Strihanie uzdičky pod jazykom a vplyv na dojčenie

martinatom1
1. feb 2020

Prosím o skúsenosť mamičky, ktoré z dôvodu zlého prisávania bábätka dávali strihať uzdičku pod jazykom a perou, a potom ešte opakovane pretože zrástla. Pomohlo vám to opakované strihanie? Vyriešilo to problém s dojčením? Alebo problémy pretrvávali, a máte pocit že by sa možno časom vyriešili samé, ako bábätku rastie pusinka a jazyk?
My sme strihali keď dcérka mala 2 týždne. Teraz má 6 týždňov, problém pretrváva skoro nezmenene (teda ani to prvé strihanie citeľne nepomohlo s kojením), a laktačná nám odporučila opakované strihnutie že uzdička tam je, možno zrástla. Tak váham či do toho ísť znova, alebo len čakať že z toho vyrastie.
Problém je s prisatím, vyšmykuje sa jej prso z pusy, prso sa dá volne vytiahnuť z pusy lebo pije bez prisatia/podtlaku asi len to čo volne tečie, hltá vzduch. Keďže nesaje, klesá tvorba mlieka. Napriek tomu ale dobre priberá, akurát sa trápime s hnevaním na prse kvoli kolísavej tvorbe mlieka, a grganím/grcaním kvoli prehltnutému vzduchu.
Ak máte k tejto situácii nejaké poznatky, budem veľmi vďačná.

lula313
1. feb 2020

Dcere som dala strihat v 6 týždňoch, mala som ju nakojit hneď u ORL, či treba ešte, alebo je to už dobre a ten rozdiel bol neporovnateľný, takze je možné, že Vám to 1x nespravili dobre.

veronikas30
1. feb 2020

My sme dali strihnúť v 4mesiacoch, mám predčasne narodené dieťa. A konečne plne kojím. Tiež sme mali také problémy ako popisujete. Vyzerá že Vám prvýkrat dobre nestrihli. A možno nie. Viem o 2 pracoviskách v Blave kde to robia kvalitne. Odkiaľ ste? Prípadne sa obrátiť na laktačnú aby Vám poradila kde ísť.

xjakubikovak
1. feb 2020

tiež sa mi zda ze vam to nespravili poriadne, my sme tak boli a ziadna zmena az ked mu to strihli poriadne tak som konecne kojila bez bolesti 😍 ale sestrinej malej zarastla uzdicka a museli jej to znova, pochybujem ze by kojila keby to neda spravit 🙂

martinatom1
autor
1. feb 2020

ja som teda po strihnutí nejaký rozdiel moc nepoznala, akurát že viac vyplazuje jazyk, vidieť že je volnejší ale na kojení sa to moc neprejavilo. Ten istý doktor to strihal aj staršiemu synovi, tam to pomohlo, ale možné že dcérka uzdičku mala nejakú extra krátku a strihol málo, neviem. Z Trnavy sme, laktačná nám odporúčala ORL pracovisko v nemocnici (predtým sme boli inde)

xjakubikovak
1. feb 2020

@martinatom1 my sme najprv boli u jedneho detského orl kt. som si nasla sama a myslela som si ze to bude vediet spravit ale on vobec nemal skusenosti s tak malymi detmi a vyjadrtil sa ze maly ma tu uzdicku nejaku ,,zvlastnu" a vraj mu to nemoze velmi podstrihnut, tak strihol asi 1mm ale ked bolesti vôbec neustupili tak som vedela ze to spravil zle, tak sme hladali dalsieho dr. a ten mu to uz spravil poriadne a aj hornú mu podstrihol a na nejaky 2.-3. deň uz bolo kojenie bez problemov. Ak by vam nebolo daleko do Ba tsk tu du dvaja doktori nato kt. sa tomu specialne venuju- Hochel.a druheho meno si nespomeniem ale robi v ProCare

veronikas30
1. feb 2020

U Hochela sme boli aj my, veľká spokojnosť, odporúčam.

romanka93
7. júl 2020

@martinatom1 dobry den. Kto vam to prosim v TT strihal?

nikusiak9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikusiak9
10. júl 2020

@veronikas30 a kto okrem hochela je este dobry?

veronikas30
10. júl 2020

@nikusiak9 toto mi napísala laktačná, preposielam: Uzdičky v Bratislave: Vaše klienky sa môžu objednávať telefonicky do zubnej ambulancie v Karlovej Vsi:
Dentarius s.r.o.
Pod Rovnicami 39
84104 Bratislava
+421908 221 067
Pani doktorka je zároveň naša poradkyňa, je nesmierne milá.
Pokyny:
1) Tesne pred ambulanciou sa nedá zaparkovať, je to úzka ulica bez chodníka. Treba zaparkovať na okolitých parkoviskách pri panelákoch alebo niekde v blízkosti.
2) Nie je potrebný výmenný lístok.

lula313
10. júl 2020

@nikusiak9 vedľa hochela je v raci Mudr Horvathova(ORL), perfektne striha horné uzdicky, babatkam dáva presný termin na čas bez poplatku, je zadarmo s výmenným lístkom. Strihala mi obom detom a zachránila nám kojenie

nikusiak9
10. júl 2020

@lula313 ano len ta je cely jul mimo a augist bohvie kedy bude

martinatom1
autor
12. júl 2020

@romanka93 bolo to po známosti, žiaľ nemôžem menovať. Ale ten istý lekár a tiež laktačná odporúčali aj ORL ambulanciu v TT nemocnici, vraj sú na to veľmi dobrí, a školení mamilou. Treba sa tam telefonicky objednať.

romanka93
12. júl 2020

@martinatom1 tak to bude asi ten isty lekar ktory aj nam (ak je jeho tena LP) 😉

lula313
13. júl 2020

@nikusiak9 a volala si tam? Tej doktorke aj dosť záleží na tom, aby pomohla s kojenim(ak je to vás pripad), vtedy dá prednostne termin. A keď nie ona, tak určite Adam Hochel, bol to nás sused, je to mimoriadne empaticky človek so snahou naozaj pomahat detom, čiže záruka, že robotu neodflákne a ani ju nerobi pre peniaze.

nikusiak9
13. júl 2020

@lula313 hochel nam to strihal ale nevidim ziadne zlepsenie a povedal ze jazyk sa podla neho ani nepohol. A ona vravim nie je vobec nie ze nema terminy takze sa jej nedovolam

miri_kiri
6. máj 2021

@martinatom1 prosím ta vieš mi povedať kde presne je ta orl ambulancia v TT? Vraj to je mimo areálu nemocnice

scorpionflower1
6. máj 2021

@martinatom1 Chcem ta len na nieco upozormit - ak si este nebola, porad sa o strihani uzdicky s pediatrom a nedaj ju strihat na zaklade toho co ti povedala laktacna. Laktacne nie vsetky maju zdravotnicke vzdelanie. Dokonca som svojho casu pocula a ze niektore posielaju matky k zopar vybranym doktorom v BA, ktory za poplatok tie uzdicky strihaju. Ja by som to bez odporucenia pediatra nedavala.

martinatom1
autor
9. máj 2021

@miri_kiri žial neviem kde presne tá ambulancia je

martinatom1
autor
9. máj 2021

@scorpionflower1 my to máme dávno vybavené, u obidvoch detí. Neviem aký podiel zásluhy môžem dať tomu strihnutiu, ale podarilo sa nám dlhodobé dojčenie, obidvoch, 4 a 1,5 ročné a nechystáme sa skončiť zatiaľ. O pediatroch si nerobím už ilúzie, poväčšine (česť výnimkám) nepodporujú dojčenie, a na akýkoľvek problém majú jediné riešenie -umelé mlieko.

lula313
9. máj 2021

@scorpionflower1 pediatrička nevie posudit uzdicky. Mne moja dokonca tvrdila, že kojenie do roka boli, čo teda vôbec pravda nie je. Treba ist za ORL lekárom, ten nebude strihat, pokial nie je čo strihat.

johankaivanka
5. feb 2022

@veronikas30 ahoj..chcem sa opytat. My mame dnes 4 mesiace a tiez by sme potrebovali strihnut spodnu uzdicku.
Ja sa toho velmi bojim. S kojenim mame problemy, strajkuje mi maly.
Ist do toho???? 🙄

veronikas30
5. feb 2022

@johankaivanka ahoj. Strihnutie uzdičky niekto odporučil? Laktačná alebo pediater? Ak áno, ja by som to urobila. Je to rýchly zákrok, bolelo ju to cca pol dňa - dáš čípok od bolesti alebo sirup. Dcérka nevedela vysať celý prsník, je predčasniatko, už mi odchádzalo mlieko a toto nám zachránilo kojenie. 🙂

xjakubikovak
5. feb 2022

@johankaivanka určite choď, je to prestrihnute za pár sekúnd, jasné dieťa plače ale len chvíľu potom sa prisaje a je dobre🙂 a ten rozdiel v dojčení je obrovský