati aj pre dospelych (ranajky u nas, chlebik s roznymi natierkami- tvarohova, ryvacia, skvarkova, vajickova, alebo chlebik sunkou, ci s obycajnym maslom - nie rastlinnym tukom! alebo parok, prazenica, krupica, sladke pecivo, niekedy len banan s jogurtom a ovsennymi vlockami,,,,,,,variacii je vela )- prajem zazitok zo sledovania ako tvojmu dietatku chutia nove jedla.......

bambola
5. nov 2011

ja by som navrhla trebars dat malej pred obedovym spankom len polievocku a hlavne jedlo az po spanku. mne mala chodi spavat okolo 11 na tri hodiny a obed dostava az potom.
na ranajky mame bud jogurt alebo chleba s maslom,
na desiatu vacsinou banan, niekedy ine ovocie,
na obed jej vzdy robim masko, vacsinou kuracie a zabite ma ale este stale kupujem z dvora, aj hovadzie mam z dvora a bravcove este nejedla. varim jej osobitne, dochucujem, fenykovymi semiackami, bobkovym listom, maslom....
poobede , na olovrant tiez nejake ovocie
a na veceru mliecna kasa

nemyslim si, ze robis nieco zle. ja malej nevarim nejako pestro, nedavam jej sladke, ani vysmazane, ani udene , ani solene, ani parky, ani sunku, ani vnutornosti.... proste jednoduche, masko, zeleninka a priloha , polievocka a staci jej 😉 a hlavne chuti jej, papa ako kyselina 😉 co jej nedas, pytat nebude

henulienka
5. nov 2011

Ja si myslím, že to moc riešiš 🙂
Nemyslím to v zlom, len dieťatko v jej veku už môže papať všetko čo dospelí, samozrejme nie príliš mastné, korenené, slané, huby.... Mám rovnako starú dcérku a jedáva všetko tak ako my, akurát ráno v postieľke vypije fľašku teplého mliečka. Keď máme na obed mäso, má aj ona, keď máme žemľovku, má aj ona, keď mám akurát varené niečo, čo by som jej nedala, tak jej spravím špenát s vajcom, alebo zemiakový prívarok.... Rozhodne sa mi osvedčilo, že strava má byť pestrá, ale to neznamená, že si budem každý deň lámať hlavu, či dostala správny pomer živín.
Horšie to bude u synčeka, ktorému teraz zistili atopický ekzém, tam to budem musieť fakt riešiť aj ja. Ale pokiaľ nemá žiadny zdravotný problém, tak naozaj treba privykať na chute, lebo neskôr môže byť prieberčivá.
A netreba sa báť ani nezvyčajných kombinácií, dnes napríklad papala jablkové pyté a k tomu zchrúmala celú papriku. A že ako dobre sa napapala???? Odgrgla si ako starý námorník 🙂

divoska
5. nov 2011

to ze dieta po roku moze jest vsetko co dospeli je obrovsky mytus. + vsetkym ktorym zalezi na dobrej strave a zdravi svojho dietata odporucam knihu moderni vyziva pro deti - autor rndr.petr fort, csc. aj ked je pravda ze do bodky dodrziavat by bolo uz moc. kazdopadne je tam v kocke zhrnute vsetko co clovek inde zhrna mesiace az roky. @pimpulienka v tvojich prispevkoch mi nejak viditelne chybaju okrem beznych priloh ala zemiaky, ryza a cestoviny napriklad kuskus, bulgur, spalda, pohanka, kukuricna kasa/polenta a podobne, strukoviny ak nie bezne typu fazula a sosovica tak aspon cervena sosovica, cicer, hrach, fazulove lusky a pod. susienky by som vynechala ak ich vyslovene nepyta, cim neskor si zvykne na sladke somariny tym lepsie. /na navsteve ked su na stole uz tomu neviem sice zabranit ani ja, ale neponukam mu ich automaticky, a ked ma niekto nabada aby som mu dala chudakovi tak mu proste nedam. ked uz tak tak piskoty. tie baby susienky co sa predavaju a pise sa tam ze od 6teho mesiaca by som nedala ani rocnemu... uz som to xkrat chcela odfotit a zavesit do blogu ze treba si to precitat zlozenie. kupila som hadam vsetky a jem ich sama a som presvedcena ze malemu dietatu to do ust nepatri. /ale tot moj "zdravovyzivarsky" a mensinovy nazor./ ked susienky tak kupit v dmke napriklad spaldove, ryzove, alebo teraz su nove aj v obchodoch take zdravsie vselijake s fruktozou namiesto klasickeho cukru. a inak kludne uber masa. slabucky jedalnicek nemas. ale treba ho viac vyvazit. a dodaj viac cerstvej zeleniny /pripadne na pare ak potrebujes aby mal "varene" a ovocia

gerlinda
10. nov 2011

Ahoj ja som malej v tom veku na veceru uz nedavala tie kupovane kase- snazila som sa varit zeleninove- nemixovane, len zeleninku nakrajas na drobno a zalejes troskou smotany pridas trosku masielka a zakryte dusis do makka. Napr. zemiak+ ruzicka karfiolu+ smotana nakrajas na minikusky a dusis alebo zemiak +ruzicka brokolice+ smotana...atd a muselo to byt s troskou stavy inak to moja mala nechcela. Alebo dostavala polievky a sem tam chlieb ale ten doteraz moc nechce. Ja som sa naucila, ze je to hlavne o nukani a mojej trpezlivosti 😔

Piskoty a susienky davam malej len prilezitostne v obchode, na navsteve- zasyti sa s nimi a nechce potom nic ine jest 😒
A pre pripady ked nestiham varit mam zamrazene v mraznicke- maso na stave, segedinsky, halusky z muky, nedelna hovädzia polievka, slivkove gule, mrazim aj domace rezance....atd mrazena zelenina rozneho druhu- ak nestiham varit z cerstvej. ..tot trochu inspiracie

Ak je mala spokojna, zrejme ma co potrebuje, ved ju este aj kojis 😉 Ja som malu kojila do 15. mes- ked som ju odstavila do mesiaca zacala lepsie jest, pa